Author |
Topic |
Zlix
Senior Member
Serbia
1854 Posts
Member since 20/03/2006 |
|
alexts
Advanced Member
Serbia
8001 Posts
Member since 25/09/2005 |
Posted - 22/06/2013 : 12:53:39
|
quote: Originally posted by Obi-wan
Konkretno ili Ajron Men i Ent Men ili Čovek pegla i Čovek mrav. Ne treba mješati...Ili prevedi ili ostavi u originalu. Daredevil je Deredevil.
Pobogu, Iron-Man je Gvozdeni čovek, ne Čovek pegla!
Jesi li siguran da si kompetentan da pričaš o prevodima? |
|
|
alexts
Advanced Member
Serbia
8001 Posts
Member since 25/09/2005 |
Posted - 22/06/2013 : 12:59:29
|
A za slučaj da je Pegla šala, evo mogućeg odgovora na stvarno pitanje:
rekao bih da Darkwood prevodi ili ne-prevodi imena onako kako se pojavljuju ili su poznata od ranije u ostalim izdanjima na srpskom - nekada u Eks Almanahu i Stripoteci, danas u izdanjima Čarobne Knjige, a pridodaće i sopstvena. |
|
|
going going
Advanced Member
Serbia
11867 Posts
Member since 24/04/2012 |
Posted - 22/06/2013 : 14:14:52
|
Meni je u nekim epizodama hrvatskog Mister Noa bilo veoma tesko da porcitam neka imena koja su ostavljena u originalu, na primer naziv epizode Poslednji Kangasairo ja kada sam video taj naslov u originalu ja nisam imao pojma kako se cita a kad sam video na srpskom prevodu tacno sam znao kako se cita.
Jos jedan primer Mister Noov noviji Maxi epizoda AYAHUASCA ja nemam pojma kako se ovo cita i svaki put dok sam citao strip tu rec bih promumlao ili preskocio i zato je po meni mnogo bolje ono sto je rekao Vuk Karadzic ,,pisi kao sto se cita i citaj kao sto pise" i tacno znam kako se neke stari citaju!
A oko prevodjenja imena junaka potpuno se slazem sa ovim sto je rekao alexts, prevode onako kako su poznata od ranije u Eks Almanahi i Stripoteci.
|
Edited by - going going on 22/06/2013 14:15:09 |
|
|
Obi-wan
Advanced Member
Croatia
13782 Posts
Member since 29/08/2004 |
Posted - 22/06/2013 : 15:32:34
|
quote: Originally posted by alexts
quote: Originally posted by Obi-wan
Konkretno ili Ajron Men i Ent Men ili Čovek pegla i Čovek mrav. Ne treba mješati...Ili prevedi ili ostavi u originalu. Daredevil je Deredevil.
Pobogu, Iron-Man je Gvozdeni čovek, ne Čovek pegla!
Jesi li siguran da si kompetentan da pričaš o prevodima?
Pobogu, are you for real!? |
What you call sanity, it’s just a prison in your minds that stops you from seeing that you’re just tiny little cogs in a giant absurd machine. |
Edited by - Obi-wan on 22/06/2013 15:33:51 |
|
|
Obi-wan
Advanced Member
Croatia
13782 Posts
Posted - 22/06/2013 : 15:38:30
|
quote: Originally posted by going going
Meni je u nekim epizodama hrvatskog Mister Noa bilo veoma tesko da porcitam neka imena koja su ostavljena u originalu, na primer naziv epizode Poslednji Kangasairo ja kada sam video taj naslov u originalu ja nisam imao pojma kako se cita a kad sam video na srpskom prevodu tacno sam znao kako se cita.
Jos jedan primer Mister Noov noviji Maxi epizoda AYAHUASCA ja nemam pojma kako se ovo cita i svaki put dok sam citao strip tu rec bih promumlao ili preskocio i zato je po meni mnogo bolje ono sto je rekao Vuk Karadzic ,,pisi kao sto se cita i citaj kao sto pise" i tacno znam kako se neke stari citaju!
