Author |
Topic |
supermark
stripovi.com suradnik
Croatia
29619 Posts
Member since 06/02/2007 |
|
supermark
stripovi.com suradnik
Croatia
29619 Posts
Posted - 14/10/2013 : 21:57:01
|
quote: Originally posted by Johnny Difool
Govorim o kontekstu i žanrovskom okviru općenito, u ovom slučaju filma ali isto vrijedi i za stripove i prozu.
pa dobro, kako u ovom slučaju kontekst i širi žanrovski okvir filma utječe na to da je ovaj film SF? |
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47177 Posts
Member since 09/12/2005 |
Posted - 14/10/2013 : 22:09:11
|
quote: Originally posted by supermark
sto fali SS-u? mislim na Steven Seagala, da ne bi bilo zabune
ne podnosin ga. |
depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni. Jbga Lwoode nisam ti ja kriv kaj nisi uspio u životu |
|
|
Johnny Difool
Advanced Member
Croatia
13988 Posts
Member since 21/02/2010 |
Posted - 14/10/2013 : 22:18:12
|
quote: Originally posted by supermark
Govorim o kontekstu i žanrovskom okviru općenito, u ovom slučaju filma ali isto vrijedi i za stripove i prozu.
pa dobro, kako u ovom slučaju kontekst i širi žanrovski okvir filma utječe na to da je ovaj film SF?
Ako sve (deklarativno) počiva na određenim znanstvenim činjenicama o svemiru i atmosferi, koje su na početku uvodne špice i navedene (što me asociralo na Aliena - u svemiru nitko ne može čuti vaš krik), pa ako se poslije te činjenice iznevjeravaju ili modificiraju s osloncem na maštu, odnosno ako ih se maštovito prilagođava potrebama dramaturgije, suspensa i razvoja priče, onda je to SF.
|
Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite, i ta ce mi mladost teško pasti... |
|
|
supermark
stripovi.com suradnik
Croatia
29619 Posts
Posted - 15/10/2013 : 12:15:29
|
eto ti bijeg iz alcatraza clinta- počiva na određenim činjenicama - nitko nije pobjegao iz alcatraza a kasnije se ta činjenica iznevjerava i modificira s osloncem na maštu, odnosno prilagođava potrebama dramaturgije, suspensa i razvoja priče zar je to SF? a takvih primjera imam milijun |
|
|
Johnny Difool
Advanced Member
Croatia
13988 Posts
Posted - 15/10/2013 : 12:57:05
|
Riječ je o znanosti, o znanstvenim a ne o povijesnim, biografskim i ne znam kakvim činjenicama. Kakav Bijeg iz Alcatraza, o čemu pričaš? |
Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite, i ta ce mi mladost teško pasti... |
|
|
stripofil
Senior Member
Croatia
1687 Posts
Member since 15/10/2010 |
Posted - 15/10/2013 : 13:23:27
|
quote: Originally posted by lwood Razlika između ova dva filma (uzeču za primjer baš ova dva iz 70-tih):
http://www.imdb.com/title/tt0070047/?ref_=sr_1
i
http://www.imdb.com/title/tt0075005/?ref_=fn_al_tt_1
u prvom imaš opsjednutost znači nekog demona ,zloduha,entitet štagod očeš. i to se manifestira psihički i fizički. ovo nije čisto krščanska tematika (iako se u samom filmu lagano propagira katolicizam,al dobro nije toliko to ni bitno). opsjednutost ne postoji samo u krščanstvu,odnosno postojala je i prije njega. imaš recimo "islamsku "varijantu: http://www.imdb.com/title/tt1153085/?ref_=fn_al_tt_1
Drugi film Pretkazanje (The Omen) je inspiriran Biblijom (konkretno Ivanovim Otkrivenjem )i simbolički i po priči je usko krščanski. znači nema opsjednutosti u smislu da demon obuzima neko tijelo nego je samo to tijelo demon,odnosno Antikrist. na sličnu šemu je i npr: http://www.imdb.com/title/tt0063522/?ref_=fn_al_tt_1
iako s manje simbolike.
