Author |
Topic |
Poli
Advanced Member
Slovenia
38053 Posts
Member since 26/10/2007 |
|
jaki
Advanced Member
Croatia
26822 Posts
Member since 13/03/2004 |
|
Peyo
Advanced Member
Croatia
10346 Posts
Member since 28/10/2005 |
|
jaki
Advanced Member
Croatia
26822 Posts
Posted - 26/01/2021 : 13:35:40
|
Tako je. A i puza od 6 godina objavljivanja nije spomenuta. Za da Rustemagić napiše knjigu o svojim stripovskim doživljajima. |
Ja sam fetišist papira! |
|
|
Hercule Poirot
stripovi.com suradnik
13987 Posts
Member since 28/11/2017 |
Posted - 26/01/2021 : 14:17:36
|
Inače, nekada sam čitao intervju s ovim novinarom Ivaniševićem. Ako se dobro sjećam, on je također zakleti ljubitelj strip izdanja. |
|
|
cerichus
Senior Member
Bosnia and Herzegovina
1615 Posts
Member since 01/02/2007 |
|
Peyo
Advanced Member
Croatia
10346 Posts
Posted - 26/01/2021 : 14:44:55
|
Imam prvo izdanje te knjige i ne sjećam se da u njoj ima ovo o čemu sam pisao.
Znaš li ima li nešto od toga u ovom novijem izdanju? |
|
|
cerichus
Senior Member
Bosnia and Herzegovina
1615 Posts
Member since 01/02/2007 |
Posted - 26/01/2021 : 16:11:06
|
quote: Originally posted by Peyo
Imam prvo izdanje te knjige i ne sjećam se da u njoj ima ovo o čemu sam pisao.
Znaš li ima li nešto od toga u ovom novijem izdanju?
Pa ima, stoji u opisu na linku. A i imam knjigu. Rustemagić iznosi neke zanimljivosti iz karijere izdavača i agenta. Prvo izdanje ove knjige, namenjene strip autorima, izdavačima, ali i svim ljubiteljima stripa, koji žele da se upoznaju sa procesom nastanka stripa i "profesionalnim tajnama" stripa, doživelo je ukupno sedam izdanja i prodato u tiražu od 7000 primeraka.
Novo, prerađeno i dopunjeno izdanje ove knjige, koje je pred nama, objavljeno je 2011. godine, sadrži pet celina. Prvi se odnosi na 40 godina postojanja SAF-a (agencija za prodaju autorskih prava na stripove) i revije Strip Art, nagrađene nagradom Yellow Kid kao najbolja strip revija na svetu 1984. godine. Sledi poglavlje "U nedostatku prašnjave arhive" bogato ilustrovano sa više od 60 fotografija i crteža. Treći deo knjige čini originalni tekst objavljen u prvom izdanju 1974. godine. Naredno poglavlje - Nove tajne stripa, govori o naprednim tehnikama i metodama rada na stripu i njegovoj pripremi za štampu, kao i brojne korisne savete za strip autore. Knjiga se završava poglavljem Kako učiti od drugih, gde osam eminentnih strip autora govori o svom radu na stripu - Herman, Alfonso Font, Joe Kubert, Eduardo Risso, Martin Lodewijk, Sergio Bleda, Roberto Totaro i Carlos Trillo. |
Elvis has just left the building! |
Edited by - cerichus on 26/01/2021 16:12:33 |
|
|
Peyo
Advanced Member
Croatia
10346 Posts
|
Peyo
Advanced Member
Croatia
10346 Posts
Posted - 17/05/2021 : 14:22:17
|
Posudio sam iz knjižnice "Profesionalne tajne stripa" drugo izdanje.
Iako knjiga sadrži dosta zanimljivih podataka iz Rustemagićeve karijere i o autorima s kojima se družio/poslovao sve je to tek manja zbirka sjećanja i detalja. Veći dio je ipak posvećen savjetima onima koji bi htjeli postati crtači ili scenaristi.
Teško da ćemo ikada imati priliku čitati opsežniju knjigu u kojoj bi saznali više o povijesti same revije i agencije, te iz života i karijere samog Rustemagića budući da je još on poslovno aktivan, a kada više ne bude možda neće imati ni volje ni interesa da o tome napiše knjigu. Šteta jer vjerujem da bi se tu našlo mnogo toga zanimljivog.
Što se tiče samog izdanja zanimljivo je i za one koji nemaju namjeru postati strip crtači ili scenaristi. Atraktivna knjiga i za čitanje i za uživanje u brojnim crtežima i skicama. |
|
|
petarStripovi10
Senior Member
Croatia
1161 Posts
Member since 03/12/2014 |
|
petarStripovi10
Senior Member
Croatia
1161 Posts
Member since 03/12/2014 |
|
Bokoja
New Member
137 Posts
Member since 26/11/2020 |
|
Vlaadisha
Advanced Member
USA
3513 Posts
Member since 21/07/2004 |
|
Vlaadisha
Advanced Member
USA
3513 Posts
Posted - 29/07/2021 : 04:20:39
|
na sta biste potrosili 300 e? francuzi na mange:
quote: When the French government launched a smartphone app that gives 300 euros to every 18-year-old in the country for cultural purchases like books and music, or exhibition and performance tickets, most young people’s impulse wasn’t to buy Proust’s greatest works or to line up and see Molière.
Instead, France’s teenagers flocked to manga.
