Jure, alias Krt, nekadašnji bubnjar benda Crveni alarm, a sad već dugo uzoran državljanin, suprug i otac, s nostalgijom se sjeća zlatnih dana ljubljanske scene s početka osamdesetih godina, kad je buntovna generacija "djece socijalizma" straćila mladost uz hladne žene, mlako pivo i vruće ritmove panka. Oi! Oi! Oi!
Nakon Magne purge prvi klasik naše moderne stripovske literature. Zrelo za Kresnikovu nagradu. Zrelo za lektiru. -- Igor Vidmar
Crveni alarm ima nevjerojatnu snagu proživljenoga ... Usrče me u sebe, ne pusti me i na kraju me gane. Malo remekdjelo, nema što, prošlost uobličena da traje. -- Darko Macan, Q
Kao i obično, Fibra vam nudi besplatan ogled, ovaj put prvih 26 stranica (PDF, 3Mb)
Orka 26 • Crveni alarm • 96 stranica • C/B • 215 x 280 mm • Tvrdi uvez • Scenarij Tomaž Lavrič • Crtež Tomaž Lavrič • Prijevod Darko Macan • Dizajn Melina Mikulić • Datum objavljivanja 25.5.2012. • Cijena 100 Kn
Pročitao sam ga na putu doma iz Makarske. Duhovit, zabavan, poučan i sjetan na mjestima gdje mora biti; pravi pravcati autorski album koji puno toga govori o autoru, njegovom životu i životu uopće. I to kroz prosjek tri generacijska razdoblja glavnog lika (dječaštvo, mladost, zrelost), dva generalno različita sistema, kao i različite glazbene stilove i društvene pokrete (točnije bi možda bilo subkulture). Prvi i drugi dio jednako su dobri, no malo se razlikuju i crtački i po atmosferi priče (drugi je također elokventniji i ozbiljniji). Baš mi je drago što sam pročitao album...
“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one."
Fibrino izdanje 'Pakla' je strip koji me vratio stripovima, a 'Crveni alarm' mi je zapečatio sudbinu kad sam ga čitao u 'Q stripu'. Sve je u ovom stripu samo naizgled lako i čisto i jednostavno i tečno. Lavrič nije izvrstan crtač, on je barem tri izvrsna crtača u jednoj osobi. Mislim, ono, jebote, kakav majstor, kakvi stripovi! Idem sad napokon pročitati sve u komadu, skupa sa trećim dijelom kojeg do sad nisam čitao.
Soundtrack za citanje: Clash, Pistolsi, Orgazam. Iduci jutros na posao slusao sam "I fought the law" i pri tom mi pade na pamet da je danas moja generacija "the law" i da bi prije dvadeset i kusur godina smatrao licemjernim voziti se na posao u multinacionalku (ili tadasnji ekvivalent kompanije) i slusati punk.
Ovo je meni najdrazi Lavricev strip i u rangu je s najboljim Orkama.
Zbilja me zanima misljenje mladje ekipe. Da li ih ovaj strip lupi u zeludac ili mogu hladno analizirati kvalitetu crteza i price.
ja idem na posao i slusam exploited, cock sparrer i vice squad... i nemam problem sa tim... zato sto mladji i ne znaju sta je to... a i stripovi su daleko od njih ... http://www.youtube.com/watch?v=m-kH_NicJkw
Soundtrack za citanje: Clash, Pistolsi, Orgazam. Iduci jutros na posao slusao sam "I fought the law" i pri tom mi pade na pamet da je danas moja generacija "the law" i da bi prije dvadeset i kusur godina smatrao licemjernim voziti se na posao u multinacionalku (ili tadasnji ekvivalent kompanije) i slusati punk.
Tako to valjda ide. Ja sam se baš iznenadio vidjevši pored mene na koncertu Wilca u starkama, zelenoj vojničkoj jakni, sa sinom tinejdžerom, jednog, po mojim predrasudama, tipičnog menadžera (skupo odijelo, skup automobil, plavuša tajnica itd itd) kojeg stalno viđam za ručkom ...
Tako to valjda ide. Ja sam se baš iznenadio vidjevši pored mene na koncertu Wilca u starkama, zelenoj vojničkoj jakni, sa sinom tinejdžerom, jednog, po mojim predrasudama, tipičnog menadžera (skupo odijelo, skup automobil, plavuša tajnica itd itd) kojeg stalno viđam za ručkom ...
Zato i rekoh prije dvadeset i kusur godina... Promjenu ni ne skuzis ili je ne percipiras dok te nesto poput Crvenog alarma ne podsjeti.
Ne vidim ni ja problem sa slusanjem punka (Clash mi je ipak najdrazi band i tesko bih ga se odrekao) ili odlaska na koncert benda kojeg volis. Samo, ne mogu na to gledati bez neke samoironije.
sve je isto brate... i kod mene... i clash naravno... to je tako ocigledno
The Clash su prva ljubav. Još uvijek imam tu dvostruku 'Story of the Clash' kasetu, izlizanu do neslušljivosti. Ali Clash su punk samo po energiji, itekako su muzikalni. Vještina + stav, nešto kao Lavrič.
Uh, kako je ovo dobro. Na ovaj album sam čekao još od onda kad sam za neke smiješne pare kupio prvih nekoliko Q-ova (o onda dugo vremena lovio nesretni Q5 da pročitam nastavak). Mlađa sam generacija koja je o punku samo slušala od starijih u nekoj idealiziranoj verziji i generalno me ništa ne veže uz njega pa ipak mi je to sad jedan od najdražih stripova koje imam.
i ja sam ga čitao u q stripu...ali ovo mi je sve ponato jer sam se uto vrijeme družio sa punkerima mada sam bio rockabilly...album je ispričao priču kako bi i ja...sviđaju mi se ubaćeni "mali životni momenti" koje svi imamo i pamtimo ih zauvijek...(kad je tip frendu ukrao novčanik)....crtež zadovoljava moj ukus...ako ste rođeni 60ih i bili u bilo kojoj subkulturi 80ih ovo je album za vas.... (a marko koja reklama moračeš me plačati:)) oy oy oy
Procitao, i naravno, analno retentivni citalac je pronasao gresku...u sceni iz vojnickih dana kada desetaru daju kasetu, vidimo Krta kako nadleznom daje "Paket Aranzman", a onda se sa razglasa zacuje "Nebo" od El Org...koje nije na paket aranzmanu :D No, to je bukvalno dlaka u jajetu, album je odlican, a utisak uskoro.
Ko igra za raju, i zanemaruje taktiku, zavrsit ce karijeru u nizerazrednom Vratniku.
Kakav ti je kupus, takva ti je sarma -- otac Tadej