A oko prevodjenja imena junaka potpuno se slazem sa ovim sto je rekao alexts, prevode onako kako su poznata od ranije u Eks Almanahi i Stripoteci.
Vukova inicijativa je hvalevrijedna. Na žalost, cijeli svijet se nekako vrti oko engleza i engleskog jezika kod kojih nije čitaj kako je napisano pa to izaziva zabune. Bilo bi mi draže da se prijevod ove nove mladosti USA stripa kod nas malo modernizirao u skladu sa tom pompom oko engleskog. No, što je tu je, preživjet ću nekako... |
What you call sanity, it’s just a prison in your minds that stops you from seeing that you’re just tiny little cogs in a giant absurd machine. |
|
|
Villain
Average Member
Serbia
566 Posts
Member since 01/03/2011 |
Posted - 22/06/2013 : 17:44:08
|
Pre čitanja stripa. OBAVEZNO, ALI OBAVEZNO pročitati uvodni tekst...Tako će užitak biti još veći... |
This is a bad time; show us the way. And if You can't show us the way. Then forgive us for being lost |
|
|
Deers
Advanced Member
Croatia
9399 Posts
Member since 29/03/2004 |
Posted - 26/07/2013 : 11:40:47
|
Lijepa priča, kratka ali sadržajna. Iako je napisana kao posljednja Hulkova epizoda odlična je kao uvod i upoznavanje sa likom (ako se ne varam Darkwood će radit World War Hulka?). Izdanje također odlično, uvod baš lijepo upotpunjuje strip. Ne znam samo zašto format tako nezgrapno velik, iako ga crtež zaslužuje mislim da i s malo manjim ne bi se ništa izgubilo. |
"Trzaj mišica i nad prazninom sam." |
|
|
Snake Plissken
Average Member
Serbia
707 Posts
Member since 05/07/2011 |
Posted - 30/07/2013 : 21:36:21
|
Sta u DWu procene da je vredno Riznice, ide u Riznicu, a Riznica je takvog formata.
Da, bice i Planet Hulk i WWH. |
Snake Plissken wasn't born. He escaped from the womb. |
|
|
Obi-wan
Advanced Member
Croatia
13782 Posts
Posted - 30/07/2013 : 22:51:07
|
quote: Originally posted by Deers
Lijepa priča, kratka ali sadržajna. Iako je napisana kao posljednja Hulkova epizoda odlična je kao uvod i upoznavanje sa likom (ako se ne varam Darkwood će radit World War Hulka?). Izdanje također odlično, uvod baš lijepo upotpunjuje strip. Ne znam samo zašto format tako nezgrapno velik, iako ga crtež zaslužuje mislim da i s malo manjim ne bi se ništa izgubilo.
Potpuno se slažem za format. Apsolutno nepotrebno uveličavanje. Ništa se nije dobilo. Strip bi mi bio puno simpatičniji u formatu bližem USA standardu. Inače, strip je simpatična pričica za kraj. Kao neki zaključak priče o Hulk pa možda nije trebao biti objavljen prvi. Fali ona masa Hulk stripova poslije koje bi nam The end najbolje sjeo... |
|
|
Poli
Advanced Member
Slovenia
38068 Posts
Member since 26/10/2007 |
Posted - 30/07/2013 : 22:59:50
|
cekajte, kakav crni kraj, pa nije valjda umro? nije li neunistiv, ili se penzioniro' i isao sadit ruzice?
|
Anything is possible dec d uej Be the Change You Want to See
|
|
|
Zlix
Senior Member
Serbia
1854 Posts
Member since 20/03/2006 |
|
Ace of Spades
Junior Member
464 Posts
Member since 13/01/2009 |
Posted - 31/07/2013 : 08:38:18
|
Ma ko je ikad čuo za bilo kakav "kraj" u superherojštini :)))) |
I've spent my entire life doing nothing but collecting comic books... and now there's only time to say... LIFE WELL SPENT! |
|
|
Topic |
|