Author |
Topic |
Robert M.
Starting Member
3 Posts
Member since 04/09/2012 |
Posted - 04/09/2012 : 16:22:32
|
Dylan Dog - Dead of Night
Znaci da se razumemo - ovo nije ekranizacija Bonellijevog Dilana Doga, ovaj Dilan samo napola i manje od toga bazira na vrhunskom originalu. Vise na snu o njemu. Ili jos bolje, na kosmaru. To je donekle logicno uzevsi u obzir cinjenicu da je sklavijevski autenticni lovac nocnih mora stivo koje Hollywood ne bi umeo da adaptira za veliko platno, a da amerikaniziranjem ne unisti sve sto ovu seriju cini tako genijalnom. Da stvar bude zanimljivija, ljubiteljii papirnog originala su dobro upoznati sa faktom da autori kultnog stripa vrlo rado u svojim pricama "referenciraju" segmente poznatih pop-kulturelnih fenomena, a to je naravno i hororfilm, bio evropski ili trans-atlanski, mada "pozajmljene partove" uvek zacine sa klasicnom dilandogovksom notom abzurda cime ove "pozajmice" prevazilaze cisti omaz ili ne daj Boze sumnju da tu neko samo krade. Tu je tradiciju inace sam Sklavi iniciirao, koji pored mnogih (tudjih) zanrovskih doprinosa cak i sopstveni roman "Orrore Nero" koristio kao konstrukt za cuveni Dilan Dog specijalac broj 3 "Smrt, Ljubav, Smrt", koji je iznova bio i podloga za Michele Soavijevo metafizicko remek-delo "DellaMorte DellAmore" - jedinog prihvatljivog Dilan Dog filma, iako se Dilan u njemu i ne pojavljuje, ali barem lik kvazidilana tumaci Rupert Everet, po kojem je Dilan zaista dobio fiziologiju u stripu. Za americku se verziju na rediteljskoj stolici raskomotio Kevin Munroe, koji je vec pre neku godinu u pokusaju da reanimira nama svima drage Nindza Kornjace bezuslovno doziveo brodolom i na blagajnama i u ocima obozavalaca. Mislim ipak je to mnogo fino sto je coveku dana jos jedna sansa - da usere jos jedan strip. Da je gos´n Munroe procitao bar jednu pustolovinu istrazivaca natprirodnih pojava sigurno mu ne bi mu odmaklo da je Dilan melanholicanog i setnog karaktera, a ne superjunak à la Punisher koji sa nabudzenim pistoljem u svakoj ruci resava svaki slucaj. Ali njegov je Dilan, kao sto vec konstatovsmo, skroz neka treca varíjanta iz paralelnog univerzuma far, far u picku mater far away. Dilanov habitat nije vise London vec Nju Orlins, Gruco i Inspektor Blok su samo jos likovi na slici na stolu u njegovom (premalenom) birou u kojem bezuspesno trazimo "Rocky Horror Picture Show" poster na zidu ili slicne relikte koje su karakteristicni za Dilanovo radno mesto. Ma do sutra bi mogao da nabrajam cega svega nema, al´ ne vredi. A jel´ sam vec spomenuo da nema ni Iks iz Xabarasa? Da nisu strpali Brendona Ruta u klasicni autfit "plave farmerice-crvena kosulja-crni sako" (mada ga vidjamo i u lezernijim izdanjima u braon tonovima!) i dali mu da vozi staru dobru Volkswagen bubu (stotinu mi vampira, ovde crne boje!), film uopste ne bi morao da nosi junakovo ime u naslovu. Sto bi donekle i bilo bolje, al´ sad je kasno. Grucovo mesto zauzima inace Markus, Dilanov drugar koji se slucajno zarazio najgorom bolescu uopste - smrcu, ali se u svet zivih vraca kao zombi. Markusa inace tumaci simpaticni Sem Hantington, koji je vec jednom imao ulogu sajdkika junaka kojeg ispunjava Brendon Rut - u Supermenov Povratku on tumaci lik Dzimija Olsena. Naravno, kvalitet Grucovog - bio to pravi ili ovaj dilandogovski koji je u neku ruku isto pravi - humora ne dostizu u nijednom trenutku. Pa cak ni kvantitet. Bloka vidjamo samo na vec spomenutoj slici, i cinjenica da u Nju Orlinsu nema filijale Skotland Jarda nije nikakvo izvinjenje za njegov nestanak. O cemu se onda uopste i radi u ovom Fejk-Dilanu? Na pocetku price nas saniboj nema (vise) nikakve veze sa natprirodnim svetom. Ranije je bio kao nesto posrednik izmedju sveta ljudi i sveta kratura noci. Vampiri, vukodlaci, kafanske pevaljke i ostali ortaci. Ali odkad je izginula njegova voljena Cassandra, Luis David, pardon, Dilan nema vise volje za okultnim rabotama, u njegovom fokusu su sad slucajevi sa brakolomskom tematikom. Ali kako to bi, Dilan otkriva zaveru dijabolicnog vampira Vargasa, koji, al´ smo iznenadjeni, pokusava da njegovu species konacno vine na vrh lanca ishrane. Pored svega toga Dilanu ne izmakne da se spandja sa simpaticnom Elizabet, koja ga je unajmila da uhvati likantropa koji je smaknuo njenog caleta. Na kraju je svet naravno spasen i Dilan Dog fanbase prenerazen.
