Author |
Topic |
trolodtroje
Advanced Member
3276 Posts
Member since 14/09/2010 |
Posted - 31/08/2013 : 07:47:41
|
83' imo sam 20. Pošto nemam boneliju nisam baš mjerodavan da kažem puno o rangu popularnosti pojedinih junaka ali sve mi se čini, da je u 70-im situacija kod nas bila takva, da je uvek onako generalno zagor bio numero uno, posle njega tek blek i komandant mark. kod malo "ozbiljnijih" romanobralca, tex je nosio fanu. kod onih starijih čelična kanđa, pauk i uranela. |
|
|
Kruger
Advanced Member
Croatia
17240 Posts
Member since 25/10/2001 |
Posted - 02/09/2013 : 19:00:26
|
quote: Originally posted by alexts
Pa valjda je i vestern strip edicija Crtani romani, imala uticaj na to?
moguce da je to bio jedan od glavnih utjecaja
|
|
|
MSBlueberry
Senior Member
1692 Posts
Member since 18/02/2013 |
Posted - 03/09/2013 : 21:25:06
|
quote: Originally posted by bluefield
quote: Originally posted by alexts
quote: Originally posted by velka031
I u Osijeku su bili romani... Mislim da nitko nije koristio termin strip, baš nitko...
Teško da termin strip nije korišćen za YU strip, Strip-Zabavnik, Strip-Magazin, Biser-Strip, Strip-oteku, Superstrip itd itd.
Nije se mogao izbeći i da hoćeš, jer je u nazivu.
To sve što si nabrojao su točni nazivi ROMANA što su se čitali,kupovali mjenjali...Nikad nisam išao u trafiku po strip,nego sam kupovao romane.
Dear bluefield, to je točno objašnjenje cjelog problema. Mi bi došli na trafiku i pitali ˝šta imate od romana˝, i prodavačica bi pokazala ZS/LMS, Stripoteku, Eks-Almanah, Politikin Zabavnik..., jednostavno objašnjenje ovog o čemu pričamo, zar ne? |
|
|
globinjo
Moderator
Croatia
33493 Posts
Member since 12/09/2002 |
|
roby05
Advanced Member
Croatia
3020 Posts
Member since 26/07/2013 |
Posted - 03/09/2013 : 22:02:28
|
Eh...ja sam tada imao 9 godina.Manje vise sve sto ovdi citam,svi smo bili u istom zanosu tada,ja doduse i danas.Nas je bilo desetak dice sve u 2-3 godine razlike i svi smo se bavili romanima,ne stripovima. Samo,ima nesto sto je bilo specificno,mi smo imali skoro pravu mocvaru Mo-hi-la.Pravili bi prolaz,gazeci u vodi do kolina i zabijali drvene kolce i na njih stavljali kese kao mrtvacke glave. Prostor je takav da se iz brda prelazi u mocvaru,a u borovoj sumi o svakom boru je bio konop kao lijana.Dani bi se tu provodili i nije bilo kraja sreci.Samim tim,vecini je ipak Zagor bio broj 1,barem kod nas,iako ni ostali nisu bili manje popularni.Ipak,znam par ljudi koji su skupljali samo Zagora,dok od ostalih bas ne znam nijednog koji je skupljao nekog drugog junaka zasebno.Eh,kad se sjetim...danasnja dica mogu imati ne znam sta,ali bojim se nikad nece proci ono ushicenje i bezbriznost,kao i dicji mangupluk. |
Evala ti dalmatinski puce,pozdrav tebi s Poljuda Hajduce,nasem moru,galebu i skoju,Boze cuvaj Dalmaciju moju. |
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47361 Posts
Member since 09/12/2005 |
Posted - 03/09/2013 : 22:23:06
|
quote: Originally posted by globinjo
quote: Originally posted by Obi-wan
Jest, tada su bili romani. Stripovi su postali tek u novim državama.
