forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Izdavacki izlog
 FIBRA PREDSTAVLJA: Moebius: Metalne godine
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 10

Mord
Advanced Member

Croatia
3134 Posts

Member since 20/10/2001

Posted - 28/01/2013 : 09:40:58  Show Profile Show Extended Profile  Send Mord a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by alexts

Umetnost može biti klasično narativna, sa izraženom pričom, ali postoje i pravci u umetnosti, odnosno autorski pristupi koji negiraju priču, jer ne veruju u priču, kao izražajno sredstvo.

70-ih godina u stripu je ovakvo usmerenje bilo dosta zastupljeno i to u stripovima koji su smatrani umetničkim - nekomercijalnim.

Od Moebiusa preko Manarinog Đuzepe Bergmana do stripova Novokvadratovaca.

Ako ih čitalac vrednuje po kriterijumima klasično narativnog stripa, dolazi do problema u percepciji.

Ali nije sve za svačiji ukus.

Mislim da je ovo poanta. Kordejeve zvijezde i album koji je radio s Djangom bi po meni bile jos jedan primjer. Pa recimo epizode Opskurnih gradova itd.

Ako je nekome, kao meni npr., primarna stvar u stripu prica, ovi stripovi mogu mu ispasti dobri ali tesko da ce pasti na guzicu kad ih procita.
Go to Top of Page

maram
Starting Member

40 Posts

Member since 17/10/2012

Posted - 28/01/2013 : 09:59:36  Show Profile Show Extended Profile  Send maram a Private Message  Reply with Quote
Pojedine reakcije nisu ni najmanje iznenađujuće; ovo jednostavno nije za svakoga jer ne ulazi u kategoriju klasičnih uradaka.

Tražiti konkretnost i direktni smisao u ovim pričama gotovo je istovjetno potrazi za fabulom u, primjerice, poeziji.

Ovdje je striktno riječ o umjetnosti i potpunoj slobodi ka pokušaju ostvarivanja iste. I tako je rađeno s izričitom namjerom. Shodno tome i čitalački pristup treba biti na toj razini.

Neke priče su me više oduševile, neke manje, ali niti u jednoj ne pronalazim ništa ni bizarno ni besmisleno; sve mi djeluje na neki način uravnoteženo u neravnoteži.

Uglavnom, zadovoljan sam cjelokupnom zbirkom.
Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21132 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 28/01/2013 : 11:45:06  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Deers

Meni je čudno da netko kaže da je Kita besmislena jer po meni ona itekako ima smisla i to više od Hermetične. Bizarnog doduše ali ipak smisla.

ne kažem da nema.
ali ja ga nisam našao.

Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

NESVRSTANI
Advanced Member

Croatia
10233 Posts

Member since 08/02/2006

Posted - 28/01/2013 : 12:11:09  Show Profile Show Extended Profile  Send NESVRSTANI a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by maram

Pojedine reakcije nisu ni najmanje iznenađujuće; ovo jednostavno nije za svakoga jer ne ulazi u kategoriju klasičnih uradaka.

Ja recimo volin stripove koji nisu za svakoga i ne ulaze u kategoriju klasičnih uradaka, al moran priznat da me odavno jedno ovakvo spektakularno izdanje nije manje zanimalo.
Kako je i anto reka, ovo je slikovnica(za odrasle).
Jako dobro nacrtana, al za mene još uvik slikovnica.

Doli sve stranke!!!
Živili naši dušmani!!!

Edited by - NESVRSTANI on 28/01/2013 12:11:58
Go to Top of Page

Amos
Senior Member

Croatia
2896 Posts

Member since 03/01/2011

Posted - 28/01/2013 : 12:46:56  Show Profile Show Extended Profile  Send Amos a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by NESVRSTANI

quote:
Originally posted by maram

Ja recimo volin stripove koji nisu za svakoga i ne ulaze u kategoriju klasičnih uradaka, al moran priznat da me odavno jedno ovakvo spektakularno izdanje nije manje zanimalo.
Kako je i anto reka, ovo je slikovnica(za odrasle).
Jako dobro nacrtana, al za mene još uvik slikovnica.

Isto i kod mene.

Kada je Marko najavio Metalne, odmah sam se nabrijao na kupnju, međutim prošlo me, došli su neki drugi i zanimljiviji stripovi pa me sada uopće nije briga što ih nisam kupio.
Ostaje kao moguć i ovaj preprodavački motiv što je anto rekao, ali mi se nije dalo zajebavat s tim..

