forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Film & TV
 Santa Sangre by Alejandro Jodorowsky
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Author Previous Topic Topic Next Topic  

Whetherpine
Average MemberCroatia
504 Posts

Member since 15/07/2010

Posted - 25/10/2012 :  01:00:43  Show Profile Show Extended Profile  Send Whetherpine a Private Message  Reply with Quote


Obožavam stripove od Jodorowskog pa sam počeo gledati i njegove
filmove.
Dobro, film je stari, iz '89, ali zanima jel je još netko to gledao i što misli o tome.
Ja sam ga pogledao ovako:

karven
Senior MemberSerbia
1538 Posts

Member since 16/07/2006

Posted - 25/10/2012 :  17:54:42  Show Profile Show Extended Profile  Send karven a Private Message  Reply with Quote
gledao, kao i Fando i Liz, Svetu planinu i El Topo-a. Manje više slične reakcije, samo sam ja imao malo više zelenih smajlija a manje nasmejanih.

All is one in Darkseid. This mighty body is my church. When I command your surrender, I speak with three billion voices. When I make a fist to crush your resistance. It is with three billion hands.
Go to Top of Page

dosada
Advanced MemberCroatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 25/10/2012 :  20:15:53  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message  Reply with Quote
el topo mi je najvise legel, iako je holy mountain nekako najvredniji od svih...sangre je solidan!

razmjena filmova za stripove!
http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=45640

Go to Top of Page

Mhejl
stripovi.com suradnikBosnia and Herzegovina
4050 Posts

Member since 26/04/2009

Posted - 25/10/2012 :  20:42:40  Show Profile Show Extended Profile  Send Mhejl a Private Message  Reply with Quote
Eh, baš se spremam da odgledam ovaj film.

Od ostalih, gleda sam "Svetu planinu" i "El Topoa".

Sad, "Sveta planina" je bila mnogo lakša za gledanje nego što sam mislio da će biti - ali, kvalitet nije baš konstantan u toku čitavog filma. Imamo briljantan početak, zatim sjajne scene biografija "moćnika iz budućnosti" (odlična i do krajnosti nemilosrdna satira naše stvarnosti) - no onda počinju mistička "otkrovenja" i "inicijacije"... ipak, zanimljivo i podnošljivo.

"El Topo" mi je mnogo bolji. Jako alegoričan, nadrealan... uf, baš sam prije neki dan pokušao da napišem siže ovoga filma i shvatio kako to sve prokleto bizarno izgleda na papiru - a u viziji i izvedbi Žodoa postaje tako maestralno, putovanje kroz preobražaje jednog čovjeka, od gordosti do uniženosti. Užasno snažan film.

"Fando y Lis" ostavljam za kasnije. Ukratko: mislim da će svako ko je uživao u stripovima matorog ludaka-genija biti sasvim zadovoljan i filmskim opusom istog. Ja svakako jesam.

Svaka čast za temu, druže.

http://levoilevlje.blogspot.com/
živjece ovaj narod

Edited by - Mhejl on 25/10/2012 20:44:01
Go to Top of Page

Whetherpine
Average MemberCroatia
504 Posts

Member since 15/07/2010

Posted - 25/10/2012 :  22:35:46  Show Profile Show Extended Profile  Send Whetherpine a Private Message  Reply with Quote
Ja sam ovaj avangardni film doživio kao neki čudni spoj Lyncha zbog nadrealizma i Kusturice zbog ljudi, scenografije i soundtracka. Film iz tih razloga ima svoje čari ali mislim da su mu glavni nedostaci trajanje (pola sata previše zbog čega je na dijelove zamoran) i gluma (koja je jako loša kod glavnih glumaca) što ubija film.
Ali sve si mislim kad bi se taj film pretočio u strip bilo bi to još jedno remekdjelo iz uma ovog luđaka.


Go to Top of Page

Mairosu
Advanced Member6689 Posts

Member since 03/07/2008

Posted - 26/10/2012 :  17:01:54  Show Profile Show Extended Profile  Send Mairosu a Private Message  Reply with Quote
Gledao i ja bezmalo ceo opus, El Topo mi je najzabavniji, mada salzem se sa MHejlom da konsistencija kvaliteta ume jako da varira kod Jodoa.

