Author |
Topic |
Jerry Krause
stripovi.com suradnik
Western Samoa
7265 Posts
Member since 12/11/2009 |
Posted - 02/02/2013 : 23:51:26
|
@ bjelolasica, dobar esej o našoj sexy Susan, sigurno je da ćemo jedan veliki dio uklopiti u recenziju.
Ovakav način nije loš za pravljenje slagalice u recenziji. Pišite male eseje za pojedine događaje ili likove u epizodi koji su vas inspirirali. To ćemo sve uklopiti u recenziju. Recimo, kako vam se čini lik Selene sada? Je li vam bila draža kao totalna negativka ili ovako omekšana?
Tinton i emirem se baš trude, svaka čast. Čekamo one provjerene NN face da nam se ozbiljnije uključe u recku. |
|
|
bjelolasica
stripovi.com suradnik
Croatia
5106 Posts
Member since 30/08/2009 |
Posted - 03/02/2013 : 13:40:47
|
Jedina zamjerka na sam scenarij mi je kratkoća cijele priče. Možda umjesto jednog giganta iz ovoga se mogla stvoriti trilogija. Jer imamo sve pretpostavke za to. Oslobođene tehnodroide koji rade gerilske akccije, nezadovoljstvo unutar "novih" tehnodroida, političku spletku, luđakinju koju tuče PMS i želja za osvetom. Jer je premalo korišten motiv Nathanove opsjednutosti Susanom dok u Feniksu je to dovoljno dobro iskorišteno, namještena optužnica protiv kćerke je isto preslabo korištena kao i Selenina dvojba između rata i mira. Tako da je i sama završna bitka prebrzo počela i završila bez ijednog bitnog gubitka na strani dobra jer bi bilo bolje da je predsjednik ubijen pa da počne stvarni rat. Ovako se dobiva nešto ćemu fali još jedan dio da bi bila čista desetka za priču i scenarij. KOd naslovnice mi je glavna zamjerka ta što je Arkad pokazan s zdravom desnom rukom kada je u priči on nju izgubio još napočetku. Ocjene (9,8,9,9) |
Don’t beat me massa!Please don’t beat me massa!Don’t beat this tired old body! No, no! http://www.youtube.com/watch?v=H8D93Awa434 |
|
|
tinton
stripovi.com suradnik
United Kingdom
19671 Posts
Member since 23/10/2011 |
Posted - 03/02/2013 : 13:55:08
|
ja imam neke ideje za napoisati o scenariju i priči, vjerojatno tijekom sljedećg tijedna, ako zna možda i danas |
Dajte nam Banija Libre;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
|
|
|
tinton
stripovi.com suradnik
United Kingdom
19671 Posts
Posted - 03/02/2013 : 14:16:36
|
Jerry, sad sam shvatio da me tvoj uvod podsijeća na parin u recenziji za Daleko susjedstvo |
|
|
|
Jerry Krause
stripovi.com suradnik
Western Samoa
7265 Posts
Posted - 04/02/2013 : 15:01:08
|
quote: Originally posted by bjelolasica
Jedina zamjerka na sam scenarij mi je kratkoća cijele priče. Možda umjesto jednog giganta iz ovoga se mogla stvoriti trilogija. Jer imamo sve pretpostavke za to. Oslobođene tehnodroide koji rade gerilske akccije, nezadovoljstvo unutar "novih" tehnodroida, političku spletku, luđakinju koju tuče PMS i želja za osvetom. Jer je premalo korišten motiv Nathanove opsjednutosti Susanom dok u Feniksu je to dovoljno dobro iskorišteno, namještena optužnica protiv kćerke je isto preslabo korištena kao i Selenina dvojba između rata i mira. Tako da je i sama završna bitka prebrzo počela i završila bez ijednog bitnog gubitka na strani dobra jer bi bilo bolje da je predsjednik ubijen pa da počne stvarni rat. Ovako se dobiva nešto ćemu fali još jedan dio da bi bila čista desetka za priču i scenarij. KOd naslovnice mi je glavna zamjerka ta što je Arkad pokazan s zdravom desnom rukom kada je u priči on nju izgubio još napočetku. Ocjene (9,8,9,9)
Lijepo opisano, bjelolasica mi se dosad najviše ističe. I ovdje ćemo čim usaglasimo ocjene, dobar dio staviti u recenziju.
