forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Svaštara
 prvi poraz osovine zla?
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 927

dsormaz1
Advanced Member

13147 Posts

Member since 28/04/2002

Posted - 04/06/2013 : 08:48:57  Show Profile Show Extended Profile  Send dsormaz1 a Private Message
Prosvjednici (oko 10-ak tisuća liberala) zauzeli su trg Taksim (mislim da se tako zove) u Istanbulu. Sve prilazne ceste blokirali su barikadama. Što bi sad policija trebala, pustiti ih da godinu dana ostanu tako na tim barikadama, blokiraju promet u gradu i onemogućavaju pristup trgu? Ili bi Erdogan trebao odstupiti jer su oni blokirali taj trg i jer to traže od njega? Ne može ulica određivati tko će u nekoj demokratskoj državi biti na vlasti, postoji procedura (izbori).
Go to Top of Page

dsormaz1
Advanced Member

13147 Posts

Member since 28/04/2002

Posted - 04/06/2013 : 10:39:29  Show Profile Show Extended Profile  Send dsormaz1 a Private Message
http://www.vecernji.hr/vijesti/sukobi-turskoj-jedan-mladic-poginuo-drugi-upucan-clanak-564126
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47179 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 04/06/2013 : 11:00:27  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message
quote:
Originally posted by dsormaz1

quote:
Originally posted by lwood

quote:
Originally posted by Risar_69

turska skoro pred gradjanskim ratom-video ne gledajte za one lošim želucom. Vojska je sa narodom, dok policija nije...
http://www.dnevno.hr/vijesti/88259-uznemirujuci-video-turska-pred-gradanskim-ratom-policija-je-izmasakrirala-prosvjednike-u-istambulu.html
a uz to vreme bilderbergi imaju sastanak, evo i spiska. Šta znam je li to sve povezano http://worldtruth.tv/official-bilderberg-2013-attendee-list-released/
tu se vodi bitka elita protiv malog čovijeka
a pogledajte ovo, policajci su ožednjeli http://www.frequency.com/video/erefsiz-polis-dkkanlari-yamaliyor-ite/99368451/-/5-349701

ove če izmlatit a kad situacija postane kritična eto vojske na ulicama
,ruši erdegana i preuzima vlast

Ne znam što će time postići. Ukinuti demokraciju više ne mogu. Silom postaviti sekularnu vladu koju većina stanovništva ne podržava?? Valjda ne mislite da ovi prosvjednici (liberali) predstavljaju većinsko raspoloženje u Turskoj? Ako predstavljaju što ne pričekaju redovne izbore i onda smijene Erdogana?
Sjećam se da je 90 i neke nakon izbora u Turskoj isto neka islamistička stranka došla na vlast (vođa im je bio neki Erbakan, ako se dobro sjećam), vladali su kratko jer ih je vojska smijenila. Sekularisti nakon toga nisu dugo bili na vlasti kad ih je porazila Erdoganova stranka umjerenih islamista. Erdogan je opet okrenuo Tursku tradiciji, ali je gospodarski i politički (u svijetu) osnažio položaj Turske i uživa veliku popularnost u narodu.
Tu ne treba pojednostavljivati stvari koje su uvijek složene i slojevite. Ne treba sve islamiste trpati u isti koš i među njima ima umjerenijih i ekstremnijih. Ovaj Erdoganov AKP je umjerena islamistička stranka (za naše pojmove oni bi bili konzervativci malo više okrenuti religiji i tradicionalnim vrijednostima), oni nipošto nisu isto što i npr. vehabije ili talibani.

kako šta če postič? postiče to da očuvaju svoj položaj države u državi.
ili če ih erdegan totalno razjebat i zaminit svojim ljudima

depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni.
Jbga Lwoode nisam ti ja kriv kaj nisi uspio u životu
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47179 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 04/06/2013 : 11:04:58  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message
http://www.split.com.hr/evo-sto-se-tocno-dogada-u-istanbulu-i-turskoj#.Ua2oBtJhixA

depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni.
Go to Top of Page

Risar_69
Advanced Member

Slovenia
11679 Posts

Member since 05/05/2008

Posted - 04/06/2013 : 11:54:11  Show Profile Show Extended Profile  Send Risar_69 a Private Message
quote:

http://www.split.com.hr/evo-sto-se-tocno-dogada-u-istanbulu-i-turskoj#.Ua2oBtJhixA

podržavam ljude u Turskoj, a ne korupciju i pokvarenost, koje ima svugdje u svakoj pori našeg života.

