Author |
Topic  |
Obi-wan
Advanced Member

.jpg)
Croatia
13782 Posts
Member since 29/08/2004 |
Posted - 04/04/2013 : 19:43:52
|
Upravo držim u rukama strip (ustvari 2 stripa) i ne sjećam se da sam ikada bio baš ovoliko zadovoljan. Kada smo se u 21 stoljeću vratili stripovima, većina nas je počelo od stare ljubavi - Bonellija, a neki su se našli u BD produkciji. Vremenom ukusi su postali složeniji te smo htjeli više. I tako se stvorila grupica koja je molila i kukala za USA produkcijom. A toga je uz mange bilo vrlo malo, da ne kažem nimalo. Zbog relativno male publike i skupih prava, ameri nikako nisu dolazili pa se mala grupica okrenula kupovini sa Amazona. Stripovi su dolazili u Hrvatsku, a grupica je rasla polako ali sigurno. Rasprave su plamtjele, topici se podizali, za trejdove je čulo sve više i više ljudi. I onda se pojavila izdavačka kuća koja je svojim stripovima, a posebno najavama osvojila naša srca. Bio je to Beli Put koji je izdavao USA trejdove u boji po prizemnim cijenama. BP je imao dvije mane. Manja je bila vrlo težak papir koji su korice teško nosile (to mnogima nije smetalo). Veća mana je bilo započinjanje previše serijala, megalomanska obećanja te nezavršavanje istih serijala i neispunjavanje obećanja (to je mnogima zasmetalo). BP je na kraju propao. Pokušat ću ih pamtiti po tome što su prvi išli svojim belim putem, a ne po onome što je na kraju bilo. Nakon BP-a amere izdaju Phoenix press (lijepo, ali skromno u skladu sa mogućnostima) i Fibra koja se baš zahuktala. Ovo što držim u rukama je Okružen mrtvima 1 od Darkwooda. Iako imam američko HC omnibus izdanje, kupio sam i tvrdokoričeno i mekokoričeno Darkwoodovo. I opet ne mogu odlučiti koje mi je bolje jer su u nedostatku bolje riječi savršena. Papir ovaj put nije težak već baš kako treba, a izdavač se čini vrlo ozbiljan. U nekim svojim maštanjima, izdao bih upravo ovako nešto u upravo ovakvom obliku - kao da su mi pročitali misli. Da ne zaboravim, s obzirom na kvalitet cijena je vrlo niska. Eto, i to je moguće danas. Usudio bih se reći odnos cijena / kvalitet je kod ovog stripa najbolji od svih stripova koje danas možete kupiti. U međuvremenu ona mala grupica ljubitelja američke produkcije je postala znatno veća. Dočekali smo ono što je prije 6-7 godina bio pusti san - dobar i stalno rastući izbor USA trejdova na domaćem jeziku...
|
What you call sanity, it’s just a prison in your minds that stops you from seeing that you’re just tiny little cogs in a giant absurd machine. |
Edited by - Obi-wan on 04/04/2013 20:05:20
|
|
Beren
Advanced Member

Montenegro
3793 Posts
Member since 03/02/2010 |
Posted - 04/04/2013 : 19:49:10
|
Juče kupio. Svarno odlično izdanje odličnog stripa. Sve preporuke. |
Moja domovina je mene dala ovu koru bijelog hleba, sretne ljude, srecnu mladost, velik komad vedrog neba... |
 |
|
Poli
Advanced Member

Slovenia
38181 Posts
Member since 26/10/2007 |
|
Obi-wan
Advanced Member

.jpg)
Croatia
13782 Posts
Posted - 04/04/2013 : 20:01:02
|
quote: Originally posted by Poli
Jer mi nije 100% jasno - u rukama drzis i DW i US izdanje; to su ta 2 stripa ustvari?
Darkwood SC i HC dobio danas. Zanimalo me kako su urađeni pa ću kao odlučiti. A ne mogu. Image HC debelo izdanje imam od ranije u skladištu.  |
What you call sanity, it’s just a prison in your minds that stops you from seeing that you’re just tiny little cogs in a giant absurd machine. |
 |
|
Poli
Advanced Member

Slovenia
38181 Posts
Member since 26/10/2007 |
|
Colt
stripovi.com kum

3298 Posts
Member since 18/10/2001 |
|
Obi-wan
Advanced Member

.jpg)
Croatia
13782 Posts
Posted - 04/04/2013 : 20:21:11
|
quote: Originally posted by Colt
I System Comics radi USA mainstream produkciju u vidu Hellboya, npr.
Naravno System, Lavirint, Mentor, Bookglobe, Algoritam, Knjiga Dani, Komiko, Tino... No, nekako mi je ovo sada prvenstveno vrijeme trejdova Fibre i Darkwooda. Nadam se da će i Phoenix još imati što reći na tu temu... |
Edited by - Obi-wan on 04/04/2013 21:27:39 |
 |
|
Obi-wan
Advanced Member