potpis...za strip sam čuo kad sam se ovdje ulogirao...tj.masovnija upotreba...
očeš reč da smo u mraku čitali romane a sad kad se upalilo svitlo čitamo stripove? |
narocito na one koji su uspješni.
|
|
|
Kruger
Advanced Member
Croatia
17240 Posts
Posted - 05/09/2013 : 23:38:56
|
LMS iliti lunov magnus strip se pojavio kad? 1968., a spominje se strip i to nije bilo dovoljno
dakle alexts zbori dosta dobro |
Edited by - Kruger on 05/09/2013 23:39:38 |
|
|
velka031
Advanced Member
Croatia
17042 Posts
Member since 18/03/2010 |
Posted - 06/09/2013 : 22:25:25
|
quote: Originally posted by teller
stariji su jih zvali romani a mi klinci stripovi... Naravno da je blek do Smotre straze bio broj jedan, tex i duga puska apsolutno nezanimljivi, jer smo bili premladi za teske teme i previse oblacica. Tada smo trazili zabavu i ko je bolji za nju od marka i bleka..bio bi jos bolji miki ali on je iako najstariji kod nas stigo najkasnije..voljeli smo mi i zagora ali zasto citat junaka koji biva pretucen od frajea u zutom dok blek topovskom cijevi razpali odjednom 10 crvenih rakova bez problema. Citam te junake i danas iako bi dao sve novce za onaj stari dozivljaj kojeg sam imao klinac,ostala je nostalgija i fala ludensu da nad vraca u ona dobra stara vremena.
Da... Ostatak života provest ću tražeći onaj osjećaj kada dođem kući nakon cjelodnevne jurnjave za loptom sa hrpom romana, pa prvo pročitam one manje zanimljive (Ken Parker, Stripoteka), a Bleka i Zagora ostavim za kraj... Koliko samo noći nisam spavao kao klinjo zbog Zagora i Bleka... Ali nema više tog osjećaja, tek ga ponekad vrati neki strip koji "miriše" na to vrijeme... Kao ovaj Vernijev gigant... I onda taj Verni još i ne valja, a on mi je jedina nada |
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47361 Posts
Member since 09/12/2005 |
Posted - 06/09/2013 : 23:18:03
|
quote: Originally posted by velka031
quote: Originally posted by teller
stariji su jih zvali romani a mi klinci stripovi... Naravno da je blek do Smotre straze bio broj jedan, tex i duga puska apsolutno nezanimljivi, jer smo bili premladi za teske teme i previse oblacica. Tada smo trazili zabavu i ko je bolji za nju od marka i bleka..bio bi jos bolji miki ali on je iako najstariji kod nas stigo najkasnije..voljeli smo mi i zagora ali zasto citat junaka koji biva pretucen od frajea u zutom dok blek topovskom cijevi razpali odjednom 10 crvenih rakova bez problema. Citam te junake i danas iako bi dao sve novce za onaj stari dozivljaj kojeg sam imao klinac,ostala je nostalgija i fala ludensu da nad vraca u ona dobra stara vremena.
Da... Ostatak života provest ću tražeći onaj osjećaj kada dođem kući nakon cjelodnevne jurnjave za loptom sa hrpom romana, pa prvo pročitam one manje zanimljive (Ken Parker, Stripoteka), a Bleka i Zagora ostavim za kraj... Koliko samo noći nisam spavao kao klinjo zbog Zagora i Bleka... Ali nema više tog osjećaja, tek ga ponekad vrati neki strip koji "miriše" na to vrijeme... Kao ovaj Vernijev gigant... I onda taj Verni još i ne valja, a on mi je jedina nada
zanimljivo.ja san radia obrnuto. prvo bi čita najzanimljivije |
narocito na one koji su uspješni.