U Evropi film je premijerno bio prikazan u Italiji, gde je, naravno, bio ispljuvan do koske. U nasim krajevima je u jednom broju regularne DYD serije u izdanju "Veselog Cetvrtka" odstampana nimalo laskava kritika filma, sa kojom se svaki dilandogovac naravno u potpunosti slaze. Svi mi koji smo navikli na odlicnu mesavinu filozosfkih motiva i horora, na price u kojim su Lavkraft i Poe izmiksani sa Krejvenom i Barkerom, gde klasika i pop-kultura koegzistiraju kao i uvek prisutni ljubav i smrt, svi smo mi dobili adaptaciju koja ne ume i verovatno i ne zeli da sakrije cinjenicu da je ovaj film napravljen za sve ostale samo ne za postovatelje najboljeg Bonellijevog stripa uopste. Ni ostale dve tri rasute reference na original nista ne cine boljim, kao sto je vampir u sanduku po imenu na Dilanovog literarnog oca Ticijana Sklavija. Pogotovo kad se ovaj u filmu zove Skalvi. I ovaj poman lapsus je jedan od gresaka u nizu koji nam docarava kako treba gledati na intenciju ovog celuloidnog rasipanja, a sustina bi bila: "Jebite se, vi koji citate te glupe stripove, ovaj film i tako nije uradjen za vas i dupe nas zabole sta vi mislite o rezultatu naseg, daj Mamone unosnog, filma, da bi napravili jos po koji nastavak i smarali vas jos vise a mi zaradili jos vise kinte, nanu vam...!". Na Dylan Dog - Dead of Night znaci ne treba gledati kao ekranizaciju kultnog stripa, mislim da sam vam to vec dobro utuvio u glave. Da li onda zadovoljava bar u slucaju da se pravili da ne gledamo naseg lovca na nocne more? Nazalost, ne. U zanru sigurno ima mnogo gorih ostvarenja, ali ni ovo ovde se nicem ne uzdize od prosecnog komercijalnog mejnstrim horora holivucke produkcije. Drugim recima: aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaarrrrgghhhhhh!!!
p.s. Vec spomenuti "DellaMorte DellAmore" iz 1994 je 666 puta autenticniji dilandogovski film, a ko je snalazi u italijanskim govoru nek ukuca na Jutjubu "Dylan Dog Fan Film - La Morte Puttana". A ja ode ja da po 42. put procitam "Morganu"...
|
|
Darth Ivan
Advanced Member
Croatia
7978 Posts
Member since 21/03/2010 |
Posted - 04/09/2012 : 16:29:47
|
ma katastrofa od filma, ništa drugo... što se redatelja tiče, od njega nisi ni mogao očekivat da napravi nešto drugo osim katastrofe jer o ovom stripu blage veze nema (i priznao je da nije pročitao niti jedan strip). a osim toga, već je ranije iskazao svoj redateljski antitalent kad je upropastio "Ninje kornjače".
cijela me stvar podsjetila na "Posljednjeg Airbendera".
btw, zakaj si zbog ovog otvarao novi topic? ima već topic o ovom filmu (a mogao si jednostavno kopirat tekst u "Filmovi & co).
|
"Nothing lasts forever." |
|
|
acestroke
stripovi.com suradnik
USA
11652 Posts
Member since 16/04/2009 |
|
Robert M.
