Author |
Topic |
Paka01
stripovi.com suradnik
Croatia
11447 Posts
Member since 14/02/2009 |
Posted - 18/07/2012 : 14:34:39
|
Iskreno rečeno, ne znam praktički nikoga svoje generacije (niti još bilo koga od plus/minus pet godina) tko sluša bendove poput King Crimsona, Genesis, Yes, Emerson Lake & Palmer, Camel, Gentle Giant, itd itd...
Ja sam već zadnjih 5-6 godina oduševljen tom muzikom, kako ovim velikim bendovima, tako i manjim, slabije poznatim. Spektar bendova je ogroman, muzika je "pametna" i strašno zanimljiva i interesantna za slušanje. Osim muzike, pridavali su dosta pažnje i nastupu na stageu, te dizajnu omota albuma, sve je bilo bitno. Teško se odlučit za favorita, al Genesis mi tu ipak nekako prevladava kad se sve skupa zbroji. Koji su vaši favoriti? Jel vam paše ovakva muzika?
Evo malo za informiranje, kompletan koncert benda Caravan sa reunion koncerta iz 2010. godine: http://www.youtube.com/watch?v=EWIlF4QB7S0&feature=related
|
Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud
https://www.last.fm/user/Pakaa |
|
miros
Average Member
Serbia
672 Posts
Member since 07/04/2008 |
Posted - 18/07/2012 : 15:43:18
|
Meni je lično favorit album King Crimson-In the court of the Crimson King.U progresivniju muziku spadaju i po meni najbolji bend svih vremena Pink Floyd sa svojim albumima Atom Heart Mother,Meddle,Dark Side of the Moon,Wish you were here,Animals itd |
|
|
drablj
New Member
Serbia
233 Posts
Member since 06/06/2007 |
Posted - 18/07/2012 : 16:38:33
|
najvise slusam progressive rock od svih podzanrova muzike. stotine albuma sam preslusao. evo nasumicno, probajte indian summer, anyone's daughter prva dva albuma, east of eden, jethro tull i focus valjda svi znate. italijani imaju odlicne klavijature, a nemci razbijaju krautrock, ali prvo ispitajte da li vam to lezi. |
|
|
Argus
Junior Member
Croatia
453 Posts
Member since 04/10/2010 |
Posted - 18/07/2012 : 16:46:16
|
Pink Floyd su mi zakon ,uvijek su bili dva koraka ispred vremena.Sinfo rock ne volim(malo su mi preduge stvari,nisam se nasao u tome).I dobri stari Deep Purple,Uriah Heep,Led Zeppelin ... a od novih trenutno Muse i Arkade Fire |
|
|
Cromwell
Advanced Member
Croatia
4390 Posts
Member since 10/09/2011 |
Posted - 18/07/2012 : 17:32:58
|
Jedno vrijeme sam intenzivno istraživao taj pravac ali zadnjih godinu dana ga iz nekog razloga malo zapostavih. Slažem se s drabljom - talijani su zakon! Pogotovo Alphataurus i Museo Rosenbach. Super su mi još i Titus Groan i Mellow Candle. Van der Graaf također dosta ljudi voli, i meni su isto ok ali mi ne paše uvijek kao i većina ovih poznatijih progera. Ne znam, više volim one malo opskurnije bendove.
i btw: skinute albume si pržim na rw cd pa onda snimam na kazetu, glupo ali ne mogu drugačije slušat. Kupovao bi ploče da imam para samo što je gotovo sve od toga što me zanima out of print :( |
Bok, kako si.
|
|
|
Mairosu
Advanced Member
6689 Posts
Member since 03/07/2008 |
Posted - 18/07/2012 : 17:37:49
|
Ne volim Prog iz cistog razloga sto uglavnom nemam vremena da ga ozbiljno slusam ! Imam par ploca sto naginju na prog tipa Rush - Permanent Waves i tu smo zavrsili. :D |
Ko igra za raju, i zanemaruje taktiku, zavrsit ce karijeru u nizerazrednom Vratniku.