|
|
|
edvin
Senior Member
Croatia
1306 Posts
Member since 06/10/2002 |
|
Johnny Difool
Advanced Member
Croatia
13988 Posts
Member since 21/02/2010 |
Posted - 10/09/2013 : 11:31:32
|
Te 1983. godine imao sam 14 i tijekom ljeta se spremao krenuti u 8. razred. U kinima su veliki hitovi bili Ratne igre, Flashdance i treći nastavak Smokey i Bandit, Šibenka je osvojila titulu prvaka Jugoslavije, Lepa Brena je postala najveća jugoslavenska zvijezda, a ja sam otkrio genijalni novi strip Marti Misterija. Zagor mi je tada ubrzano postajao nezanimljiv i zastario, a čekao sam Stripoteku, Strip Art, Super eks i Gigant. Na Bleka i Marka više nisam gubio vrijeme, a čitao bih ih eventualno onih dana kad sam u školskom hodniku bio dežurni, pa ako se strip ošteti ili ako ostanem bez njega da ne bude neka šteta. Na kioscima sam škicavao Start i Erotiku koja je tu negdje kretala, a ne Zagora. Ken Parker mi je bivao sve zanimljiviji i trudio sam se čitati ga, ali me strašno smetao manjak teksta, osobito recimo u Uzavrelom gradu i Romantičnoj ledi, a još nisam bio ni dovoljno spreman za neke teme i takve obrade.
|
Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite, i ta ce mi mladost teško pasti... |
Edited by - Johnny Difool on 10/09/2013 11:32:44 |
|
|
xilrion
Advanced Member
Croatia
3027 Posts
Member since 16/12/2010 |
|
Kruger
Advanced Member
Croatia
17240 Posts
Posted - 10/09/2013 : 21:12:15
|
quote: Originally posted by Johnny Difool
Te 1983. godine imao sam 14 i tijekom ljeta se spremao krenuti u 8. razred. U kinima su veliki hitovi bili Ratne igre, Flashdance i treći nastavak Smokey i Bandit, Šibenka je osvojila titulu prvaka Jugoslavije, Lepa Brena je postala najveća jugoslavenska zvijezda, a ja sam otkrio genijalni novi strip Marti Misterija. Zagor mi je tada ubrzano postajao nezanimljiv i zastario, a čekao sam Stripoteku, Strip Art, Super eks i Gigant. Na Bleka i Marka više nisam gubio vrijeme, a čitao bih ih eventualno onih dana kad sam u školskom hodniku bio dežurni, pa ako se strip ošteti ili ako ostanem bez njega da ne bude neka šteta. Na kioscima sam škicavao Start i Erotiku koja je tu negdje kretala, a ne Zagora. Ken Parker mi je bivao sve zanimljiviji i trudio sam se čitati ga, ali me strašno smetao manjak teksta, osobito recimo u Uzavrelom gradu i Romantičnoj ledi, a još nisam bio ni dovoljno spreman za neke teme i takve obrade.
pa prljavo kazaliste je po prilicno pr.alo lepu bretnu, a ni azra nije zaostajala
pa odaklet ti to brena ljepa u svjetu stripa?, teksa nismo bas voljeli ni mi ni vi ( starije i mladje generacije ), zagor je bio zakon, mozda bi mogli razgovarati o misternou ( stos tice nas mladjih ) nisam siguran koliko ste to prihvatili misternoa, mislim vi starije generacije |
|
|
Johnny Difool
Advanced Member
Croatia
13988 Posts
Member since 21/02/2010 |
Posted - 10/09/2013 : 21:23:01
|
Ma ovo gore je bila zahebancija u stilu Grlom u jagode, naravno da Lepa Brena nije imala ništa sa stripovima. Ja sam se odmah zakačio za Mr. Noa, odmah na Dijamantskoj klopci koju mi je stari onog ljeta donio na otok. Gledam crtež - Zagor (Ferri), a nije Zagor, pa okrećem i prevrćem, pa krenem čitati... i ostalo je povijest. Zagor jest bio zakon, ali je meni tada već prošao zenit i zanimale su me druga stvari, i Bonellijeve. Zagoru sam se donekle vratio tek 10-ak godina kasnije sa SD-om.
