forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Svaštara
 Zene na Stripovi.com
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 52

mr murdoc
Advanced MemberSwitzerland
14557 Posts

Member since 02/01/2006

Posted - 08/03/2013 :  16:58:52  Show Profile Show Extended Profile  Send mr murdoc a Private Message  Reply with Quote
8 MART, 8 OZUJAK..

quote:
Ideja za obilježavanjem međunarodnog dana žena pojavila se prvi put početkom 20. stoljeća u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije koja je često dovodila do protesta zbog loših radnih uvjeta. Žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila su javno demonstrirale 8. ožujka 1857. u New Yorku. Tekstilne radnice su protestirale zbog loših radnih uvjeta i niskih plaća. Demonstracije je rastjerala policija. Te iste žene su osnovale sindikat dva mjeseca kasnije.

Protesti 8. ožujka događali su se i slijedećih godina, od kojih je najpoznatiji bio 1908. godine kada je 15.000 žena marširalo kroz New York tražeći kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa. Godine 1910. prva međunarodna ženska konferencija bila je održana u Kopenhagenu u organizaciji Socijalističke Internacionale te ustanovila 'Međunarodni dan žena' na prijedlog slavne njemačke socijalistice Clare Zetkin. Slijedeće godine je Međunarodni dan žena obilježen od preko milijun ljudi u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švicarskoj. Ti događaji su koincidirali s požarom u tvornici Triangle Shirtwaist u New Yorku, nakon koga su slabe mjere sigurnosti na radu okrivljene za veliki broj žrtava. U početku prvog svjetskog rata žene širom Europe su 8. ožujka 1913. održale demonstracije za mir.

Demonstracije povodom Međunarodnog dana žena u Rusiji bile su prvi stadij ruske revolucije. Nakon oktobarske revolucije, boljševička feminstkinja Aleksandra Kolontaj nagovorila je Lenjina da 8. ožujka postane državni praznik, i tijekom sovjetskog razdoblja se koristio za obilježavanje "herojstva radnica".


Svim zenama cestitam njihov praznik..Ja sam cvijece kupio,...a vi?


“To live is the rarest thing in the world. Most people exist, that is all.”? Oscar Wilde

Edited by - mr murdoc on 20/03/2013 20:36:36

Nivox
Senior MemberCroatia
1310 Posts

Member since 01/11/2011

Posted - 08/03/2013 :  17:00:28  Show Profile Show Extended Profile  Send Nivox a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by mr murdocJa sam cvijece kupio,...a vi?

4 čokolade za 4 žene

Sve što zna za smrt, može se ponovo roditi!
Go to Top of Page

acestroke
stripovi.com suradnikUSA
11652 Posts

Member since 16/04/2009

Posted - 08/03/2013 :  17:00:45  Show Profile Show Extended Profile  Visit acestroke's Homepage  Send acestroke a Private Message  Reply with Quote
Sve zene ovog foruma (oko dvije, mozda tri?) su odusevljene ovim topicom.

;)

http://www.acestroke.blogspot.com
Go to Top of Page

mr murdoc
Advanced MemberSwitzerland
14557 Posts

Member since 02/01/2006

Posted - 08/03/2013 :  17:01:09  Show Profile Show Extended Profile  Send mr murdoc a Private Message  Reply with Quote
Posvetimo ovaj topic velikim zenama .quote:
ROSA LUXEMBURG, njemačka i poljska političarka, spisateljica, društvena teoretičarka, ekonomistica i aktivistica koja je ubijena prije više od 90 godina i dalje je inspiracija mnogim feministicama, ali i ljevičarima diljem svijeta. No, mnogi se pitaju razumiju li je oni koji joj se dive?

Jedna je od organizatora Komunističke partije Njemačke, a sudjelovala je i u osnivanju Socijaldemokratske partije Poljske.

Uz praktičko-politički revolucionarni rad i publicističku djelatnost bavila se proučavanjem teoretskih problema, posebno na području političke ekonomije.

Početkom Prvog svjetskog rata osnovala je grupu "Internacionala", poslije nazvanu "Spartakusbund". Mnogo je puta uhićena zbog djelovanja u proturatnim akcijama njemačkog proletarijata. Ubijena je zajedno s Karlom Liebknechtom nakon poraza ustanka njemačkih komunista u siječanjskim bojevima.

Crvena Rosa

Rosa Luxemburg ili Crvena Rosa, malena žena koja se, vođena jakim uvjerenjima, opirala buržoaziji i postojećim društvenim normama, i danas fascinira mnoge u vječnoj potrazi za alternativom. U svojim se javnim istupanjima često negativno osvrtala na Prvi svjetski rat i zagovarala je revoluciju, a ne parlamentarnu demokraciju.

