Author |
Topic |
Torghal
Senior Member
Croatia
1981 Posts
Member since 27/09/2004 |
|
Torghal
Senior Member
Croatia
1981 Posts
Posted - 30/12/2013 : 14:20:23
|
Strip je skroz gotov tako da ubrzavamo ritam do onog dijela gdje smo stali u prethodnom topiku.Slijede po 4 table svaki dan: Tabla br.8
|
|
|
Torghal
Senior Member
Croatia
1981 Posts
|
Torghal
Senior Member
Croatia
1981 Posts
|
Torghal
Senior Member
Croatia
1981 Posts
|
Torghal
Senior Member
Croatia
1981 Posts
|
Torghal
Senior Member
Croatia
1981 Posts
Posted - 31/12/2013 : 14:45:31
|
Table od 13te do 20te su crtane u prijasnjem periodu i nisu doradjivane pa su malo losije nego ostale.Barem tako kriticni kaze.Meni su i one super. Tabla br.13
|
|
|
Torghal
Senior Member
Croatia
1981 Posts
|
Torghal
Senior Member
Croatia
1981 Posts
|
Torghal
Senior Member
Croatia
1981 Posts
|
Torghal
Senior Member
Croatia
1981 Posts
|
Tonto
Advanced Member
8308 Posts
Member since 11/02/2012 |
Posted - 01/01/2014 : 14:56:37
|
Evo malo uspoređujem i meni osobno se puno više sviđa ona prva verzija stripa. Davorovi scenariji i BD kadriranje mi nisu kompatibilni, strip je dosta izgubio na dinamici. Deveta splash tabla se nikako ne uklapa u ovakav način pripovijedanja dok je u onoj prvoj verziji izvrsno sjela. Čak mi je i sam crtež bolji tamo... i kompozicijski i što se tiče kontrasta.
Dobro je, ali ono mi je bolje. |
The less I have the more I am a happy man |
|
|
Torghal
Senior Member
Croatia
1981 Posts
Posted - 01/01/2014 : 18:57:42
|
quote: Originally posted by Tonto
Evo malo uspoređujem i meni osobno se puno više sviđa ona prva verzija stripa. Davorovi scenariji i BD kadriranje mi nisu kompatibilni, strip je dosta izgubio na dinamici. Deveta splash tabla se nikako ne uklapa u ovakav način pripovijedanja dok je u onoj prvoj verziji izvrsno sjela. Čak mi je i sam crtež bolji tamo... i kompozicijski i što se tiče kontrasta.
Dobro je, ali ono mi je bolje.
Meni se puno vise svidja nova verzija.Sve je to valjda stvar ukusa. |
|
|
IGMAN2
Senior Member
2426 Posts
Member since 08/05/2003 |
Posted - 01/01/2014 : 19:34:32
|
Ima nas još koji stalno uspoređujemo i nipošto ne bi bio toliko strog kao Tonto. Napredak... ili ne nezovimo to tako, već recimo- vidi se veći trud, precizniji crtež, uz nova, promišljenija crtačka rješenja zadanog scenarija Me like!
Djeluje mi da je Kritični prešao na veći format table, pa mu je i linija sad finija...
Sa druge strane... ne sviđa mi se previše to nabijanje 12-13 slika i po šest kajševa u stranicu, iako, začudo, i ovako mu je sve pregledno, uredno i lako pratljivo. OK- BD stil stranice, ali mi je ipak malo previše kadrova... Ne znam čemu...što mu se desilo? Nije imao dovoljno papira, ili što ? pa je prijašnjih 20 strana sabio u sadašnjih 11. Uz čak i neke nove kadrove!
Generalno, napredak (uloženi trud:) je itekako vidljiv, ali kao da, poslije one prve verzije, opet čitam one Stripoteke gdje su, originalne dvije table Tora i Conana sabijali u jednu.