.jpg)
Croatia
13782 Posts
Posted - 04/04/2013 : 20:25:59
|
quote: Originally posted by Poli
Znaci kupujes oba dva izdanja? :)
Poli wanna cracker?  |
 |
|
Colt
stripovi.com kum

3298 Posts
Member since 18/10/2001 |
Posted - 04/04/2013 : 20:58:28
|
quote: Originally posted by Obi-wan
quote: Originally posted by Colt
I System Comics radi USA mainstream produkciju u vidu Hellboya, npr.
Naravno System, Lavirint, Mentor, Bookglobe, Algoritam, Knjiga Dani... No, nekako mi je ovo sada prvenstveno vrijeme trejdova Fibre i Darkwooda. Nadam se da će i Phoenix još imati što reći na tu temu...
U ovom trenutku, ne bih rekao. Previse neisplativo. |
 |
|
Smomo8
Average Member

Croatia
666 Posts
Member since 17/03/2012 |
|
KOMIKO
Senior Member

.jpg)
Serbia
1950 Posts
Member since 05/02/2012 |
|
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12974 Posts
Member since 23/09/2005 |
Posted - 04/04/2013 : 21:26:24
|
quote: Originally posted by Smomo8
šteta što mnogo ljudi koji čitaju stripove nisu dovoljno upoznati s američkom scenom...
To će se promijeniti s vremenom, kako budu izlazila nova izdanja.
Isto kao i s japanskim stripovima. |
Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins |
 |
|
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12974 Posts
Posted - 04/04/2013 : 21:27:27
|
quote: Originally posted by KOMIKO
Da li se ovde misli iskljucivo na superherojski strip?
Na američki strip općenito, bez obzira na žanrovske i stilske odrednice. |
 |
|
Smomo8
Average Member

Croatia
666 Posts
Posted - 04/04/2013 : 21:38:23
|
quote: Originally posted by Mr. Bushido
šteta što mnogo ljudi koji čitaju stripove nisu dovoljno upoznati s američkom scenom...
To će se promijeniti s vremenom, kako budu izlazila nova izdanja.
Isto kao i s japanskim stripovima.
Mislim da je s japanskim stripovima velik problem što naslovi u većini slučajeva imaju mnogo nastavaka,a svaki košta oko desetak dolara pa je malo kome to isplativo. |
"There are no men like me. Only me"
Tražim/nudim stripove za razmjenu : http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=47082
|
 |
|
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12974 Posts
Posted - 04/04/2013 : 21:54:27
|
Mislim da je s japanskim stripovima velik problem što naslovi u većini slučajeva imaju mnogo nastavaka,a svaki košta oko desetak dolara pa je malo kome to isplativo.
A što, zar su Tex i Zagor mini-serijali? A Batman i Superman?
A opet, ljudi nemaju problema sa kupnjom stotina i stotina epizoda ovih stripova, često bez obzira na nekakvu skupoću opreme.
Na primjer, Dragon Ball se možda sastoji od 42 knjige, ali te 42 knjige su cjelovita, gotova priča. |
 |
|
Smomo8
Average Member

Croatia
666 Posts
Posted - 04/04/2013 : 22:11:08
|
[/quote] A što, zar su Tex i Zagor mini-serijali? A Batman i Superman?
A opet, ljudi nemaju problema sa kupnjom stotina i stotina epizoda ovih stripova, često bez obzira na nekakvu skupoću opreme.
Na primjer, Dragon Ball se možda sastoji od 42 knjige, ali te 42 knjige su cjelovita, gotova priča. [/quote]
To je jedan od razloga zasto ne citam bonellije. A batman mogu ugrabiti neki trejd i dobiti isto tako zatvorenu pricu. |
Tražim/nudim stripove za razmjenu : http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=47082
|
 |
|
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12974 Posts
Posted - 04/04/2013 : 22:20:03
|
To je jedan od razloga zasto ne citam bonellije. A batman mogu ugrabiti neki trejd i dobiti isto tako zatvorenu pricu.
Zapravo, to isto možeš reći i za Bonellijeve stripove. |
 |
|
mamlaz
Advanced Member

Croatia
9955 Posts
Member since 28/02/2004 |
|
Smomo8
Average Member

Croatia
666 Posts
Posted - 04/04/2013 : 23:09:06
|
To je jedan od razloga zasto ne citam bonellije. A batman mogu ugrabiti neki trejd i dobiti isto tako zatvorenu pricu.
Zapravo, to isto možeš reći i za Bonellijeve stripove.
istina,samo sto je razlika u kvaliteti enormna. |
|
 |
|
King Warrior
stripovi.com suradnik

