Author |
Topic  |
Kruger
Advanced Member

Croatia
17304 Posts
Member since 25/10/2001 |
|
lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts
Member since 09/12/2005 |
Posted - 29/12/2014 : 23:02:02
|
quote: Originally posted by VALTER
Što ti uopće znači "puknit marxizam"? Marksizam je možda bio vladajuća ideologija, ali nikada nigdje nije vladao, niti bio proveden u praksi. Kao niti "komunizam", termin koji je skovao katolički svetac Thomas More.
Možda je snaga KP Brazila simbolična, ali tu su PODEMOS u Španjolskoj i SYRIZA u Grčkoj, koje artikuliraju lijeve politike radikalnije od socijaldemokratskih. A čak i u ideji socijaldemokracije ima ponešto Marxa.
Čini mi se da padaš u zamku idealističkog nominalizma kada govoriš o komunističkim partijama i komunizmu. Zašto onda prešućuješ da je najveća politička stranka na svijetu Komunistička partija Kine, kako to ovdje reče KRAS? A ipak, u Kini od komunizma niti K.
Povijest nije statična. Ljudi u Europi su 1920-ih mislili da novi Veliki rat nije moguć.
I mi danas živimo u vremenu u kojemu neposredna budućnost može donijeti i novi veliki rat, i fašističke diktatute, i lijeve revolucije.
Fukuyama je davno demantiran.
1.nije isto,koliko znan podemos je tek u povoju siriza je jača al nije čudno pošto je Grčka propalitet teški. uostalom i extremna desnica je tamo ojačala. šta je stanje gore extremni politički polovi jednostavno dobijaju više glasova. al opet da bi pokupili večinu sumnjan.
2.normalno da nije statična ,obični ljudi su možda i mislili da neče bit velikog rata opet(makar je i to pitanje) a bilo je nekih šta su predviđali da če bit. nebitno za ovo o čemu pričamo.
3.točno,sve je moguče. možda nas i vanzemaljci pobiju . ili neki novi virus. problem je samo u onome koliko je sve to realno. u ovim slučajevima vrlo malo.
4.ne znan šta si opsjednut fukujamom? ja ga nigdi nisan spomenia niti branim njegove stavove. |
You stared at the abyss, you'll never rest in peace |
 |
|
ken2
stripovi.com suradnik

Croatia
8229 Posts
Member since 30/07/2002 |
Posted - 29/12/2014 : 23:05:18
|
quote: Originally posted by tinton
quote: Originally posted by Zlotvor
Svi smo mi Atticus Finch! 
P.S. Ništa čudno što smo u društvu tinton, ken2 i moja malenkost. Čudno mi što je raic1922 tu 
Ipak je to odabrano društvo.  Mada jos nisam čitao tu knjigu. Sigurno hoću u budućnosti.
a film? jesi njega gledao? |
if you tolerate this, then your children will be next |
 |
|
Risar_69
Advanced Member

Slovenia
11679 Posts
Member since 05/05/2008 |
|
VALTER
Advanced Member

Croatia
6417 Posts
Member since 21/07/2002 |
Posted - 30/12/2014 : 09:54:12
|
quote: Originally posted by lwood
1.nije isto,koliko znan podemos je tek u povoju siriza je jača al nije čudno pošto je Grčka propalitet teški. uostalom i extremna desnica je tamo ojačala. šta je stanje gore extremni politički polovi jednostavno dobijaju više glasova. al opet da bi pokupili večinu sumnjan.
2.normalno da nije statična ,obični ljudi su možda i mislili da neče bit velikog rata opet(makar je i to pitanje) a bilo je nekih šta su predviđali da če bit. nebitno za ovo o čemu pričamo.
3.točno,sve je moguče. možda nas i vanzemaljci pobiju . ili neki novi virus. problem je samo u onome koliko je sve to realno. u ovim slučajevima vrlo malo.
4.ne znan šta si opsjednut fukujamom? ja ga nigdi nisan spomenia niti branim njegove stavove.
Nisi se pozivao na Fukuyamu svjesno, ali iz tvojih stavova izbijaju njegove ideje, odnosno, njegova osnovna postavka o kraju povijesti. Favoriziranje liberalne višestranačke demokracije, lijevi i desni ekstremizam kao jednako zlo (vječna mantra liberalnih kolumnista), proglašavanje "vukojebinama" onih dijelova svijeta koji ne prihvaćaju zapadnjački model, ismijavanje vjerojatnih potresa u svijetu, usporedbom s isto tako vjerojatnom invazijom izvanzemaljaca...
Takvi stavovi ne korespondiraju sa sadašnjom situacijom. Sa situacijom u svijetu koji se ponovno nalazi u Hladnome ratu, u kojemu europsko gospodarstvo stagnira, a Europa ne zna što bi sa sobom, dok u njoj jača krajnja desnica (antislamski prosvjedi u Njemačkoj, Marine Le Pen u Francuskoj), ali se rađaju i novi lijevi pokreti. U svijetu u kojemu se Latinska Amerika emancipira, također pod zastavama nove ljevice, dok se na Pacifiku priprema konfrontacija SAD i Kine. A na Bliskome istoku postoji Islamska Država.
Ali ne, argument za buduću trajnost klackalice lijevi centar - desni centar, i manje više mirnog životarenja pod zastavama višestranačke demokracije i slobodnog tržišta, leži u tome što Komunistička partija Brazila godinama na izborima dobiva samo jednog senatora! |
 |
|
andjusticeforall
Advanced Member