|
Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite, i ta ce mi mladost teško pasti... |
|
|
Kruger
Advanced Member
Croatia
17240 Posts
Posted - 10/09/2013 : 21:30:30
|
pa stvarno, dio povijesti je gledat na kiosku misternoa
kupovati ga to je posebna prica, stvarno mi je drago kak smo podjednako, tada, razmisljali |
Edited by - Kruger on 10/09/2013 21:31:41 |
|
|
zlatko900
Average Member
949 Posts
Member since 28/01/2012 |
Posted - 10/09/2013 : 21:59:59
|
Sve to stoji,kako i kažete obojica,ali...uvijek ono ali... Svaki strip koji sam tada imao u rukama budi u meni određenu uspomenu na pojedinu dječačku epizodu u životu. I za svakoga od njih se još uvijek sjećam gdje-kada-kako sam došao u doticaj s njim. A taj osjećaj nemože zamijeniti nijedno novije izdanje,pa da je neznam koji junak i koja priča. Za ta novija izdanja će se isto tako sjećati današnja djeca kada dođu u 30-40-te godine,ali ja osobno-ne. Hajde da dam neku usporedbu-prvi broj Bleka- LMS-128-veliki blek-pa ja još pamtim scenu kad ga je stariji brat doneo kući,a ja ga uzeo u ruke i gledao u njega kao u čudo...evo,kao da sad proživljavam to isto... I kako da ja sad imam isti taj osjećaj kad uzmem u ruke onoga "lovci na trapere"? Pa nema ni teoretske šanse da se ponovi taj osjećaj,jer ova novija izdanja nebude ni približan osjećaj na bezbrižno djetinjstvo kakvo sam imao tada,bez obzira što su kvalitetnija izdanja. A da ne govorim o stotinama drugih stripova koji me vraćaju u djetinjstvo,a mislim da se tema ovoga topica upravo na to i odnosi- sjećanje i onaj bezbrižni osjećaj. |
|
|
Kruger
Advanced Member
Croatia
17240 Posts
Posted - 10/09/2013 : 22:12:03
|
zlatko, pitanje je kolko bi se te nasa djeca htjela sjecati tih vremena? ovisi punotoga o tome o roditeljima, a da ne govorim o ostalom |
|
|
Kruger
Advanced Member
Croatia
17240 Posts
|
zlatko900
Average Member
949 Posts
Posted - 10/09/2013 : 22:37:43
|
Nama je to tada bio glavni izvor zanimacije i nešto što nas je najviše interesiralo i zabavljalo. Jednostavno smo uživali u tome jer-istini za volju-nismo ni imali neku drugu opciju. Lopta i romani. Tko zna čega će se ovi današnji sjećati jer imaju daleko širi izbor zanimacije. Zato se i ljutim na ove na forumima kad počnu pljuvati po ZS i LMS,a na ovim novijim izdanjima traže dlaku u jajetu. |
|
|
Kruger
Advanced Member
Croatia
17240 Posts
Posted - 10/09/2013 : 22:49:51
|
mi smo imali loptu i te stripove, mada se mi malo mladji mozemo pohvaliti prvim igricama na kompu i igricama, onako, s nekih uredjaja, to je ipak dio povijesti a to se ove mladje generacije mogu pohvaliti samo s igricama na kompu ne znaci kako su bolje od nas pa tak da to nije za usporedbu trebalo bi pronaci nacina kako ovim super mladim generacijama prezenirati strip i jos da im to bude zanimljivo e, pa to je stvarno hvale vrijedna zanimacija |
|
|
Kruger
Advanced Member
Croatia
17240 Posts
Posted - 10/09/2013 : 22:52:13
|
quote: Originally posted by zlatko900
Nama je to tada bio glavni izvor zanimacije i nešto što nas je najviše interesiralo i zabavljalo. Jednostavno smo uživali u tome jer-istini za volju-nismo ni imali neku drugu opciju. Lopta i romani. Tko zna čega će se ovi današnji sjećati jer imaju daleko širi izbor zanimacije. Zato se i ljutim na ove na forumima kad počnu pljuvati po ZS i LMS,a na ovim novijim izdanjima traže dlaku u jajetu.