Ko igra za raju, i zanemaruje taktiku, zavrsit ce karijeru u nizerazrednom Vratniku.

Kakav ti je kupus, takva ti je sarma -- otac Tadej
Go to Top of Page

drablj
New Member

Serbia
233 Posts

Member since 06/06/2007

Posted - 26/10/2012 :  19:36:11  Show Profile Show Extended Profile  Send drablj a Private Message  Reply with Quote
pogledao sve pre par godina. zadovoljan sam sa santa sangre najvise. tusk mi je isto lep, ali on nije u njegovom fazonu :) . dobri su intervjui sa njim. najsmesnije je kad prica kako su ga jurili u meksiku da ga ubiju . inace mi se njegov rad svidja najvise zato sto volim bolestine.
Go to Top of Page

Mhejl
stripovi.com suradnikBosnia and Herzegovina
4050 Posts

Member since 26/04/2009

Posted - 05/02/2013 :  14:14:45  Show Profile Show Extended Profile  Send Mhejl a Private Message  Reply with Quote
Konačno sam odgledao Santa sangre - mnogo kasnije nego što sam planirao, ali šta da se radi. IZUZETAN film; moram reći, najbolji Žodov koji sam odgledao, mada El topo ostaje na stravično jakom drugom mjestu, kao još jedan sjajan film, premda na momente predug i preapstraktan. Sa druge strane, Santa sangre traje skoro dva sata, manje-više; i ni u jednom trenutku nisam poželio da pogledam minutažu filma, kako mi se nerijetko dešava, ne, vi želite da ovaj košmar traje što duže. Čudno...

Elem, umoran sam, i planirao sam da napišem malo obimniji pregled filma, i ne želim da ga uprskam, pa ću samo navesti par kratkih napomena.

- Ubjedljivo napristupačniji i najprizemniji rad matorog genija/ludaka, ali i najhumaniji i najemotivniji (puno "naj"...). Hoću da kažem, u poređenju sa visoko-mističnim nadrealama Svete planine, kada imamo utisak da nas režiser naprosto vuče zajedno kroz likova putanjom "THE otkrovenja" (ali Žodo je toga svjestan, zato glumi Velikog Majstora i završava sa onom replikom "esta una pelicula" - ta autoironija, u konačnoj liniji, ga i spašava mog strožijeg suda), ovo ostaje vrlo lična priča jednog traumatiziranog dječaka, koja ostaje u granicama mogućeg, neke stilizovane, neupouzdanom percepcijom luđaka mjestimično iskrivljene stvarnosti. Ali se istovremeno i dotiče univerzalnih (psihoanalitičkih) koncepta, ne na naročito revolucionaran, ili čak naročito dubokouman način - ali uspijeva da provokativno, uživljeno i strasno predstavi neke od osnovnih Frojdovih zamisli. Uglađenost naracije 19.vijeka, obziri porodičnog ljekara, strah od osude javnosti, naučna suvoparnost opisa... i još mnogo toga, stilski čine provaliju između Frojda i vizije Žodorovskog - ali potonji, kao marljiv učenik, ipak pokazuje razumijevanje ključnih koncepta i realizuje ih kroz ličnu nadrealno-grotesknu prizmu.