Kad pocneš crtati, uvek moraš imati na kraju olovke, srce, ruku i misli!
Go to Top of Page

1Euro
Advanced Member

12494 Posts

Member since 17/07/2008

Posted - 04/06/2013 : 12:04:14  Show Profile Show Extended Profile  Send 1Euro a Private Message
quote:

quote:

podržavam ljude u Turskoj, a ne korupciju i pokvarenost, koje ima svugdje u svakoj pori našeg života.

Zamislite da se cijeli svijet putem facebooka dogovori da tjedan dana (ili mijesec dana) nečemo piti Coca Colu, iči u Mc Donalds, kupiti Nike patike,......kako bi reagirale ovakv ekorporacije?

Zar ne bi bilo zanimljivo?

Uvijek čitamo, kako smo mi 99 posto, a jedan posto ima novac itd....a zarađuju na nama.....ajmo se cijeli svijet pobuniti i mijesec dana bojkotiramo trgovine,.....dobro možemo kupovati ono najnužnije (hleb, vodu,ulje,....) ali to je to, ništa što nije nužno, "bez preseravanja"....
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47179 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 04/06/2013 : 12:13:50  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message
quote:

quote:

podržavan i ja jerbo mi se erdegan nimalo ne sviđa

Go to Top of Page

1Euro
Advanced Member

12494 Posts

Member since 17/07/2008

Posted - 04/06/2013 : 12:17:10  Show Profile Show Extended Profile  Send 1Euro a Private Message
Recimo, da bi u Španiji koja ima 30% ljudi bez posla, da nitko ne bi mijesec dana išao na utakmicu "la lige" i onda bi se svi vlasnici tih klubova (real, Barca, Valencia, Malaga,...) zapitali da li još uvijek treba kupovati igrače po 60+ milijuna, plačati im plate po par milijuna godišnje ili bi trebalo početi ulagati u ljude, nešto doprinjeti okolini gdje imaju taj stadion itd....a tako siromašni ljudi idu gledati ove bogatune kako se zabavljaju i igraju fudbal ( i još plačaju za to...)

Ja sam napravio neki test gdje sam zamolio klubove Engleske 1 i 2 lige, Njemačke 1 i 2 lige, Francuske 1 lige, Ruske 1, Portugaske 1 i Nizozemske 1,....znači oko 150 klubova i samo je Man United obečao da če mi nešto poslati (budem vidio jel če stvarno...), samo JEDAN, svi ostali ili su me ignorirali, ili su mi napisali, kako treb aplačati za svaki autogram i slično,.....dva ili tri kluba su rekli da mi mogu poslati 3 autograma besplatno ako im pošaljem marke za pismo (!!???), a drugi sve naplačuju, čak i autograme itd....
Ionako mi se jebe za sve te stvari, koje bi mi poslali (tražio sam dresove, šalove a ne autograme haha) ali vidi se koliko su izgubili stik sa realnošču i ljudima,....znači nije im problem platiti tamo nekog igrača 60+ milijuna pa onda još plata 20+ na godinu a meni ne mogu poslati neku razglednicu besplatno....

Ali sam siguran kako bi ubrzo promijenili mišljenje, da im nitko ne ide na utakmice. Kao ono, nogomet se igra zbog ljudi....ma nemoj!

TREBA BOJKOTIRATI SVE! i ustrajati, pa če se mnogo toga promjeniti.