Kakav ti je kupus, takva ti je sarma -- otac Tadej |
|
|
Tonto
Advanced Member
8528 Posts
Member since 11/02/2012 |
Posted - 18/07/2012 : 19:21:43
|
Meni osobno najdraža vrsta glazbe... ali to je glazba koja se teško sluša usput, moraš sjesti i slušat, ko da gledaš film Iskreno mene Yes i pogotovo Gentle Giant dave, apsolutni broj jedan je Van der graaf generator. Taj bend je nešto najbliže King Crimsonu(čak je Fripp i svirao s njima) s tim da su imali jasniju viziju onoga što su htjeli postići dok su Crimsoni puno lutali i često zalutali. Evo mojih preporuka:
Van der graaf generator - (svi albumi, uključujući i 50-ak Hammillovih solo albuma) King crimson - In the court of the crimson king, Red Caravan - In the land of gray and pink Jethro Tull - Thick as a brick Gnidrolog - Lady lake Genesis - Trespass Eloy - Dawn, Ocean Pink Floyd - Atom heart mother, Meddle ...ima toga još, ovo mi prvo pade na pamet. Soft machine i The flock su zanimljivi bendovi, od novijih Mars volta, a francuzi Taal su me oduševili. Najbolja stranica za kopanje vam je http://www.progarchives.com/
|
The less I have the more I am a happy man |
|
|
tronožac
Average Member
Serbia
509 Posts
Member since 04/05/2008 |
|
tronožac
Average Member
Serbia
509 Posts
Posted - 18/07/2012 : 20:24:01
|
GRA STAKLENIH PERLI, the ultimate ex-Yugoslavian space/psychedelic rock band, was formed in 1976 in Belgrade, Serbia, having been named after the famous novel by Hermann Hesse - "Das Glasperlenspiel" (The Glass Beads Game). The original line-up consisted of: Zoran Lakic (keyboards), Vojkan Rakic (guitar), Predrag Vukovic (percussions) and Drasko Nikodijevic (bass & vocals). In late 1977 Dragan Soc joined the band as drummer while they played live concerts at Belgrade clubs, preparing to start recording their first album, which they did in mid 1978. Upon its release the next year, the band gained reputation for elaborated visual stage effects and light show directed by their friend Goran Cvetic. Nikodijevic was replaced by rock journalist Slobodan Trbojevic on bass prior to recording the second album in late 1979. After its release in 1980 the guitarist Ivan Pajevic replaced Rakic and Nikodijevic was back on bass, but shortly the band ceased to exist. Nikodijevic and Rakic later formed post-punk/neo-psych White Rabbit Band but in late 1980s moved to USA where they continued under the name White Rabbit Cult. The remaining members together with German publisher Thomas Werner released at the beginning of 1990s three albums of ISP old live material and album outtakes for the German-based label Kalemegdan Disk. IGRA STAKLENIH PERLI labelled their music style as "stream of consciousness music". Their both studio albums, the first eponymous "Igra Staklenih Perli" from 1979 and the second "Vrt Svetlosti" from 1980, are pretty similar in sound and resemble the style from early PINK FLOYD and HAWKWIND psychedelia, to German kraut-rock (notably CAN and TANGERINE DREAM), to HILLAGE-era GONG among many. Interesting music effort especially considering the fact it was the new wave boom period when they tried to pursue a quite different music philosophy. |
|
|
tronožac
Average Member
Serbia
509 Posts
|
Mairosu
Advanced Member
6689 Posts
Posted - 18/07/2012 : 22:28:59
|
quote: Originally posted by tronožac
Igra staklenih perli-bg.
prvi album iz 1978 i potonji iz 1980. Strašan bend,naravno slušaniji preko,a njihove ploče su preskupe. preporučujem http://www.youtube.com/watch?v=__TDBnB-3lA
Postoji PGP "Retrologija" izdanje gde su oba albuma strpana na jedan CD. Kvalitet zvuka tragican (hiss odaje cinjenicu da je CD greban sa ploce jer je verovatno originalne mastere neko polio vinjakom), ali, daj sta das...
Ploce se nadju, doduse 30-40 eur komad (ako si srecne ruke). |
Ko igra za raju, i zanemaruje taktiku, zavrsit ce karijeru u nizerazrednom Vratniku.
|
|
Charlito de la Vega
Junior Member
Croatia
328 Posts
Member since 26/07/2011 |
Posted - 19/07/2012 : 09:16:57
|
Van der Graaf su meni vrh vrhova.