Rosa Luxemburg imala je važnu ulogu u političkoj povijesti, ali je značajno utjecala i na ideju ravnopravnosti žena i muškaraca. Sebe je prvenstveno promatrala kao osobu, a ne kroz prizmu roda, etniciteta ili invaliditeta. Naime, kao dijete se razboljela i nikada potpuno oporavila pa je cijeli život šepala.Međutim, povjesničar Jorn Schutrumpf koji je objavio mnoga njena djela, tvrdi da je mnogi ne razumiju. Naime, mnogi tvrde da je mnogi heroinom smatraju zbog načina na koji je poginula, a ne zbog njenih političkih misli. Naime, nakon početka revolucije 1919., Rosa Luxemburg zajedno je s Karlom Liebknechtom oteta, odvedena u berlinski hotel Eden gdje su oboje mučeni, a nakon toga i odvedeni u park Tiergarten i pogubljeni. Liebknachtovo tijelo prebačeno je u gradsku mrtvačnicu, a njeno je tijelo bačeno u kanal.

Sloboda je uvijek sloboda onih koji misle drukčije

Schütrumpf tvrdi da je Rosa izbrisana iz kolektivnog pamćenja, a njena politička uloga svedena na puko mučeništvo.

Mnogi zanemaruju da je u svojim tekstovima često bila kritična prema Lenjinu, a njena su djela u Njemačko bila nedostupna sve do 1974. Bila je prva žrtva političkog terora u 20. stoljeću, a iza svega je stajala žena čija je misao "Sloboda je uvijek sloboda onih koji misle drukčije", u autoritativnoj Istočnoj Njemačkoj bila zanemarena.Od slobode do diktature

Ipak, postoje i oni koji drukčije gledaju na njenu ulogu. Povjesničar Heinrich August Winkler sa sveučilišta Humobldt u Berlinu, tvrdi da je Rosa Luxemburg bila samo za slobodu onih koji su dijelili njene revolucionarne socijalističke ideale.

"I ona i Liebknecht bili su protivnici demokracije kakvu imamo danas, a njihova bi ideologija u konačnici dovela do diktature kakva je kasnije nametnuta Rusima", rekao je Winkler.

Ipak, mnogi i danas njena razmišljanja predstavljaju kao moderna i relevantna. Popularna je kod kritičara globalizacije, posebno onih u Latinskoj Americi, ali i u Njemačkoj gdje još uvijek postoji jak interes za marksizmom.
“To live is the rarest thing in the world. Most people exist, that is all.”? Oscar Wilde
Go to Top of Page

mr murdoc
Advanced MemberSwitzerland
14557 Posts

Member since 02/01/2006

Posted - 08/03/2013 :  17:03:33  Show Profile Show Extended Profile  Send mr murdoc a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by acestroke

Sve zene ovog foruma (oko dvije, mozda tri?) su odusevljene ovim topicom.

;)

Onda je topic i ispunio svoj cilj .., nije bitno koliko ih je vec je bitno da ih se prepozna , sjeti i uvazi kao ravnopravne clanice foruma .

“To live is the rarest thing in the world. Most people exist, that is all.”? Oscar Wilde
Go to Top of Page

stripofil
Senior MemberCroatia
1632 Posts

Member since 15/10/2010

Posted - 08/03/2013 :  17:39:24  Show Profile Show Extended Profile  Send stripofil a Private Message  Reply with Quote
Maria Skłodowska-Curie


Marie Curie ((polj.) Maria Skłodowska-Curie, Varšava, 7. studenog 1867. - Passy, 4. srpnja 1934.) bila je kemičarka, pionir ranog doba radiologije i dvostruki dobitnik Nobelove nagrade (Nobelova nagrada za fiziku 1903., Nobelova nagrada za kemiju 1911.). Rođena je u Poljskoj gdje je provela rane godine, no 1891., sa 24 godine odlazi studirati u Pariz. Sve je ispite položila s odličnim te nastavila raditi u Francuskoj, a kasnije je dobila državljanstvo. Osnovala je Institut Curie u Parizu i Varšavi.

Maria Skłodowska je rođena u Varšavi u Poljskoj, koja je tada bila dio Ruskog Carstva. Njene prve godine života bile su ispunjene tugom, obilježene najprije smrću sestre i četiri godine kasnije smrću majke. Isticala se svojom marljivošću i radnim navikama, odbijala je čak i hranu i san da bi učila. Nakon što je završila srednju školu, doživjela je živčani slom. Zbog njenog spola i ruske odmazde Poljskoj, zbog Siječanjske bune, nije se mogla upisati na sveučilište i zato je morala nekoliko godina raditi kao guvernanta. Naposlijetku, uz novčanu pomoć starije sestre, preselila se u Pariz te je počela studirati kemiju i fiziku na Sorboni, gdje je kasnije postala prva žena - predavač.

