forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Oskar 2013.
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 9

noemis
Senior Member

Serbia
1320 Posts

Member since 11/05/2010

Posted - 31/12/2013 : 00:47:31  Show Profile Show Extended Profile  Send noemis a Private Message  Reply with Quote
Evo usli smo u poslednji dan jos jedne, bar za ljubitelje strip umetnosti, uspesne godine, te rezultati vec mogu da se polako sumiraju. Ova izdavacka godina samo naizgled podseca na prethodne jer je u principu ljubiteljima devete umetnosti, kao i do sada, ponudjeno od svega po malo. Medjutim, ovogodisnji strip Oskar ce mozda biti pravi indikator uspeha koji su obelezili 2013. Sta ce ove godine ziri, sastavljen od svih registrovanih clanova foruma izglasati za pobednika ostaje neizvesno, mozda vise nego bilo koje prethodne godine.

U principu, pobednika i nije bilo tesko pogoditi prethodne tri godine. Tarzan je bio pobednik ciji je uspeh bio rezultat nekoliko faktora: kao prvo Darkvud je ovim izdanjem revivalizovao srpsko izdavastvo, osakaceno propascu Beloga Puta, i to ne samo izdanjem koje je svojim kvalitetom i dizajnom postavilo nove standarde strip izdavastvu, vec je svojom pristupacnom cenom uneo pometnju u, na silovanje vec naviknute, novcanike stripofila, i time otvorio jedna svasvim nova vrata za strip kulturu na ovim prostorima; kao drugo sam strip je bio prava graficka poslastica iz ”pera” cenjenog Bena Hogarta; a kao trece i pitanju je bio Tarzan – legendaran junak za koga svako znao, i za koga je svako imao vec pripremljeno mesto u srcu. Sledece godine je isti izdavac, iskoristio isti recept za uspeh samo uvecan do granica podnostljivosti uveza – Konan je obuhvatao sve sto i Tarzan (osim sto je bio daleko losijih avantura) samo sa 5x vise strana. Odusevljeni grdosijom koja ce im u buducnosti doneti vise briga nego zadovoljstva, fanovi kojima ce se uskoro pokriviti police glasali su da ovo bude izdanje godine, sasvim ocekivano. Prosle godine nas je sacekao bokset Moebijusa, te je Fibra nudeci 8 stripova u jednoj kutiji preotela megalomanski orijentisane konanofile, i uz kultno ime autora, lako odnela titulu. E ove godine, nema bokseta, ima Konana ali na njega je ex-yu stripofilni fandom uveliko oguglao, nema iznenadjenja u samom formatu, niti dizajnu, niti velicini, niti duzini, zlatotisku....

Ipak, da spomenemo, imamo dve grdosije (sto po broju strana, sto po zvucnosti naslova), izdanja koja bi, da nisu vec bila objavljivana, svakako zauzela najvisa mesta na listi: Murov Pakao (rasprodat, pa reizdat kod Fibre) sada u izdanju Darkvuda i bratski revans na istoj (Murovskoj) liniji - Nadziraci ali ovoga puta u ulozi Cuvara. Oba izdanja nemaju sta novo da ponude osim pristupacnije cene Darkvudovog Pakla, i nepristupacnije cene Fibrinih Apsolutnih Cuvara koji su nazalost uz to jos i osakaceni naslovnicom koja ne samo da je unakazena rasporedom, kao da je u pitanju fotokopija albuma sa slicicama fudbalskog prvenstva u maskenbalu, ili jos gore poternica pljackasa tog istog maskenbala, nego je cak ovo pretrpavanje naslovnice ostalo nedovrseno u donjem levom uglu, dajuci sakatosti jedan visi, dizajnerski nivo.

Dakle, ako izostavimo ova dva giganta, od kojih je jedan vec bio ovencan oskarom, mozemo da ocekujemo da ce ove godine posle niza izbora diktiranih kvalitetom izdanja, mozda opet kvalitet sadrzaja doci na prvo mesto. Pre nego reknemo rec - dve o najatraktivnijim naslovima, ne bi bilo lose videti neke pojedinosti ove izdavacke godine, ali iz pticje perspektive:

Definitivno postajemo larseneocentricno trziste, jer je ove godine tu ne samo integralno izdanje, zapravo svojevrsni reprint, izvikane Svagdanje borbe, vec i dva toma uberpretencioznog Blasta, a pored toga jos nam je ponudjeno i integralno, albumsko i magazinsko izdanje kako Astronauta, tako i Povratka zemlji.