Croatia
3077 Posts
Member since 09/12/2009 |
|
tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19907 Posts
Member since 23/10/2011 |
Posted - 30/12/2014 : 11:54:51
|
quote: Originally posted by ken2
P.S. Ništa čudno što smo u društvu tinton, ken2 i moja malenkost. Čudno mi što je raic1922 tu 
Ipak je to odabrano društvo.  Mada jos nisam čitao tu knjigu. Sigurno hoću u budućnosti.
a film? jesi njega gledao?
Ni to. Ali takodjer sigurno hoću. |
Dajte nam Banija Libre;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
|
 |
|
tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19907 Posts
Posted - 30/12/2014 : 11:55:34
|
quote: Originally posted by Kruger
tinton se sprda s nama!!
uh ...
 |
|
 |
|
lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts
Posted - 30/12/2014 : 12:08:23
|
4.ne znan šta si opsjednut fukujamom? ja ga nigdi nisan spomenia niti branim njegove stavove.
Nisi se pozivao na Fukuyamu svjesno, ali iz tvojih stavova izbijaju njegove ideje, odnosno, njegova osnovna postavka o kraju povijesti. Favoriziranje liberalne višestranačke demokracije, lijevi i desni ekstremizam kao jednako zlo (vječna mantra liberalnih kolumnista), proglašavanje "vukojebinama" onih dijelova svijeta koji ne prihvaćaju zapadnjački model, ismijavanje vjerojatnih potresa u svijetu, usporedbom s isto tako vjerojatnom invazijom izvanzemaljaca...
Takvi stavovi ne korespondiraju sa sadašnjom situacijom. Sa situacijom u svijetu koji se ponovno nalazi u Hladnome ratu, u kojemu europsko gospodarstvo stagnira, a Europa ne zna što bi sa sobom, dok u njoj jača krajnja desnica (antislamski prosvjedi u Njemačkoj, Marine Le Pen u Francuskoj), ali se rađaju i novi lijevi pokreti. U svijetu u kojemu se Latinska Amerika emancipira, također pod zastavama nove ljevice, dok se na Pacifiku priprema konfrontacija SAD i Kine. A na Bliskome istoku postoji Islamska Država.
Ali ne, argument za buduću trajnost klackalice lijevi centar - desni centar, i manje više mirnog životarenja pod zastavama višestranačke demokracije i slobodnog tržišta, leži u tome što Komunistička partija Brazila godinama na izborima dobiva samo jednog senatora!
znači pozivan se besvjesno?  aj dobro,ako ti je tako lakše klasificirat ljude. kraj povijesti če se dogodit onda kad nestanemo ili se vratimo na stupanj kamenog doba.
i da večinom to jesu vukojebine.uostalom ako nisu šta onda gomila ljudi iz tih promašenih država hrli na Zapad?
šta se tiče latinske amerike ona se emancipira baš zbog liberalizma i višestranačke demokracije.
šta se tiče Bliskog istoka postoji više država koji imaju naziv islamska. tu "državu"koju je osnova isil na razvalinama Sirije i Iraka ionako ne predstavlja ništa više od jedne strane u ratu. koji može trajat i desetljičima i u kojem i da pobjede opet če bit na stupnju predindustrijskog razvoja.(ako i to) daklem slab izazov za ostatak svita |
Edited by - lwood on 30/12/2014 12:09:27 |
 |
|
lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts
|
VALTER
Advanced Member