Ukupan dojam -nestrpljivo čekam dalje! I Jelenu i Torghala i Kritičnog
|
|
|
Tonto
Advanced Member
8308 Posts
|
Tonto
Advanced Member
8308 Posts
Posted - 01/01/2014 : 19:43:59
|
Ustvari u mom ukupnom dojmu je presudila ona scena na groblju. Neusporedivo mi je bolja prva verzija. |
The less I have the more I am a happy man |
|
|
Torghal
Senior Member
Croatia
1981 Posts
Posted - 01/01/2014 : 19:58:12
|
Gledajte sa pozitivne strane.Prije cete procitat cili strip.Umisto planiranih sedamdesetak tabli sve je stalo na 40.Ukupni dojam ipak donesite na kraju kad procitate cijeli strip,virujte mi neke table koje poslije dolaze su prava mala umjetnicka dijela.Ja sam siguran da ce vam konacni sud o kvaliteti crteza bit jako pozitivan,nadam se da ce isto bit i sa scenarijem. |
|
|
Torghal
Senior Member
Croatia
1981 Posts
Posted - 01/01/2014 : 20:05:26
|
quote: Originally posted by Tonto
Ustvari u mom ukupnom dojmu je presudila ona scena na groblju. Neusporedivo mi je bolja prva verzija.
Tu cu se dijelom slozit sa tobom.Ona jedna slicica sa groblja sa onim lancem mi je ostavila jaci dojam nacrtana u prvoj verziji jer je nacrtana sa vise detalja posto je puno veca u prvoj verziji.Sve ostalo mi je bolje u novoj.Scena odlaska sa groblja je puno bolje nacrtana nego u prvoj verziji.U ovoj se vidi da odlazi sa Lovrinca,u prvoj izgleda da odlaze sa nekog manjeg groblja na nekom selu. |
|
|
kriticni
New Member
Serbia
279 Posts
Member since 04/12/2009 |
Posted - 01/01/2014 : 20:09:52
|
quote: Originally posted by IGMAN2
.... nabijanje 12-13 slika i po šest kajševa u stranicu, iako, začudo, i ovako mu je sve pregledno, uredno i lako pratljivo. OK- BD stil stranice, ali mi je ipak malo previše kadrova... Ne znam čemu...što mu se desilo? Nije imao dovoljno papira, ili što ? pa je prijašnjih 20 strana sabio u sadašnjih 11. Uz čak i neke nove kadrove!
Hvala na pitanju IGMAN2, cekao sam da ga neko postavi. Jebi ga ljudi, ja se po pitanju crtanja jos uvjek trazim, nemojte uzimati za zlo. Jos uvjek sam daleko od formiranog crtaca koji ne oscilira.
Prve table su nastale prije godinu i po, i to su bili moji prvi koraci ako cemo iskreno. Onda sam se malo izvjezbao, pa sam shvatio da mi je francuski stil blizi od talijanskog. Tu smo napravili prvi presjek, (mislim da je bio u pitanju format tabli).
Drugi presjek je bio nedugo zatim kad sam zamolio Davora da sam pokusam s kadriranjem. Do tada mi je on crtao krokije a nakon toga (mrzim ovu rijec) "SAMO" pisao radnju. Nakon 24.table mi je ostavio svu slobodu (od one table kada se Robert pronasao u casici ).
I treci obrt je bio kad smo na kraju to sve stavili na hrpu i shvatili da izgleda sareno ko uskrsnje jaje. Prvih 10tak strana smo "restilizovali" pa stoga ima tih naleta 15 slicica po tabli, ili, kao sto rece Tonto "Deveta splash tabla" koja se nikako ne uklapa u stil.
Mogli smo mi to dotjerivati jos iha-haaaj ali to bi onda vodilo znate i sami kuda... Mislim da cete na kraju ipak biti zadovoljni i da cete, ako se "Jelena" nadje medju web stripovima, jos jednom pozeliti da je procitate iz cuga.
Toliko.
E da, sretna vam svima Nova godina |
www.deviantart.com/kriticni |
|
|
IGMAN2
Senior Member
2426 Posts
Member since 08/05/2003 |
Posted - 01/01/2014 : 20:42:56
|
Vidim li ja tu još nešto, ili... Prvo promjena stila u Francuski, pa onda skraćivanje stripa sa 70 na (gle opet Fr tip albuma!:) 40-tak strana...