nemas se potrebe ljutiti
to je svijet i svijet, ali tice se starijih, onih mladjih i onih nesto puno mladjih |
|
|
zlatko900
Average Member
949 Posts
Posted - 11/09/2013 : 00:14:37
|
Neljutim se,to mi je bio krivi izraz. Više bi odgovarao-smeta mi. Jer ko god omalovažava ZS i LMS kao da omalovažava moja sjećanja na to razdoblje. Stvarno-šta bih ja onda trebao reći za današnjeg Zagora,Texa... Pa kad vidim Zagora nacrtanog onako raščupanog, deformiranog kao neki klošar-pa to nije ni sluga onome Ferrijevom uz kojega sam odrastao. Ali svejedno ne kritikujem kao ove mlađe generacije. |
|
|
dsormaz1
Advanced Member
13156 Posts
Member since 28/04/2002 |
Posted - 11/09/2013 : 20:49:41
|
1983., iako još klinac, s nestrpljenjem sam iščekivao svaku epizodu Kena Parkera jer sam znao da se približava epizoda u kojoj će biti obrađena bitka kod Little Bighorna. "Aveti prošlosti", "Crni bregovi"...i konačno "General u paklu". Naravno, sjećam se svakog tog dana kad sam kupio te epizode, gdje sam sve bio tog dana, kakvo je vrijeme bilo vani... U to vrijeme već sam puno manje čitao ostale LMS i ZS junake, najviše sam pratio Kena za razliku od svih ostalih mojih vršnjaka kojima nije bio zanimljiv i koji su ga prezirali. |
|
|
Kruger
Advanced Member
Croatia
17240 Posts
Posted - 11/09/2013 : 23:13:30
|
zlatko, danasnja djeca su drugacija, nabrijanija i agresivnija ovaj novi zagor nije tako los sto se tice radnje. ima i losih prica i dobrih, ima i dobrih crteza i losih. mada je feri feri, on je legenda za zagora i onda u ono vrijeme on je zagoru udahnuo zivot. sad je dosta star, sto reci a sto se tice ZS-a i LMS-a mi to sto ocjecamo prema njima ne mozemo prjenjeti mladjim generacijama, jer to je tada bio dio naseg zivota i odrastanja, i moglo bi se reci da smo se uz to dosta emotivno vezali
|
|
|
Kruger
Advanced Member
Croatia
17240 Posts
Posted - 11/09/2013 : 23:16:10
|
quote: Originally posted by dsormaz1
1983., iako još klinac, s nestrpljenjem sam iščekivao svaku epizodu Kena Parkera jer sam znao da se približava epizoda u kojoj će biti obrađena bitka kod Little Bighorna. "Aveti prošlosti", "Crni bregovi"...i konačno "General u paklu". Naravno, sjećam se svakog tog dana kad sam kupio te epizode, gdje sam sve bio tog dana, kakvo je vrijeme bilo vani... U to vrijeme već sam puno manje čitao ostale LMS i ZS junake, najviše sam pratio Kena za razliku od svih ostalih mojih vršnjaka kojima nije bio zanimljiv i koji su ga prezirali.
na zalost meni ken nije bio tako drag kao sad, mada sam ga citao, mister no je takodjer bio osvjezenje, pa i marti misterija ( cini mi se da se marti pojavio krajem 1982 ) |
|
|
Topic |
|