Možda sam malo nespretno složio rečenicu pa je ispalo da uspoređujem ta dva filma, što sam i mogao jer imaju dosta dodirnih točaka, ali slažem se s tvojim objašnjenjem, uz malu napomenu.
Omen tj. Damien predstavlja antikrista, kako si i napisao, dok je u drugom slučaju tijelo opsjednuto "antikristom". Paralela postoji jer se u oba filma, što si i sam primijetio propagira Katolička crkva. Znači u pitanju su varijacije na temu. "Omen" je svojevremeno bio kultni film u tom žanru, problem je što nam "Conjuring" 30 godina kasnije pokušava prodati istu/sličnu priču. Kao da sad netko snimi SF u kojem je stealth bomber vrhunac tehnologije.
No opet kad se sjetim svjetleće Gospe, možda imaju i pravo što nam plasiraju takve priče. |
Edited by - stripofil on 15/10/2013 13:24:24 |
|
|
stripofil
Senior Member
Croatia
1687 Posts
Posted - 15/10/2013 : 13:25:45
|
quote: Originally posted by Johnny Difool To je ono što sam gore rekao, samo na drugačiji način. Da citiram samog sebe quote: Ako netko na slobodan i maštalački način barata određenim znanstvenim činjenicama, štoviše ako čitav film načelno počiva na takvim činjenicama i s jedne strane inzistira na realističnosti a s druge ju iznevjerava, onda to jest SF.
Sorry Johnny! Zaboravih napisati da se slažem s tvojim mišljenjem. |
|
|
dr strangelove
Advanced Member
USA
8866 Posts
Member since 26/12/2007 |
Posted - 15/10/2013 : 13:27:55
|
quote: Nije mi baš jasno, zašto ljudi imaju potrebu svrstati ovaj film u kategoriju SF-a? Zato što se radnja odvija u svemiru? Odrednica "SF" podazumijeva da film sadrži elemente fantastičnog, izmaštanog. Toga u filmu Gravity baš i nema.
Obzirom da se film slobodno poigrava činjenicama (od ne uvijek logičnih kretanja judskih tijela u bestežinskom stanju do suprotnog kretanja ostataka satelita od onog samih satelita - za još vidjeti donje linkove), odnosno da ih tretira s osloncem na maštu, jer su realno nemoguće, ovo ipak jest SF.
http://science.time.com/2013/10/01/what-gravity-gets-right-and-wrong-about-space/
http://www.tportal.hr/scitech/znanost/291002/Sto-astrofizicari-kazu-o-filmu-Gravity.html
Ti si film proglasio SF-om jer redatelj ne zna da nisu svi sateliti na istoj visini i da se kreću sa istoka na zapad, a ne obratno. Obične i uobičajene filmske greške, ništa više... |
It would not be difficult, Mein Führer. Nuclear reactors could - heh, I'm sorry, Mr. President - nuclear reactors could provide power almost indefinitely. |
|
|
stripofil
Senior Member
Croatia
1687 Posts
Posted - 15/10/2013 : 13:28:13
|
quote: Originally posted by supermark ovo apsolutno nema nikakvog smisla znači SF je ako: -se prikazuje fikcija, odnosno nešto što još nitko nije napravio/doživio -ako sadrži fiktivne situacije i elemenate
znači, to su svi filmovi Steven Seagala
Ne to je onda samo "F", bez "S". Zaboravio si na znanstveni element, a ja kod SS-a ne vidim ništa znanstveno. Znači kod SS-a je u pitanju čista akcija sa elementima fikcije. AF?
http://en.wikipedia.org/wiki/Action_%28fiction%29 |
Edited by - stripofil on 15/10/2013 13:35:31 |
|
|
stripofil
Senior Member
Croatia
1687 Posts
Posted - 15/10/2013 : 13:30:37
|
Riječ je o znanosti, o znanstvenim a ne o povijesnim, biografskim i ne znam kakvim činjenicama.