Čekam napokon da i prvi asistent ovog topica DeeCay nešto kaže u vezi razvijanja recenzije. |
|
|
Jerry Krause
stripovi.com suradnik
Western Samoa
7265 Posts
Posted - 04/02/2013 : 15:02:02
|
quote: Originally posted by tinton
Jerry, sad sam shvatio da me tvoj uvod podsijeća na parin u recenziji za Daleko susjedstvo
Kad malo bolje usporedim, ima pomalo istine u tome što se tiče stila pisanja. |
|
|
bjelolasica
stripovi.com suradnik
Croatia
5106 Posts
|
emirem
Advanced Member
10814 Posts
Member since 18/01/2010 |
Posted - 04/02/2013 : 18:42:57
|
Ja sam malo presusio.. :-)) Imam strucna posla... |
"Kompromisi u kolekcionarstvu su one stvari koje ce ti omoguciti da dozivis starost sa pozamasnom ustedjevinom!" |
|
|
bjelolasica
stripovi.com suradnik
Croatia
5106 Posts
Posted - 05/02/2013 : 21:04:37
|
"The more successful the villain, the more successful the picture."
Ovim riječima je Alfred Hitchcok opisao tajnu uspjeha filmova. Tako bi se i u ovoj priči trebali usredotočiti na one bez kojih ovaj gigant ne bi uspio. U prvom redu govorim o Arkadu, jer smo Susan već imali prilike upoznati (par postova iznat sam napisao što mislim o njoj), tako da je ovaj tehnodroid morao obrazložiti zašto je dobio ovaku važnu ulogu. Arkad je stao na čelo partizanskog odreda tehnodroida koji su odlučili da se rat mora nastaviti, no ovdje se dolazi do malih problema jer je njegova vrsta udaljena sa Zemlje tako da je njegova situacija beznadna. Opet njegova želja za osvetom ne leži samo u činjenici da su tehnodroidi poraženi nego u tome što je on bio podvrgnut nepotrebnim testovima od strane ljudi tako da je njegova mržnja prema našoj rasi barem kvadrat mržnje tehnodroida poslanih na Europu. I ostatak ide poslje jer mi treba malo vremena da sredim misli. |
Don’t beat me massa!Please don’t beat me massa!Don’t beat this tired old body! No, no! http://www.youtube.com/watch?v=H8D93Awa434 |
|
|
mladjo
Advanced Member
Croatia
20013 Posts
Member since 15/04/2007 |
Posted - 06/02/2013 : 00:32:41
|
*Ideja Tehnodroida kao organsko - mehaničkih bića povezanih u jedan kolektivni um potječe od Borgova iz serijala Star trek.
*Jupiter koji eksplodira u sunce i time stvara uvjete za život na svojim mjesecima je ideja iz knjige 2010. Arthura C. Clarkea
* Na str. 97 vidimo Mister Jinxa.
Sutra karakterizacija likova i mišljenja o stripu.
|
COUNT ZERO INTERRUPT an interrupt of a process decrements a counter to zero
|
|
|
Jerry Krause
stripovi.com suradnik
Western Samoa
7265 Posts
Posted - 06/02/2013 : 14:48:29
|
Da vidimo kako stojimo nakon tjedan dana:
Zanimljivosti: ovdje ste se svi iskazali, svi su ostavili koju zanimljivost osim bjelolasice.
Uvod u recenziju: dosad sam samo ja ostavio jednu verziju, čekam i na još koji pokušaj ostalih.
Priča i scenarij: zato se bjelolasica ovdje iskazao, ostavio uredno ocjene i napisao fine eseje. Osim njega još nitko na ovom dijelu nije ništa napisao.
Crtež i naslovnica: opet samo bjelolasica i tinton uredno napisali zadaću.
Završna riječ: još nitko, ali to je razumljivo, jer još nismo ni blizu kraja recenzije.
Sve u svemu, očekivao sam više agilnosti u prvih tjedan dana. Uz malo truda svih prijavljenih recenzenata mogli bi teoretski i u jednom danu sastavit recenziju. Ali kao što na početku rekoh, bez vremenskog pritiska. Idemo dalje...