Uža san gledati Inspektora Rexa, ali odusta san kad su prominili pasa.
Go to Top of Page

NESVRSTANI
Advanced Member

Croatia
10233 Posts

Member since 08/02/2006

Posted - 28/01/2013 : 13:55:23  Show Profile Show Extended Profile  Send NESVRSTANI a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Amos

Kada je Marko najavio Metalne, odmah sam se nabrijao na kupnju, međutim prošlo me, došli su neki drugi i zanimljiviji stripovi pa me sada uopće nije briga što ih nisam kupio.

To je to.
Po možda prvi put u životu san doša u situaciju da kupin strip samo zbog korica.
600kn za korice mi je ipak malo previše.

Doli sve stranke!!!
Živili naši dušmani!!!
Go to Top of Page

Poli
Advanced Member

Slovenia
38103 Posts

Member since 26/10/2007

Posted - 28/01/2013 : 13:59:27  Show Profile Show Extended Profile  Send Poli a Private Message  Reply with Quote

Ali ces zato moci te korice prodati za 600 + kn. ;)

I time osreciti nekoga. :D

Anything is possible dec d uej
Be the Change You Want to See
Go to Top of Page

NESVRSTANI
Advanced Member

Croatia
10233 Posts

Member since 08/02/2006

Posted - 28/01/2013 : 14:20:47  Show Profile Show Extended Profile  Send NESVRSTANI a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Poli

Ali ces zato moci te korice prodati za 600 + kn. ;)

I time osreciti nekoga. :D

Ma baš me briga za tuđu sreću.
U daton trenutku san ima x novaca, i tih x novaca san potrošija na stripove koji mi se čitaju

Doli sve stranke!!!
Živili naši dušmani!!!
Go to Top of Page

Deers
Advanced Member

Croatia
9403 Posts

Member since 29/03/2004

Posted - 28/01/2013 : 14:27:26  Show Profile Show Extended Profile  Send Deers a Private Message  Reply with Quote
Bezveze kupit neki strip samo zato što ga se stvori fama da ga svi moraju kupit, na kraju krajeva svatko najbolje zna što mu se sviđa i sa svojim novcima može radit što kod hoće.

@ NESVRSTANI
Nisam razumio da li si ih pročitao ili ne.

"Trzaj mišica i nad prazninom sam."
Go to Top of Page

NESVRSTANI
Advanced Member

Croatia
10233 Posts

Member since 08/02/2006

Posted - 28/01/2013 : 14:36:52  Show Profile Show Extended Profile  Send NESVRSTANI a Private Message  Reply with Quote
quote:

Pročita?
Misliš pogleda?

Jesan, neman običaj pričat napamet.
Zna san kakvi su stripovi, zato san i napisa da san ga skoro kupija samo zbog "korica". Izdanje je nevjerovatno i čak u konačnici nije ni skupo, ali nije moj đir.

Doli sve stranke!!!
Živili naši dušmani!!!

Edited by - NESVRSTANI on 28/01/2013 14:39:49
Go to Top of Page

Amos
Senior Member

Croatia
2896 Posts

Member since 03/01/2011

Posted - 28/01/2013 : 14:38:22  Show Profile Show Extended Profile  Send Amos a Private Message  Reply with Quote
quote:

Neman dovoljno love za sve stripove koji me interesiraju tako da mi se ne daje 600 Kn za nešto šta će možda nekad vridit više
Baš me briga za tuđu sreću

Sad je na meni da kažem to je to.

Stripovi mi nisu investicija nego gušt i kupujem po guštu, a ne po projiciranoj budućoj vrijednosti jer je ista neizvjesna.

Najbolji primjer je Markov From Hell. Nije ga bilo pa je bio skup, a sada je tu odjednom reprint i Darkwoodov bi trebao skoro (griješim ili ne?) pa će mu se cijena sruštiti.

Ovo sve pišem ne zato da komentiram reprinte, cijene, kupce ove-one, itd. već samo kao primjer da vrijednost nije sigurna i da se preko noći može mijenjati.

Možda griješim. Možda iza ugla vrebaju svjetski kolekcionari Moebiusa koji moraju imati sva izdanja njegovih djela pa bi im se moglo uvaliti i Metalne za par sto eura...
U tom slučaju sam pušing zbog propuštene prilike

Uža san gledati Inspektora Rexa, ali odusta san kad su prominili pasa.
Go to Top of Page

NESVRSTANI
Advanced Member

Croatia
10233 Posts

Member since 08/02/2006

Posted - 28/01/2013 : 14:41:06  Show Profile Show Extended Profile  Send NESVRSTANI a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Amos

quote:

Neman dovoljno love za sve stripove koji me interesiraju tako da mi se ne daje 600 Kn za nešto šta će možda nekad vridit više
Baš me briga za tuđu sreću

Sad je na meni da kažem to je to.