Upravo to. |
|
|
stripofil
Senior Member
Croatia
1687 Posts
Posted - 15/10/2013 : 13:33:49
|
quote: Originally posted by dr strangelove Ti si film proglasio SF-om jer redatelj ne zna da nisu svi sateliti na istoj visini i da se kreću sa istoka na zapad, a ne obratno. Obične i uobičajene filmske greške, ništa više...
Mislim da je jedno filmska greška, a drugo namjerno zanemarivanje ili prilagođavanje "činjenica" kako bi se zadovoljila priča. Zanemarivanje razlike od 250km nije slučajna greška već namjerno kreirana fikcija. Istina, u "Gravity" su se maksimalno potrudili zadržati visoki stupanj realnosti, ali neke detalje su ipak morali modificirati. |
Edited by - stripofil on 15/10/2013 13:34:42 |
|
|
supermark
stripovi.com suradnik
Croatia
29619 Posts
Posted - 15/10/2013 : 13:35:41
|
quote: Originally posted by stripofil
quote: Originally posted by supermark ovo apsolutno nema nikakvog smisla znači SF je ako: -se prikazuje fikcija, odnosno nešto što još nitko nije napravio/doživio -ako sadrži fiktivne situacije i elemenate
znači, to su svi filmovi Steven Seagala
Ne to je onda samo "F", bez "S". Zaboravio si na znanstveni element, a ja kod SS-a ne vidim ništa znanstveno. Znači kod SS-a je u pitanju čista akcija sa elementima fikcije. AF?
dobro, onda je znanstveno nemoguće da lutka oživi, a da netko preživi rupe od metka pa ipak je Chucky i Petak 13 horor, a ne SF |
|
|
dr strangelove
Advanced Member
USA
8866 Posts
Posted - 15/10/2013 : 13:41:16
|
quote: Originally posted by dr strangelove Ti si film proglasio SF-om jer redatelj ne zna da nisu svi sateliti na istoj visini i da se kreću sa istoka na zapad, a ne obratno. Obične i uobičajene filmske greške, ništa više...
Mislim da je jedno filmska greška, a drugo namjerno zanemarivanje ili prilagođavanje "činjenica" kako bi se zadovoljila priča. Zanemarivanje razlike od 250km nije slučajna greška već namjerno kreirana fikcija. Istina, u "Gravity" su se maksimalno potrudili zadržati visoki stupanj realnosti, ali neke stvari se ipak moralo modificirati.
Većina ovog nabrojanog u tom linku jesu greške. Kosa se ne ponaša kao u bestežinskom stanju - nisam gledao film, ali stvarno ne vidim zašto bi redatelj namjerno zanemario tu činjenicu. Isto i sa činjenicom u kojem se smjeru vrte sateliti oko Zemlje - što je redatelj mogao postići tom promjenom smjera kretanja? Vrtili se sateliti sa istoka na zapad ili obratno, čisto svejedno za radnju. To je klasičan slučaj grešaka. |
It would not be difficult, Mein Führer. Nuclear reactors could - heh, I'm sorry, Mr. President - nuclear reactors could provide power almost indefinitely. |
|
|
stripofil
Senior Member
Croatia
1687 Posts
Posted - 15/10/2013 : 13:42:07
|
quote: Originally posted by supermark dobro, onda je znanstveno nemoguće da lutka oživi, a da netko preživi rupe od metka pa ipak je Chucky i Petak 13 horor, a ne SF
Ideš u krivom smjeru. Nadnaravno nije isto što i "znanstveno". Prema tome Carrie, Petak i slično nisu SF, a isto tako Superman, Batman i slično ne spada u SF, iako imaju i elemente po kojima bi mogli upasti pod SF, mislim da prije spadaju u "Fantasy" žanr. |
|
|
stripofil
Senior Member
Croatia
1687 Posts
Posted - 15/10/2013 : 13:46:46
|
quote: Originally posted by dr strangelove Većina ovog nabrojanog u tom linku jesu greške. Kosa se ne ponaša kao u bestežinskom stanju - nisam gledao film, ali stvarno ne vidim zašto bi redatelj namjerno zanemario tu činjenicu. Isto i sa činjenicom u kojem se smjeru vrte sateliti oko Zemlje - što je redatelj mogao postići tom promjenom smjera kretanja? Vrtili se sateliti sa istoka na zapad ili obratno, čisto svejedno za radnju. To je klasičan slučaj grešaka.