|
|
|
mladjo
Advanced Member
Croatia
20013 Posts
Posted - 06/02/2013 : 15:13:37
|
GIGANT serija Nathana Nevera uvijek je dobro kotirala među NN fanovima i u Italiji i u nas, što je i razumljivo jer kada se zbroje vrlo kvalitetna priča i crtež se jedne strane te samo izdanje u svojem gigantskom ruhu kao nešto posebno u odnosu na redovnu seriju s druge strane, dobijamo besprijekorno uređen strip koji ljubiteljima NN svijeta i SF-a općenito nudi sve što im treba. Dodatni plus GIGANTIMA ovog junaka je iznimno povezana i kompleksna radnja koja iziskuje određeno predznanje o NN svijetu te je za potpun užitak u čitanju potrebno imati dobar broj Nathan Never "kilometraže" u nogama, čime se ta edicija u potpunosti razlikuje od npr. Tex GIGANATA koje može čitati i netko tko nikada nije pročitao nijednu epizodu tog junaka. Prva tri GIGANTA svojevrsna su "Neverovska rapsodija", alternativni svijet budućnosti budućnosti u kojem imamo dosta razrađenu priču koja na izrazito protočan i dinamičan način pripovjeda o jednoj mogućoj katastrofi koja će pogoditi Nathanov svijet, a aktivnu ulogu u borbi protiv zla imaju mnogi akteri iz Nathanovog svijeta. Priča je zaokružena ali je na dovoljno kvalitetan način ostavljeno manevarskog prostora da se radnja može u dosta segmenata razvijati i dalje, a ovaj, peti GIGANT napravljen je upravo na tom tragu. |
|
|
|
mladjo
Advanced Member
Croatia
20013 Posts
Posted - 06/02/2013 : 22:31:43
|
Sama karakterizacija likova nije loša ali kod nekih likova se dobija stanoviti dojam "crno-bijele plošnosti" likova, iako se stječe dojam da je autor htio naglasiti stanovitu raznovrsnost misli i ponašanja u svakom od njih. Arkad je klasični negativac, čovjek-stroj opčinjen zlom i željom da dominira ljudima pod bilo koju cijenu (čak i ako mu upravo čovjek u tome pomaže, makar zapravo nema načina da odbije tu ponudu) i koji sirovom snagom pokušava ostvariti svoj cilj.Nema kajanja, nema žaljenja, ni za tuđe borce ni za svoje. Iako prvenstveno osoba od akcije, pokazuje stanovitu domišljatost u planiranju i oslanjanje na saveznike ali isključivo radi vlastite koristi (uvjeren sam da bi, da je odnio pobjedu u ovoj bitci, vrlo rado eliminirao Susan Connery). Sam treći susret sa Susan ispunio je očekivanja. Motiv osvete toliko je puta već iskorišten u Bonellijevom univerzumu da još jedanput svakako neće škoditi a i normalno je da je tako. Ono što mi je drago je da to nije jedini motiv koji pokreće ovaj lik jer još jednom gledati kako nekoga pokreće isključivo mržnja i ništa drugo i nije baš previše originalno tako da je njen pravi cilj (kolaboracija sa Arkadom i svi drugi planovi koji idu uz to) zapravo izvrstan potez i dobro uklapanje u priču. MNautilus je ovjdje u drugom planu ali idejada se svijet ponovno upozna sa knjigama kroz Nautilusova putovanja nije loša. samo je malo čudno da se nisu sjetili umnožavati knjige (pa valjda je ostao cijeli barem jedan fotokopirni aparat ili skener na cijelom planetu ili na Nautilusu, a ako i nije valjda znaju kako ga napraviti. naravno, ne očekuje se da se odmah štampaju tisuće knjiga ali onako, malo-pomalo bi to moglo ići...) |
|
|
|
mladjo
Advanced Member
Croatia
20013 Posts
Posted - 06/02/2013 : 22:33:50
|
OCJENE: priča- 7 scenarij- 7 crtež- 8 naslovnica- 8
|
|
|
|
mladjo
Advanced Member
Croatia
20013 Posts
Posted - 07/02/2013 : 16:24:57
|
Germano Bonazzi je odličan crtač. Prvenstveno treba reći da mu izvrsno leži SF tematika. Znalo se dosta puta desiti da imamo dobre crtače koji jednostavno ne odgovaraju određenoj temi stripa, tako da, iako su zapravo dobri crtači, u potonjoj situaciji rezultat ne ispadne zadovoljavajući. Ali ovdje se poklopilo sve - i kvaliteta crtača i stil i žanr. Likovi su dosta dobro nacrtani (ima par upečatljivih scena kao npr. scena sa Arkadom i društvom na 14.-oj str.), eksterijer je nacrtan "hladno" SF-ovski (što je, naravno, velili plus), a postoji nekoliko stvarno lijepih crteža poput čudovišta na str. 55 ili grada Tehnodroida na str. 105. Strip ima na početku dvije strane predgovora koji nas potsjećaju na prošla zbivanja i daju nekoliko informacija o samom nastanku stripa, a što se tiče samog kvaliteta hrvatskog izdanja - ono je bez greške. Sve u svemu, dobili smo dosta dobru priču koja još ni izbliza nije gotova. Nije u rangu prva tri GIGANTA ali je i više nego dobro.
