Author |
Topic  |
|
Zox
Senior Member

1183 Posts
Member since 04/06/2002 |
Posted - 23/04/2013 : 23:45:49
|
a free online graphic novel by Branko Rakić i Zoran Herceg
Branko i ja smo nekad davno, na akademiji u Milanu, odradili par stripova zajedno, koji su poslužili kao ispiti iz slikarstva i anatomije. Premda je prošlo mnogo vremena, i premda se radi o naivnim, nezrelim radovima, neki od tih stripova su mi još uvijek zaista dragi. Danas, Branko i ja zarađujemo za život na stvarima koje nemaju puno veze sa stripom: on radi u studiju jednog od najvećih animatora dvadesetog vijeka,ja radim uglavnom reklame, ali i sedmične karikature koje objavljuju pojedini bosanskohercegovački sajtovi. Kad smo se prije nešto više od mjesec ponovo sreli, shvatili smo da smo skupa još uvijek puno jači nego pojedinačno. Započeli smo rad na ovom stripu koji će biti objavljen isključivo online. Radi se o stripu koji nema NIKAKVU namjeru da izađe u štampanom izdanju: pokušaćemo grafički iskoristiti način na koji se stripovi čitaju online da bismo doprinijeli doživljaju priče, onako kako, barem koliko je meni poznato, niko nikad nije radio. Fermata Conciliazione je naslov koji na italijanskom jeziku ima jedno potpuno banalno, i jedno manje banalno značenje. Razmišljali smo i da ga prevedemo na engleski i naš jezik, ali onda smo shvatii da ovako stvara sopstvena značenja čak i među ljudima koji ne razumiju italijanski. Radi se o stripu koji se skoro u potpunosti oslanja na slike: osim nekoliko riječi u prologu, i još toliko riječi u flashbacku, cijela priča se odvija potpuno bez riječi. To je jedna post-postmoderna ljubavna priča koju će, svjesni smo, biti vrlo teško ispričati. Ulažemo mnogo truda kako bismo ostali iskreni prema samoj priči što, vjerujte, nije ni malo lako. Teško je reći ko je šta na ovom stripu. Okvirno, ja sam tekstopisac, Branko je crtač. Za sad još uvijek ne postoji sajt na kojem se može čitati, jer želimo objaviti pet nastavaka (od kojih je, za sad, sačinjena priča) tek kad budemo bili SIGURNI da ćemo ispoštovati sedmični ritam izlaženja, a to također nije lako, zbog obaveza koje i Branko i ja imamo i zbog činjenice da smo udaljeni oko 2000 kilometara. Mislim da prije sedmog mjeseca teško da ćemo izaći. Ipak, možete pratiti razvoj stripa na https://www.facebook.com/FermataConciliazione Pošto vidim da na ovom podforumu svi stavljaju i SLIKE rada, evo postavićemo i mi VRLO GRUBIpreview prvog dijela prologa našeg stripa, SAMO NA OVOM FORUMU :). Listanje, to jest sekvenca, NEĆE IĆI ovom logikom, jedna slika ispod druge, u završnoj verziji.

|
Edited by - Zox on 23/04/2013 23:50:23
|
|
D.J.
stripovi.com suradnik

USA
7144 Posts
Member since 21/07/2002 |
|
Deers
Advanced Member

Croatia
9561 Posts
Member since 29/03/2004 |
|
Zox
Senior Member

1183 Posts
|
Deers
Advanced Member

Croatia
9561 Posts
Member since 29/03/2004 |
Posted - 24/04/2013 : 21:27:13
|
ovakav format kadra malo baca na storyboard za film, zapravo sve mi izgleda dosta filmično. baš me zanima kako će to izgledat |
"Trzaj mišica i nad prazninom sam." |
 |
|
Zox
Senior Member

1183 Posts
|
|
Topic  |
|
|