forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Film & TV
 Filmovi Quentina Tarantina
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 21

vice
stripovi.com suradnik

6309 Posts

Member since 29/06/2005

Posted - 16/08/2019 :  10:55:22  Show Profile Show Extended Profile  Send vice a Private Message  Reply with Quote
Moran se složit s nagorom. Ovo je remekdjelce, iako će ga neki sigurno otpisati zbog minimalistične radnje i scena koje se doimaju suvišnima.

Bez spojlera: ja sam film doživija ka odu Hollywoodu, ali i nevinosti - onoj koja je materijalizirana kroz lik Sharon Tate, i onoj istoj koja je onomad divljački izmrcvarena od strane nadrogiranih jadnika. E, pa Tarantino ima štogod za reć o tim jadnicima, te je na vama da sami tome posvjedočite pred velikim ekranom. ;)


BLAGI SPOJLERI (ništa šta se nije doznalo već iz trailera)


Rick Dalton i Cliff Booth već sad su mi urezani ka legendarne pojave u kinematografiji. Leonardov lik je infantilni, neurotični i nestabilni (ali ipak jebeno simpatični) glumac pred zalazom karijere, dok Pitt odiše aurom macho muževnosti koji se i u doista stravičnim situacijama ponaša kao da je doša popit pivo u lokalnoj birtiji. I jbt, lik izgleda 10 puta bolje nego pola ulickanih mladića u modernom Hollywoodu.

Margot ka Tate je predivna, razdragana, totalno djetinjasta do točke karikature, ali to je očito bila i namjera. "Dok onaj poljski šupak nešto ne sjebe", kako reče Lewis ka McQueen...
Mike Moh u ulozi Leeja je perfektan, i moran se složit s onom stranom koja depikciju Leejeva lika u filmu baš i ne cijeni - ok, lik je bija arogantan, ali je u filmu baš sveden na sprdačinu, šta mi je od strane Tarantina ipak pretjerano.

Ma gle, ajde svi to lipo pogledajte, pa da možemo pričat ka ljudi. :D

And like that... he's gone.

Edited by - vice on 16/08/2019 10:57:35
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
10459 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 16/08/2019 :  12:03:04  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by vice
ja sam film doživija ka odu Hollywoodu, ali i nevinosti - onoj koja je materijalizirana kroz lik Sharon Tate, i onoj istoj koja je onomad divljački izmrcvarena od strane nadrogiranih jadnika. E, pa Tarantino ima štogod za reć o tim jadnicimaZa nešto definitivnije, moram još jednom pogledati film; za sada nisam baš siguran da je ovo tako kako kažeš. Previše je tu tarantinovske neobvezatnosti da bih mogao reći što on zapravo govori ovim filmom. Naoko su tu 'pozitivni' likovi holivudski glumci (Rick, Sharon), ali su s druge strane podriveni kao nezrele, nestabilne osobe, koje ovise, ne o sebi, nego o slikama o sebi. Karikiranje i ismijavanje je izraženije kod lika Brucea Leeja, a koji zajedno s ovima čini cjelinu "holivudski glumci" (makar svaki od ovih ima različitu poziciju unutar te cjeline).

Cliff izgleda kulerski i simpatično, a opet je sveden na DiCapriovog potrčka i nalazi se u nekom podređenom odnosu prema njemu. Kao da se nalazi u jednoj idolopokloničkoj snishodljivosti, a to je vrlo čudno obzirom da je DiCaprio prikazan kao cmizdro, a Pitt kao pravi vitalni hemingvejski muškarac od akcije. Ta izokretanja, nemam pojma što bi trebala značiti, osim dosjetke - koja je, po meni, suvišna.
Ako je njihov odnos odnos prijateljstva zasnovanog na obostranom poštovanju, opet to ne stoji kako Bog zapovijeda, obzirom na ovu izokrenutost o kojoj pričam i izokretanje uloga: cmizdro i histerik gore, mačo i faca dolje.

Cliff je podriven i u završnoj kulminaciji, jer riješava hipike u jednom halucinogenom stanju, kada je i sam pod utjecajem acida. Čemu ta poigravanja, zezanja, izokretanje.
Tarantina ne volim, previše je on smušen i bez vjere u išta, te su, na žalost, i ovdje gdje se napokon odvažio uraditi koliko-toliko jedno svoje 'pozitivno' djelo, prisutne te ironijske, obesmišljujuće crte, i to konstantno. Toliko da stoji ono što kažem na početku: što uopće hoće reći.