Klub očito ima 60+ milijuna z anekog igrača, bolje klubu da tih 60+ milijuna potroši za nešto drugo (možda napravi neku jeftinu restavraciju gdje bi mogli navijači jeftino da jedu, možda bi mogao sniziti cijene ulaznica, možda bi mogli više da se reklamiraju besplatnim dresovima, šalovima, sponzorirajuči neke male klubove po školama, davati neke stipendije učenicima,...) a ne da sav novac ide u džep nekolicini!
Go to Top of Page

dsormaz1
Advanced Member

13147 Posts

Member since 28/04/2002

Posted - 04/06/2013 : 12:22:57  Show Profile Show Extended Profile  Send dsormaz1 a Private Message
quote:

quote:

quote:

quote:

turska skoro pred gradjanskim ratom-video ne gledajte za one lošim želucom. Vojska je sa narodom, dok policija nije...
http://www.dnevno.hr/vijesti/88259-uznemirujuci-video-turska-pred-gradanskim-ratom-policija-je-izmasakrirala-prosvjednike-u-istambulu.html
a uz to vreme bilderbergi imaju sastanak, evo i spiska. Šta znam je li to sve povezano http://worldtruth.tv/official-bilderberg-2013-attendee-list-released/
tu se vodi bitka elita protiv malog čovijeka
a pogledajte ovo, policajci su ožednjeli http://www.frequency.com/video/erefsiz-polis-dkkanlari-yamaliyor-ite/99368451/-/5-349701

ove če izmlatit a kad situacija postane kritična eto vojske na ulicama
,ruši erdegana i preuzima vlast

Ne znam što će time postići. Ukinuti demokraciju više ne mogu. Silom postaviti sekularnu vladu koju većina stanovništva ne podržava?? Valjda ne mislite da ovi prosvjednici (liberali) predstavljaju većinsko raspoloženje u Turskoj? Ako predstavljaju što ne pričekaju redovne izbore i onda smijene Erdogana?
Sjećam se da je 90 i neke nakon izbora u Turskoj isto neka islamistička stranka došla na vlast (vođa im je bio neki Erbakan, ako se dobro sjećam), vladali su kratko jer ih je vojska smijenila. Sekularisti nakon toga nisu dugo bili na vlasti kad ih je porazila Erdoganova stranka umjerenih islamista. Erdogan je opet okrenuo Tursku tradiciji, ali je gospodarski i politički (u svijetu) osnažio položaj Turske i uživa veliku popularnost u narodu.
Tu ne treba pojednostavljivati stvari koje su uvijek složene i slojevite. Ne treba sve islamiste trpati u isti koš i među njima ima umjerenijih i ekstremnijih. Ovaj Erdoganov AKP je umjerena islamistička stranka (za naše pojmove oni bi bili konzervativci malo više okrenuti religiji i tradicionalnim vrijednostima), oni nipošto nisu isto što i npr. vehabije ili talibani.

kako šta če postič? postiče to da očuvaju svoj položaj države u državi.
ili če ih erdegan totalno razjebat i zaminit svojim ljudima

Razumijem ja da oni (vojska) pod krinkom sekularizma žele sačuvati privilegije koje su imali ali je li to u redu? Zašto bi vojska trebala imati položaj države u državi? Treba li i kod nas i u drugim europskim zemljama vojska imati presudnu ulogu u društvu i utjecaj na politiku??
Imaš drugu krajnost u Iranu gdje Vijeće čuvara revolucije i vrhovni ajatolah odlučuju tko će biti kandidat na predsjedničkim izborima.
Sekularna ili teokratska diktatura su uvijek samo diktature.
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47179 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 04/06/2013 : 12:28:15  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message
evropske države je suludo uspoređivat sa Turskom.
donekle bi se dala uspoređivat sa nekim zemljama latinske amerike od prije 30-40 godina.
u Turskoj je vojska imala glavnu rič još od Ataturka,uklone li je pitanje je našto če to ličit u budučnosti

Go to Top of Page

Poli
Advanced Member

Slovenia
38122 Posts

Member since 26/10/2007

Posted - 04/06/2013 : 14:38:36  Show Profile Show Extended Profile  Send Poli a Private Message

ovo bas ide uz događaje u Turskoj...

