Author |
Topic |
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13165 Posts
Member since 29/12/2001 |
Posted - 24/02/2022 : 09:11:17
|
Frano, tko je stariji: Žeželj ili Kordej? Jel on svoj ili ima veze s ekipom koja se gomila i mileni, kao recimo ta koruza koju piše Šagadin za Deja vu, Matkova posrnuća o stojedinici i tuđmanovskom režimu, fibrino falsificiranje stvarnosti i slično? |
|
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13165 Posts
Posted - 24/02/2022 : 09:15:42
|
quote: Originally posted by frano
Kaj veliš?
To se čeka, Frano. Da rasturiš Papka. Samo naprijed, i ako hoćeš stavljati u antologijske stvari, to je predobro za mene.
Usput, imam neke ideje i javit ću ti se u dogledno vrijeme. Budemo se našli i popričali, samo ne ovako na forumu. Izvan tokova. Javim ti se na mejl uskoro. |
|
|
frano
Advanced Member
Croatia
6732 Posts
Member since 25/05/2003 |
Posted - 24/02/2022 : 09:20:43
|
quote: Originally posted by stinky
Frano, tko je stariji: Žeželj ili Kordej? Jel on svoj ili ima veze s ekipom koja se gomila i mileni, kao recimo ta koruza koju piše Šagadin za Deja vu, Matkova posrnuća o stojedinici i tuđmanovskom režimu, fibrino falsificiranje stvarnosti i slično?
Kordej je stariji. Nažalost, ne i pametniji :)
A Žeželj je svoj. Skroz. Dok ostali spomenuti likovi baš i nisu :)
|
|
|
frano
Advanced Member
Croatia
6732 Posts
|
frano
Advanced Member
Croatia
6732 Posts
Posted - 24/02/2022 : 09:28:42
|
I sad. Ova tvoja vjetrometina, ova livada od topica.
Meni duša zapjeva kad se netko od dječaka došeta na nju. Kad se trzne.
Tonto je bio zadnji. On je tak simpa lik, tak živih očiju. Znatiželjnih.
Uživa u besmislu. Ali. Ali. Ali. Zanima ga viđenje drugih. I to je dobro.
Dobro došao na čistinu, mali.
|
|
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13165 Posts
Posted - 24/02/2022 : 09:35:57
|
Ovaj zadnji post ti je filozofija sjekire, Frano. Lichtung. Čistina. Livada i vjetrometina. Da, tu je malo kvrgavo, na ovoj vjetrometini, jer se stvari izvode na čistac. Lichtung. Malo njih se usuđuje na čistinu. A svima nam treba tog provjetravanja, i prvi Herkulov zadatak je počistiti staje, gnoj. |
Edited by - stinky on 24/02/2022 09:36:15 |
|
|
frano
Advanced Member
Croatia
6732 Posts
Posted - 24/02/2022 : 09:40:40
|
Fak. Baš gledam. Matka su "zeli". Vidi mu se po frizuri :) Ihihihi.
Dupli se bar trza i rza. Šteta kaj je kod njega "intelekt" prevladao.
Buš vidio Stinky, mnogi bu, pa makar iz grmlja škicali na ovaj topic :)
A mainstream igrači tipa Kordej, Esad itd... tko zna, mozda netko i od njih zaluta na ovaj proplanak. Pa ostavi pisani trag. |
|
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13165 Posts
Posted - 24/02/2022 : 09:41:12
|
Kod Žeželja se pokefaju anđeo i demon. I kefaju se stalno, a rezultat je neriješeno. Publika onda pizdi, hoće znati tko je pobjednik. Da mogu prijeći na pobjedničku stranu. Publika ne može izdržati čistinu na kojoj se kefaju anđeo i demon. U toj činjenici koju je Žeželj stavio na papir, nalazi se i gro problema hrvatske stripovske laži. |
|
|
frano
Advanced Member
Croatia
6732 Posts
Posted - 24/02/2022 : 09:55:02
|
Nema neriješeno. Fajt traje. Mečevi, pobjede i porazi se izmjenjuju. Zna to potrajat, ali jednom se mora podvuć crta. Pa što već prevlada.