Pazi, Sharon Tate, kao mala slatkica, u jednoj dobrohotno-naivnoj nespretnosti poput neke najljepše Audrey Hepburn, odlazi u kino gledati samu sebe i uživati svaku scenu, upijati atmosferu publike i uopće život, kupati se u razdraganosti. Ta scena je ujedno i slavljenje života, ali i groteska. Kao da se Tarantino nije usudio do kraja slaviti život, nego je ponovo pobjegao u ironijski odmak, u kreveljenje.

Na kraju on radi, kao u bajci, pobjedu Dobrih nad Zlima i svi su sretni. Kao da se nešto pomaklo kod njega, ovaj film je bolji od prijašnjih gluposti tipa Django, Mrska osmorka, vjerojatno mi je to i najbolji njegov film - ali još uvijek nema konciznost, ne postiže vrhunce.

I vrlo lako se može dogoditi, da na drugo gledanje prevagnu standardni tarantinovski kreveljatorsko-ismijavajući elementi, te da sve skupa bude jalova travestija, niškorisno iživljavanje - ta se opasnost krije, zbog svih ovih momenata koje sam rekao, koji ni jednog vitalnog Cliffa ne ostavljaju da bude krugerovsko-misternoovski ratničko-veteranski tip, nego nešto čudno, jadnoovisno, satelitsko-drugorazredno.

Edited by - stinky on 16/08/2019 12:10:05
Go to Top of Page

vice
stripovi.com suradnik

6309 Posts

Member since 29/06/2005

Posted - 16/08/2019 :  12:09:41  Show Profile Show Extended Profile  Send vice a Private Message  Reply with Quote
Cliffa ja nisan doživija toliko podređenog koliko skromnog, iako je njegov lik, pogotovo taj detalj s bivšom ženom, obavijen misterijom. On je mudonja kojeg zaboli k šta mu neki hipijevci pričaju, i koji odlazi posjetit svog čangrizavog suradnika/prijatelja makar ga se taj i ne sjeća. LSD na kraju mi je ironičan - natripovane debile zgazi natripovani - kuler. :D

And like that... he's gone.

Edited by - vice on 16/08/2019 12:09:57
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
10459 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 16/08/2019 :  12:21:16  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by vice

Cliffa ja nisan doživija toliko podređenog koliko skromnog, iako je njegov lik, pogotovo taj detalj s bivšom ženom, obavijen misterijom. On je mudonja kojeg zaboli k šta mu neki hipijevci pričaju, i koji odlazi posjetit svog čangrizavog suradnika/prijatelja makar ga se taj i ne sjeća. LSD na kraju mi je ironičan - natripovane debile zgazi natripovani - kuler. :DPa kažem, dvosmisleno je to.
A to, da nije uradio baš onako pravo, da Cliff sasvim priseban rasturi hipike, da ne gleda sramežljivo sa Rickom Daltonom njegova pojavljivanja u serijama i pomalo posrano komentira "auu, ovdje si dobro skočio", da mu ne popravlja antenu i ne čeka ga u autu da ga poveze doma kad se ovome sprdne, to sve pridonosi da je Cliff destruiran. Na pojavnoj razini je on tip iz našeg deseterca, mitsko-dinarski tip, a iza te kulise je nešto podređeno koje trči za poznatom holivudskog zvijezdom i bavi se cuckom u samotnoj sobici.

Ali ova "kompleksnost" Cliffovog lika je meni promašena u filmu koji može biti bajka o dobrim američkim dečkima iz Hollywooda i lošim pobunjenim sinovima hipačima.

Edited by - stinky on 16/08/2019 12:21:45
Go to Top of Page

nagor
Advanced MemberCroatia
12553 Posts

Member since 21/02/2012

Posted - 17/08/2019 :  10:54:07  Show Profile Show Extended Profile  Send nagor a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by vice