Stripovi mi nisu investicija nego gušt i kupujem po guštu, a ne po projiciranoj budućoj vrijednosti jer je ista neizvjesna.

Najbolji primjer je Markov From Hell. Nije ga bilo pa je bio skup, a sada je tu odjednom reprint i Darkwoodov bi trebao skoro (griješim ili ne?) pa će mu se cijena sruštiti.

Ovo sve pišem ne zato da komentiram reprinte, cijene, kupce ove-one, itd. već samo kao primjer da vrijednost nije sigurna i da se preko noći može mijenjati.

Možda griješim. Možda iza ugla vrebaju svjetski kolekcionari Moebiusa koji moraju imati sva izdanja njegovih djela pa bi im se moglo uvaliti i Metalne za par sto eura...
U tom slučaju sam pušing zbog propuštene prilike

To je to

Doli sve stranke!!!
Živili naši dušmani!!!
Go to Top of Page

Deers
Advanced Member

Croatia
9403 Posts

Member since 29/03/2004

Posted - 28/01/2013 : 14:44:44  Show Profile Show Extended Profile  Send Deers a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Pročita?
Misliš pogleda?

Zna san kakvi su stripovi, zato san i napisa da san ga skoro kupija samo zbog "korica". Izdanje je nevjerovatno i čak u konačnici nije ni skupo, ali nije moj đir.

Dobro, dobro. Meni ipak ima previše priče da bih sve skupa nazvao slikovnicama. Svakom svoje.

"Trzaj mišica i nad prazninom sam."
Go to Top of Page

NESVRSTANI
Advanced Member

Croatia
10233 Posts

Member since 08/02/2006

Posted - 28/01/2013 : 14:51:04  Show Profile Show Extended Profile  Send NESVRSTANI a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

Pročita?
Misliš pogleda?

Dobro, dobro. Meni ipak ima previše priče da bih sve skupa nazvao slikovnicama. Svakom svoje.

Malo karikiran sa slikovnicon, mislija san da to ne triba posebno naglasit.
Nisan toliki ignorant da ne cijenin ovo djelo.
Uostalon, vidiš da se u konačnici slažemo. Ja kažen "nije moj đir", ti kažeš "svakome svoje"

Doli sve stranke!!!
Živili naši dušmani!!!
Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21132 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 28/01/2013 : 15:12:36  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
quote:

Bezveze kupit neki strip samo zato što ga se stvori fama da ga svi moraju kupit, na kraju krajeva svatko najbolje zna što mu se sviđa i sa svojim novcima može radit što kod hoće.

Slažem se sa ovim.
Ja sam ga kupio (a već sam to napisao) zbog toga što je bilo da očigledno da će se strip uskoro rasprodati, a nisam bio toliko siguran da "nije moj đir"; naročito gledajući komentare gde su ljudi padali u nesvest koliko im se Mebijus svideo.Rekoh, ko zna, možda i mene taj Mebijus opčini.
A bilo bi mi jako žao da se strip rasproda a ja ukapiram da mi je masthevuša (nakon što bi mi ga neko pozajmio da ga pročitam) - e onda bi mi baš bilo krivo.

Edited by - anto on 28/01/2013 15:15:13
Go to Top of Page

NESVRSTANI
Advanced Member

Croatia
10233 Posts

Member since 08/02/2006

Posted - 28/01/2013 : 15:20:30  Show Profile Show Extended Profile  Send NESVRSTANI a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by anto

naročito gledajući komentare gde su ljudi padali u nesvest koliko im se Mebijus svideo.

Uf, da san kupova sve na šta ljudi padaju u nesvjest ima bi doma masu (meni)bezveznih stripova.

Doli sve stranke!!!
Živili naši dušmani!!!
Go to Top of Page

tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19701 Posts

Member since 23/10/2011

Posted - 28/01/2013 : 15:33:05  Show Profile Show Extended Profile  Send tinton a Private Message  Reply with Quote
Ne znam, možda će nekome biti čudno, ali kod Moebiusa mi je priča bolja od crteža, crtež je odličan, ali to nemože nadmašiti hermetičnu garažu i arzaka po scenariju

Dajte nam Banija Libre;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21132 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 28/01/2013 : 18:23:42  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by tinton

Ne znam, možda će nekome biti čudno, ali kod Moebiusa mi je priča bolja od crteža, crtež je odličan, ali to nemože nadmašiti hermetičnu garažu i arzaka po scenariju