.jpg)
22368 Posts
Member since 10/11/2007 |
Posted - 05/04/2013 : 10:45:30
|
Cinjenica jeste da ce ljudi u naredno vrijeme dobiti najpoznatije naslove iz svijeta stripa na nama razumljivim jezicima, sto je prije svega prednost za sve one koji nisu dobro potkovani stranim jezicima. Pretpostavljam da ce mnogi biti odusevljeni, pogovoto jer su to najpriznatije price odredjenih teritorija, svakako da ce one prosjecne i lose biti preskocene, a te su vecina u svakoj produkciji. Kako bilo, ljudi su dobili sansu da probaju i te druge stripove, a koliko ce to utjecati na pridobijanju novih fanova, i da li ce to i u kojoj mjeri potisnuti Bonelli sa Olympa, to ce vrijeme pokazati. |
 |
|
lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts
Member since 09/12/2005 |
Posted - 05/04/2013 : 11:00:36
|
Zapravo, to isto možeš reći i za Bonellijeve stripove.
istina,samo sto je razlika u kvaliteti enormna.
dašta je . Bonelli je otprilike 500 puta bolji od batmana. a i malo san reka |
You stared at the abyss, you'll never rest in peace |
 |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts
Member since 24/09/2002 |
Posted - 05/04/2013 : 12:13:08
|
Ako ništa drugo, fanovi Amera su došli na svoje; a oni znatiželjni uvijek mogu baciti pogled paše li im ovo... Sad nitko ne može reći da Ameri nemaju šanse protiv Bonellija jer se i ne objavljuju. |
“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one." |
 |
|
Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts
Member since 21/02/2010 |
Posted - 05/04/2013 : 15:17:58
|
I onda odmah počnu prepirke što je bolje, Ameri ili Bonelli, kao da ne možemo uživati ravnopravno i demokratski u svemu. Napokon, u svakom žitu ima kukolja kao što i u svakom kukolju ima žita! Čisto osobno, još od djetinjstva s podjednakim guštom uživam i u Bonelliju i u Amerima (onima koji su mi jedino bili dostupni u Eksu - Spider-Man, Batman itd.), a tako je i danas. Sad kad stiže dosta američkih stripova kamo sreće da imam više vremena temeljitije im se posvetiti. |
Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite, i ta ce mi mladost teško pasti... |
 |
|
K.R.
New Member

Bosnia and Herzegovina
224 Posts
Member since 15/12/2012 |
Posted - 05/04/2013 : 17:00:01
|
Hm, da je nekad, kad je bilo mnogo više čitatelja stripa bilo barem ovakvog pa, prilično ok i obećavajućeg "worldwide" izbora stripova i dobrih izdavača, mislim da bi mnogi odrasli drukčije, i avatari bi vjerojatno bili drukčiji po ovom forumu :)
Moj prvi kupljen strip je bio DD Morgana (80 i neka, Pag, trafika na rivi gdje je sad Jurajev kip) ali pitam se koja bi bila onda američka mainstream paralela Dylanu? Možda bih se "tog kobnog dana" ipak odlučio na Dylana a možda i ne..
Malo sam otišao u neki štabibilo retro fazon ali u svakom slučaju treba da ima svega na ponudi što više i što više različitih stripova, pogotovo žanrova i stilova. |
Edited by - K.R. on 12/12/1989 14:12:13 http://www.kostjaribnik.com
|
 |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts
Member since 24/09/2002 |
Posted - 05/04/2013 : 17:05:15
|
quote: Originally posted by K.R. Moj prvi kupljen strip je bio DD Morgana (80 i neka, Pag, trafika na rivi gdje je sad Jurajev kip) ali pitam se koja bi bila onda američka mainstream paralela Dylanu? Možda bih se "tog kobnog dana" ipak odlučio na Dylana a možda i ne..
Hellblazer, Sandman, Preacher... |
“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one." |
 |
|
K.R.
New Member

Bosnia and Herzegovina
224 Posts
Member since 15/12/2012 |
Posted - 05/04/2013 : 17:37:43
|
quote: Originally posted by DeeCay
quote: Originally posted by K.R. Moj prvi kupljen strip je bio DD Morgana (80 i neka, Pag, trafika na rivi gdje je sad Jurajev kip) ali pitam se koja bi bila onda američka mainstream paralela Dylanu? Možda bih se "tog kobnog dana" ipak odlučio na Dylana a možda i ne..
Hellblazer, Sandman, Preacher...
Oh da, Hellblazer i Sandman! Blago klincima danas!
|
Edited by - K.R. on 12/12/1989 14:12:13 http://www.kostjaribnik.com
|
 |
|
Topic  |
|