Mike Moh u ulozi Leeja je perfektan, i moran se složit s onom stranom koja depikciju Leejeva lika u filmu baš i ne cijeni - ok, lik je bija arogantan, ali je u filmu baš sveden na sprdačinu, šta mi je od strane Tarantina ipak pretjerano.
Što se tiče Bruce Leeja, da, i meni je na prvu to bilo ne poštovanje velikog majstora. Ali ako malo bolje raščlanimo tu scenu opet su to te Tarantinove meta fore i nije to baš eksplicitno nepoštovanje Leeja. Lik Al Pacina je na početku lijepo rekao da se filmski/TV junaci stvaraju na način da ti likovi prebiju nekog ko je "veći" od njih. Bitno je za gledatelje da znamo da je lik Brad Pitta dobar fajter. Ali dodatna fora je i to što se ta cijela scena s Brucee Leejem odvija u flashbacku Pittovog lika. Dakle, ono što mi vidimo na ekranu je u biti jedna verzija događaja odnosno vjerojatno preuveličana Pittova verzija. Dakle, to nije stvarnost niti u toj imaginarnoj stvarnosti cijelog filma, a kamoli naša stvarnost. To je bio samo "san" Pittovog lika. :)

Edited by - nagor on 17/08/2019 10:54:50
Go to Top of Page

Red Marquis
Average MemberSerbia
859 Posts

Member since 06/11/2017

Posted - 17/08/2019 :  15:34:07  Show Profile Show Extended Profile  Send Red Marquis a Private Message  Reply with Quote
@nagor
Slažem se s ovim oko Bruce Leeja. Pre svega valjda bi svima trebalo biti jasno da QT-evi filmovi nisu nikakvi faktički dokumentarci, i zapravo mi je baš fora da se poigra ovako sa nesumnjivim velikanom filma. Sam film bih mogao da gledam milion puta, voleo ustvari da je serija. Prelepi omaž jednom prohujalom vremenu, poslednjih pola sata ozbiljan krešendo kao protivteža tom naglašenom sporijem tempu...Kroz lik Margot Robbie mi je super prikazan taj danas zaboravljeni ritual odlaska u bioskop, kao nečega većeg od života. Basterds i Pulp su mi nedodirljivi, ali ovo bi mogao komotno na treće mesto da stavim, što je velika pohvala.

p.s. Što se ovde i dalje priča u spojlerima? Film je krenuo, valjda je logično da oni koji ga nisu još pogledali zaobilaze topik dok to ne obave...
Go to Top of Page

vice
stripovi.com suradnik

6309 Posts

Member since 29/06/2005

Posted - 17/08/2019 :  15:48:37  Show Profile Show Extended Profile  Send vice a Private Message  Reply with Quote
Zapravo je Tarantino i sam misljenja kako je Bruce Lee bija arogantni show off, tako da po njemu to i nije tolika bastardizacija i karikatura.

And like that... he's gone.
Go to Top of Page

Red Marquis
Average MemberSerbia
859 Posts

Member since 06/11/2017

Posted - 17/08/2019 :  21:36:27  Show Profile Show Extended Profile  Send Red Marquis a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by vice

Zapravo je Tarantino i sam misljenja kako je Bruce Lee bija arogantni show off, tako da po njemu to i nije tolika bastardizacija i karikatura.


Jasno, poenta mi je bila da sve to i da nije tako, opet bi imalo smisla u tipu filmova koje on pravi. A iako je on već etablirani režiser, opet trebalo je imati i muda staviti to u film, jer sam siguran da će da iskoče sa raznih strana moronski dušebrižnici koji će taj prikaz pokušati da proguraju kao rasne stereotip i nja nja nja...
Go to Top of Page

vice
stripovi.com suradnik

6309 Posts

Member since 29/06/2005

Posted - 17/08/2019 :  21:44:57  Show Profile Show Extended Profile  Send vice a Private Message  Reply with Quote
Koliko čujem, Leejeva familija se već oglasila, i to ne pozitivno.

And like that... he's gone.
Go to Top of Page

Red Marquis
Average MemberSerbia
859 Posts

Member since 06/11/2017

Posted - 17/08/2019 :  22:54:56  Show Profile Show Extended Profile  Send Red Marquis a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by vice

Koliko čujem, Leejeva familija se već oglasila, i to ne pozitivno.


Oni su zaista nevažni kao i njihovo mišljenje po film.
Go to Top of Page

vice
stripovi.com suradnik

6309 Posts

Member since 29/06/2005

Posted - 18/08/2019 :  17:09:28  Show Profile Show Extended Profile  Send vice a Private Message  Reply with Quote
Koliko je tko (ne)važan je nebitno. Akcija izaziva reakciju. Je li bojkot NYPD-a bija važan za Osmorku? S financijske strane sigurno, a artističke? Ne baš.

