Author |
Topic |
DeeCay
stripovi.com suradnik
Croatia
21661 Posts
Member since 24/09/2002 |
|
Johnny Difool
Advanced Member
Croatia
13988 Posts
Member since 21/02/2010 |
|
Zagor i Chico
New Member
Croatia
214 Posts
Member since 14/05/2011 |
|
Nivox
Senior Member
Croatia
1314 Posts
Member since 01/11/2011 |
|
ken2
stripovi.com suradnik
Croatia
8172 Posts
Member since 30/07/2002 |
Posted - 10/05/2012 : 18:27:14
|
jebote paro, pa ti si pravi mislilac, svaka čast odavno nije bilo ovako dobrog teksta |
if you tolerate this, then your children will be next |
|
|
paro
stripovi.com suradnik
Croatia
8584 Posts
Member since 30/03/2005 |
Posted - 10/05/2012 : 20:46:27
|
Puno hvala ljudi. Mogao sam još malo o Mooreovoj fiksaciji na slovo V, al bi se to samo svelo na frojdovsko trabunjanje. Isto sam mogao ubacit i malo više politike, al eto..Nisam skoro 6 mjeseci ništa napisao, pa sam malo nesiguran. Iskreno, mislio sam da će iste sekunde iz nekog grma iskočit čopor starih mooreovaca ili kontramooreovaca i raskomadat me ko izgubljenu antilopu...al mora da su i oni smekšali s godinama
@ken2 Puno fala, al mislim da ima ovdje puno većih mislilaca, samo što na žalost ne pišu tekstove. |
There he goes. One of God's own prototypes. A high-powered mutant of some kind never even considered for mass production. Too weird to live, and too rare to die.
|
|
|
ken2
stripovi.com suradnik
Croatia
8172 Posts
Posted - 10/05/2012 : 21:07:28
|
a priznanje ti treba odat i da si se suzdržao od komentiranja onog idiotskog prijevoda na O, kad si već tako opširno opisao višeznačnost slova/broja V |
|
|
paro
stripovi.com suradnik
Croatia
8584 Posts
Posted - 10/05/2012 : 21:37:45
|
quote: Originally posted by ken2
a priznanje ti treba odat i da si se suzdržao od komentiranja onog idiotskog prijevoda na O, kad si već tako opširno opisao višeznačnost slova/broja V
Da, puno jednostavnije im je bilo ostavit V za Vendetu, tako da ne vidim neku logiku...a tek Nadzirači.. |
There he goes. One of God's own prototypes. A high-powered mutant of some kind never even considered for mass production. Too weird to live, and too rare to die.
|
|
|
ken2
stripovi.com suradnik
Croatia
8172 Posts
Posted - 10/05/2012 : 21:45:43
|
quote: Originally posted by paro
quote: Originally posted by ken2
a priznanje ti treba odat i da si se suzdržao od komentiranja onog idiotskog prijevoda na O, kad si već tako opširno opisao višeznačnost slova/broja V
Da, puno jednostavnije im je bilo ostavit V za Vendetu, tako da ne vidim neku logiku...a tek Nadzirači..
hm, ne znam meni je nadzirači puno bolji prijevod od kontrolori |
|
|
DeeCay
stripovi.com suradnik
Croatia
21661 Posts
Posted - 10/05/2012 : 22:33:30
|
quote: Originally posted by paro Da, puno jednostavnije im je bilo ostavit V za Vendetu, tako da ne vidim neku logiku..
Da, ali očito je duh hrvatskog jezika i jezičnih dušebrižnika bio puno jači od logičnosti i efektivnosti slova V... |
“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one." |
|
|
paro
stripovi.com suradnik
Croatia
8584 Posts
Posted - 10/05/2012 : 22:34:19
|
quote: Originally posted by ken2 hm, ne znam meni je nadzirači puno bolji prijevod od kontrolori
hehe, kontrolori leta, ma ja uopće ne bih micao originalni naslov, a ako baš treba onda nek budu Čuvari. |
|
|
|
DeeCay
stripovi.com suradnik
Croatia
21661 Posts
Posted - 11/05/2012 : 09:47:55
|
V for anarchy & terrorism
Moore je ionako po opredijeljenju anarhist, okrenut ekstremnom liberalizmu; a što se tiče tih mračnih likova na granici ludila, i V i Rorschach su vrlo zanimljivi slučajevi za proučavanje (Mooreova koncepcija antiheroja uvijek je nekako kompleksnija). Jednako fascinantan mi je je slučaj dr. Gulla iz Pakla, u isto vrijeme ubojica, osloboditelj i vizionar...
