Author |
Topic  |
ken2
stripovi.com suradnik

Croatia
8233 Posts
Member since 30/07/2002 |
Posted - 14/06/2015 : 22:44:12
|
quote: Originally posted by lwood
quote: Originally posted by Amos
Vukman jos pise sjajne kolumne, ali na svom sajtu.
Evo jedan odlican osvrt za sve one koji obozavaju papu Franju (ne Franu ili Frana ili Franceka ili Franka, vec Franju, koliko god to ime nekima prizivalo bolne uspomene), a ne podnose ustanovu koju on predstavlja. Svaka rijec mu je na mjestu:
http://www.zoranvukman.com/vjera-i-duhovnost/znak-jone/celebrity-papa
Frane ne Franjo. 
u hrvatskoj je sveti franjo asiški općeprihvaćeni prijevod tog sveca i u crkvi i u povijesti umjetnosti tako da je ipak papa franjo ispravno
a ovo što zoran vukman piše... moram priznat da mi nije drago da me sormaz jučer prisjetio tog čovjeka nemojte ga molim vas više spominjat možda ga za par godina opet zaboravim |
if you tolerate this, then your children will be next |
 |
|
lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts
Member since 09/12/2005 |
Posted - 14/06/2015 : 22:47:14
|
u Dalmaciji je Frane,a te sitne fašo dosjetke s promjenama imena koje svi moramo koristit jerbo su "ispravne" su izrazito jadne. |
You stared at the abyss, you'll never rest in peace |
 |
|
Amos
Senior Member

Croatia
2896 Posts
Member since 03/01/2011 |
Posted - 14/06/2015 : 22:56:48
|
Zato sto su svi glupi, lwoode, je li? Da nisu postali Peruanci? |
Uža san gledati Inspektora Rexa, ali odusta san kad su prominili pasa. |
 |
|
DODSFERD
Advanced Member

Pitcairn Island
29953 Posts
Member since 14/03/2014 |
|
lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts
Posted - 14/06/2015 : 23:03:49
|
Zato sto su svi glupi, lwoode, je li? Da nisu postali Peruanci?
ne,nego mi je navrh sjemenoštrca iskrivljavanje i revizije imena,mista ,događaja i sličnog. npr,znan nekoliko ljudi šta se zovu FranE. baš bi volija da in dođe neki idiot pa in objašnjava da su oni FraNJO. i da tribaju prominit imena jerbo ne odgovaraju nekom tudumu iz zegeja. |
 |
|
ken2
stripovi.com suradnik

Croatia
8233 Posts
Posted - 14/06/2015 : 23:07:34
|
znam da je frane u dalmaciji, i ja sam dalmatinac ali ni dolje nije svugdje frane koliko se ja sjećam, davno bijaše, i u moja doba je u katekizmu bio 'sveti franjo asiški' službeni prijevod pogledaj bilo koju povijest umjetnosti i nigdje nećeš naći prijevod npr giottovih freski, a da nije sveti franjo, uvijek je bazilika svetog franje, itd, itd a pošto bi bilo glupo da jedan papa ima više službenih imena, crkva ima pravo odredit kako će ga službeno oslovljavati - i onda je to 'papa franjo' a ti i ja i bilo ko drugi ga možemo zvati frane, i to bez da nam neki svisoka kljuckaju, kao to ime nam priziva bolna sjećanja |
 |
|
lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts
Posted - 14/06/2015 : 23:14:36
|
ako je mislija na krivoustog on je odavno otiša dovraga. a šta se tiče papa onda nek budu dosljedni i zovu ga Francesco kako se i zove.  |
 |
|
ken2
stripovi.com suradnik

Croatia
8233 Posts
Posted - 14/06/2015 : 23:15:22
|
ne,nego mi je navrh sjemenoštrca iskrivljavanje i revizije imena,mista ,događaja i sličnog. npr,znan nekoliko ljudi šta se zovu FranE. baš bi volija da in dođe neki idiot pa in objašnjava da su oni FraNJO. i da tribaju prominit imena jerbo ne odgovaraju nekom tudumu iz zegeja.
na stranu amosove provokacije ali mislim da nisi u pravu jedna stvar su inačice imena, npr frane, fran, franjo... stjepan, stipe, štef, stipica... jure, juraj... to je naše bogatstvo a druga stvar je ime jednog stranog sveca i službeni crkveni naziv aktualnog pape |
 |
|
lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts
Posted - 14/06/2015 : 23:17:47
|
quote: Originally posted by ken2
ne,nego mi je navrh sjemenoštrca iskrivljavanje i revizije imena,mista ,događaja i sličnog. npr,znan nekoliko ljudi šta se zovu FranE. baš bi volija da in dođe neki idiot pa in objašnjava da su oni FraNJO. i da tribaju prominit imena jerbo ne odgovaraju nekom tudumu iz zegeja.
na stranu amosove provokacije ali mislim da nisi u pravu jedna stvar su inačice imena, npr frane, fran, franjo... stjepan, stipe, štef, stipica... jure, juraj... to je naše bogatstvo a druga stvar je ime jednog stranog sveca i službeni crkveni naziv aktualnog pape
izvini al jesan u pravu. ta prodaja "ispravnih" teza religija i rasa je početni oblik koji u konačnoj fazi vodi na lomaču ili u Dachau.
|
Edited by - lwood on 14/06/2015 23:18:28 |
 |
|
Amos
Senior Member