And like that... he's gone.
Go to Top of Page

Red Marquis
Average MemberSerbia
859 Posts

Member since 06/11/2017

Posted - 18/08/2019 :  17:30:03  Show Profile Show Extended Profile  Send Red Marquis a Private Message  Reply with Quote
Reakcija bilo čije porodice na portret voljenog nije merodavna a ni objektivna, pogotovo kod filma koji sasvim ciljano ima ono "Deveti film Q.T-a" čime se jasno kaže s kim/čim imate posla, onima kojima nakon pređašnjih osam nije jasno ko je on i kakvi su mu filmovi i koji uporno traže neku istorijsku tačnost i verodostojnost u njegovim filmovima...njima ne vredi ništa objašnjavati.
Go to Top of Page

vice
stripovi.com suradnik

6309 Posts

Member since 29/06/2005

Posted - 18/08/2019 :  18:03:45  Show Profile Show Extended Profile  Send vice a Private Message  Reply with Quote
Meni to svakako ne utječe na doživljaj filma, a sumnjam kako će ijednom tarantinofilu. Samo širim vijesti koje kruže po netu.

And like that... he's gone.
Go to Top of Page

bristova
New Member259 Posts

Member since 17/01/2002

Posted - 19/08/2019 :  22:36:43  Show Profile Show Extended Profile  Send bristova a Private Message  Reply with Quote
Poštovanje ekipa.
Zanimljiv film.
Par dojmova bih htio podijeliti sa vama.

1. Ima scena, duga sekundu-dvije na početku onog ratnog filma gdje glumi DiCaprio (14 šaka...) gdje se vide partizani, jedan ima i neku šubaru sa crvenom zvijezdom.. Jako kratka scena. Možda skinuto iz nekog našeg partizanskog filma.
Mali off, možda mlađi ne znaju ali bilo je sedamdesetih i talijanskih špageti (eksploatacijskih) ratnih filmova koji su imali ubačene masovne scene iz naših filmova (npr. Bitka na Neretvi). Takve masovke su im bile preskupe. pa su ih "preuzimali" iz jugoslavenskih filmova.

2. Film mi se čini najinteresantniji za dobnu skupinu muškaraca u četrdestim-pedesetim godinama.
Pokazuje na neki način krizu srednjih godina. Na to se referira i scena kad DiCaprio čita roman o tipu koji kroti divlje konje.

3. Šta se tiče krize srednjih godina.. Postoje na to dva odgovora ili dva tipa muškarca:
Onaj koji kuka i koji je duboko nesiguran.. Koji se izbaci iz ravnoteže na najmanju promjenu plana ili neočekivanu situaciju i koji stres nakon radnog dana redovno riješava alkoholom-- Rick Dalton
I onaj, drugi, Mister No-ovski tip koji se ne sekira puno, uzima dan kako dolazi, voli žene ali ne luduje za njima pod svaku cijenu, napije se tu i tamo ali stres ne riješava alkoholom nego stavom- Cliff

4. Bruce Lee... Volim borilačke vještine i pomalo se i dalje bavim njima.. Uz veliko poštovanje prema legendi, mislim da Lee nebi imao puno šanse protiv pravih boksača kojih krajem šezdesetih nije falilo. Lee je legenda i uzor, ali sama tehnika, bez dovoljne mase, jačine udarca, je malo upitna u sukobu sa ozbiljnim boksačem, koji može primati udarce 15 rundi bez da padne.

5. Meni je zadnja scena malo stravična. Nadrealna. Jay Sebring uvodi Ricka u dvorište kuće od Tate/Polanski. Ona kamera ide preko krošnji drveća, i iz ptičje perspektive vidimo ljude (koji su u zbilji bili ubijeni) kako dočekuju Rick-a. Ukupno ih je petero. U zbilji je petero ljudi i ubijeno (peti je bio osamnaestogodišnji Steven Parent, gost kod kućepazitelja ).
Atmosfera te scene mi je bila scary.. da su još iz tame izašla tri lika uz prigodnu muziku.. i da je onda krenula odjavna špica.. bio bi to pravi horor završetak.
Ta zadnja scena mi je najčudnija. Iako nigdje do sada nisam pročitao da je neko povukao neku paralelu sa pravim događajem niti spomenuo da su atmosfera i kadar u najmanju ruku čudni.
Nisam imao dojam happy enda.
Edited by - bristova on 19/08/2019 22:37:32
Go to Top of Page