Tu je i Tardi sa tri stripa, od tri razlicita izdavaca: Komikov, prosecan diptih Neznani junak/Sarlo; i dva cuvena stripa o Prvom svetskom ratu, koji ce svakako biti znacajni Srpskoj kulturnoj bastini pre svega zbog uloge i ucesca iste u istom. S obzirom na ulogu i zalsuge Hrvatske tokom Velikog rata, ne treba da nas cudi ako tesko koji primerak ovih (pogotovo Darkvudovog - zbog predgovora) stripova predje Drinu.

Naravno, tu je i neizbezni Alan Mur, koga smo vec pomenuli, dakle Pakao (re-Fibra, Darkvud), Cuvari, zatim Cudoviste iz mocvare, ostatak lige u Makondo-BP izdanju. Bice zanimljivo videti kakvo ce mesto zauzeti Cudoviste s obzirom da je rec o malom remek delu devete umetnosti.

Kad smo pomenuli Makondo, treba ukazati na jos jedan faktor koji je prilicno obelezio prethodnu godinu, a to je sve veci broj izdanja koja stizu sa srpskog trzista, a koja svojom sve atraktivnijom ponudom i daleko pristupacnijom cenom prete, ne samo da potisnu daleko skuplja hrvatska izdanja, vec i da omoguce neeliti (citaj ludacima koji su spremni davati dvocifreni postotak mesecne plate na stripove) da priuste sebi zabavu u vidu stripa.
Ovde treba pomenuti pre svega Darkvud koji pokretanjem dva magazina i manga kiosk izdanja (za koja je obezbedjen poseban tretman u vidu cene za skolarce) ucinio za kulturu citanja stripa u Srbiji nesto sto za sada nema pandan u ex-yu izdavastvu 21. veka; i naravno Carobnu knjigu koja je pored superherojske "esencije" krenula da izdaje atraktivne i prilicno trazene naslove za zaista, kad se uporedi sa min 4x vecom cenom slicnih izdanja hrvatskih izdavaca, smesne pare.

Jednom recju, ako se izostavi bonelijana, izdavacka lopta polako prelazi u srpsko dvoriste, sto je ne samo zbog odnosa cene i kvaliteta, vec i zbog tiraza veliki plus za buducnost strip kulture na ovim prostorima.

Sad rec dve o izdanjima:

"Ja se mnogo bojim ljudi koji hoce da usrece narod... ...niko nema prava da silom svog suseda cini srecnim."

Edited by - noemis on 31/12/2013 01:02:03

KOMIKO
Senior Member

Serbia
1950 Posts

Member since 05/02/2012

Posted - 31/12/2013 : 10:14:22  Show Profile Show Extended Profile  Visit KOMIKO's Homepage  Send KOMIKO a Private Message  Reply with Quote
Zanimljiva analiza, Noemise. A one dve reči o izdanjima?
Ali pored svega toga dolazi i do drugih promena. Zajedničko tržište sve više se razdvaja, sve više naslova biće u srpskoj i nekoj drugoj varijanti, a dostupnost preko granica sve je lošija.
Komiko u 2014. očekuje povećanje broja naslova i prosečnog i ukupnog tiraža, ali s druge strane nema više prodaju u Hrvatskoj, recimo. Mi tražimo način, ali u godinu ulazimo u situaciji da čitavo jedno tržište na nas vise ne postoji, tj. ni u jednoj striparnici u Hr nema naših novih knjiga.
Tako da je teško govoriti o sveukupnoj ili zajedničkoj "budućnosti strip culture na ovim prostorima".

www.komiko.rs
www.zlatnodoba.com
info@komiko.rs
Go to Top of Page

xander
Junior Member

Serbia
401 Posts

Member since 01/03/2012

Posted - 31/12/2013 : 11:57:22  Show Profile Show Extended Profile  Send xander a Private Message  Reply with Quote
Dobra analiza. U pogledu cena i jednog novog pristupa strip izdavaštvu Darkwood i Čarobna knjiga su svakako obeležili prethodnu godinu. Nadam se da će nastaviti tako i u budućnosti, te da će im se još neko pridružiti. Samim tim i tržište postaje otvorenije i veće, a od toga korist mogu imati svi izdavači.