Starting Member
3 Posts
|
King Warrior
stripovi.com suradnik
22312 Posts
Member since 10/11/2007 |
|
bjelolasica
stripovi.com suradnik
Croatia
5106 Posts
Member since 30/08/2009 |
|
Windwalker
Advanced Member
Croatia
4530 Posts
Member since 08/03/2008 |
|
leshwolsh
New Member
Serbia
272 Posts
Member since 04/06/2006 |
|
Lucy Liu
Average Member
Croatia
706 Posts
Member since 14/09/2007 |
Posted - 05/09/2012 : 02:44:54
|
Kako možete to reći, pa film je stvarno originalan! Vampiri protiv vukodlaka... to je potpuno nova vrsta radnje! O.K., već je bila iskorištena u "Twilghtu"... i "True blood"... i "Vampire diaries"... i seriji "The gates"... i filmu "Vampires vs werewolves"... u redu, film i nije tako originalan. |
My username was a mistake. |
|
|
nemanja93
Senior Member
Serbia
2438 Posts
Member since 06/03/2010 |
Posted - 05/09/2012 : 04:06:10
|
quote: Originally posted by Lucy Liu
Kako možete to reći, pa film je stvarno originalan! Vampiri protiv vukodlaka... to je potpuno nova vrsta radnje! O.K., već je bila iskorištena u "Twilghtu"... i "True blood"... i "Vampire diaries"... i seriji "The gates"... i filmu "Vampires vs werewolves"... u redu, film i nije tako originalan.
Jel valja cemu? |
Nisi se okrenula, zato nisi videla igrale su sene.
|
|
|
acestroke
stripovi.com suradnik
USA
11652 Posts
Member since 16/04/2009 |
|
Robert M.
Starting Member
3 Posts
Posted - 05/09/2012 : 08:47:36
|
Ok, shvatio sam, ovo je bila greska, izvinjavam se svima, ubuduce vas necu vise smarati mojim glupim kritikama. Sorry jos jednom. |
|
|
dosada
Advanced Member
Croatia
9033 Posts
Member since 13/05/2009 |
|
Zagor i Chico
New Member
Croatia
214 Posts
Member since 14/05/2011 |
|
zeljko
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
17808 Posts
Member since 02/08/2002 |
|
Darth Ivan
Advanced Member
Croatia
7978 Posts
Posted - 05/09/2012 : 15:58:41
|
što je najbolje - film je bio koje dvije godine u produkciji, i bio komercijalni promašaj, i onda na kraju se autori pitaju: kako je to moguće? |
|
|
-jeremija-
Senior Member
Serbia
1611 Posts
Member since 14/08/2012 |
Posted - 05/09/2012 : 16:53:14
|
quote: Originally posted by Zagor i Chico
Film je za ku**c
Ja mislim da bih čak i svoj ku**c poštedeo tog idiotizma od filma |
Edited by - -jeremija- on 30/02/2014 00:00:15 |
|
|
bvagner3
Senior Member
Croatia
2320 Posts
Member since 13/01/2009 |
Posted - 05/09/2012 : 18:36:41
|
Da,film je jako glup i osim naziva Dylan Dog nema baš ništa zajedničko sa stripom,kupio sam jedan original u Konzumu,i to samo zato što mi je Dylan najomiljeniji junak i imam sva njegova strip izdanja,iako sam već unaprijed znao da će film biti sranje,ipak sam se prevario,jer je film ustvari teški proljev. :) |
#!?? |
|
|
mr murdoc
Advanced Member
Switzerland
14557 Posts
Member since 02/01/2006 |
Posted - 05/09/2012 : 18:56:37
|
quote: Originally posted by acestroke
Ako cemo raspravljat o ovome filmu citavu godinu i po poslije nego sto je objavljen, onda predlazem da otvorimo topice za "Iron Man 2", "Jonah Hex", "The Green Hornet", "The Green Lantern", etc. To bi jedino bilo pravilno.