http://youtu.be/3tUNW_CSWJw

Anything is possible dec d uej
Be the Change You Want to See
Go to Top of Page

adriano
Advanced Member

Croatia
4535 Posts

Member since 12/11/2009

Posted - 04/06/2013 : 15:03:10  Show Profile Show Extended Profile  Send adriano a Private Message
taj Erdogan je uvjereni islamist. Zabranjuje postupno tekovine sekularne revolucije iz 20- tih godina, čak se spušta na tu razinu da preodgaja scenariste televizijskih sapunica i podučava ih nekakvoj svojoj povijesti. U početku je ostavljao dojam umjerenog islamista, jer se valjda bojao vojske, međutim sada je sve otvoreniji u svojoj ideologiji. Prosvjednici nisu liberali, nego se jednostavno ne slažu sa islamizmom na vlasti.
Go to Top of Page

dsormaz1
Advanced Member

13147 Posts

Member since 28/04/2002

Posted - 04/06/2013 : 19:17:28  Show Profile Show Extended Profile  Send dsormaz1 a Private Message
quote:
Originally posted by adriano
Prosvjednici nisu liberali, nego se jednostavno ne slažu sa islamizmom na vlasti.

Nisu samo liberali, ima i ljevičara, sekularista (Ataturkovi sljedbenici) i još neki...

"Ideologije su se ispremiješale: na svakom koraku zastave s likom Che Guevare, deseci zastava u duginim bojama, majice s portretom “turskog tate” Kemala Atatürka, no sve ih okuplja jedan cilj.
Ljevičarska unija sindikata Kesk, koji predstavlja oko 240.000 radnika, najavila je dvodnevni štrajk protiv "državnog terora" koji bi mogao zatvoriti škole, fakultete i mnoge državne urede diljem zemlje."

Pitanje je koliki postotak stanovništva ti prosvjednici predstavljaju.
Erdogana i njegovu vladu optužuju da je uzurpirao većinu medija i da postupno ukida sekularnu državu. To bi možda mogao biti povod vojsci da intervenira pod izlikom zaštite ustava, samo pitanje je koliku je kontrolu Erdogan osigurao nad vojskom za sve ove godine koliko je već na vlasti.
Ja ne znam baš sve detalje, kakav je točno bio tijek svih tih događaja otkako je Erdogan na vlasti, npr. ako je u njihovom ustavu država strogo definirana kao sekularna, kako je onda mogao donijeti te neke zakone koji postupno idu na poništavanje tih nekih ustavnih odredbi, zašto njihov ustavni sud na to nije reagirao (je li nekako stekao kontolu i nad pravosuđem?)itd., puno je tu pitanja bez odgovora. Možda netko tko prati ovu raspravu bolje poznaje pravu situaciju u Turskoj, pa bi bilo dobro da nam sve to pojasni.

Religija i tradicionalne vrijednosti ipak su duboko ukorijenjene u islamskom svijetu.
Ni desetljeća sekularnog režima to nisu mogla poništiti.
U Turskoj, čim je vojska malo popustila s nadzorom odmah pobjeđuju islamisti (po meni ovi su još i umjereni kad se usporede s nekim drugim islamistima u nekim drugim državama).
U mnogim arapskim zemljama desetljećima su vladale sekularne diktature. Čim su dopustili izbore u većini njih pobjeđuju islamisti (jedino u Libiji nisu pobjedili, što je donekle bilo iznenađenje).
Go to Top of Page

Poli
Advanced Member

Slovenia
38122 Posts

Member since 26/10/2007

Posted - 04/06/2013 : 21:27:31  Show Profile Show Extended Profile  Send Poli a Private Message
quote:

Svejedno koliki, i da je samo 0,1 % u pitanju (a znamo da nije ), nista ne opravdava ovo policijsko nasilje.

Ili mislis suprotno?

Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47179 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 04/06/2013 : 22:08:10  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message
quote:

quote:
Prosvjednici nisu liberali, nego se jednostavno ne slažu sa islamizmom na vlasti.

Nisu samo liberali, ima i ljevičara, sekularista (Ataturkovi sljedbenici) i još neki...