I da, sve više možemo da vidimo dupliranje izdanja u Hrvatskoj i Srbiji. Pakao, Povratak zemlji, Long Džon Silver, Watchmen-i, Kosmonauti, Stvorenje iz močvare, Džeremaja, Sendmen, Rip Kirbi uskoro, ako su tačne najave. Normalno je da kupci preferiraju izdanja iz svoje zemlje ali šta se dešava kada je cena jednog osetno niža od drugog?

@KOMIKO: Zašto je došlo do tog problema u distribuciji? Nije valjda zbog onih 5000 km/s?
Go to Top of Page

jang
Advanced Member

Slovenia
10970 Posts

Member since 01/11/2002

Posted - 31/12/2013 : 12:03:57  Show Profile Show Extended Profile  Send jang a Private Message  Reply with Quote
ne slažem se da nema velikog favorita kod albuma:
za mene je prvi i jedini favorit Čuvari, uz to konkurentan Konanu i po veličini i po težini
Go to Top of Page

KOMIKO
Senior Member

Serbia
1950 Posts

Member since 05/02/2012

Posted - 31/12/2013 : 12:15:43  Show Profile Show Extended Profile  Visit KOMIKO's Homepage  Send KOMIKO a Private Message  Reply with Quote
@xander - do problema u distribuciji došlo je zbog promenjenih okolnosti, ne postoji nikakva zakulisna radnja niti je bilo ko od drugih izdavača u bilo kom obliku uključen. S te strane mogu samo da pohvalim kolege izdavače, kako srpske tako i hrvatske i bh, na vrlo kolegijalnom odnosu koji je, ubeđen sam, redak u nekoj drugoj grani industrije. Zato je, između ostalog, pravo uživanje baviti se izdavaštvom stripa.
Mi sada tražimo novi model distribucije za Hrvatsku, i ako neko od Vas ovde ima neku ideju bili bismo zahvalni ako nam se javite na info@komiko.rs

www.komiko.rs
www.zlatnodoba.com
info@komiko.rs
Go to Top of Page

jaki
Advanced Member

Croatia
26824 Posts

Member since 13/03/2004

Posted - 31/12/2013 : 12:27:08  Show Profile Show Extended Profile  Send jaki a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by noemis
S obzirom na ulogu i zalsuge Hrvatske tokom Velikog rata, ne treba da nas cudi ako tesko koji primerak ovih (pogotovo Darkvudovog - zbog predgovora) stripova predje Drinu.

Trebali smo zajedno upucat onog švabu u Sarajevu pa bi bili OK?
Hrvati su se borili za državu u kojoj su živjeli.Večina mobilizirana,manjinja sa žarom ali i jedan dio na suprotnoj strani.Ne znam što je trebalo napraviti u takvoj situaciji kad se veliki tuku da bi ti bio zadovoljan?
Za divno čudo,taj Tardijev strip sam pročitao pa čak i taj čuveni predgovor.
Malo je reć da taj pisac predgovora boluje od tipične bolesti kod naših dragih susjeda.
Sva sreća da nije strip o WWII.To bi tek bio šou.Samo ne znam koga bi autor izabrao za junake,s obzirom na trenutno gledanje na povijest WWII u Srbiji?

quote:
Kad smo pomenuli Makondo, treba ukazati na jos jedan faktor koji je prilicno obelezio prethodnu godinu, a to je sve veci broj izdanja koja stizu sa srpskog trzista, a koja svojom sve atraktivnijom ponudom i daleko pristupacnijom cenom prete, ne samo da potisnu daleko skuplja hrvatska izdanja, vec i da omoguce neeliti (citaj ludacima koji su spremni davati dvocifreni postotak mesecne plate na stripove) da priuste sebi zabavu u vidu stripa.