Edited by - anto on 28/01/2013 18:24:11
Go to Top of Page

noemis
Senior Member

Serbia
1320 Posts

Member since 11/05/2010

Posted - 29/01/2013 : 09:48:51  Show Profile Show Extended Profile  Send noemis a Private Message  Reply with Quote
uf, brate anto... otkud sve ovo... fibrin magnum opis je za tebe corak... sta se s tobom desava covece... brzo zakazuj kod nekog od cuvenijih stripopatologa... leci to dok ima nade...

salu na stranu...

nisam jos nista pricitao, nema se kad, ali sam prelistao
sve stripove onako na brzaka da skeniram ako ima nekakvih falinki koje se spominju ovde...
nista, sve je ok, jedan strip ima onu presavijenu stranu, ali to nije nista...

strip je pre jedno cca dve-tri nedelje dosao u kucu i od tada stoji na stolu, vrlo cesto menjajuci polozaj; iz horizontalnog u uspravan (uzorit, rekli bi neki...) sta se s likovima unutra desava pojma nemam...

subota jutro, mali na nosi, supruga i ja doruckujemo, izvlacim kitu i pocinjem sa listanjem...

perifernim vidom vidim da supruga (desno od mene) sve vreme snima onu "levu pricu" o jajetu, jelte...

posle para strana, nestrpljivo komentarise

"sta se desava s tim likom"
"nemam pojma, citam drugu pricu"
uspeva da se suzrdzi jos malo i krece recenica koje sam se plasio

"e daj, samo da prelistam tog lika"
"ne dam, neces mi vratiti"
"ma hocu, samo to da vidim, ne mogu da cekam, ti gnjavis..."
"okej, evo ti" (popustam, kjerkegorski svestan da dao ne dao necu procitati strip do kraja...)

i naravno, supruga uzima strip, prelista ono moebijusovo jaje uz wtf komentar na kraju, zatim ne vraca strip (ha, sta sam vam rekao!) vec krece da cita i drugu pricu... nasmeje se na pola stripa uz komentar "na sta ovaj trosi strane" (u pitanju je scena - omaz najcuvenijem francuskom stripu)...

mali je zavrsio, krecu obaveze, kita nedocitana...

za sada utisci i vise nego pozitivni...

"Ja se mnogo bojim ljudi koji hoce da usrece narod... ...niko nema prava da silom svog suseda cini srecnim."
Go to Top of Page

noemis
Senior Member

Serbia
1320 Posts

Member since 11/05/2010

Posted - 29/01/2013 : 09:53:59  Show Profile Show Extended Profile  Send noemis a Private Message  Reply with Quote
a da,
dok sam prelistavao stripove trazeci fizicke nedostatke, moram primetiti da su stripovi prepuni kurceva i necega cemu bi se mogao pripisati falusoidni karakter... sta li bi neki psihoanaliticar video/rekao da procita sve ovo...

s druge strane, iako sam se trudio da ne primetim radnju, da ne bih pokvario kasniji dozivljaj ipak sam snimio nekoliko scena... kao da je moebijus usao u moje snove s fotoaparatom...

"Ja se mnogo bojim ljudi koji hoce da usrece narod... ...niko nema prava da silom svog suseda cini srecnim."
Go to Top of Page

Dr. Zistis
Advanced Member

5435 Posts

Member since 06/10/2011

Posted - 29/01/2013 : 10:38:09  Show Profile Show Extended Profile  Send Dr. Zistis a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by noemis

a da,
dok sam prelistavao stripove trazeci fizicke nedostatke, moram primetiti da su stripovi prepuni kurceva i necega cemu bi se mogao pripisati falusoidni karakter... sta li bi neki psihoanaliticar video/rekao da procita sve ovo...

s druge strane, iako sam se trudio da ne primetim radnju, da ne bih pokvario kasniji dozivljaj ipak sam snimio nekoliko scena... kao da je moebijus usao u moje snove s fotoaparatom...

Idi u "kitu" Ti si jebeni Mebius
Go to Top of Page

noemis
Senior Member

Serbia
1320 Posts

Member since 11/05/2010

Posted - 29/01/2013 : 10:42:21  Show Profile Show Extended Profile  Send noemis a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Dr. Zistis

Ti si jebeni Mebius

a ne,ne... ja sam noemius...

Go to Top of Page

supermark
stripovi.com suradnik

Croatia
29619 Posts

Member since 06/02/2007

Posted - 29/01/2013 : 19:33:05  Show Profile Show Extended Profile  Visit supermark's Homepage  Send supermark a Private Message  Reply with Quote
quote:

sažetak:

Metalne godine (Moebius)
(moje viđenje)

1.Kita uzorita:
Pročitah strip.WTF??Pročitah ga ponovo.Ma goni se u ...Kakvo je ovo šamaranje? Da bi se zadržao metritski ugovor i izbegao rat sa egzotama, treba zadovoljiti nesilicu,...Ma da je crtež i samo zlato priča je krajnje nebulozna i besmislena.