"Ideologije su se ispremiješale: na svakom koraku zastave s likom Che Guevare, deseci zastava u duginim bojama, majice s portretom “turskog tate” Kemala Atatürka, no sve ih okuplja jedan cilj.
Ljevičarska unija sindikata Kesk, koji predstavlja oko 240.000 radnika, najavila je dvodnevni štrajk protiv "državnog terora" koji bi mogao zatvoriti škole, fakultete i mnoge državne urede diljem zemlje."

Erdogana i njegovu vladu optužuju da je uzurpirao većinu medija i da postupno ukida sekularnu državu. To bi možda mogao biti povod vojsci da intervenira pod izlikom zaštite ustava, samo pitanje je koliku je kontrolu Erdogan osigurao nad vojskom za sve ove godine koliko je već na vlasti.
Ja ne znam baš sve detalje, kakav je točno bio tijek svih tih događaja otkako je Erdogan na vlasti, npr. ako je u njihovom ustavu država strogo definirana kao sekularna, kako je onda mogao donijeti te neke zakone koji postupno idu na poništavanje tih nekih ustavnih odredbi, zašto njihov ustavni sud na to nije reagirao (je li nekako stekao kontolu i nad pravosuđem?)itd., puno je tu pitanja bez odgovora. Možda netko tko prati ovu raspravu bolje poznaje pravu situaciju u Turskoj, pa bi bilo dobro da nam sve to pojasni.

Religija i tradicionalne vrijednosti ipak su duboko ukorijenjene u islamskom svijetu.
U Turskoj, čim je vojska malo popustila s nadzorom odmah pobjeđuju islamisti (po meni ovi su još i umjereni kad se usporede s nekim drugim islamistima u nekim drugim državama).
U mnogim arapskim zemljama desetljećima su vladale sekularne diktature. Čim su dopustili izbore u većini njih pobjeđuju islamisti (jedino u Libiji nisu pobjedili, što je donekle bilo iznenađenje).

normalno da če svi ič skupa kad ih sve diraju njegove "reforme".
Turska ima oduvik hibrid režim,nije nikad ni bila toliko demokratska u smislu zapadnih demokracija.

Edited by - lwood on 04/06/2013 22:08:54
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47179 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 05/06/2013 : 00:35:51  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message
sve je to tek zagrijavanje ,čini mi se

Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47179 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 05/06/2013 : 01:24:45  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message
ma znan,turska pandurija je poznata po brutalnosti

Go to Top of Page

Poli
Advanced Member

Slovenia
38122 Posts

Member since 26/10/2007

Posted - 05/06/2013 : 09:08:17  Show Profile Show Extended Profile  Send Poli a Private Message

To i Largo Winch moze potvrditi.

Go to Top of Page

adriano
Advanced Member

Croatia
4535 Posts

Member since 12/11/2009

Posted - 05/06/2013 : 09:09:25  Show Profile Show Extended Profile  Send adriano a Private Message
quote:

quote:

mislim da u svim tim zemljama kao što su Iran, Turska, Egipat postoji velika ideološka razlika između grada i sela, a seosko stanovništvo je uglavnom u većini, pa pobjeđuju islamisti. U libiji osim Arapa žive i Berberi koji su puno manje islamizirani. MOžda zato tamo na izborima ne pobjeđuju uvijek islamisti.
Ja to sve pomalo nagađam iz onog šta znam iz medija, jer nikad nisam bio tamo.