"The Green Hornet" je bio super |
“To live is the rarest thing in the world. Most people exist, that is all.”? Oscar Wilde |
|
|
Zagor12
Advanced Member
Croatia
6763 Posts
Member since 23/08/2010 |
Posted - 05/09/2012 : 19:34:49
|
Iron Man 2 bi bio odličan da nije imao dosadnu sredinu filma. Ali imao ju je, pa nije ispao baš kako treba. Za ove druge filmove koje je ace naveo se manje-više slažem. |
Z12 je sada Golub, ali sajt je ostao isti: http://superheroji.com.hr/ - Najnovije iz svijeta superheroja
|
|
|
stripofil
Senior Member
Croatia
1687 Posts
Member since 15/10/2010 |
Posted - 06/09/2012 : 10:59:51
|
Što ste navalili na čovjeka, pa nije on kriv što je film s*anje.
Lijepa dobrodošlica za člana koji se za prvi post potrudio napisati kritiku i osvrt na film, mislim da je u svemu tome kvaliteta filma totalno nebitna. Kritike se pišu za sve filmove ne samo za dobre.
Robert samo ti nastavi sa pisanjem, svaki doprinos zajednici je dobrodošao ;)
Recenzije inače idu pod filmovi&co. |
|
|
Darth Ivan
Advanced Member
Croatia
7978 Posts
Posted - 06/09/2012 : 13:44:25
|
quote: Originally posted by stripofil
Što ste navalili na čovjeka, pa nije on kriv što je film s*anje.
Lijepa dobrodošlica za člana koji se za prvi post potrudio napisati kritiku i osvrt na film, mislim da je u svemu tome kvaliteta filma totalno nebitna. Kritike se pišu za sve filmove ne samo za dobre.
Robert samo ti nastavi sa pisanjem, svaki doprinos zajednici je dobrodošao ;)
Recenzije inače idu pod filmovi&co.
a di bi nama kraj bio kad bismo za svaku stvar otvarali novi topic? |
|
|
bjelolasica
stripovi.com suradnik
Croatia
5106 Posts
|
bjelolasica
stripovi.com suradnik
Croatia
5106 Posts
|
Nivox
Senior Member
Croatia
1314 Posts
Member since 01/11/2011 |
|
Ajkula
Senior Member
Serbia
1231 Posts
Member since 09/03/2012 |
Posted - 08/09/2012 : 22:00:10
|
Iz mog eseja o Dylanu Dogu.
,, ...Želeo bih ovde da se osvrnem i na ,,film o Dylanu Dogu’’. Dakle, ovaj takozvani ,,film o Dylanu Dogu’’ je blagorečeno smeće. ,,Dylan Dog: Dead of night’’ karakterišu lenj posao scenarista (Thomas Dean Donnelly, Joshua Oppenheimer), loš reditelj (Kevin Munroe: TMNT, Donner, The ant Bully…), loša gluma, pogotovo od strane glavnog glumca Brandona Routha (,,The Informers’’, ,,Table for Three’’, ,,Supermen Returns’’..), Dylan Dog u New Orleansu i još hiljadu razloga koje bih i još nekako progutao, ali svet bez Groucha (Nisu imali dovoljno para za lik Grucha Marxa)?! To nikako. I kao što kaže Paola Barbato: ,,Dead of Night nije film o Dylanu Dogu, već film koji slučajno u naslovu ima njegovo ime. Znam da je teško napraviti film prema stripu i pretpostavljam da su Amerikanci koji su ga snimili imali malo novca pa nisu mogli da snimaju u Londonu, ali izbaciti London iz priče nije zanemarljiv detalj. Nije bilo potrebe ni da izbace Groucha i ubace drugog asistenta kojeg Dylan nikada nije imao. Takođe, želim da naglasim da Dylan Dog nikada nije išao u teretanu, što u filmu čini. To je ružan film koji je loše napisan i još lošije snimljen i to me jako ljuti i vređa.’’
|
?????? ? ??????? |
|
|
Topic |
|