forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 1983 godina
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 4

trolodtroje
Advanced Member

3276 Posts

Member since 14/09/2010

Posted - 31/08/2013 : 07:47:41  Show Profile Show Extended Profile  Send trolodtroje a Private Message  Reply with Quote
83' imo sam 20. Pošto nemam boneliju nisam baš mjerodavan da kažem puno o rangu popularnosti pojedinih junaka ali sve mi se čini, da je u 70-im situacija kod nas bila takva, da je uvek onako generalno zagor bio numero uno, posle njega tek blek i komandant mark. kod malo "ozbiljnijih" romanobralca, tex je nosio fanu. kod onih starijih čelična kanđa, pauk i uranela.
Go to Top of Page

Kruger
Advanced Member

Croatia
17240 Posts

Member since 25/10/2001

Posted - 02/09/2013 : 19:00:26  Show Profile Show Extended Profile  Send Kruger a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by alexts

Pa valjda je i vestern strip edicija Crtani romani, imala uticaj na to?

moguce da je to bio jedan od glavnih utjecaja

Go to Top of Page

MSBlueberry
Senior Member

1692 Posts

Member since 18/02/2013

Posted - 03/09/2013 : 21:25:06  Show Profile Show Extended Profile  Send MSBlueberry a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by bluefield

quote:
Originally posted by alexts

quote:
Originally posted by velka031

I u Osijeku su bili romani... Mislim da nitko nije koristio termin strip, baš nitko...

Teško da termin strip nije korišćen za YU strip, Strip-Zabavnik, Strip-Magazin, Biser-Strip, Strip-oteku, Superstrip itd itd.

Nije se mogao izbeći i da hoćeš, jer je u nazivu.

To sve što si nabrojao su točni nazivi ROMANA što su se čitali,kupovali mjenjali...Nikad nisam išao u trafiku po strip,nego sam kupovao romane.

Dear bluefield, to je točno objašnjenje cjelog problema. Mi bi došli na trafiku i pitali ˝šta imate od romana˝, i prodavačica bi pokazala ZS/LMS, Stripoteku, Eks-Almanah, Politikin Zabavnik..., jednostavno objašnjenje ovog o čemu pričamo, zar ne?
Go to Top of Page

globinjo
Moderator

Croatia
33493 Posts

Member since 12/09/2002

Posted - 03/09/2013 : 21:28:54  Show Profile Show Extended Profile  Visit globinjo's Homepage  Send globinjo a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Obi-wan

Jest, tada su bili romani. Stripovi su postali tek u novim državama.

potpis...za strip sam čuo kad sam se ovdje ulogirao...tj.masovnija upotreba...

https://www.facebook.com/Comicator/
https://www.instagram.com/comicator_stripfestival/
Go to Top of Page

roby05
Advanced Member

Croatia
3020 Posts

Member since 26/07/2013

Posted - 03/09/2013 : 22:02:28  Show Profile Show Extended Profile  Send roby05 a Private Message  Reply with Quote
Eh...ja sam tada imao 9 godina.Manje vise sve sto ovdi citam,svi smo bili u istom zanosu tada,ja doduse i danas.Nas je bilo desetak dice sve u 2-3 godine razlike i svi smo se bavili romanima,ne stripovima. Samo,ima nesto sto je bilo specificno,mi smo imali skoro pravu mocvaru Mo-hi-la.Pravili bi prolaz,gazeci u vodi do kolina i zabijali drvene kolce i na njih stavljali kese kao mrtvacke glave.
Prostor je takav da se iz brda prelazi u mocvaru,a u borovoj sumi o svakom boru je bio konop kao lijana.Dani bi se tu provodili i nije bilo kraja sreci.Samim tim,vecini je ipak Zagor bio broj 1,barem kod nas,iako ni ostali nisu bili manje popularni.Ipak,znam par ljudi koji su skupljali samo Zagora,dok od ostalih bas ne znam nijednog koji je skupljao nekog drugog junaka zasebno.Eh,kad se sjetim...danasnja dica mogu imati ne znam sta,ali bojim se nikad nece proci ono ushicenje i bezbriznost,kao i dicji mangupluk.