Red Marquis
Average MemberSerbia
859 Posts

Member since 06/11/2017

Posted - 19/08/2019 :  23:09:06  Show Profile Show Extended Profile  Send Red Marquis a Private Message  Reply with Quote
Pa QT se sve vreme poigrava sa hororom u ovom filmu, sporim tempom, dizanjem tenzije, onom scenom na ranču gde sve vreme iščekuješ da neko napadne Cliffa...a kraj možeš da tumačiš kao u hororu - gde vidiš da stvari nisu razrešene zauvek i da te čeka neka mrtvačka ruka iz groba, i da, naravno da je namerno ih samo bilo četvoro da bi pnda sa Rickom dobili broj pravih žrtava...ili možeš da kraj gledaš kao paralelnu dimenziju gde onaj stari nevini Hollywood još postoji, gde se takav zločin nije ni desio...
Go to Top of Page

Mr. Bushido
stripovi.com suradnikCroatia
11828 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 19/08/2019 :  23:10:58  Show Profile Show Extended Profile  Send Mr. Bushido a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by bristova

1. Ima scena, duga sekundu-dvije na početku onog ratnog filma gdje glumi DiCaprio (14 šaka...) gdje se vide partizani, jedan ima i neku šubaru sa crvenom zvijezdom.. Jako kratka scena. Možda skinuto iz nekog našeg partizanskog filma.


To je kadar iz filma Partizani (ili Hell River na engleskom govornom području), s Rodom Taylorom, Adamom Westom i Batom Živojinovićem u glavnim ulogama.

https://sh.wikipedia.org/wiki/Partizani_(film)

https://www.imdb.com/title/tt0071973/


Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins
Go to Top of Page

DinkoJ
New Member137 Posts

Member since 09/11/2018

Posted - 20/08/2019 :  16:36:26  Show Profile Show Extended Profile  Send DinkoJ a Private Message  Reply with Quote
Najbolji dio je da je film u originalu 4 sata i da je ovo skračena verzija. Pretpostavljam da će izaći cijela verzija za kućno prikazivanje.
Go to Top of Page

bristova
New Member259 Posts

Member since 17/01/2002

Posted - 20/08/2019 :  17:31:07  Show Profile Show Extended Profile  Send bristova a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Red Marquis

Pa QT se sve vreme poigrava sa hororom u ovom filmu, sporim tempom, dizanjem tenzije, onom scenom na ranču gde sve vreme iščekuješ da neko napadne Cliffa...a kraj možeš da tumačiš kao u hororu - gde vidiš da stvari nisu razrešene zauvek i da te čeka neka mrtvačka ruka iz groba, i da, naravno da je namerno ih samo bilo četvoro da bi pnda sa Rickom dobili broj pravih žrtava...ili možeš da kraj gledaš kao paralelnu dimenziju gde onaj stari nevini Hollywood još postoji, gde se takav zločin nije ni desio...Slažem se.
Interesantno mi je da u nijednom review-u koji sam pročitao o filmu (a pročitao sam ih masu, od IMDB pa nadalje) nije spomenuta moguća dvoznačnost kraja.
Go to Top of Page

bristova
New Member259 Posts

Member since 17/01/2002

Posted - 20/08/2019 :  17:33:05  Show Profile Show Extended Profile  Send bristova a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Mr. Bushido

To je kadar iz filma Partizani (ili Hell River na engleskom govornom području), s Rodom Taylorom, Adamom Westom i Batom Živojinovićem u glavnim ulogama.

https://sh.wikipedia.org/wiki/Partizani_(film)

https://www.imdb.com/title/tt0071973/
Hvala
Go to Top of Page

mogorovic
Advanced Member

3012 Posts

Member since 02/08/2013

Posted - 20/08/2019 :  23:47:52  Show Profile Show Extended Profile  Send mogorovic a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by DinkoJ

Najbolji dio je da je film u originalu 4 sata i da je ovo skračena verzija. Pretpostavljam da će izaći cijela verzija za kućno prikazivanje.Go to Top of Page

Red Marquis
Average MemberSerbia
859 Posts

Member since 06/11/2017

Posted - 21/08/2019 :  12:00:31  Show Profile Show Extended Profile  Send Red Marquis a Private Message  Reply with Quote
Navodno moguće je da za Netflix izađe taj 4 hour cut...

Edited by - Red Marquis on 21/08/2019 12:00:49
Go to Top of Page

Shaner
Advanced Member

Croatia
3531 Posts

Member since 24/09/2012

Posted - 21/08/2019 :  12:23:22  Show Profile Show Extended Profile  Send Shaner a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Red Marquis

Navodno moguće je da za Netflix izađe taj 4 hour cut...