Sorry, nisam shvatio da misliš na one linkove. Sve što si naveo i po meni spada u greške, jer ne utječu na radnju i osim "lažnog" prikaza nemaju nikakve posljedice po sam film. |
|
|
dr strangelove
Advanced Member
USA
8866 Posts
Posted - 15/10/2013 : 14:18:00
|
quote: Originally posted by dr strangelove Većina ovog nabrojanog u tom linku jesu greške. Kosa se ne ponaša kao u bestežinskom stanju - nisam gledao film, ali stvarno ne vidim zašto bi redatelj namjerno zanemario tu činjenicu. Isto i sa činjenicom u kojem se smjeru vrte sateliti oko Zemlje - što je redatelj mogao postići tom promjenom smjera kretanja? Vrtili se sateliti sa istoka na zapad ili obratno, čisto svejedno za radnju. To je klasičan slučaj grešaka.
Sorry, nisam shvatio da misliš na one linkove. Sve što si naveo i po meni spada u greške, jer ne utječu na radnju i osim "lažnog" prikaza nemaju nikakve posljedice po sam film.
OK, ali samo zato što su (greškom ili ne) svi sateliti na istoj visini ne znači da je riječ o Sci-Fi filmu.
U Umri muški 5 negativci đepnim uređajem neutraliziraju radioaktivnost - samo zbog te znanstvene nebuloze ne znači da je film znanstvena fantastika. Isto vrijedi i za onaj nastavak Indiane Jonesa kada glavni lik preživi detonaciju atomske bombe u olovnom frižideru. A možemo ići i u krajnosti: nisu svi filmovi sa virusima SF (počevši od onih sa zombijima) ili filmovi katastrofe (od 70ih pa do danas ima ih koliko hoćeš), itd. |
|
|
Johnny Difool
Advanced Member
Croatia
13988 Posts
Posted - 16/10/2013 : 10:38:30
|
quote: Originally posted by dr strangelove
Mislim da je jedno filmska greška, a drugo namjerno zanemarivanje ili prilagođavanje "činjenica" kako bi se zadovoljila priča. Zanemarivanje razlike od 250km nije slučajna greška već namjerno kreirana fikcija. Istina, u "Gravity" su se maksimalno potrudili zadržati visoki stupanj realnosti, ali neke stvari se ipak moralo modificirati.
Većina ovog nabrojanog u tom linku jesu greške. Kosa se ne ponaša kao u bestežinskom stanju - nisam gledao film, ali stvarno ne vidim zašto bi redatelj namjerno zanemario tu činjenicu. Isto i sa činjenicom u kojem se smjeru vrte sateliti oko Zemlje - što je redatelj mogao postići tom promjenom smjera kretanja? Vrtili se sateliti sa istoka na zapad ili obratno, čisto svejedno za radnju. To je klasičan slučaj grešaka.