Evala ti dalmatinski puce,pozdrav tebi s Poljuda Hajduce,nasem moru,galebu i skoju,Boze cuvaj Dalmaciju moju.
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47361 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 03/09/2013 : 22:23:06  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by globinjo

quote:
Originally posted by Obi-wan

Jest, tada su bili romani. Stripovi su postali tek u novim državama.

potpis...za strip sam čuo kad sam se ovdje ulogirao...tj.masovnija upotreba...

očeš reč da smo u mraku čitali romane a sad kad se upalilo svitlo čitamo stripove?

narocito na one koji su uspješni.
Go to Top of Page

Kruger
Advanced Member

Croatia
17240 Posts

Member since 25/10/2001

Posted - 05/09/2013 : 23:38:56  Show Profile Show Extended Profile  Send Kruger a Private Message  Reply with Quote
LMS iliti lunov magnus strip se pojavio kad? 1968., a spominje se strip i to nije bilo dovoljno

dakle alexts zbori dosta dobro

Edited by - Kruger on 05/09/2013 23:39:38
Go to Top of Page

velka031
Advanced Member

Croatia
17042 Posts

Member since 18/03/2010

Posted - 06/09/2013 : 22:25:25  Show Profile Show Extended Profile  Send velka031 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by teller

stariji su jih zvali romani a mi klinci stripovi...
Naravno da je blek do Smotre straze bio broj jedan, tex i duga puska apsolutno nezanimljivi, jer smo bili premladi za teske teme i previse oblacica. Tada smo trazili zabavu i ko je bolji za nju od marka i bleka..bio bi jos bolji miki ali on je iako najstariji kod nas stigo najkasnije..voljeli smo mi i zagora ali zasto citat junaka koji
biva pretucen od frajea u zutom dok blek topovskom cijevi razpali odjednom 10 crvenih rakova bez problema.
Citam te junake i danas iako bi dao sve novce za onaj stari dozivljaj kojeg sam imao klinac,ostala je nostalgija i fala ludensu da nad vraca u ona dobra stara vremena.

Da... Ostatak života provest ću tražeći onaj osjećaj kada dođem kući nakon cjelodnevne jurnjave za loptom sa hrpom romana, pa prvo pročitam one manje zanimljive (Ken Parker, Stripoteka), a Bleka i Zagora ostavim za kraj... Koliko samo noći nisam spavao kao klinjo zbog Zagora i Bleka... Ali nema više tog osjećaja, tek ga ponekad vrati neki strip koji "miriše" na to vrijeme... Kao ovaj Vernijev gigant... I onda taj Verni još i ne valja, a on mi je jedina nada
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47361 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 06/09/2013 : 23:18:03  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by velka031

quote:
Originally posted by teller

stariji su jih zvali romani a mi klinci stripovi...
Naravno da je blek do Smotre straze bio broj jedan, tex i duga puska apsolutno nezanimljivi, jer smo bili premladi za teske teme i previse oblacica. Tada smo trazili zabavu i ko je bolji za nju od marka i bleka..bio bi jos bolji miki ali on je iako najstariji kod nas stigo najkasnije..voljeli smo mi i zagora ali zasto citat junaka koji
biva pretucen od frajea u zutom dok blek topovskom cijevi razpali odjednom 10 crvenih rakova bez problema.
Citam te junake i danas iako bi dao sve novce za onaj stari dozivljaj kojeg sam imao klinac,ostala je nostalgija i fala ludensu da nad vraca u ona dobra stara vremena.

Da... Ostatak života provest ću tražeći onaj osjećaj kada dođem kući nakon cjelodnevne jurnjave za loptom sa hrpom romana, pa prvo pročitam one manje zanimljive (Ken Parker, Stripoteka), a Bleka i Zagora ostavim za kraj... Koliko samo noći nisam spavao kao klinjo zbog Zagora i Bleka... Ali nema više tog osjećaja, tek ga ponekad vrati neki strip koji "miriše" na to vrijeme... Kao ovaj Vernijev gigant... I onda taj Verni još i ne valja, a on mi je jedina nada

zanimljivo.ja san radia obrnuto. prvo bi čita najzanimljivije

narocito na one koji su uspješni.
Go to Top of Page

edvin
Senior Member

Croatia
1306 Posts

Member since 06/10/2002

Posted - 09/09/2013 : 19:42:53  Show Profile Show Extended Profile  Send edvin a Private Message  Reply with Quote
1983. sam pročitao zadnjeg zagora.
:-)