Volio bih još jednom pročitati strip ili pogledati film (kad nađem vremena), čovjek se uvijek napali kad krenu spike o dotičnom. |
“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one." |
Edited by - DeeCay on 11/05/2012 09:56:05 |
|
|
paro
stripovi.com suradnik
Croatia
8584 Posts
Posted - 13/05/2012 : 00:34:42
|
hmmm bogzna šta su ovi sve iskopali
|
|
|
|
Johnny Difool
Advanced Member
Croatia
13988 Posts
Posted - 14/06/2012 : 22:59:08
|
Ja sam recimo film prijevodnog naslova O za osvetu gledao dosta prije čitanja stripa, pa nemam nikakvih problema s prihvaćanjem oba naslova. Jasno da je originalni neusporedivo bolji i efektniji, ali i na prijevodni filmski sam se naviknuo. Inače, mislim da to nema puno, možda ni najmanje, veze s jezičnim čistunstvom, već jedino s pretpostavljanjem komercijalnih efekata. Za neki se naslov pretpostavi da će biti djelotvorniji u originalu, a za neki drugi da ga vrijedi prevesti. Pa tako Kick-Ass ne bude preveden kao "Superheroj Nabiguzica" ili tako nekako, a V for Vendetta dobije prijevod takav kakav jest. Osobno, više mi smetaju Nadzirači za Watchmen, nego O za osvetu. |
Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite, i ta ce mi mladost teško pasti... |
|
|
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik
Croatia
12925 Posts
Member since 23/09/2005 |
Posted - 14/06/2012 : 23:08:06
|
quote: Originally posted by Johnny Difool
Ja sam recimo film prijevodnog naslova O za osvetu gledao dosta prije čitanja stripa, pa nemam nikakvih problema s prihvaćanjem oba naslova.
Problem je što taj naslov nema smisla u kontekstu filma, a riječ "vendetta" se mogla bez problema iskoristiti, s obzirom da se rabi kao posuđenica u hrvatskom jeziku. |
Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins |
|
|
Lord Vader89
stripovi.com suradnik
France
9618 Posts
Member since 05/07/2007 |
Posted - 15/06/2012 : 00:11:10
|
Ja sam recimo film prijevodnog naslova O za osvetu gledao dosta prije čitanja stripa, pa nemam nikakvih problema s prihvaćanjem oba naslova.
jel si siguran da si gledao film? |
Potpis u dva reda, prema pravilniku: Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D. |
|
|
Johnny Difool
Advanced Member
Croatia
13988 Posts
|
Johnny Difool
Advanced Member
Croatia
13988 Posts
Posted - 15/06/2012 : 19:55:12
|
@ Mr. Bushido
Potpuno si u pravu, moglo ga se jednostavno prevesti s V za vendetu. Ali naši prevoditelji uglavnom ne biraju jednostavna rješenja. |
Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite, i ta ce mi mladost teško pasti... |
|
|
Lord Vader89
stripovi.com suradnik
France
9618 Posts
Member since 05/07/2007 |
Posted - 15/06/2012 : 20:45:56
|
Ne razumijem pitanje???
pa nije tako komplikovano :D
i "V" i "Vendetta" su kljucni u celom filmu kako si onda, uprkos gledanju filma, uspeo da prihvatis "O" naslov? :D (kapiram i da ti je originalni naslov bio poznat) |
Potpis u dva reda, prema pravilniku: Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D. |
|
|
Amos
Senior Member
Croatia
2896 Posts
Member since 03/01/2011 |
|
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik
Croatia
12925 Posts
Member since 23/09/2005 |
Posted - 19/06/2012 : 02:18:14
|
quote: Originally posted by Amos
Malo o V for Vendetta, iliti zašto nikada neću potrošiti svoje pare na ovaj strip: http://www.youtube.com/watch?v=N0bVo9rLAlg
Kome se da neka pogleda malo i ostatak ovog dokumentarca jer iznosi zanimljiva stajališta o nekim modernim uracima stripa i filma..