Croatia
6417 Posts
Posted - 30/12/2014 : 13:00:28
|
znači pozivan se besvjesno?  aj dobro,ako ti je tako lakše klasificirat ljude. kraj povijesti če se dogodit onda kad nestanemo ili se vratimo na stupanj kamenog doba.
i da večinom to jesu vukojebine.uostalom ako nisu šta onda gomila ljudi iz tih promašenih država hrli na Zapad?
šta se tiče latinske amerike ona se emancipira baš zbog liberalizma i višestranačke demokracije.
šta se tiče Bliskog istoka postoji više država koji imaju naziv islamska. tu "državu"koju je osnova isil na razvalinama Sirije i Iraka ionako ne predstavlja ništa više od jedne strane u ratu. koji može trajat i desetljičima i u kojem i da pobjede opet če bit na stupnju predindustrijskog razvoja.(ako i to) daklem slab izazov za ostatak svita
Varaš se kada ovako s visoka govoriš o drugim kulturama. Narodna Republika Kina nije vukojebina, iako nije buržoaska demokracija zapadnog tipa.
Latinska Amerika ne emancipira se zbog zakonitosti liberalne višestranačke demokracije, nego usprkos njima. Ovo treba shvatiti vrlo doslovno, imajući u vidu slučaj Salvadorea Allendea: kada na vlast na izborima dođe kanditat koji ne odgovara zapadnom kapitalu, likvidira ga se metkom u potiljak. Ili stalni pokušaji organiziranja puča protiv pokojnog Chaveza.
Višestranačka demokracija podrazumijeva pluralizam mišljenja. Pravo je pitanje ima li takvog pluralizma, ili se nebitnim razlikama zapravo prikriva jednoumlje veće od sovjetskog? Koja je razlika između Demotratske i Republikanske stranke u SAD, konzervativaca i laburista u Velikoj Britaniji, SPD-a i CDU-a u Njemačkoj?
Neobično mi je da si moje spominjanje ISIL-a razumio na način da ja smatram da bi spomenuta tvorevina mogla konkurirati Zapadu svojom industrijskom razvijenošću, pa time i širenjem svojih ideja. Spomenuo sam ih u kontekstu rušenja kakve-takve ravnoteže na Bliskom Istoku. |
 |
|
ken2
stripovi.com suradnik

Croatia
8229 Posts
Member since 30/07/2002 |
Posted - 30/12/2014 : 13:08:07
|
Ni to. Ali takodjer sigurno hoću.
to ti je domaća zadaća savršen film, velik meni uz bok shawshanku po osjećaju koji ostaje nakon gledanja ako ga ne nađeš, javi, imam original dvd |
if you tolerate this, then your children will be next |
 |
|
lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts
Posted - 30/12/2014 : 13:08:08
|
nisan konkretno mislija na Kinu,al ona je največi dio povijesti i bila najjača civilizacija.(bar gospodarski) šta nije čudno pošto ih i ima. Kina je kapitalističkija od usa,kp je tu samo da čuva elitu i ništa više.
šta se tiče Latinske amerike ona baš uspijeva zbog višestranačke demokracije. ili misliš da je npr Morales doša vojnim udaron na vlast?  e nije, nego izborima. btw Allende je ubijen u hladnom ratu. nebitan iz današnje perspektive. čudno da nisi spomenija Gaitana koji je ubijen 1947. i bija je puno značajnija osoba.
|
 |
|
lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts
Posted - 30/12/2014 : 13:09:50
|
zaboravih,bliski istok nije nikad bija uravnotežen a sumnjan da če ikad i bit |
 |
|
VALTER
Advanced Member

Croatia
6417 Posts
Posted - 30/12/2014 : 13:31:25
|
To da je Kina kapitalističkija od SAD možda stoji, ali je činjenica da nije demokratska država zapadnog tipa. Više je diktatura.
Morales je došao izborima na vlast? Pa što.
Došao je i Chavez, i to nakon (navodnog) kraja Hladnoga rata. Pa ga se opet pokušalo maknuti.
Zanimljivo je kako repliciraš samo dijelovima mojih postova, i to onima nebitnijima. |
 |
|
Zlotvor
Advanced Member