Malo plivanja svemirom i za 5 minuta eto te od jednog satelita do drugog? A njihove se krhotine kreću suprotno od kretanja samih satelita? I svi su sateliti na istoj visini? Moglo bi se nabrajati još o-ho-ho, jer je tu toliko netočnosti i proizvoljnosti da ni u kom slučaju ne može biti riječ o neznanju i slučajnim greškama. Stvarno u to vjeruješ, ili se samo pokušavaš nevješto izvući? Posrijedi je prilagođavanje činjenica potrebama filmske priče i dramaturgije, recimo da bi se brzo moglo doći od jednog do drugog satelita itd., a to nije slučajnost i neznanje nego jasna namjera. Autori su znanstvene i ine fakte modificirali i prilagodili ih onako kako im je trebalo, a to je SF! |
Edited by - Johnny Difool on 16/10/2013 10:45:56 |
|
|
dr strangelove
Advanced Member
USA
8866 Posts
Posted - 16/10/2013 : 11:02:55
|
Većina ovog nabrojanog u tom linku jesu greške. Kosa se ne ponaša kao u bestežinskom stanju - nisam gledao film, ali stvarno ne vidim zašto bi redatelj namjerno zanemario tu činjenicu. Isto i sa činjenicom u kojem se smjeru vrte sateliti oko Zemlje - što je redatelj mogao postići tom promjenom smjera kretanja? Vrtili se sateliti sa istoka na zapad ili obratno, čisto svejedno za radnju. To je klasičan slučaj grešaka.
Malo plivanja svemirom i za 5 minuta eto te od jednog satelita do drugog? A njihove se krhotine kreću suprotno od kretanja samih satelita? I svi su sateliti na istoj visini? Moglo bi se nabrajati još o-ho-ho, jer je tu toliko netočnosti i proizvoljnosti da ni u kom slučaju ne može biti riječ o neznanju i slučajnim greškama. Stvarno u to vjeruješ, ili se samo pokušavaš nevješto izvući? Posrijedi je prilagođavanje činjenica potrebama filmske priče i dramaturgije, recimo da bi se brzo moglo doći od jednog do drugog satelita itd., a to nije slučajnost i neznanje nego jasna namjera. Autori su znanstvene i ine fakte modificirali i prilagodili ih onako kako im je trebalo, a to je SF!
Nevješto izvući? To bih ja tebe trebao pitati tebe. Upravo si opisao sve akcijske filmove, a ne SF. Krhotine lete u neprirodnom smjeru? Mora da je zbog toga film SF jer nema šanse da se to vidi u akcijskom filmu. Treba biti puno veće "prilagođavanje činjenica potrebama filmske priče i dramaturgije" od tih navedenih da bi se film mogao prozvati SF-om.
Po tebi su pretpostavljam filmovi poput Space Cowboys, Lara Croft, Earthquake (1974), A Good Day to Die Hard, Thor, Speed, itd. isto SF? |
Edited by - dr strangelove on 16/10/2013 11:15:15 |
|
|
Johnny Difool
Advanced Member
Croatia
13988 Posts
Posted - 16/10/2013 : 12:23:18
|
Malo plivanja svemirom i za 5 minuta eto te od jednog satelita do drugog? A njihove se krhotine kreću suprotno od kretanja samih satelita? I svi su sateliti na istoj visini? Moglo bi se nabrajati još o-ho-ho, jer je tu toliko netočnosti i proizvoljnosti da ni u kom slučaju ne može biti riječ o neznanju i slučajnim greškama. Stvarno u to vjeruješ, ili se samo pokušavaš nevješto izvući? Posrijedi je prilagođavanje činjenica potrebama filmske priče i dramaturgije, recimo da bi se brzo moglo doći od jednog do drugog satelita itd., a to nije slučajnost i neznanje nego jasna namjera. Autori su znanstvene i ine fakte modificirali i prilagodili ih onako kako im je trebalo, a to je SF!
Nevješto izvući? To bih ja tebe trebao pitati tebe. Upravo si opisao sve akcijske filmove, a ne SF. Krhotine lete u neprirodnom smjeru? Mora da je zbog toga film SF jer nema šanse da se to vidi u akcijskom filmu. Treba biti puno veće "prilagođavanje činjenica potrebama filmske priče i dramaturgije" od tih navedenih da bi se film mogao prozvati SF-om.