To bi bio vrhunac licemjerja, ali kod QT-a me više ništa ne čudi.


http://onlineimpressions.blogspot.com/
Go to Top of Page

Red Marquis
Average MemberSerbia
859 Posts

Member since 06/11/2017

Posted - 21/08/2019 :  13:30:25  Show Profile Show Extended Profile  Send Red Marquis a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Shaner

quote:
Originally posted by Red Marquis

Navodno moguće je da za Netflix izađe taj 4 hour cut...


To bi bio vrhunac licemjerja, ali kod QT-a me više ništa ne čudi.
Šta je tu licemerno?
Go to Top of Page

vukozec
Senior Member2072 Posts

Member since 17/08/2013

Posted - 21/08/2019 :  15:24:57  Show Profile Show Extended Profile  Send vukozec a Private Message  Reply with Quote
ONCE UPON A TIME IN HOLLYWOOD: OSVETA FILMAŠA

OUATIH je kao i svaki Tarantinov film epizodan. To je nešto što je on usvojio preko svog voljenog Leonea, pogotovo preko Dobar, loš, zao, za koji je Tarantino jednom rekao da je to za njega savršeni film, od kojeg nikad neće uspjeti snimiti bolji. To su filmovi koji se sastoje od epizoda, odnosno od niza dugačkih elaboriranih scena, gdje svaka pojedinačno funkcionira kao film u malom. Sve klasične Tarantinove vrline (i mane ako hoćete) su prisutne: naglasak na dijaloge (i monologe) i poduže glumačke tour de force izvedbe (prednjači naravno Di Caprio), bezbrojne filmsko-popkulturne reference, posvete i citati, itd.

Što se priče tiče, valja stvari staviti u kontekst. U zadnjih nekoliko filmova Tarantino je postao (na svoj način) angažiran, od Nemilosrdnih gadova naovamo kroz filmove je slao određene društvene poruke. OUATIH nije iznimka, a rekao bih da je u tom kontekstu ovo njegov najosobniji film dosad. Tarantino je autor originalnog scenarija za Natural Born Killers, vjerojatno najozloglašeniji film svih vremena kad se priča o utjecaju ekraniziranog nasilja na ono stvarno nasilje, iz stvarnog života. To je film čiji je naslov (tj. kratica NBK) bio kodno ime napada na srednju školu Columbine, te film kojeg je Srđan Mlađan posudio preko 50 puta u videoteci, da spomenem samo najpoznatiji strani i domaći slučaj (https://en.wikipedia.org/wiki/Natural_Born_Killers_copycat_crimes). Tarantino je svakako autor koji snima nasilne filmove (i filmofil koji obožava nasilne žanrove, od špageti vesterna do azijskih borilačkih i gangsterskih filmova). Nasilje u njegovim filmovima je uvijek prenaglašeno, teatralno, over-the-top, tako da je ono uvijek jasno izmaštano, filmsko, a ne stvarno, no ne može se poreći da Tarantino u svojim filmovima fetišizira nasilje. Zbog svega toga pitanje utjecaja filmskog na stvarno nasilje je sigurno nešto o čemu je kroz sve ove godine puno razmišljao, (a i nešto što ga može pogoditi u živac: https://www.theatlantic.com/entertainment/archive/2013/01/quentin-tarantino-violence-quotes/319586/). Za Once upon a time in Hollywood Tarantino je uzeo jedan od najpoznatijih slučajeva u kojem su neprilagođeni pojedinci sa ruba društva napali pripadnike (nimalo slučajno baš filmskog) establishmenta, te zatim promijenio stvarni razvoj događaja kako bi sa filmom, pogotovo sa njegovim finalom, na sebi svojstven način poslao poruku što on misli o tome da su filmovi i televizija krivi za sulude činove pomahnitalih sociopata. Once Upon A Time In Hollywood je još jedan Tarantinov osvetnički film. Ovaj put je riječ o osveti filmaša.

Edited by - vukozec on 21/08/2019 15:31:59
Go to Top of Page

nagor
Advanced MemberCroatia
12553 Posts

Member since 21/02/2012

Posted - 21/08/2019 :  16:07:04  Show Profile Show Extended Profile  Send nagor a Private Message  Reply with Quote
Odličan osvrt. ;)
Go to Top of Page
Page: of 21 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.23 seconds. Snitz Forums 2000