“It’s a really good initiative,” said Juliette Sega, who lives in a small town in southeastern France and has used €40 (about $47) to buy Japanese comic books and “The Maze Runner,” a dystopian novel. “I’m a steady consumer of novels and manga, and it helps pay for them.”
As of this month, books represented over 75 percent of all purchases made through the app since it was introduced nationwide in May — and roughly two-thirds of those books were manga, according to the organization that runs the app, called the Culture Pass.
|
Edited by - Vlaadisha on 29/07/2021 04:21:11 |
|
|
Hercule Poirot
stripovi.com suradnik
13987 Posts
Member since 28/11/2017 |
|
jaki
Advanced Member
Croatia
26822 Posts
Posted - 16/08/2021 : 15:44:36
|
quote: Originally posted by Vlaadisha
na sta biste potrosili 300 e? francuzi na mange:
quote: When the French government launched a smartphone app that gives 300 euros to every 18-year-old in the country for cultural purchases like books and music, or exhibition and performance tickets, most young people’s impulse wasn’t to buy Proust’s greatest works or to line up and see Molière.
Instead, France’s teenagers flocked to manga.
“It’s a really good initiative,” said Juliette Sega, who lives in a small town in southeastern France and has used €40 (about $47) to buy Japanese comic books and “The Maze Runner,” a dystopian novel. “I’m a steady consumer of novels and manga, and it helps pay for them.”
As of this month, books represented over 75 percent of all purchases made through the app since it was introduced nationwide in May — and roughly two-thirds of those books were manga, according to the organization that runs the app, called the Culture Pass.
Koja jebačka ideja Tako triba i u nas a ne da proračunsku lovu troše uski krug ljudi za neke svoje favorite. |
Ja sam fetišist papira! |
|
|
Peyo
Advanced Member
Croatia
10346 Posts
|
Gil-galad
stripovi.com suradnik
Serbia
3544 Posts
Member since 19/05/2008 |
|
jaki
Advanced Member
Croatia
26822 Posts
|
Vlaadisha
Advanced Member
USA
3513 Posts
Posted - 26/08/2021 : 19:47:02
|
citam knjigu "backstage at the strips" u kojoj mort walker kaze da su u jugoslaviji posle drugog svetskog novine morale da vrate stripove kad su tirazi poceli da padaju. pisali su zupan i drugi o tom periodu, ali ne secam se da su bili tirazi u pitanju. e sad, je l' to kod walkera igra gluvih telefona, kreativno tumacenje istorije ili je stvarno tako bilo? zna neko nesto vise? |
|
|
jagodanbg
Senior Member
2804 Posts
Member since 17/07/2019 |
|
Peyo
Advanced Member
Croatia
10346 Posts
Posted - 27/08/2021 : 22:49:46
|
quote: Originally posted by Vlaadisha
citam knjigu "backstage at the strips" u kojoj mort walker kaze da su u jugoslaviji posle drugog svetskog novine morale da vrate stripove kad su tirazi poceli da padaju. pisali su zupan i drugi o tom periodu, ali ne secam se da su bili tirazi u pitanju. e sad, je l' to kod walkera igra gluvih telefona, kreativno tumacenje istorije ili je stvarno tako bilo? zna neko nesto vise?
Imam tu knjigu (preporučujem ti kao njeno prošireno izdanje: Mort Walker's Private Scrapbook ako si Walkerov fan poput mene).
Walker u knjizi koristi neobični izraz "colonial imperialism" razlogom uklanjanja stripa iz časopisa u Jugoslaviji. Mislim da se ovo za padanje tiraža odnosilo prije svega na omladinske časopise.
Iz ovog diplomskog rada se može saznati više o tome:
https://zir.nsk.hr/islandora/object/aukos%3A97/datastream/PDF/view
Citat: Put do prvoga broja „Plavoga vjesnika“ nije bio lako izvedljiv. Hrvatski strip nakon Drugoga svjetskoga rata, poslije desetljeća bogate produkcije, naglo postaje nepodoban, iako uvelike potreban. Objavljivanje stripova u časopisima bilo je onemogućeno i zabranjeno. Kad su izlazili časopisi „Smilje“ i „Bosilje“, unutar časopisa nalazile su se kratke pjesme i priče i ništa više od toga, a onda se odjednom pojavio strip iz zapadnjačke kulture te se smatralo kako utjecaj te kulture šteti djeci i mladima. U to doba, svako utjecanje druge kulture, ponajviše zapadnjačke, smatralo se lošim za mlade i loše za društveno uređenje u kojem su se ti mladi nalazili. Kao što smo već naveli prije, za strip se ponajviše smatralo kako odvlači djecu od čitanja literature koja je tada bila dostupna, ali, s današnjim razumijevanjem stripa i njegovog utjecaja, vidimo kako je strip, zapravo, mogao biti samo početna točka koja bi djecu privukla još većem čitanju i stvaranju ljubavi prema knjigama.
i još: ... časopisi namijenjeni djeci, koji su, pod pritiskom javnih napada podobnih pedagoga, postupno uklanjali stranice sa stripom, nakon čega bi im visoka naklada strmoglavo padala, ali su se morali pridržavati toga. Početkom 1954. godine, nakon nezadovoljsta publike zbog ukidanja stripa, Mladen Bjažić prima poziv od glavnog urednika novina „Vjesnik“, Frane Barbijerija, s idejom da se napravi novi list, koji će biti fokusiran na strip.
|
|
|
Vlaadisha
Advanced Member
USA
3513 Posts
|
Vlaadisha
Advanced Member
USA