7094 Posts
Member since 03/02/2010 |
Posted - 30/12/2014 : 13:51:32
|
to ti je domaća zadaća savršen film, velik meni uz bok shawshanku po osjećaju koji ostaje nakon gledanja ako ga ne nađeš, javi, imam original dvd
Ali prvo knjigu za lektiru 
|
Trljam ruke. |
 |
|
lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts
Posted - 30/12/2014 : 14:01:11
|
To da je Kina kapitalističkija od SAD možda stoji, ali je činjenica da nije demokratska država zapadnog tipa. Više je diktatura.
Morales je došao izborima na vlast? Pa što.
Došao je i Chavez, i to nakon (navodnog) kraja Hladnoga rata. Pa ga se opet pokušalo maknuti.
Zanimljivo je kako repliciraš samo dijelovima mojih postova, i to onima nebitnijima.
kako pa šta? misliš da bi bez izbora ikad i prismrdija kojem položaju? jea kako ne.
i kojim to dijelovima nisan replicira? uporan si protiv liberalizma i višestranačja osim kad ti ne dođu na vlast tebi simpa likovi. onda može jeli?
|
 |
|
VALTER
Advanced Member

Croatia
6417 Posts
Posted - 30/12/2014 : 14:22:46
|
Poanta je u tome da je liberalna demokracija, u svojem sadašnjem obliku, jedna farsa. Predstava za javnost, u kojoj redovito pobjeđuje ona opcija koja ima više novca za svoju promidžbu, pri čemu su i ta i suparničke opcije po volji kapitalu, stvarnome vladaru. To su nijanse.
No točno je da je u dramatičnim uvjetima, kao što su oni bolivijski, i izbornim putem moguće provesti društvenu revoluciju. Boriti se i nakon tako stečene vlasti za pravednije društvo.
To opet nužno ne govori ne govori u prilog višestranačkoj demokraciji kao najboljem mogućem modelu. |
 |
|
tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19907 Posts
Posted - 30/12/2014 : 14:30:30
|
to ti je domaća zadaća savršen film, velik meni uz bok shawshanku po osjećaju koji ostaje nakon gledanja ako ga ne nađeš, javi, imam original dvd
Svakako ću probati naći ima li gdje za kupiti kad budem u prilici, ako ne nađem, javim se. |
|
 |
|
tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19907 Posts
Posted - 30/12/2014 : 14:31:28
|
Ali prvo knjigu za lektiru 
Na ljeto, tokom godine sam zaokupljen pravom lektirom. Slobodno me podsjeti. |
|
 |
|
lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts
Posted - 30/12/2014 : 14:41:23
|
Poanta je u tome da je liberalna demokracija, u svojem sadašnjem obliku, jedna farsa. Predstava za javnost, u kojoj redovito pobjeđuje ona opcija koja ima više novca za svoju promidžbu, pri čemu su i ta i suparničke opcije po volji kapitalu, stvarnome vladaru. To su nijanse.
No točno je da je u dramatičnim uvjetima, kao što su oni bolivijski, i izbornim putem moguće provesti društvenu revoluciju. Boriti se i nakon tako stečene vlasti za pravednije društvo.
To opet nužno ne govori ne govori u prilog višestranačkoj demokraciji kao najboljem mogućem modelu.
nego koji je po tebi najbolji moguči model? višestranačje ima največi legitimitet za vođenje neke zajednice. ko nije dobar,istekne mu mandat i čao!
|
 |
|
mladjo
Advanced Member

.jpg)
Croatia
20013 Posts
Member since 15/04/2007 |
|
lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts
|
VALTER
Advanced Member

Croatia
6417 Posts
Posted - 31/12/2014 : 08:20:00
|
nego koji je po tebi najbolji moguči model? višestranačje ima največi legitimitet za vođenje neke zajednice. ko nije dobar,istekne mu mandat i čao!
"Ko nije dobar, istekne mu mandat i čao!" Ali to se u biti svodi na mijenjanje svega, samo da bi sve ostalo isto.
Kao što su roobovlasništvo i feudalizam nestali s povijesne pozornice, nestat će i liberalni kapitalizam urešen višestranačjem. To je zakonitost povijesti.
|
 |
|
King Warrior
stripovi.com suradnik

.jpg)
22370 Posts
Member since 10/11/2007 |
|
Topic  |
|