Moram priznati da se ne slažem sa stajalištima iznesenim u ovom filmu... najblaže rečeno.
Imam dojam da se sagledavaju isključivo pojedini aspekti djela, kako bi se tobože stvorila slika o nekoj prikrivenoj agendi, dok se drugi aspekti zanemaruju, makar su jednako važni. |
Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins |
|
|
Rada13
New Member
Croatia
259 Posts
Member since 28/03/2010 |
Posted - 19/06/2012 : 09:11:11
|
Malo o V for Vendetta, iliti zašto nikada neću potrošiti svoje pare na ovaj strip: http://www.youtube.com/watch?v=N0bVo9rLAlg
Kome se da neka pogleda malo i ostatak ovog dokumentarca jer iznosi zanimljiva stajališta o nekim modernim uracima stripa i filma..
pa naravno, strip koji propagira ljudsku slobodu, antirasizam, antifašizam i antitotalitarizam je djelo sotonista, vjerojatno pisan po diktatu nečastivoga osobno. predlažem da organiziramo večernje spaljivanje svih primjeraka tog stripa i sličnog materijala uz prikladnu ikonografiju |
Edited by - Rada13 on 19/06/2012 11:17:04 |
|
|
Amos
Senior Member
Croatia
2896 Posts
Posted - 19/06/2012 : 09:53:29
|
quote: Originally posted by Mr. Bushido
Moram priznati da se ne slažem sa stajalištima iznesenim u ovom filmu... najblaže rečeno.
Imam dojam da se sagledavaju isključivo pojedini aspekti djela, kako bi se tobože stvorila slika o nekoj prikrivenoj agendi, dok se drugi aspekti zanemaruju, makar su jednako važni.
Slagao se ti ili ne, meni se čini kako je jasno kao dan da anarhistički genijalac Alan Moore u ovaj (i u druge svoje radove) unosi nemalu dozu vlastitih ideologija čarobnjaštva i sotonizma. A pojam slobode za koju se V tako zdušno bori u sklopu tih ideologija mi izgleda malo, da prostite, sjeb.n.
|
Uža san gledati Inspektora Rexa, ali odusta san kad su prominili pasa. |
|
|
Amos
Senior Member
Croatia
2896 Posts
Posted - 19/06/2012 : 09:55:48
|
quote: Originally posted by Rada13
pa naravno, strip koji propagira ljudsku slobodu, antirasizam, antifašizam i antitotalirizam je djelo sotonista, vjerojatno pisan po diktatu nečastivoga osobno. predlažem da organiziramo večernje spaljivanje svih primjeraka tog stripa i sličnog materijala uz prikladnu ikonografiju
Čoviče, što si ti odma nabrijan na spaljivanje i prikladnu ikonografiju? Odakle li crpiš inspiraciju za takve terorističke stavove... |
Uža san gledati Inspektora Rexa, ali odusta san kad su prominili pasa. |
|
|
Paka01
stripovi.com suradnik
Croatia
11446 Posts
Member since 14/02/2009 |
Posted - 19/06/2012 : 10:14:03
|
Meni je strip vrh vrhova i ne tribaju mi nikakvi dokumentarci da mi govore šta da mislin. Svoje mišljenje izvlačin na temelju pročitanog stripa, a ne na temelju nekog dokumentarca. |
Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud
https://www.last.fm/user/Pakaa |
|
|
swamp thing
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
4078 Posts
Member since 05/08/2009 |
Posted - 19/06/2012 : 11:08:04
|
Pa da, mislim da ne bi trebali čitati ni Arkham Asylum, tu se na perfidan način propagira čarobnjaštvo, magija, tarot,...sram vas bilo, Alane i Grante! Satanisti! |
|
|
Topic |
|