Marie Currie je bila prva žena koja je osvojila Nobelovu nagradu.

Marie je napravila neobičan potez, naime, nije patentirala proces izolacije radija, i tako su ga znanstvena društva mogla neometano istraživati.

Bila je prva osoba koja je osvojila, ili podijelila dvije Nobelove nagrade. Jedna je od dvije osobe koja je dobila Nobelovu nagradu u dva različita područja (drugi je Linus Pauling) i jedina žena koja je dobila dvije Nobelove nagrade.

Unatoč njenoj slavi cijenjene znanstvenice koja je radila za Francusku, stav javnosti naginjao je ksenofobiji – ona je bila strankinja iz nepoznatog područja (Poljska se još uvijek promatrala kao zemljopisno područje pod vlašću ruskog cara), koje je bilo poznato po znatnoj židovskoj populaciji (Marie je bila ateist, odgajana kao katolik, no to izgleda, nije bilo važno).

U svojim kasnijim godinama, bila je razočarana velikim brojem liječnika i proizvođača kozmetike koji su koristili radioaktivne materijale bez opreza.

Marie Curie je umrla 1934. godine u lječilištu Sallanches pored Passyja. Uzrok smrti bila je leukemija, najvjerojatnije uzrokovana prevelikim izlaganjem radijaciji tijekom višegodišnjeg istraživanja.[1]

Godinu dana nakon smrti Marie Curie, njena starija kćer, Irene Joliot-Curie, osvojila je Nobelovu nagradu za kemiju.

Izvor: wikipedia
Go to Top of Page

mr murdoc
Advanced MemberSwitzerland
14557 Posts

Member since 02/01/2006

Posted - 08/03/2013 :  18:07:29  Show Profile Show Extended Profile  Send mr murdoc a Private Message  Reply with Quote
Zene kao fundament i smisao postojanja nase vrste.


“To live is the rarest thing in the world. Most people exist, that is all.”? Oscar Wilde
Go to Top of Page

NESVRSTANI
Advanced MemberCroatia
7917 Posts

Member since 08/02/2006

Posted - 08/03/2013 :  18:23:50  Show Profile Show Extended Profile  Send NESVRSTANI a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by mr murdocJa sam cvijece kupio,...a vi?
Da.
Za razliku od onog smeća 14.2., cviće se na ovi datum poklanja ženi i materi već dugi niz godina.

Doli sve stranke, živili naši dušmani!!!

Edited by - NESVRSTANI on 08/03/2013 18:24:27
Go to Top of Page

mr murdoc
Advanced MemberSwitzerland
14557 Posts

Member since 02/01/2006

Posted - 08/03/2013 :  18:24:44  Show Profile Show Extended Profile  Send mr murdoc a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by NESVRSTANI

quote:
Originally posted by mr murdocJa sam cvijece kupio,...a vi?
Da.
Za razliku od onog smeća 14.2., cviće se na ovi datum poklanja ženi i materi već dugi niz godina.

Naravno

“To live is the rarest thing in the world. Most people exist, that is all.”? Oscar Wilde
Go to Top of Page

Darth Ivan
Advanced MemberCroatia
7961 Posts

Member since 21/03/2010

Posted - 08/03/2013 :  19:26:55  Show Profile Show Extended Profile  Send Darth Ivan a Private Message  Reply with Quote
ja i stari nabavili buket orhideja staroj danas


svim ženama sretan osmi mart!

"Nothing lasts forever."
Go to Top of Page

stripofil
Senior MemberCroatia
1632 Posts

Member since 15/10/2010

Posted - 08/03/2013 :  19:39:41  Show Profile Show Extended Profile  Send stripofil a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by NESVRSTANI
Da.
Za razliku od onog smeća 14.2., cviće se na ovi datum poklanja ženi i materi već dugi niz godina.Go to Top of Page

supermark
stripovi.com suradnikCroatia
28040 Posts

Member since 06/02/2007

Posted - 08/03/2013 :  19:53:04  Show Profile Show Extended Profile  Visit supermark's Homepage  Send supermark a Private Message  Reply with Quote
svim zenama, lwoodu, manhunteru, king warrioru i leonidi sretan dan zena
Go to Top of Page

nemanja93
Senior MemberSerbia
2410 Posts

Member since 06/03/2010

Posted - 08/03/2013 :  19:53:35  Show Profile Show Extended Profile  Send nemanja93 a Private Message  Reply with Quote

Nisi se okrenula, zato nisi videla
igrale su sene.
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced MemberCroatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 08/03/2013 :  20:45:16  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote


Clara Zetkin (5. srpnja 1857. - 20. lipnja 1933.)


http://www.dadalos.org/bih/frauenrechte/woher/portraets/clara_zetkin.htm

http://hr.wikipedia.org/wiki/Clara_Zetkin

http://www.britannica.com/EBchecked/topic/656735/Clara-Zetkin

Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite,
i ta ce mi mladost teško pasti...
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced MemberCroatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 08/03/2013 :  20:47:20  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
SRETAN 8. MART SVIM ŽENAMA, MAJKAMA, SUPRUGAMA, DJEVOJKAMA, SESTRAMA...