Go to Top of Page

adriano
Advanced Member

Croatia
4535 Posts

Member since 12/11/2009

Posted - 05/06/2013 : 09:12:31  Show Profile Show Extended Profile  Send adriano a Private Message
nešto sam krivo poslao, pa se sve izmiješalo sa tvojim postom.

mislim da u svim tim zemljama kao što su Iran, Turska, Egipat postoji velika ideološka razlika između grada i sela, a seosko stanovništvo je uglavnom u većini, pa pobjeđuju islamisti. U libiji osim Arapa žive i Berberi koji su puno manje islamizirani. MOžda zato tamo na izborima ne pobjeđuju uvijek islamisti.
Ja to sve pomalo nagađam iz onog šta znam iz medija, jer nikad nisam bio tamo.
Go to Top of Page

dsormaz1
Advanced Member

13147 Posts

Member since 28/04/2002

Posted - 05/06/2013 : 10:36:46  Show Profile Show Extended Profile  Send dsormaz1 a Private Message
quote:
Originally posted by Poli

quote:

Svejedno koliki, i da je samo 0,1 % u pitanju (a znamo da nije ), nista ne opravdava ovo policijsko nasilje.

Ili mislis suprotno?

Naravno da ništa ne opravdava ničim izazvanu policijsku brutalnost (ako su prosvjedi bili mirni, bez pokretanja nasilja od strane prosvjednika).
Inače, meni je zanimljivo kako su se ovi nemiri u Turskoj poklopili sa trenutnom situacijom u Siriji, gdje vojska u posljednje vrijeme ima inicijativu i na terenu postiže neke uspjehe protiv pobunjenika (javili su da je sirijska vojska konačno zauzela strazeški važan grad Qusair, a i na nekim drugim područjima pobunjenici su potisnuti), pogotovo ako se uzme u obzir da je velika logistička pomoć pobunjenicima stizala upravo iz Turske, tj. da ih aktualna vlast u Turskoj podržava.
Go to Top of Page

dsormaz1
Advanced Member

13147 Posts

Member since 28/04/2002

Posted - 05/06/2013 : 10:41:45  Show Profile Show Extended Profile  Send dsormaz1 a Private Message
...izgleda da je Qusair konačno pao.

Večernjakov reporter u Siriji
Večernjakov reporter u Qusairu: Sirijska vojska zauzela grad!
- Nakon žestoke borbe uspjeli smo slomiti otpor pobunjenika i naše snage su ušle u centar grada gdje je stavljena i sirijska zastava na zgradi poglavarstva - kazao je Abu Bader.

Piše: Iz Homsa Hassan Haidar Diab

Sirijska režimska vojska nakon žestoke borbe večeras oko 21 sat po lokalnom vremenu ušla je u centar grada Qusaira i zauzela zgrade poglavarstva što je ekskluzivno za Večernji list potvrdio i časnik sirijske vojske Abu Bader koji zapovijeda tom operacijom.

- Nakon žestoke borbe uspjeli smo slomiti otpor pobunjenika i naše snage su ušle u centar grada gdje je stavljena i sirijska zastava na zgradi poglavarstva - kazao je Abu Bader napominjući da će se akcija uz potporu zrakoplova i topništva nastaviti sve dok se ne oslobodi cijeli grad Qusair i očisti od pobunjenika.

Pobunjenici minobacačima gađali rusko veleposlanstvo

Navode Abu Badera o ulasku u centar grada Qusaira potvrdila je i oporba. Pobunjenike su natjerali u sjeverni dio Qusaira gdje se nalaze u potpunom okruženju. U strahu od humanitarne katastrofe, danas je predsjednik sirijskog nacionalnog vijeća George Sabra uputio očajni apel predsjedniku libanonskog parlamenta Nabih Beriu od kojeg traži da svojim autoritetom pokuša posredovati kod glavnog tajnika Hezbollaha, Hassana Hasrallaha, da naredi svojim borcima da otvore nesmetani prolaz do Libanona za više od 400 oporbenih boraca koji su teško ranjeni u borbama.

Sirijska režimska vojska zabilježila je velike uspjehe i na području grada Hame zauzevši 13 sela u okolici tog grada. U međuvremenu, danas su prvi puta pobunjenici minobacačima gađali rusko veleposlanstvo u Damasku prilikom čega je jedna osoba poginula, a 10-tak ih je ranjeno. Granate nisu pogodile veleposlanstvo već su padale dvadesetak metara od zgrade.

reporter večernjeg lista u siriji
Gubitak Qusaira - najteži udarac za sirijsku oporbu od početka sukoba
Zapovjednik slobodne sirijske vojske Salim Idriz za pad tog strateško važnog grada krivi saveznike te SAD i UN koji, kako tvrdi , nisu poslali naoružanje unatoč tome što je EU ukinula embargo na uvoz oružja za pobunjenike.