- Kao što gore već natuknuh, film je jako lak za tumačenje i mislim da nema potrebe da ovom prilikom razlažem svaku scenu, kao neki kritičari koji MORAJU da dokažu svoj vasceli intelekt čitaocima, a i samima sebi, dodao bih. Nema svrhe. Zato bih volio da obratim pažnju na još par sitnica:
a) neko reče da je "gluma loša". Pa - ovdje ne treba ni očekivati klasičnu glumu, niti ton i namjere filma ostavljaju prostora za naročite glumačke bravure, izuzmemo li dva glavna lika. Ali, kao polu-karikature i simboli u umu koji je ostao na nivou malog dječaka... izvrsno funkcionišu. Onaj otac je perfektno oličenje podivljalog mačizma i "muškosti, bre". On ne mora da vodi računa o izgledu, stasu i manirima kao uglađeni pevčići današnjice - bre, sirovi seksipil, psihička odlučnost, snaga i svijest o istoj su dovoljni da bude Gospodar, da druge podvrgava svojoj volji. Sve dok se ne umiješa histerični ženski element, barem... no posle o tome. Ili tetovirana žena, kakva lascivnost!, baš oličenje prave divlje seksualnosti nad kojom se tanušnje domaćice zgražaju. Ona "slešer" scena u kojoj je zatuku je vrlo ironična, uzevši u obzir da tako stradaju nedužne djevojke koje tek ulaze u prljavi svijet strasti (mislim, u tinejdž hororima) - ne ovdje se radi o ženskoj osveti "svetice" nad "droljom". Ona zloba izgleda ubjedljivo kada sječivo vodi ženska ruka... he, he...
b) U El topo i Svetoj planini Žodo plete okvir svijeta, svoje mističko viđenje viših stvarnosti, dok u Santa sangre bukvalno silazi na ulice, među male, obične ljude, i u njima prikazuje više borbe, ali emocionalnim tonom. Već El topo pokazuje jake znake ove humanizacije i skretanja problematike sa "zašto" na "kako", dok je Sveta planina diči najhladnijim, najotuđenijim likom - pukim simbolom! Golim čovjekom. Random crvom W.
c) Meni ovo nije bilo naročito šokantno ni u jednom momentu, niti sam bio silno začuđen fabulom filma. Ali opet, ja volim ovakve radove, odmake od klasične naracije, a bogami i Bunjuela. Ili možda mozak koji čita mange funkcioniše različito? U svakom slučaju, odmaknite se malo od holivud-popkorn produkcije ljudi, ne postoje nikakva pravila ili ustaljena forma "dobrog filma"... i gledajte horore, bre! (čisto lična napomena)
d) I pored sveg mraka (uzgred, scene ubistava su izvrsne, ne bi ih se postidio ni "profesionalniji" horodžija), kraj je vedar, ozdravljenje u pravom smislu. Tako izgleda sloboda; da bismo je u potpunosti iskusili, neiskazivim intenzitetom, prvo moramo poznavati ropstvo. Zlo. Prinudu. A čovjek je ponajviše rob samog sebe, odnosno predstava koje imaju silnu snagu u njegovom umu... usto je i odbacivanje istih još veličanstveniji potez.

Muzika, scenografija, osvijetljenje... su takođe na visokom nivou i zaokružuju skladnu cjelinu filma. Sjajno. Sviđa mi se Žodov izlet u urbanije miljee, nakon "pustinja-gdje-ti-se-otkriva-istina-o,sine!"... eh, da.

http://levoilevlje.blogspot.com/
živjece ovaj narod

Edited by - Mhejl on 05/02/2013 14:19:30
Go to Top of Page

dosada
Advanced MemberCroatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 05/02/2013 :  14:31:04  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message  Reply with Quote
mala ispravka s početka i kraja teksta, nije Žodo nego Hodo kad vec znamo da se njegovo prezime izgovara Hodorovski ;)
Alehandro Hodorvski!


http://www.forvo.com/word/alejandro_jodorowsky/

p.s. vrijeme je da se isparve ti krivi izgovori koji su se kod nekih vec, na žalost ukorjenili...Kubrik a ne Kjubrik, Rosevel a ne Ruzvelt i sl.!

razmjena filmova za stripove!
http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=45640


Edited by - dosada on 05/02/2013 14:33:03
Go to Top of Page

Mhejl
stripovi.com suradnikBosnia and Herzegovina
4050 Posts

Member since 26/04/2009

Posted - 05/02/2013 :  14:37:47  Show Profile Show Extended Profile  Send Mhejl a Private Message  Reply with Quote
Aha, važi, tu sam uvijek bio u nedoumici. Hvala. :)

http://levoilevlje.blogspot.com/
živjece ovaj narod
Go to Top of Page

vukozec
Advanced Member3019 Posts

Member since 17/08/2013

Posted - 28/10/2019 :  15:05:48  Show Profile Show Extended Profile  Send vukozec a Private Message  Reply with Quote
U subotu u kinu. Double feature sa El Topom:

quote:
Originally posted by oko

Portreti: Psihomagijski svemir Alejandra Jodorowskog
Od 01.11. do 04.11.2019. u Kinu Tuškanac
http://kinotuskanac.hr/cycle/portreti-psihomagijski-svemir-alejandra-jodorowskog


Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.17 seconds. Snitz Forums 2000