"How long, not long, 'cause what you reap is what you sow!"
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 10/09/2013 : 11:31:32  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
Te 1983. godine imao sam 14 i tijekom ljeta se spremao krenuti u 8. razred.
U kinima su veliki hitovi bili Ratne igre, Flashdance i treći nastavak Smokey i Bandit, Šibenka je osvojila titulu prvaka Jugoslavije, Lepa Brena je postala najveća jugoslavenska zvijezda, a ja sam otkrio genijalni novi strip Marti Misterija.
Zagor mi je tada ubrzano postajao nezanimljiv i zastario, a čekao sam Stripoteku, Strip Art, Super eks i Gigant. Na Bleka i Marka više nisam gubio vrijeme, a čitao bih ih eventualno onih dana kad sam u školskom hodniku bio dežurni, pa ako se strip ošteti ili ako ostanem bez njega da ne bude neka šteta. Na kioscima sam škicavao Start i Erotiku koja je tu negdje kretala, a ne Zagora.
Ken Parker mi je bivao sve zanimljiviji i trudio sam se čitati ga, ali me strašno smetao manjak teksta, osobito recimo u Uzavrelom gradu i Romantičnoj ledi, a još nisam bio ni dovoljno spreman za neke teme i takve obrade.

Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite,
i ta ce mi mladost teško pasti...

Edited by - Johnny Difool on 10/09/2013 11:32:44
Go to Top of Page

xilrion
Advanced Member

Croatia
3027 Posts

Member since 16/12/2010

Posted - 10/09/2013 : 12:48:58  Show Profile Show Extended Profile  Visit xilrion's Homepage  Send xilrion a Private Message  Reply with Quote
1983. najvažnija godina u mom životu - rodio sam se.

https://xilrion.deviantart.com/
Go to Top of Page

Kruger
Advanced Member

Croatia
17240 Posts

Member since 25/10/2001

Posted - 10/09/2013 : 21:12:15  Show Profile Show Extended Profile  Send Kruger a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Johnny Difool

Te 1983. godine imao sam 14 i tijekom ljeta se spremao krenuti u 8. razred.
U kinima su veliki hitovi bili Ratne igre, Flashdance i treći nastavak Smokey i Bandit, Šibenka je osvojila titulu prvaka Jugoslavije, Lepa Brena je postala najveća jugoslavenska zvijezda, a ja sam otkrio genijalni novi strip Marti Misterija.
Zagor mi je tada ubrzano postajao nezanimljiv i zastario, a čekao sam Stripoteku, Strip Art, Super eks i Gigant. Na Bleka i Marka više nisam gubio vrijeme, a čitao bih ih eventualno onih dana kad sam u školskom hodniku bio dežurni, pa ako se strip ošteti ili ako ostanem bez njega da ne bude neka šteta. Na kioscima sam škicavao Start i Erotiku koja je tu negdje kretala, a ne Zagora.
Ken Parker mi je bivao sve zanimljiviji i trudio sam se čitati ga, ali me strašno smetao manjak teksta, osobito recimo u Uzavrelom gradu i Romantičnoj ledi, a još nisam bio ni dovoljno spreman za neke teme i takve obrade.

pa prljavo kazaliste je po prilicno pr.alo lepu bretnu, a ni azra nije zaostajala

pa odaklet ti to brena ljepa u svjetu stripa?, teksa nismo bas voljeli ni mi ni vi ( starije i mladje generacije ), zagor je bio zakon, mozda bi mogli razgovarati o misternou ( stos tice nas mladjih ) nisam siguran koliko ste to prihvatili misternoa, mislim vi starije generacije
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 10/09/2013 : 21:23:01  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
Ma ovo gore je bila zahebancija u stilu Grlom u jagode, naravno da Lepa Brena nije imala ništa sa stripovima.
Ja sam se odmah zakačio za Mr. Noa, odmah na Dijamantskoj klopci koju mi je stari onog ljeta donio na otok.
Gledam crtež - Zagor (Ferri), a nije Zagor, pa okrećem i prevrćem, pa krenem čitati... i ostalo je povijest.
Zagor jest bio zakon, ali je meni tada već prošao zenit i zanimale su me druga stvari, i Bonellijeve.
Zagoru sam se donekle vratio tek 10-ak godina kasnije sa SD-om.

Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite,
i ta ce mi mladost teško pasti...
Go to Top of Page

Kruger
Advanced Member

Croatia
17240 Posts

Member since 25/10/2001

Posted - 10/09/2013 : 21:30:30  Show Profile Show Extended Profile  Send Kruger a Private Message  Reply with Quote
pa stvarno, dio povijesti je gledat na kiosku misternoa

kupovati ga to je posebna prica, stvarno mi je drago kak smo podjednako, tada, razmisljali

Edited by - Kruger on 10/09/2013 21:31:41
Go to Top of Page

zlatko900
Average Member

949 Posts

Member since 28/01/2012

Posted - 10/09/2013 : 21:59:59  Show Profile Show Extended Profile  Send zlatko900 a Private Message  Reply with Quote
Sve to stoji,kako i kažete obojica,ali...uvijek ono ali... Svaki strip koji sam tada imao u rukama budi u meni određenu uspomenu na pojedinu dječačku epizodu u životu. I za svakoga od njih se još uvijek sjećam gdje-kada-kako sam došao u doticaj s njim. A taj osjećaj nemože zamijeniti nijedno novije izdanje,pa da je neznam koji junak i koja priča. Za ta novija izdanja će se isto tako sjećati današnja djeca kada dođu u 30-40-te godine,ali ja osobno-ne. Hajde da dam neku usporedbu-prvi broj Bleka- LMS-128-veliki blek-pa ja još pamtim scenu kad ga je stariji brat doneo kući,a ja ga uzeo u ruke i gledao u njega kao u čudo...evo,kao da sad proživljavam to isto... I kako da ja sad imam isti taj osjećaj kad uzmem u ruke onoga "lovci na trapere"? Pa nema ni teoretske šanse da se ponovi taj osjećaj,jer ova novija izdanja nebude ni približan osjećaj na bezbrižno djetinjstvo kakvo sam imao tada,bez obzira što su kvalitetnija izdanja. A da ne govorim o stotinama drugih stripova koji me vraćaju u djetinjstvo,a mislim da se tema ovoga topica upravo na to i odnosi- sjećanje i onaj bezbrižni osjećaj.
Go to Top of Page

Kruger
Advanced Member

Croatia
17240 Posts

Member since 25/10/2001

Posted - 10/09/2013 : 22:12:03  Show Profile Show Extended Profile  Send Kruger a Private Message  Reply with Quote
zlatko, pitanje je kolko bi se te nasa djeca htjela sjecati tih vremena? ovisi punotoga o tome o roditeljima, a da ne govorim o ostalom
Go to Top of Page

Kruger
Advanced Member

Croatia
17240 Posts

Member since 25/10/2001

Posted - 10/09/2013 : 22:13:19  Show Profile Show Extended Profile  Send Kruger a Private Message  Reply with Quote
ipak smo mi taj dio vaznog kotacica
Go to Top of Page

zlatko900
Average Member

949 Posts

Member since 28/01/2012

Posted - 10/09/2013 : 22:37:43  Show Profile Show Extended Profile  Send zlatko900 a Private Message  Reply with Quote
Nama je to tada bio glavni izvor zanimacije i nešto što nas je najviše interesiralo i zabavljalo. Jednostavno smo uživali u tome jer-istini za volju-nismo ni imali neku drugu opciju. Lopta i romani. Tko zna čega će se ovi današnji sjećati jer imaju daleko širi izbor zanimacije. Zato se i ljutim na ove na forumima kad počnu pljuvati po ZS i LMS,a na ovim novijim izdanjima traže dlaku u jajetu.
Go to Top of Page

Kruger
Advanced Member

Croatia
17240 Posts

Member since 25/10/2001

Posted - 10/09/2013 : 22:49:51  Show Profile Show Extended Profile  Send Kruger a Private Message  Reply with Quote
mi smo imali loptu i te stripove, mada se mi malo mladji mozemo pohvaliti prvim igricama na kompu i igricama, onako, s nekih uredjaja, to je ipak dio povijesti
a to se ove mladje generacije mogu pohvaliti samo s igricama na kompu ne znaci kako su bolje od nas
pa tak da to nije za usporedbu
trebalo bi pronaci nacina kako ovim super mladim generacijama prezenirati strip i jos da im to bude zanimljivo
e, pa to je stvarno hvale vrijedna zanimacija
Go to Top of Page

Kruger
Advanced Member

Croatia
17240 Posts

Member since 25/10/2001

Posted - 10/09/2013 : 22:52:13  Show Profile Show Extended Profile  Send Kruger a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by zlatko900