Po tebi su pretpostavljam filmovi poput Space Cowboys, Lara Croft, Earthquake (1974), A Good Day to Die Hard, Thor, Speed, itd. isto SF?
Ne znam da li namjerno ili iz neznanja brkaš babe i žabe, a zapravo mi je i svejedno. Svakako, podebljani Space Cowboys jest SF, zbog kadra u kojem Tommy Lee Jones na kraju u poluležećem položaju s Mjeseca gleda Zemlju. Lara Croft je akcijska fantastika, Thor je mješavina fantastike i SF-a, zbog djelovanja grupe znanstvenika u kojoj je Natalie Portman i zbog križanja realnog na Zemlji i fantastičnog u svemiru koje stiže na Zemlju, što je slučaj i u svim Supermanima, zaključno s MoS. Speed je čista akcija s ponekim realno teško ostvarivim momentom, Earthquake je film katastrofe koji je kao i svaki takav s elementima fantastike, odnosno slobodne nadogradnje stvarnih (i znanstvenih) činjenica špekulacijama što bi bilo kad bi bilo, a Die Hard 4.0 opet akcić u koji su umetnuti neki nerealni, dakle fantastični detalji, osobito u završnici, no tih je detalja premalo da bi bio SF. Graviti čitav, od prvog do posljednjeg kadra, načelno počiva na znanstvenim činjenicama i drugim faktima, ali se njima intenzivno slobodno poigrava, i zbog toga jest SF. |
Edited by - Johnny Difool on 16/10/2013 12:29:27 |
|
|
supermark
stripovi.com suradnik
Croatia
29619 Posts
|
Johnny Difool
Advanced Member
Croatia
13988 Posts
Posted - 16/10/2013 : 12:33:41
|
Da, zato što u završnici ono realno moguće nadograđuje fikcijom tj. nemogućim. Recimo, Put u svemir to ne radi pa nije SF. |
Edited by - Johnny Difool on 16/10/2013 12:34:01 |
|
|
dr strangelove
Advanced Member
USA
8866 Posts
Posted - 16/10/2013 : 13:03:29
|
Malo si mi napuhan ("Stvarno u to vjeruješ, ili se samo pokušavaš nevješto izvući?", "Ne znam da li namjerno ili iz neznanja brkaš babe i žabe, a zapravo mi je i svejedno.") pa neću nastaviti diskusiju, ali šteta jer mi je uvijek zanimljivo komentirat takve stvari. |
|
|
Johnny Difool
Advanced Member
Croatia
13988 Posts
Posted - 16/10/2013 : 19:27:25
|
Malo detaljnije, uz ispriku ako zvučim "napuhano". Takav mi je stil, ponekad ciničan i zajedljiv, ne mogu si pomoći. Dakle, kad se podrobnije određuje žanrovska pripadnost nekog filma, uvijek se primarno kreće od najzastupljenijeg žanra, preko onog manje zastupljenog, pa još manje do najmanje zastupljenog. Tako bi Svemirski kauboji žanrovski bili egzistencijalna humorna SF drama. Primarno egzistencijalna (jer su životni problemi ostarjelih astronauta koji se suočavaju s teretom godina, ne/prihvaćanjem i omalovažavanjem okoline, sumnjama u njihove sposobnosti itd. središnji motiv), potom humorna (jer ima dosta humora, najviše "gerijatrijskog" ali i verbalnog i tjelesnog ponekad i na rubu groteske) te napokon SF (zbog završnice, a doslovno "nemoguće" sekvence u kojoj Tommy Lee Jones u poluležećem položaju s Mjeseca promatra Zemlju - samo mu fali boca Carlsberga kao u onoj reklami). Drama je jasno tu, jer imamo ljude, njihove sudbine i problem koji se treba riješiti. Kad bi se najkraće morao odraditi žanr Svemirskih kauboja, to bi bila egzistencijalna drama jer su egzistencijalni motivi najzastupljeniji. Nešto šire bi bila egzistencijalna humorna drama, opet po zastupljenosti, a najšire ono konačno i gore