Hipotetsko pitanje: što ako je netko, odavde ili otamo svejedno, kupio prava za neki/e strip/ove, ali ga/ih iz tko zna kojih razloga ne može ili ne želi objaviti. Zar će u tom slučaju kupci s druge strane ostajati zakinuti? Recimo, Bookglobe je posljednje albume Luckyja Lukea izdao još 2011., a Veseli četvrtak, kako god mu išlo, ipak tu i tamo izbaci ponekog Taličnog (zadnji se udvaja s BG izdanjem, ali to je druga priča). Po toj logici Talični VČ-a neće stizati u Hrvatsku jer ovdje već ima izdavača, iako rijetko izlaze a nije riječ ni o istim epizodama. Ili?
Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite, i ta ce mi mladost teško pasti...
Napomena: Ovo Komikovo izdanje nećemo davati u izvoz za Republiku Hrvatsku budući da postoji izdavač koji je platio prava za Habibi za tu teritoriju.
A kao, inače bi ga netko kupio ili želio uvesti? Čak i da hoćeš, ne možeš to spriječiti, ako postoji interes s ove strane. Ti ne želiš prodati, ali striparnica A iz Hrvatske kupi od striparnice B iz Srbije i gotovo.
Originally posted by Felagund Pa buduci da su cijene i oprema slicni, ne vidim razloga zasto bi netko u hrvatskoj uzeo na srpskom, a ne na hrvatskom?
Neko bi da ima dva primerka, rasproda se Fibrino, hoce da ima izdanje na srpskom (iako zivi u Hrvatskoj). Po toj logici, treba li Darkvud da salje "Iz pakla" ako je Fibra najavila reprint?
Kao i kod dosadašnjih knjiga - kada, kao kod Habibija, ima puno artwork-a koji je na latinici i kada bi ćirilično izdanje bitno menjalo vizuelni identitet autorskog dela, onda ostavljamo latinicu. Kada nema takvih ograničenja, ćirilica je poželjan izbor.
Originally posted by Felagund Pa buduci da su cijene i oprema slicni, ne vidim razloga zasto bi netko u hrvatskoj uzeo na srpskom, a ne na hrvatskom?
Neko bi da ima dva primerka, rasproda se Fibrino, hoce da ima izdanje na srpskom (iako zivi u Hrvatskoj). Po toj logici, treba li Darkvud da salje "Iz pakla" ako je Fibra najavila reprint?
Što se mene tiče, neka šalje, nema nikakvih problema. Onaj tko ga hoće i želi kupiti bi ga ionako nabavio, ovako ili onako.
Naravno, svako bira sta hoce, mnogo bolja varijanta. Vazi za sve izdavace, ne dupliraju se samo Darkvud/Komiko i Fibra, maltene svaki izdavac ima izdanje kao i izdavac preko puta.
Neko bira po jeziku, neko po opremi, neko po ceni.
Buduci da je fibrino tek izaslo, cisto sumnjam da ce se brzo rasprodati. Isto tako cisto sumnjam da je netko uslijed tolike ponude stripova koja svakim danom eksponencijalno raste zeljan dupliranja izdanja (osim ako to nisu zagori koje fanatici moraju imati i u po 500 razlicitih izdanja). Da me nebi krivo shvatio nemam ja apsolutno nista protiv toga da se salje u hrvatsku, samo mi se cini da nece biti neka potraznja za ovim komikovim izdanjem. Sto se tice from hella, vidim je da ovo darkwoodovo izdanje nesto jeftnije u promotivnom razdoblju nego fibrino, tako da bi to izdanje mogli kupiti oni kojima je cijena primarni kriterij.
Što se mene tiče, ovdje se ne radi ni o jeziku ni o pismu, kao ni o izdavačkoj politici, kupovanju prava ili bilo čemu stotom. Samo bi iz moje perspektive kao stripofila i kolekcionara bilo bolje da je danas najavljeno još jedno novo izdanje koje dosad nisam imao prilike kupiti ni s ove ni s one strane Dunava. Pa da mi kolekcija budu bogatija za još jedan odličan strip.
Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite, i ta ce mi mladost teško pasti...
Što se mene tiče, ovdje se ne radi ni o jeziku ni o pismu, kao ni o izdavačkoj politici, kupovanju prava ili bilo čemu stotom. Samo bi iz moje perspektive kao stripofila i kolekcionara bilo bolje da je danas najavljeno još jedno novo izdanje koje dosad nisam imao prilike kupiti ni s ove ni s one strane Dunava. Pa da mi kolekcija budu bogatija za još jedan odličan strip.
Da! da je jedno ova dva tiraža recimo Thompsonov "Blankets", iliti štajaznam kako bi preveli - Dekice, Ćebadi :) Ali u svakom slučaju 500 Komikovih + 500(?) Fibrinih Habibija je samo 1000. Ja se nadam da ima 1000 ljudi u ex Yu koji moraju nabaviti ovu super stvar! Lik je jebena legenda. Evo ga kad je crtao ovu knjigu http://vimeo.com/13426403