Nama je to tada bio glavni izvor zanimacije i nešto što nas je najviše interesiralo i zabavljalo. Jednostavno smo uživali u tome jer-istini za volju-nismo ni imali neku drugu opciju. Lopta i romani. Tko zna čega će se ovi današnji sjećati jer imaju daleko širi izbor zanimacije. Zato se i ljutim na ove na forumima kad počnu pljuvati po ZS i LMS,a na ovim novijim izdanjima traže dlaku u jajetu.

nemas se potrebe ljutiti

to je svijet i svijet, ali tice se starijih, onih mladjih i onih nesto puno mladjih
Go to Top of Page

zlatko900
Average Member

949 Posts

Member since 28/01/2012

Posted - 11/09/2013 : 00:14:37  Show Profile Show Extended Profile  Send zlatko900 a Private Message  Reply with Quote
Neljutim se,to mi je bio krivi izraz. Više bi odgovarao-smeta mi. Jer ko god omalovažava ZS i LMS kao da omalovažava moja sjećanja na to razdoblje. Stvarno-šta bih ja onda trebao reći za današnjeg Zagora,Texa... Pa kad vidim Zagora nacrtanog onako raščupanog, deformiranog kao neki klošar-pa to nije ni sluga onome Ferrijevom uz kojega sam odrastao. Ali svejedno ne kritikujem kao ove mlađe generacije.
Go to Top of Page

dsormaz1
Advanced Member

13156 Posts

Member since 28/04/2002

Posted - 11/09/2013 : 20:49:41  Show Profile Show Extended Profile  Send dsormaz1 a Private Message  Reply with Quote
1983., iako još klinac, s nestrpljenjem sam iščekivao svaku epizodu Kena Parkera jer sam znao da se približava epizoda u kojoj će biti obrađena bitka kod Little Bighorna. "Aveti prošlosti", "Crni bregovi"...i konačno "General u paklu". Naravno, sjećam se svakog tog dana kad sam kupio te epizode, gdje sam sve bio tog dana, kakvo je vrijeme bilo vani...
U to vrijeme već sam puno manje čitao ostale LMS i ZS junake, najviše sam pratio Kena za razliku od svih ostalih mojih vršnjaka kojima nije bio zanimljiv i koji su ga prezirali.
Go to Top of Page

Kruger
Advanced Member

Croatia
17240 Posts

Member since 25/10/2001

Posted - 11/09/2013 : 23:13:30  Show Profile Show Extended Profile  Send Kruger a Private Message  Reply with Quote
zlatko, danasnja djeca su drugacija, nabrijanija i agresivnija
ovaj novi zagor nije tako los sto se tice radnje. ima i losih prica i dobrih, ima i dobrih crteza i losih. mada je feri feri, on je legenda za zagora i onda u ono vrijeme on je zagoru udahnuo zivot. sad je dosta star, sto reci
a sto se tice ZS-a i LMS-a mi to sto ocjecamo prema njima ne mozemo prjenjeti mladjim generacijama, jer to je tada bio dio naseg zivota i odrastanja, i moglo bi se reci da smo se uz to dosta emotivno vezali
Go to Top of Page

Kruger
Advanced Member

Croatia
17240 Posts

Member since 25/10/2001

Posted - 11/09/2013 : 23:16:10  Show Profile Show Extended Profile  Send Kruger a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by dsormaz1

1983., iako još klinac, s nestrpljenjem sam iščekivao svaku epizodu Kena Parkera jer sam znao da se približava epizoda u kojoj će biti obrađena bitka kod Little Bighorna. "Aveti prošlosti", "Crni bregovi"...i konačno "General u paklu". Naravno, sjećam se svakog tog dana kad sam kupio te epizode, gdje sam sve bio tog dana, kakvo je vrijeme bilo vani...
U to vrijeme već sam puno manje čitao ostale LMS i ZS junake, najviše sam pratio Kena za razliku od svih ostalih mojih vršnjaka kojima nije bio zanimljiv i koji su ga prezirali.

na zalost meni ken nije bio tako drag kao sad, mada sam ga citao, mister no je takodjer bio osvjezenje, pa i marti misterija ( cini mi se da se marti pojavio krajem 1982 )
Go to Top of Page
Page: of 4 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.16 seconds. Snitz Forums 2000