2.Major na letovanju:
Lov na turistu odlična priča.Mebijusov intervju zanimljiv.Nema se para dobra priča.Split solidna.Ostalo sranje.

3. Arzach :
Zaobilaznica -fenomenalan crtež.Arzak - očekivao sam više sa ovim albumom;ništa posebno;opet dosta besmisla.

4. Long tomorrow :
LT dobra priča, možda i više, malo prevaziđen sf ipak.Varijacija na ...,Rock city i Artefakt takođe.Ostalo bzvz.Ali sve u svemu, i nije loše.

5. Iskrcavanje na Faragoneskiji :
Ovo je već valjan album. Nije sad da nešto kreštim od sreće, ali sam zadovoljan.

1
Pa eto; moj predosećaj me po ko zna koji put nije prevario.Mislim da je ovo najprecenjeniji strip koji se pojavio na ovim prostorima.Cela ova priča sa hiperbrzom rasprodajom i totalnim raspamećivanjem sa mebijusom me podseća na priču "Carevo novo odelo/ruho".
Čini mi se da je oko Metalnih godina napravljena fama da je sve ovo puna metafora,aluzija,simbolike,...
Ma meni je ovo ipak go qurac, uzaludno traćenje jednog ogromnog talenta velikog crtača.

Zaključak:strip ide na "doboš" (za neki mesec kad postane tražen) ili ću ga menjati za komplet Dardevila od istog izdavača.

Fin.

pročitao sam par stripova iz kolekcije (1-5), ali potpuno se slažem sa antom
kao da je mene čuo
Go to Top of Page

Dr. Zistis
Advanced Member

5435 Posts

Member since 06/10/2011

Posted - 30/01/2013 : 07:26:31  Show Profile Show Extended Profile  Send Dr. Zistis a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by supermark

quote:

sažetak:

Metalne godine (Moebius)
(moje viđenje)

1.Kita uzorita:
Pročitah strip.WTF??Pročitah ga ponovo.Ma goni se u ...Kakvo je ovo šamaranje? Da bi se zadržao metritski ugovor i izbegao rat sa egzotama, treba zadovoljiti nesilicu,...Ma da je crtež i samo zlato priča je krajnje nebulozna i besmislena.

2.Major na letovanju:
Lov na turistu odlična priča.Mebijusov intervju zanimljiv.Nema se para dobra priča.Split solidna.Ostalo sranje.

3. Arzach :
Zaobilaznica -fenomenalan crtež.Arzak - očekivao sam više sa ovim albumom;ništa posebno;opet dosta besmisla.

4. Long tomorrow :
LT dobra priča, možda i više, malo prevaziđen sf ipak.Varijacija na ...,Rock city i Artefakt takođe.Ostalo bzvz.Ali sve u svemu, i nije loše.

5. Iskrcavanje na Faragoneskiji :
Ovo je već valjan album. Nije sad da nešto kreštim od sreće, ali sam zadovoljan.

1
Pa eto; moj predosećaj me po ko zna koji put nije prevario.Mislim da je ovo najprecenjeniji strip koji se pojavio na ovim prostorima.Cela ova priča sa hiperbrzom rasprodajom i totalnim raspamećivanjem sa mebijusom me podseća na priču "Carevo novo odelo/ruho".
Čini mi se da je oko Metalnih godina napravljena fama da je sve ovo puna metafora,aluzija,simbolike,...
Ma meni je ovo ipak go qurac, uzaludno traćenje jednog ogromnog talenta velikog crtača.

Zaključak:strip ide na "doboš" (za neki mesec kad postane tražen) ili ću ga menjati za komplet Dardevila od istog izdavača.

Fin.

pročitao sam par stripova iz kolekcije (1-5), ali potpuno se slažem sa antom
kao da je mene čuo

Ne budi ti tako siguran...videces kad Anto po drugi put procita strip.
Osecam da ce kupiti jos jedan komplet
Go to Top of Page

supermark
stripovi.com suradnik

Croatia
29619 Posts

Member since 06/02/2007

Posted - 30/01/2013 : 09:03:47  Show Profile Show Extended Profile  Visit supermark's Homepage  Send supermark a Private Message  Reply with Quote
mozda anto promijeni misljenje, ali ja necu :)
Go to Top of Page
Page: of 10 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.17 seconds. Snitz Forums 2000