[quote]Originally posted by dosada priznaješ da je Napoleon bija jezično bliži Toskancima odnosno Talijanima nego Francuzima .
da, jezično u ono vrijeme. Ali nikako nije bio Talijan! KOrzikanac prije svega a kasnije Francuz jer je Korzika u to vrijeme bila dio Francuske. Francuzi su pomogli u stvaranju talijanske nacije, kao i španjolske te još nekih nacija u Europi.
Oko čega se to sporite? Uopće nije bitno nekavo genetsko ili regionalno podrijetlo Napoleona, On se itekako osjećao Francuzom, imao je iznimno snažan osjećaj pripadnosti francuskom narodu. A sad je li imao talijanske gene ili je li izvorno govorio nekakvom inačicom talijanskog jezika dok je živio na Korzici potpuno je nebitno. Ne mogu vjerovati da je nekolko stranica ovog topica posvećenog sadašnjim kriznim žarištima u svijetu (ponajprije Bliskom istoku) na ovo utrošena.
Originally posted by dsormaz1 Oko čega se to sporite? Uopće nije bitno nekavo genetsko ili regionalno podrijetlo Napoleona, On se itekako osjećao Francuzom, imao je iznimno snažan osjećaj pripadnosti francuskom narodu. A sad je li imao talijanske gene ili je li izvorno govorio nekakvom inačicom talijanskog jezika dok je živio na Korzici potpuno je nebitno.
e upravo to i objašnjavam, da Napoleon nikako nije bil Talijan. Upravo ovo kaj si podebljal slovima.
Možda je mislio da su na neki način neizravno pomogli jer je francuska okupacija Španjolske proizvela najveći gerilski otpor nekoj francuskoj okupaciji u Europi i homogenizaciju Španjolaca oko zajedničkog cilja: istjerivanja francuskih okupatora iz Španjolske.
Ajmo radije o Bliskom istoku, da ne kvarimo topic s tim drugim temama, njih možemo obrađivati i u nekom drugom topicu koji bi im bio posvećen. Čudi me da već nije uslijedilo ono zlokobno "khm".
Možda je mislio da su na neki način neizravno pomogli jer je francuska okupacija Španjolske proizvela najveći gerilski otpor nekoj francuskoj okupaciji u Europi i homogenizaciju Španjolaca oko zajedničkog cilja: istjerivanja francuskih okupatora iz Španjolske.
pretjerivanje. Španjolci su se klali s arapima 700+ godina. baš in je triba Napoleon da skuže da su nacija
Ajmo radije o Bliskom istoku, da ne kvarimo topic s tim drugim temama, njih možemo obrađivati i u nekom drugom topicu koji bi im bio posvećen. Čudi me da već nije uslijedilo ono zlokobno "khm".
Originally posted by dsormaz1 Ne mogu vjerovati da je nekolko stranica ovog topica posvećenog sadašnjim kriznim žarištima u svijetu (ponajprije Bliskom istoku) na ovo utrošena.
a čuj volim raspravljati o stvarima koje su provjerljive. Raspravljati o tome hoće li negdje izbiti rat ili neće po meni je malo bespredmetno jer ne znamo pravo stanje stvari. Možemo samo nagađati, a kad se igram prognoza onda mi je zato bolja opcija kladionica ;)
pretjerivanje. Španjolci su se klali s arapima 700+ godina. baš in je triba Napoleon da skuže da su nacija
...a sam završetak Rekonkviste osvajanjem Grenade 1492. i ujedinjenje Aragona i Kastilje mogao bi biti svojevrsni početak španjolske nacije, iako onda nisu tako na to gledali niti je postojao taj pojam.
Iako si ovo Dosadi uputio moram primjetiti: imaš pravo, tu je začetak toga o čemu pričamo sad, a vezano uz Španjolce. Nisam se rekonkviste sjetio...
to se u vrijeme rekonkviste nije shvacalo na razini naroda tj. nacija jer je svijest vladara u to vrijeme bila drugačija. Feudalni vladari su bili daleko od svog naroda čak i u slucajevima kad su pripadali istom narodu, a vrlo često uopće to nisu bili. Velim, događaje treba stavljati u kontekst vremena!
pa to je najbitnija stvar u povijesti Španjolske . okupacija i kasniji izgon Arapa. 1492. pada Granada i Kolumbo otkriva Ameriku čime počinje osnova špsanjolskog imperija. naravno tu su Kastilja i Aragon koji se ujedinju po d tzv Reyes Catolicos (Fernando 2. Aragonski i Izabela 1. Kastiljska) (ako se dobro sičan ) kakav fakin napoleon
...a sam završetak Rekonkviste osvajanjem Grenade 1492. i ujedinjenje Aragona i Kastilje mogao bi biti svojevrsni početak španjolske nacije, iako onda nisu tako na to gledali niti je postojao taj pojam.
to je to, pa onda samim time vladari nisu vodili računa o narodu.