Čudi me da spominješ Makondo zajedno u rečenici sa drugim srpskim izdavačima stripova koji imaju puno povoljnije cijene svojih izdanja.Makondo je jedan od najskupljih izdavača stripova kad se uzmu u obzir odakle je i kakve cijene ima.

quote:
Jednom recju, ako se izostavi bonelijana, izdavacka lopta polako prelazi u srpsko dvoriste, sto je ne samo zbog odnosa cene i kvaliteta, vec i zbog tiraza veliki plus za buducnost strip kulture na ovim prostorima.

Pa evo ti i Komiko kaže da nemaju svoje stripove u ponudi u Hrvatskoj.Misliš da ostali srpski izdavači prodaju nešto puno svojih izdanja u ovdje?
Tako da ne vjerujem da će ta jeftinoća(koju nude za sada 2 izdavača)značiti nešto puno za strip u Hrvatskoj.Osim ako za pojam >na ovim prostorima< ne misliš na Srbiju?
IZ mog dosadašnjeg iskustva naučio sam da koncept jeftinije ali u više primjeraka ne prolazi jer nemaš kome prodat tih više primjeraka.Daj Bože da griješim!

Ja sam fetišist papira!
Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22315 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 31/12/2013 : 13:08:09  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by jang

za mene je prvi i jedini favorit Čuvari, uz to konkurentan Konanu i po veličini i po težini

Nisam siguran u pobjedu Cuvara, kao sto to neki vec sada predvidjaju.
Cuvari nemaju neku vecu kultnu ulogu na nasim prostorima iz prostog razloga jer vecina nasih ljudi nije odrasla sa superherojima, nisu upoznati sa znacajem tog djela kada je svojevremeno uzdrmao strip scenu u USA.
Sve da i jesu, vecina ne moze da se emotivno poveze sa tim dogadjajem jer, kao sto sam rekao, nisu odrasli sa tom scenom.
Tako gledano, Cuvari su tek jedna prica koju bi ljudi trebali da ocjene na osnovu onoga sto procitaju.
Dobra prica, to sigurno, ali bez emotivne vrijednosti tek jedna u moru drugih.

Moji apsolutni favoriti ove godine su Kraljevstvo tvoje u kat. albumi, i Covjek koji je pobijedio smrt u kat. sveske.
Go to Top of Page

PAJDO
Senior Member

Croatia
2236 Posts

Member since 10/04/2003

Posted - 31/12/2013 : 14:09:48  Show Profile Show Extended Profile  Send PAJDO a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by King Warrior

quote:
Originally posted by jang

Nisam siguran u pobjedu Cuvara, kao sto to neki vec sada predvidjaju.
Cuvari nemaju neku vecu kultnu ulogu na nasim prostorima iz prostog razloga jer vecina nasih ljudi nije odrasla sa superherojima, nisu upoznati sa znacajem tog djela kada je svojevremeno uzdrmao strip scenu u USA.
Sve da i jesu, vecina ne moze da se emotivno poveze sa tim dogadjajem jer, kao sto sam rekao, nisu odrasli sa tom scenom.
Tako gledano, Cuvari su tek jedna prica koju bi ljudi trebali da ocjene na osnovu onoga sto procitaju.
Dobra prica, to sigurno, ali bez emotivne vrijednosti tek jedna u moru drugih.

Moji apsolutni favoriti ove godine su Kraljevstvo tvoje u kat. albumi, i Covjek koji je pobijedio smrt u kat. sveske.