Win-win proljev objesite mačku o rep. |
|
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13165 Posts
Posted - 24/02/2022 : 10:18:55
|
Jel imaš Sophiju pri sebi? Pogledaj sad taj završetak kod Žeželja. Ni on ne bi na čistinu, u neskriveno. On sa distance promatra mahnitanje rulje. Nije toliko fejk da želi znati stranu, pobjedničku stranu kojoj bi se slizao, ali je još jedna indiferentnost u njemu, za koju on još ne zna da se i to mora prevladati, otići dalje. On samo izađe van i krene prema brodu. Ispunjava ga oceanski osjećaj, kozmičko. To još nije prava stvar, to je mistika. On bi kao u nekom mističkom tornju bjelokosnom, distancirao se od vreve i mahnitanja. A mora se kroz to, baš kroz to.
I samo jedna stvar tu ima prevladati, Frano: svjetlo. Nema win-wina (to si u pravu), a jednako nema ni "što već prevlada". O ovome ćemo pričati kad se vidimo. |
|
|
frano
Advanced Member
Croatia
6732 Posts
Posted - 24/02/2022 : 10:56:56
|
Znam, Stinky moj. Znam.
Al, tu bitku mora svak sam dobiti.
Svakako, uz malu pomoć dobrih priča. Nije se rodio taj koji je tom fajtu izbjegao :) Veselim se druženju!
PS nemam Sophiu pri sebi
|
Edited by - frano on 24/02/2022 11:01:23 |
|
|
frano
Advanced Member
Croatia
6732 Posts
Posted - 24/02/2022 : 11:19:02
|
Mada, mora se priznati, sučeljavanja nisu ugodna, a izmislili smo bezbroj načina i filozofija kako ih odgodit, ili ti ih skroz mimoić.
Kult besmisla je jedan od njih. Ateizam.
|
|
|
frano
Advanced Member
Croatia
6732 Posts
|
frano
Advanced Member
Croatia
6732 Posts
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13165 Posts
Posted - 24/02/2022 : 12:27:49
|
Pročitao POGLAVICU JELENA. Sad, to je jača izvedba od Sophije, ako već pričaš o jakim izvedbama. Samo, nisam siguran da je i bolje. Meni tu fali pravac. Jaka izvedba, koja još nema pravi oblik. Po meni je tako.
Jaka je šuma (i sam razaram šume), i jelen je jak, sve je to okej. Samo nema pravog pravca. Jahati na jelenu po šumi, to je primamljivo, to je demonologija koja mami. U tome se može iskušavati život, rasipati se. Ali onda, kao uostalom kod našega poglavice jelena u priči, dolazi kraj, divlje jahanje prestaje, povlači se u pećinu, sanja... Poglavica sanja ženu, odlazi u grad. Jadan li je taj nadomjestak jahanja jelena kroz granje, asfaltnim petljama grada na skejtu. To je već pad na drek na šibici.
Što hoće poglavica jelena? Kamo bi on jahao i skejtao? Mi vidimo da je završetak isti "kozmički" kao u Sophiji. I uopće se kroz čitavu priču provlači ta želja za gore, gore, ima jedan pravac ascendencije. Ali opet "oceanski", mistično. Po meni, Žeželj tu zakazuje, odnosno, još nije odlučio fajt anđela i demona na pravi način. Samo taj "odlazak", gore, gore, iznad, u oceansko.
U šumi se pokušava penjati gore gore gore. To ne ide. Onda skače u ocean. I to je, po smislu, isto "gore", ista ascendencija u kozmičko. Na kraju ga ostavljamo: dok se mi udaljavamo, poglavica jelena juri autostradom sunca i ostaje samo jedna lažna čistina. Bijelo bijelo bijelo, sve je bijelo.
Trebaju li se raditi ovakvi stripovi? Ha, po meni - ne. Treba nešto još jače. |
|
|
Tonto
Advanced Member
8310 Posts
Member since 11/02/2012 |
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13165 Posts
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13165 Posts
|
Tonto
Advanced Member
8310 Posts
Member since 11/02/2012 |
Posted - 24/02/2022 : 12:45:32
|
quote: Originally posted by stinky
Tonto, što imaš reći za Poglavicu jelena? Uživanje? Besmisao? Žeželj je rasturio? Daj par riječi.
