forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Klasici u knjižnicama?
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Author Previous Topic Topic Next Topic  

Dommy
Starting Member

Croatia
58 Posts

Member since 04/06/2006

Posted - 18/04/2013 : 00:07:40  Show Profile Show Extended Profile  Visit Dommy's Homepage  Send Dommy a Private Message  Reply with Quote
Živim u Vukovaru i naša gradska knjižnica ima većinu novoizdanih albuma od Fibre, Bookglobea, itd. Sad, ne znam kako to ide s nabavkom stripova, ali pretpostavljam da stripove ni ne mogu nabaviti ako im ih netko ne ponudi/predstavi, dakle jedino će i nabavljati nova izdanja.

Ono što mene muči je slijedeće: imamo u knjižnici Inkal, imamo Svagdanju Borbu, imamo Grendele. Drugim riječima, odjel za odrasle ima dosta stripova - za odrasle. Ali nemamo ono na čemu sam ja odrastao, ono što je meni bilo zanimljivo čitati kao klincu. Ili imamo mali dio određenih serijala, a veći dio istih nedostaje. Dječji odjel prepun je slikovnica, a stripova u usporedbi sa odraslim odjelom baš i nema.

Tintina i Gastona i Spiroua nema uopće (last time I checked). Asterix možda dva-tri albuma. Lucky Luke već nešto bolje, ali opet ni pola što je kod nas izdano. Blueberryja imamo samo nešto nasumično, tipa albume 26 do 29, pa 32 i 34, i to je to. Bone također fali barem jedan ili dva.

Zanimaju me dvije stvari. Prvo, kako stojimo u HR sa dugim francuskim serijalima? Je li Gaston do kraja preveden? Koliko je to albuma? A što je s Asterixom? Itd.

Drugo; postoji li način da se gradskoj knjižnici pomogne doći do tih stripova, bilo regularnom nabavom ili nekakvim donacijama? Ne znam, recimo možda od strane veleposlanstava, ministarstva kulture, whatever.

Volio bih pomoći knjižnici da organizira svoju stripovsku ponudu i pobudi interes za stripom među mladima. Doduše, Spiegelman i Kordej i Larcenet su malo ipak preteško štivo za klince. Htio bih ponajviše popuniti rupe u stripovima za mlade.

Svi dobronamjerni prijedlozi i savjeti su dobrodošli. :)

http://domigorgon.blogspot.com

Edited by - Dommy on 18/04/2013 00:08:35

Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12921 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 18/04/2013 : 00:45:24  Show Profile Show Extended Profile  Send Mr. Bushido a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Dommy

Zanimaju me dvije stvari. Prvo, kako stojimo u HR sa dugim francuskim serijalima? Je li Gaston do kraja preveden? Koliko je to albuma? A što je s Asterixom? Itd.

Drugo; postoji li način da se gradskoj knjižnici pomogne doći do tih stripova, bilo regularnom nabavom ili nekakvim donacijama? Ne znam, recimo možda od strane veleposlanstava, ministarstva kulture, whatever.

Pa, ovisi kojim. Neki su okončani, neki su polovično izdani, neki su tek započeti.

Recimo, albuma Luckyja Lukea ima sedamdesetak. Kod nas ih je trenutno objavljeno nekih 25. Objavljeno je 10 albuma Iznoguda od nekih tridesetak. Kod Bluberryja nedostaje sedam albuma da bi bio kompletiran. Objavljeno je više od polovice serijala XIII (to jest, ako ne računamo post-Van Hamme/Vance albume). Théodore Poussin je također objavljen više od polovice. Nedostaje jedan album Lincolna. Serijal Zekanove hvalevrijedne pustolovine je kompletiran. Objavljeno je 9 albuma Plavih bluza od nekih pedesetak. Tintin je na 11 albuma od 24. Od Gastona je objavljeno 13 od 19 albuma.

To je ono što mi trenutno pada na pamet. Ima toga još hrpa.

Sa Asterixom postoji veliki problem oko prava. Pitanje je hoće li to skoro biti objavljeno kod nas. Znam da su Izvori svojedobno objavili desetak albuma, a Egmont još dva.

Što se tiče opskrbe knjižnica, vjerojatno možeš osobno donirati stripove. A koliko sam shvatio, možeš im i predložiti naslove koje bi mogli nabaviti. Oni će vjerojatno o tome raspraviti i odlučiti što od toga mogu otkupiti, u skladu sa svojim mogućnostima.

Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.08 seconds. Snitz Forums 2000