...i onima koji se tako osjećaju!

Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite,
i ta ce mi mladost teško pasti...

Edited by - Johnny Difool on 08/03/2013 20:47:49
Go to Top of Page

lwood
Advanced MemberColombia
43222 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 08/03/2013 :  21:39:26  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
Sritan Dan žena svim ženama i onima koji se tako osječaju

https://www.worldometers.info/coronavirus/
Go to Top of Page

Just_Charlie
Advanced Member8531 Posts

Member since 07/01/2008

Posted - 09/03/2013 :  00:33:58  Show Profile Show Extended Profile  Visit Just_Charlie's Homepage  Send Just_Charlie a Private Message  Reply with Quote
~ Prvo suputnik onda put ~
Go to Top of Page

nemanja93
Senior MemberSerbia
2410 Posts

Member since 06/03/2010

Posted - 09/03/2013 :  11:54:49  Show Profile Show Extended Profile  Send nemanja93 a Private Message  Reply with Quote

Nisi se okrenula, zato nisi videla
igrale su sene.
Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik21374 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 09/03/2013 :  12:07:39  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by supermark

svim zenama, lwoodu, manhunteru, king warrioru i leonidi sretan dan zena


Hvala , sreco
Meni si za jedan dan poranio
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced MemberCroatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 09/03/2013 :  12:36:00  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote

Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite,
i ta ce mi mladost teško pasti...
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced MemberCroatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 09/03/2013 :  12:37:16  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
A za Just-Charlie, jednu od svega 2-3 žene na forumu:Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite,
i ta ce mi mladost teško pasti...
Go to Top of Page

Just_Charlie
Advanced Member8531 Posts

Member since 07/01/2008

Posted - 10/03/2013 :  01:29:37  Show Profile Show Extended Profile  Visit Just_Charlie's Homepage  Send Just_Charlie a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Johnny Difool

A za Just-Charlie, jednu od svega 2-3 žene na forumu:Slatko.

Hvala Vam, na spomenu.
- (ovdje fali smajlica za moje potrebe, ovo je bas muski forum. Zena raspolaze s milion emocija.. )


Inace,
znate li sto je Dan zena.

Pa to vam je Noc Vjestica, samo po danu

~ Prvo suputnik onda put ~
Go to Top of Page

lwood
Advanced MemberColombia
43222 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 10/03/2013 :  01:49:00  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote

https://www.worldometers.info/coronavirus/
Go to Top of Page

Risar_69
Advanced MemberSlovenia
11575 Posts

Member since 05/05/2008

Posted - 10/03/2013 :  07:46:58  Show Profile Show Extended Profile  Send Risar_69 a Private Message  Reply with Quote
Nadam se, da imaju žene svaki dan sladak.
A još danas ne razumem taj današnji dan-dan mučenika? kad muški od žene dobiju trnje. Nemaš blesavijeg dana od 10.3

Kad pocneš crtati, uvek moraš imati na kraju olovke, srce, ruku i misli!

Edited by - Risar_69 on 10/03/2013 07:47:25
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced MemberCroatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 10/03/2013 :  10:58:12  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
S malim zakašnjenjem, ali vrijedi.


http://www.lupiga.com/vijesti/index.php?id=7519

Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite,
i ta ce mi mladost teško pasti...
Go to Top of Page

Just_Charlie
Advanced Member8531 Posts

Member since 07/01/2008

Posted - 20/03/2013 :  19:18:05  Show Profile Show Extended Profile  Visit Just_Charlie's Homepage  Send Just_Charlie a Private Message  Reply with Quote
Ovaj topic bi se mogao preimenovati - Na forumu jedna zena, i
onda ja dođem i koristim ga za svoje potrebe
Onda mozda dođe jos jedna pa se preimenuje - Na forumu dvije zene.
Do 2145. nas mozda bude jos koja i zavl ..joooj .. skuzajte me,
nisam nista rekla, samo sam se zezala. Da, nisam..

Dobar Vam dan, i vecer, prva proljetna.

~ Prvo suputnik onda put ~
Go to Top of Page
Page: of 52 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.58 seconds. Snitz Forums 2000