Nisam citao. Ono sto pamtim da sam citao i da mi je bilo dobro su Sun city, Rex, Sophia, Luna Park (dobro, to je za amere i americki scenarist). Kapetan amerika je dobar, El diablo bezveze. Ja najvise volim njegove kratke magazinske radove. |
The less I have the more I am a happy man |
|
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13165 Posts
Posted - 24/02/2022 : 12:46:42
|
I još jedna mentalna zabilješka. Ako Žeželj sad radi ovakve stvari, gdje vozi sto na sat i sve mileno stripovsko stavlja u zagrade i boli ga dupe, ipak se još mora riješiti i jebačkog naslova. I naslov se mora staviti u zagrade. "Poglavica jelena" je previše mačo, previše kul. Poglavica jelena, to je neki zajebani. Tko ne bi htio biti poglavica jelena. To zvuči opasno, još je to previše predmet svakidašnje želje. Svakidašnja želja u nesvakidanjem stripu. Poglavica jelena. |
|
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13165 Posts
Posted - 24/02/2022 : 12:55:45
|
quote: Originally posted by Tonto bilo dobro su Sun city
Sun City ću pogledati. I Srce. Uopće, proučit ću malo bolje Žeželja, bez obzira što (do sada) nije naj naj. Šteta je za te naše vrle stripaše (Macon je u pravu, Hrvatska ima zavidnu razinu) što su se, izgleda, kretali samo u tom skučenom krugu, toj uskoći kojoj je fibra dala relevantan izraz. Svi samo nešto novi val, umjetničarenje, kilavljenje, bla bla bla. Nemaju temelj. A temelj je nešto zajebano, nešto što je Frano počeo naslućivati. Tek iz temelja se događa svjetlo, mora biti te opreke. A ne - hopa, odmah na novi val i onda doživotno cendrati o tome. Čovječe, da je Žeželj ili Kordej potekao iz Mile Hrnića, recimo, ili ajde, Mišo Kovač, sad bi davali ohoho jače stvari. I ne zezam se ovoga puta. |
|
|
frano
Advanced Member
Croatia
6732 Posts
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13165 Posts
Posted - 24/02/2022 : 16:52:50
|
To je dobra stvar, taj godišnjak. Vidjet ćemo kamo se hrvatski strip kreće. Treba otvoriti nove pravce razmatranja. To Macan, Markos i cijela ta ekipa ne mogu. Oni su već sad savršeni, zatvoreni u izbjegavanju tvrde veritas. Ja čekam tvoje stripove o gangi, drmešu, Zagorju i takve stvari. Nova kvadratura kvadrata, u gori raste zelen bor. |
|
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13165 Posts
Posted - 24/02/2022 : 17:13:23
|
Recimo, neki moj idealni strip za godišnjak:
OBUZET ŽEŽELJOM
"Daj za daj za daj zagangaaaaaaaaaj!!!" (otisnuto crnim masnim slovima)
U pozadini planina. Muškarci gangaju. Livada. Stol.
"Daj za daj za daj zagangaaaaj!!!"
Sivi soko. Mjesec je il' sivi soko. (žeželjevske vizije u crnom i bijelom, ali u izvedbi Frana Petruše)
S druge strane, po pravcu duhovne Hrvatske, stoji čovjek izrazite fizionomije u zagorskoj šumi.
Misli mu ne daju smiraj.
"Žeželj. Ja sam žeželj strip kritike. Žeželj. Žeželj."
Počne plesati.
"Ravnam se prema žeželju. Žeželj mi ne izlazi iz glave. Najjača hrvatska riječ koju sam ikada čuo."
Jače! Jače! (crnim masnim slovima)
Pleše kako plešu muškarci. Šuma se okreće. Stabla. Granje. Čovjek pada u šumi. Misli.
"Nekoć sam čitao Žeželjeve stripove. To je ništa prema žeželju. Kada bih samo htio, viknuo bih jakim glasom žeželj i raznio sve. Žeželj. Ne čitam više stripove. Ja sam žeželj života."
Žeželj života (crnima masnim slovima isklesanim u stijeni preko čitave stranice) |
Edited by - stinky on 24/02/2022 17:13:52 |
|
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13165 Posts
Posted - 24/02/2022 : 17:32:01
|
Pitanje: je li Danijel Žeželj sve slike u Poglavici jelena nacrtao "pješke" ili su neke od tih slika fotografije, pa onda crtano preko fotografije ili ta neka šema? Frano? Ili bilo tko? |
|
|
Topic |
|