Nemo nas ni ovaj put nije iznevjerio. |
|
|
|
mladjo
Advanced Member
Croatia
20013 Posts
|
tinton
stripovi.com suradnik
United Kingdom
19671 Posts
|
Jerry Krause
stripovi.com suradnik
Western Samoa
7265 Posts
Posted - 09/02/2013 : 17:01:08
|
quote: Originally posted by mladjo
No, 'ajmo ostali, kaj je sad?
Ništa zato, morat ću poduzeti tvoje poznate metode: prvo javne opomene, pa onda prijeteći PM-ovi, a onda agresivnije metode (nećemo sad reći koje). |
|
|
mladjo
Advanced Member
Croatia
20013 Posts
Posted - 09/02/2013 : 20:26:55
|
Naručiti ću ja neke sprave za mučenje preko e-baya:)) |
|
|
|
tinton
stripovi.com suradnik
United Kingdom
19671 Posts
Posted - 10/02/2013 : 19:05:08
|
Jeli mogao Serra naći boljeg nasljednika za nastavak gigantske priče o Tehnodroidima od Stefana Pianija? Rekao bih da nije. Iako je sam Serra osmislio priču, kvalitetu ove epizode ipak treba pripisati Pianiju, jako dobro se snašao u pobunjeničko – tehnodroidskim vodama. Općenito, cijela ta situacija s Tehnodroidima podsijeća na stanje i međuodnose između Japana i SAD-a potkraj Drugog svijetskog rata, pri čemu su Tehnodroidi naravno Japanci, a ljudi su, sukladno situaciji, Amerikanci. Prvo što me asociralo na to je spomen atomske bombe, ali je kasnije sve samo potvrđivalo da veza postoji, od radničkih logora, pa sve do poznate propagande „Tehnodroidi/Japanci su nemilosrdna čudovišta, zašto bismo im se smilovali“. Scenarij je obilježila i ljubavna romansa koja je završila u stilu starog Sofokla – ubojstvom i samoubojstvom. Sve ukupno Piani je napravio jako dobar posao, ali ga je i Serra odlično uputio.
Ocjene: Priča – 9/10 Scenarij – 8/10
|
|
|
|
Jerry Krause
stripovi.com suradnik
Western Samoa
7265 Posts
|
mladjo
Advanced Member
Croatia
20013 Posts
Posted - 11/02/2013 : 15:15:19
|
Ma Dee zabušava. Nikad od njega pošten recenzent |
|
|
|
drogsy
stripovi.com suradnik
Croatia
4740 Posts
Member since 27/12/2009 |
Posted - 11/02/2013 : 16:18:18
|
Naslovnica Naslovnice NN giganata od samog početka se uvelike razlikuju od onih Texovih i Dylanovih iste edicije. U prvoj i trećoj Nathanovo poprsje je u prvome planu, u drugoj i četvrtoj Nathan i protagonisti priče, i sve su naslovnice uglavnom "pozerske prirode", pa tako uvelike podsjećaju na filmske plakate. Bonazzi je prvi koji je u naslovnici osim pozerskih motiva s glavnim protagonistima uveo i neku scensku radnju iz priče (Tehnodroidi vs ljudi), pa je tako upotpunio sve zahtjeve jednog filmskog plakata tipičnog za Star Wars. Male zamjerke idu pomaloj "nečistoći" linija i ne baš najboljem, ali zgodnom izboru boja.
ocjene: PRIČA 7 SCENARIJ 8 CRTEŽ 8 NASLOVNICA 8
|
Go kneel and weep
|
|
|
mladjo
Advanced Member
Croatia
20013 Posts
Posted - 12/02/2013 : 00:43:44
|
I tko još nije napravio domaću zadaću, ha, ha? |
|
|
|
emirem
Advanced Member
10814 Posts
Member since 18/01/2010 |
Posted - 12/02/2013 : 11:48:01
|
Probat cu danas nesto ako stignem do veceras... |
"Kompromisi u kolekcionarstvu su one stvari koje ce ti omoguciti da dozivis starost sa pozamasnom ustedjevinom!" |
|
|
Topic |
|