King Crimson također ali ja više volim fazu iz 80-tih ("Discipline", "Beat" i "Three of a perfect pair") i "najnovije" od 2000 ("Construction of Light" npr.). Jethro Tull također; iako oni imaju puno faza, ali od "Thick as a Brick" pa sve do "A" se ne može falit. Gentle Giant su fantastični. Po kompleksnosti su još zaguljeniji od gore navedenih, a sve sviraju sa takvom lakoćom i puno humora da je to za nepovjerovat. Svaki od njih svira po jedno cca 5-6 instrumenata. Albumi "In a Glass House", "Power and the Glory", "Free Hand" i "Interview" su Biblija za prog rock.
P.S. 26.07.2012. u Trstu na Summer rock festu sviraju "Three Friends"! Bend sastavljen od dva člana Gentle Gianta + nova ekipa. Sviraju stvari od GG naravno i to jako dobro. To je najbliže GG-u što ću ikad vidjeti. |
I don't want to be one wave in the water but sea will drag me deep: one more haggard drowned man. |
Edited by - Charlito de la Vega on 19/07/2012 09:30:56 |
|
|
Charlito de la Vega
Junior Member
Croatia
328 Posts
Posted - 19/07/2012 : 09:29:14
|
Ima još more toga, tipa: Gong, Magma, ELP, Captain Beyond, Greenslade, Camel...itd. ELP mi valjaju samo par albuma, a to vrijedi i za većinu drugih. Jedino mi Yes, Genesis i Rush nikad nisu sjeli, a nije da ih nisam slušao, ali jednostavno...nemaju mi ono nešto. Par dobrih stvari i to je to. Od naših bi istaknuo prvi album grupe "Time". Ok, to je možda više jazz/rock/fusion ali ajde...možemo ih valjda utrpat i pod prog. |
I don't want to be one wave in the water but sea will drag me deep: one more haggard drowned man. |
Edited by - Charlito de la Vega on 19/07/2012 09:34:38 |
|
|
Paka01
stripovi.com suradnik
Croatia
11447 Posts
Member since 14/02/2009 |
Posted - 19/07/2012 : 13:31:45
|
Jebenti, već dugo vrimena želin poslušat Van Der Graaf Generator i nikako da krenen s time. Nego, u ovu skupinu bi jednim dijelom mogli ubrojat i Hawkwind, iako su oni više okretali na psihodeliju. Nisam ih puno sluša, samo albume Hall of the Mountain Grill i Warrior at the Edge of Time, al sviđaju mi se. |
Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud
https://www.last.fm/user/Pakaa |
|
|
Tonto
Advanced Member
8528 Posts
|
Charlito de la Vega
Junior Member
Croatia
328 Posts
|
Charlito de la Vega
Junior Member
Croatia
328 Posts
|
pravedni
Advanced Member
Serbia
4057 Posts
Member since 03/12/2009 |
Posted - 19/07/2012 : 22:31:44
|
QUICKSILVER MESSENGER SERVICE,JEFFERSON AIRPLANE,GRATEFUL DEAD,THE DOORS,PINK FLOYD,YES,TANGERINE DREAM...To su moji favoriti što se tiče progresivnog rocka. Za bliže upoznavanje sa USA progresivom preporučujem odličnu knjigu "NOĆI SAN FRANCISKA" (autori Dejvin Sij i Džin Skalati)... |
|
|
cat claw
Advanced Member
5843 Posts
Member since 06/10/2007 |
Posted - 20/07/2012 : 08:12:04
|
Postoji citava plejada progresivaca koji se nisu videli zbog one kobasice In A GadNa Da Vida...