navedeno, što obuhvaća sve. U akcijskim filmovima današnjice ima dosta nerealnih momenata, zapravo već odavno a unatrag barem četvrt stoiljeća oni su neizostavni dio svakog akcijskog filma, od Bonda preko Umri muški do Fast & Furious. To ne znači da ti filmovi pripadaju žanru fantastike, još manje SF-a, već je riječ o nepoštivanju fizikalnih zakona, nelogičnostima i nemogućnostima koje su s vremenom postale sastavnim dijelovima svakog akcića, s tim što u rukama boljih i ambicioznijih redatelja (McTiernan, Cameron) njih ima manje i umetnuti su na inteligentnije načine, a kod slabijih i neambicioznijih (Michael Bay, Simon West i slični) su očiti, često karikaturalni i smiješni. Tu se poseže za onim što se kolokvijalno zove "suspension of disbelief", odnosno pristaje se na određene nelogičnosti i nemogućnosti i svjesno se zanemaruje iste jer bez njih više nema akcijskog filma, postale su praktički konvencionalne. Kad akcija u Umri muški 4.0 i Fast & Furious 5 postane nerealna i neuvjerljiva, oni samim tim ne postaju fantastični, a još manje SF filmovi. Samo je riječ o pretjeranim nemogućnostima i nadrealnostima koje su u konačnici kontraproduktivne za recepciju samih filmova. Gravity čitav formalno počiva na određenim znanstvenim činjenicama i tehničkim faktima, neke su od njih navedene na početku uvodne špice, da bi autor/i kroz film, a vođeni određenim dramskim i dramaturškim razlozima, jednostavno izmijenili neke činjenice, fikcionalizirali ih i prilagodili potrebama priče.
|
|
|
Johnny Difool
Advanced Member
Croatia
13988 Posts
Posted - 16/10/2013 : 19:43:12
|
Jako dobro i vrijedno barem dva gledanja. Režija Paula Greengrassa je energična i vrlo dinamična, bez trenutka praznog hoda. Kad se zbivanja zahuktaju brzo se postiže visoka dramska tenzija koja ne popušta ni na trenutak. Protagonista i sporedne likove efektno hawksovski upoznajemo kroz akciju, odnosno kroz donošenje odluka i profesionalno djelovanje, Phillips je dodatno psihološki približen možda i prevelikim brojem krupnih planova, akcija je odlično režirana, zbivanja su sjajno orkestrirana a isključiva upotreba kamere iz ruke stvara sjajan ugođaj autentičnosti i uvjerljivosti. Sveamerički momak Hanks je uvjerljiv kao i obično, a ako se povremeno ponešto i učini pretjeranim, podlogu ima u istinitim događajima po kojima je film snimljen. Hanks je Richard Phillips, kapetan teretnog broda Alabama tvrtke Maersk koji 2009. godine zapovijeda na ruti uz obale Somalije, gdje ih napadaju pirati predvođeni isprva racionalnim Najeemom kojeg zbog neodlučnosti zamjeni pomalo fanatični Muse, nakon čega zbivanja kreću neočekivanim tijekom. Ima tu i kritike današnje utrke za profitom (Phillips priča o nebrizi za živote pomoraca jer se zbog sve kraćih rokova isporuke biraju sve kraće i opasnije rute, uz praktički nikakvu brigu za sigurnost ljudi), a i negativci su prikazani kao ljudi koji se piratstvom bave iz razloga preživljavanja. Scene u kojima se biraju sudionici novog napada asociraju na sekvence iz filmova o gospodarskoj krizi u Americi 30-ih, kad su se za jedno radno mjesto gurale desetine radnika jer je to bio jedini način da se nešto konkretnije zaradi.
|
Edited by - Johnny Difool on 16/10/2013 19:44:36 |
|
|
Topic |
|
|
|