Croatia
2896 Posts
Member since 03/01/2011 |
Posted - 14/06/2015 : 23:18:04
|
Moja kcer je skoro bila Franciska jer je rodena jutro nakon sto je Franjo izabran ;)
ken je super obrazlozio stvar oko imena i nemam sto dodati. Kao dalmatinac, a ne "tudum iz zegeja". |
Uža san gledati Inspektora Rexa, ali odusta san kad su prominili pasa. |
Edited by - Amos on 14/06/2015 23:19:20 |
 |
|
tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19907 Posts
Member since 23/10/2011 |
Posted - 14/06/2015 : 23:18:45
|
ako je mislija na krivoustog on je odavno otiša dovraga. a šta se tiče papa onda nek budu dosljedni i zovu ga Francesco kako se i zove. 
Jedino logično, čovjek se zove Francesco, a što je ovdašnja Crkva odlučila da im Franjo zvuči bolje od Frane ili Frano je druga stvar. |
Dajte nam Banija Libre;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
|
 |
|
lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts
|
Tutta
Advanced Member

Germany
33123 Posts
Member since 19/02/2010 |
|
lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts
|
ken2
stripovi.com suradnik

Croatia
8233 Posts
Posted - 14/06/2015 : 23:36:35
|
quote: Originally posted by tinton
ako je mislija na krivoustog on je odavno otiša dovraga. a šta se tiče papa onda nek budu dosljedni i zovu ga Francesco kako se i zove. 
Jedino logično, čovjek se zove Francesco, a što je ovdašnja Crkva odlučila da im Franjo zvuči bolje od Frane ili Frano je druga stvar.
kao što znaš, ja sam malo stariji, bivši katolik iz onih vremena i znam da je sveti franjo bio uobičajen hrvatski naziv (ne svugdje) za tog sveca i prije nego se tuđman ukazao tako da crkvi treba zamjerat ono što ih ide, a ne izmišljat i ono čega nema |
 |
|
tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19907 Posts
Member since 23/10/2011 |
Posted - 14/06/2015 : 23:38:47
|
Pa tko ti kaže da sam aludirao na krivoustog? Ajde, možda sam malo provocirao Amosa, ali nisam mislio ozbiljno da je to povezano s 2đmanom.
|
Dajte nam Banija Libre;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
|
 |
|
lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts
Posted - 14/06/2015 : 23:39:10
|
baš čudno da amos nije komentira onaj difulov članak s prošle strane.  o svinjama i seljacima. |
 |
|
ken2
stripovi.com suradnik

Croatia
8233 Posts
Posted - 14/06/2015 : 23:46:47
|
Pa tko ti kaže da sam aludirao na krivoustog? Ajde, možda sam malo provocirao Amosa, ali nisam mislio ozbiljno da je to povezano s 2đmanom.
pa nisi ti nego amos on je natuknuo da ime 'franjo' nekima priziva bolna sjećanja ti spominješ krivoustog i 2đmana, a ne usudiš se reči 'franjo' pa možda i tebi priziva bolna sjećanja a možda samo provociraš amosa kao što on nas sve je to u duhu demokratske rasprave a ja od malo ubit oko prije utakmice |
 |
|
wolf
Advanced Member

4577 Posts
Member since 05/08/2003 |
Posted - 15/06/2015 : 01:32:45
|
quote: Originally posted by ken2
pa nisi ti nego amos on je natuknuo da ime 'franjo' nekima priziva bolna sjećanja ti spominješ krivoustog i 2đmana, a ne usudiš se reči 'franjo' pa možda i tebi priziva bolna sjećanja a možda samo provociraš amosa kao što on nas sve je to u duhu demokratske rasprave a ja od malo ubit oko prije utakmice
Teško da on može imati bolna sjećanja s obzirom na svoju dob 
A što se imena tiče, meni nije problem ni da ga zovu Frane. Izvorno ipak nije prikladno jer onda ni Ivan Pavao II ne bi bio Ivan Pavao. |
 |
|
igor 12
stripovi.com suradnik

4634 Posts
Member since 24/01/2013 |
|
igor 12
stripovi.com suradnik

4634 Posts
Member since 24/01/2013 |
|