Toad, Yesterday's Children, Pookah, Damnation Of Adam Blessing, Poco, Amon Duul, Krokodil, Improved Sound, Sugarloaf, Petards, Can, Sweet Marie, Floating Bridge... Manje vise, imali su sjajne stvari ali su dosta i davili. http://www.youtube.com/watch?v=8JMzs-haAsc http://www.youtube.com/watch?v=aa7SeIhvPns http://www.youtube.com/watch?v=KjRB2pK0Nbk
Za Hard rokere i Metalce Prog se povremeno uzdizao na vrlo svetle trenutke kada su umetnicarenje zamenjivali cvrscim zvukom (The Yes Album)ili se ljigavili sa baladama (ELP, From The Biginning). http://www.youtube.com/watch?v=lFOOQ8e5J3A
S druge strane, Budgie i After Shave su od svog prangijanja stvorili progresivnu Prog muziku.
http://www.youtube.com/watch?v=nHPCtgmtS68 http://www.youtube.com/watch?v=xaKxY-fF8mw
|
|
|
cat claw
Advanced Member
5843 Posts
Member since 06/10/2007 |
Posted - 20/07/2012 : 08:38:46
|
Uzgred, davnih sedamdesetih, sve sto nije bilo cigla-malter tipa Allright Now, i sve sto je bilo duze od 5 minuta, mi smo trpali u progresivu. Tacnije receno, sve sto nismo u prvi mah razumeli bio je progresivni rok
Kasnije se to izdelilo na milion pravaca. Te psihodelija, te istocna obala, te alternatvna scena, te drke-dake.
Ja sam uvek delio na dobro-ne valja, ilivam prija mi - ne prija.
Slazem se za Time. Jedini dobro snimljen album (cak i za danasnje standarde) i izvanredne pesme. http://www.youtube.com/watch?v=japEKxiOaRg A perle, kiseline i daire su bile samo smesni pokusaji da se bude drugaciji. |
|
|
Tonto
Advanced Member
8528 Posts
Posted - 20/07/2012 : 09:40:27
|
Ne priznam za progresivu nijedan bend koji nema bar jednu stvar od 20+ minuta. Ne znam svugdje će se Jethro tull gurati u progresivu, a meni osim Thick as a brick i one blijede kopije A passion play koja je uslijedila oni i nisu ništa drugo osim klasičnog rocka. Za mene progresivu obilježavaju dužina pjesama i česte izmjene tempa i stilova unutar jedne pjesme, kao i konceptualnost ako će se gledati album kao cijelina. Znači tu mu kao majke progresive dođu Floydi, Crimsoni, Van der graaf, ELP, Yes, Gentle Giant pa čak i Genesis (s Gabrielom naravno, ni slučanjo ono kad se onaj zločinac s palicama dovatija mikrofona)... ovi ostali bi malo zabrazdili u progresivu ali ja ih ne smatram progresivnim bendovima.
|
|
|
Charlito de la Vega
Junior Member
Croatia
328 Posts
Posted - 20/07/2012 : 11:40:04
|
quote: Originally posted by Tonto
Za mene progresivu obilježavaju dužina pjesama i česte izmjene tempa i stilova unutar jedne pjesme, kao i konceptualnost ako će se gledati album kao cijelina.
Uuuuu nemoj mi po "Passion playu". Eh...tu se lome koplja; nekima je "A Passion Play" puno bolji dok neki priznaju samo "Thick". Ja zastupam ono mišljenje da Jethro Tull nema lošeg albuma...samo malo drugačijeg po zvuku!
Inače...sve ovo gore što si naveo vrijedi za cijelu njihovu fazu 70-tih, od "Thick as a Brick" do "A".
Ima jedna anegdota koju Ian Anderson spominje često, u vezi "Thick as a brick". Oni su taj album namjerno napravili konceptualno,to je u biti parodija na "bombastične" (over the top) albume, odnosno to je jedan od "ultimativnih" konceptualnih albuma smišljen kao ironičan odgovor na prethodni "Aqualung" koji su mnogi proglasili prog/konceptom iako Anderson nikad nije to priznao govoreći kako je to samo "skupina pjesama"(a bunch of songs).