Piše: Iz Qusaira Hassan Haidar Diab

Sirijska oporba pretrpjela je najteži udarac od početka oružane pobune protiv režima sirijskog predsjednika Bashar Al-Assada. Naime, grad Qusair, koji je izuzetno strateški važan, u potpunosti je u rukama sirijske režimske vojske. Nakon što je u utorak oko 21 sat po lokalnom vremenu, sirijska vojska zauzela centar grada, u ranim jutarnjim satima, nakon žestoke borbe s pobunjenicima, koji su na kraju pobjegli, sirijska vojska potpomognuta s borcima libanonskog Hezbollaha potpuno kontrolira grad.

Zapovjednik slobodne sirijske vojske Salim Idriz priznao je gubitak grada Qusaira te za pad tog strateško važnog grada krivi saveznike te SAD i UN koji, kako tvrdi , nisu poslali naoružanje unatoč tome što je EU ukinula embargo na uvoz oružja za pobunjenike. Na tisuće pobunjenika pobjeglo je u dva sela u predgrađu Qusaira, Albuoayda Al-Sharkye i Dabu.

Vojni analitičar Hassan Hassan kazao je za Večernji list da će osvajanje grada Qusaira od strane režimske vojske u potpunosti promijeniti smjer ratovanja na cijelom teritoriju Sirije.

- Qusair je izuzetno važan grad, kako za oporbu koja je preko njega iz Libanona dopremala ljudstvo i naoružanje, tako i za režim koji će osvajanjem tog grada, što je najvažnije, nesmetano moći povezivati glavni grad Damask s ostalim provincijama pa sve do izlaza na Mediteran, istaknuo je Hassan koji je uvjeren kako će gubitak grada Qusaira poljuljati moral i samopouzdanje pobunjenika.

U gradu Qusair do prije rata živjelo je oko 30-tak tisuća ljudi, medu njima i 20% kršćana. Cijeli grad je razoren što dokazuje kakvom žestinom su se vodile borbe za taj grad u proteklih 20 dana. Uz mnogo džamija koje su ili oštećene ili uništene, teško je oštećena i crkva sv.Ilije koja je bila simbol kršćana u Qusairu. Sirijska vojska sada čisti teren od mina koje su pobunjenici svukud postavili prije povlačenja. Časnik sirijske vojske Abu Bader, čiji su vojnici prvi ušli u grad Qusair kazao je za Večernji list da će sada nakon čišćenja grada od zaostalih mina nastaviti dalje sve dok ne oslobode zadnji pedalj sirijskog teritorija.

- Čekamo naredbu da krenemo dalje u osvajanje posljednjih uporišta pobunjenika u selima Albuoayda Al-Sharkye i Daba kamo su pobjegli, odlučan je Abu Bader. U međuvremenu, na cijelom području Qusaira, umjesto oporbenih zastava, na svim važnijim objektima u gradu vijore nacionalne sirijske zastave sa slikom sirijskog predsjednika Bashar Al-Assada.

Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47179 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 05/06/2013 : 11:34:50  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message
mislin da je jasno da nijedna strana nema snage da zauzme cilu Siriju. trenutno tako stvari stoje.

Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47179 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 05/06/2013 : 12:49:07  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message
http://www.mcclatchydc.com/2013/06/03/192881/assad-backers-reportedly-make.html#.Ua8W2udhixA

Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47179 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 05/06/2013 : 13:23:59  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message

trenutačno stanje (otprilike)

zeleno: Sirijska Armija (Bašar Al Asad,Hezbollah itd)
smeđe: Sirijska oporba(Free Syrian army,Al Nusra Front,muđahedini,Kurdske milicije itd)
plavo: borbe u tijeku

Edited by - lwood on 05/06/2013 21:43:11
Go to Top of Page
Page: of 927 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 1.36 seconds. Snitz Forums 2000