Hmmm, slijedi li to osvajanje Francuske, ha? |
|
|
kriticni
New Member
Serbia
279 Posts
Posted - 01/01/2014 : 20:52:26
|
quote: Originally posted by IGMAN2
Vidim li ja tu još nešto, ili... Prvo promjena stila u Francuski, pa onda skraćivanje stripa sa 70 na (gle opet Fr tip albuma!:) 40-tak strana...
To ti je ugao gledanja, Partizan ili Zvezda, Hajduk ili Dinamo, franzcuzi ili talijani... ja naginjem francuzima a Davor pretpostavljam talijanima, misterija rijesena
|
|
|
mogorovic
Advanced Member
3012 Posts
Member since 02/08/2013 |
Posted - 02/01/2014 : 12:39:09
|
Pozdrav Kritični! Obzirom da se u raspravu uključuje sve više konkretnih crtača, red bi bio da malo referiraš "hardver" kojim tvoj strip nastaje, posebice obzirom na kadriranje i finu liniju, kako i sam kažeš, prema uzoru francuske škole. Napiši nam lijepo sve osnovne podatke o upotrijebljenom materijalu na stripu: papir, proizvođač i gramatura, format na kojem je strip izrađen, vrstu tuša, kistove kojima radiš (marka i veličine), pera (također isti podaci), rapidografi, olovka, gumica i ostali pomoćni pribor (markeri, bjelila, strugala i slično). Ovi podaci osobito raduju mlade crtače!
Pozdrav, uz želje za daljnji napredak! |
|
|
kriticni
New Member
Serbia
279 Posts
Posted - 02/01/2014 : 14:10:30
|
quote: Originally posted by mogorovic
Ovi podaci osobito raduju mlade crtače!
Pozdrav mogorovic,
iskreno govoreci i ja spadam u te mladje crtace (pocetnike) pa ne vjerujem mogu dati neki veci strucan savjet a da ga vec ne mozete procitati na nekoj od tema ovdje na forumu. Sto se tice cetkica, gramaze papira, marke tusa i sl. jednom je neko rekao na jednoj od tema na ovim forumima, nebitno je uopste s cim ces crtati vec je bitno nauciti osnove, i crtati, crtati, crtati. Cetkice, olovke, tableti i ostalo su samo alati da te priblize sto boljem rezultatu.
Eto, ukratko, radim olovku na a4 formatu, ne silujem je do krajnjih granica vec ovlas izvucem konture pa je 4-5 puta precrtavam na novi papir i tako dok ne dobijem osnovu kao na ovim dolje primjerima. U tome mi pomazu kuhinjski stakleni stol i neonska lampa. Na pocetku stripa sam finis radio sa flomasterima (0.2 - 0.5mm debljine) na nekom sjajnom papiru a onda sam negdje na pola stripa kupio wacom tablet te sam dalje tusirao pomocu njega. Najvise sam se okrenuo tabletu jer ne znam da radim s cetkicama a flomasteri mi nisu davali prostora da se razmasem. Zavrsenu olovku skeniram i finis uradim digitalno. Proces je otprilike isti kao i kod "rucnog" tusiranja, razlika je jedino u tome sto kod tableta kad pogresis mozes da vratis potez u natrag. Znam da jednom broju starijih ostvarenih majstora ta i slicne naprave ide na zivce, ali sta da im radim, nisam ih ja izmislio. Meni je bitno da se crta, e sad hoce li konacni proizvod zavisiti od mog digitalnog potpisa ili potpisa na komadu hartije ja na to ne mogu uticati, to je do citaoca, a o ukusima ne vredi raspravljati.
Sve sto zelim je da nekog dotaknem svojim radom, nikako da uvredim ili navedem na raspravu.
Jesam ovo dobro uvio, jesam a?
Eto, nadam se da nisam odmogao i da sam zainteresiranima dao neke smjernice, pa ako nekog zanima nesto vise neka me kontaktira na PM ili neka spomenuto potrazi u "Autorskom izlogu", tamo je sve strucnije i bolje objasnjeno.
Primjer olovke:
|
|
|
Torghal
Senior Member
Croatia
1981 Posts
|
Torghal