Cijeli album je u biti jedna pjesma, a omot od longplejke je jedan od najlegendarnijih. Napravljen je kao dnevna novina...doslovno. Članovi benda (pod pseudonimima) su pisali članke, o sportu, lokalnim događajima; unutra se nalazi i recenzija dotičnog albuma (prilično kritička) (čak imate i križaljku), a glavna vijest je da je tekst cijele "Thick as a Brick" napisao 8-godišnji dječak Gerald Bostock za natjecanje u poeziji samo da bi bio diskvalificiran pod izlikom da je pjesma uvredljiva i zbog brige za dječakovo psihičko stanje. Onda je "kao" Jethro Tull preuzeo i uglazbio tu pjesmu. |
Edited by - Charlito de la Vega on 20/07/2012 11:42:09 |
|
|
Tonto
Advanced Member
8528 Posts
Posted - 20/07/2012 : 12:28:33
|
quote: Originally posted by Charlito de la Vega
quote: Originally posted by Tonto
Za mene progresivu obilježavaju dužina pjesama i česte izmjene tempa i stilova unutar jedne pjesme, kao i konceptualnost ako će se gledati album kao cijelina.
Uuuuu nemoj mi po "Passion playu". Eh...tu se lome koplja; nekima je "A Passion Play" puno bolji dok neki priznaju samo "Thick". Ja zastupam ono mišljenje da Jethro Tull nema lošeg albuma...samo malo drugačijeg po zvuku!
Inače...sve ovo gore što si naveo vrijedi za cijelu njihovu fazu 70-tih, od "Thick as a Brick" do "A".
Ima jedna anegdota koju Ian Anderson spominje često, u vezi "Thick as a brick". Oni su taj album namjerno napravili konceptualno,to je u biti parodija na "bombastične" (over the top) albume, odnosno to je jedan od "ultimativnih" konceptualnih albuma smišljen kao ironičan odgovor na prethodni "Aqualung" koji su mnogi proglasili prog/konceptom iako Anderson nikad nije to priznao govoreći kako je to samo "skupina pjesama"(a bunch of songs).
Cijeli album je u biti jedna pjesma, a omot od longplejke je jedan od najlegendarnijih. Napravljen je kao dnevna novina...doslovno. Članovi benda (pod pseudonimima) su pisali članke, o sportu, lokalnim događajima; unutra se nalazi i recenzija dotičnog albuma (prilično kritička) (čak imate i križaljku), a glavna vijest je da je tekst cijele "Thick as a Brick" napisao 8-godišnji dječak Gerald Bostock za natjecanje u poeziji samo da bi bio diskvalificiran pod izlikom da je pjesma uvredljiva i zbog brige za dječakovo psihičko stanje. Onda je "kao" Jethro Tull preuzeo i uglazbio tu pjesmu.
Sad su to sve nijanse i stvar ukusa. Ja se ne bih složio da sve njihovo iz 70-ih ide pod progresivu. Minstrel in the gallery može proći, osim tog albuma meni je najbliže progresivi stvar Heavy horses. Sve ostalo mome uhu ide pod folk-rock, hard-rock, vaki-naki rock, al ne pod progresivni. Meni je osobno Jethro najdraži na prvih četiri albuma, War Child i Too Old.. su meni loši albumi s par dobrih trenutaka. Razlike u ukusima Al bitno da se slažemo da su vrhunski bend. Inače kritika je Aqualung proglasila konceptualnim samo na osnovu toga što se Anderson gotovo u svakoj pjesmi na B strani dotakao Boga. Tu se slažem s njim. Imaš u dnevniku slušanja moj tekst od nekidan povodom njegovog izdavanja Thick as a brick 2. Možda se tebi i svidi mene totalno naljutio. http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=36518&whichpage=20 |
Edited by - Tonto on 20/07/2012 12:30:29 |
|
|
Mairosu
Advanced Member
6689 Posts
Posted - 20/07/2012 : 16:12:40
|
Ne bih nazvao Dead prog rockom nikako, uz duzno postovanje Pravednom. |
|
|
Imrahil
Advanced Member
Serbia
13481 Posts
Member since 21/08/2005 |
|
Tonto
Advanced Member
8528 Posts
Posted - 20/07/2012 : 16:47:03
|
quote: Originally posted by Mairosu
Ne bih nazvao Dead prog rockom nikako, uz duzno postovanje Pravednom.
Ne bih ja ni doorse, ni jeffersonov avion, pa ni tangerine... uz isto takvo poštovanje prema pravednom. |
|
|
Topic |
|