Čuvari/Nadzirači (da ne uvrijedim pobornike bilo koga od ove dvije opcije) nisu samo dobar strip, već zaista pravo remek djelo devete umjetnosti. Dokaz tome je i da je danas aktualan kao i u vrijeme izdavanja. Ne znam koliko je bitno da je čitalac ljubitelj klasičnih superjunaka da bi čitao ovaj strip jer su tzv. superjunaci u ovome djelu samo metafora ljudi iz stvarnog života, kako 80ih tako još i više danas kad imamo puno veći dotok i pristup informacijama, a i stvarnim primjerima.
Jeli favorit ili ne to me ni ne zanima puno, neka pobjedi onaj kojeg ljudi večinom izaberu

In spite of my rage I´m still rat in a cage...
Go to Top of Page

mike
Senior Member

Slovenia
2848 Posts

Member since 04/11/2001

Posted - 31/12/2013 : 15:03:18  Show Profile Show Extended Profile  Send mike a Private Message  Reply with Quote
Ja skoro ne citam superheroje. Ali Watchmeni su mi remek djelo i jedan najboljih stripova svih vremena.

Citao sam ih tako na engleskom u Absolute edition, kako na srpskom.

Koliko sam uspio prolistati i procitati Fibrino izdanje, Cuvari so po samoj formi jos ljepsi i bolji nego americki Absolute, da o prijevodu ni ne govorim. Macan je najbolji prevoditelj na nasim prostorima.

Tako da moj glas za izdanje godine imaju zasiguran.

Jack the Black.
Go to Top of Page

kasper
Advanced Member

10882 Posts

Member since 04/11/2001

Posted - 31/12/2013 : 15:50:27  Show Profile Show Extended Profile  Send kasper a Private Message  Reply with Quote
noemis je sazeo predhodne oskare kako treba
sto se ove tice godine, gledacu da Mur dobije 0 bodova od mene
Go to Top of Page

Poli
Advanced Member

Slovenia
38068 Posts

Member since 26/10/2007

Posted - 31/12/2013 : 16:08:02  Show Profile Show Extended Profile  Send Poli a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by PAJDO
Ne znam koliko je bitno da je čitalac ljubitelj klasičnih superjunaka da bi čitao ovaj strip jer su tzv. superjunaci u ovome djelu samo metafora ljudi iz stvarnog života ...

Sto se mene tice, to je presudno. Nema sanse da taknem taj strip, te glupe supermoci su nesto preko cega ne morem, zataknu mi se u grlu. Sto se filma tice nisam ni prve 3 minute izdrzao. Zao mi je, ali superheroji su no go sto se mene tice. Prije bih se mucio sa Blekom ili Markom (pa cak i Zagorom ) nego superpelenasima. Na svu srecu ni njih mi ne treba citati.

Na svu srecu ima brdo stripova francuske i italijanske skole koje ni ne mogu sve procitati (pa i americkih ima sasvim dovoljno da su pristojni a da nisu superprc). A tu su i mange.

Anything is possible dec d uej
Be the Change You Want to See
Go to Top of Page

osim
Senior Member

Vatican City
1686 Posts

Member since 12/11/2002

Posted - 31/12/2013 : 18:11:19  Show Profile Show Extended Profile  Send osim a Private Message  Reply with Quote
Da, u izdavačkom smislu 2013. godinu će obeležiti gotovo nemoguća situacija sa distribucijom u inostranstvo, barem za neke male izdavače, kao što je ROSENCRANTZ. Pa da citiram Komiko: ako neko ima bilo kakvu ideju u tom pravcu, neka prosledi e-mail na info@rosencrantz.rs
Go to Top of Page

KuntaKinte
Senior Member

Serbia
1696 Posts

Member since 25/09/2007

Posted - 31/12/2013 : 19:12:03  Show Profile Show Extended Profile  Send KuntaKinte a Private Message  Reply with Quote
Ne znam tačno koliko primerka je uvezeno u Srbiju, ali Čuvari su u Alan Fordu rasprodati, a slično je i u Darkwoodu.
Go to Top of Page

noemis
Senior Member

Serbia
1320 Posts

Member since 11/05/2010

Posted - 01/01/2014 : 12:43:53  Show Profile Show Extended Profile  Send noemis a Private Message  Reply with Quote
hm... koliko vidim rasprava je otisla u naizgled drugu stranu, ali mozda to i nije slucajno, razdvajanja su sve ociglednija, cak i forumi (dw.com i s.com) pate od sve ociglednije nacionalne homogenizacije sto i ne treba da cudi jerbo su srpski stripofili dobili lokalnu stanicu, te se povukli sa maticnog foruma, cime je isti primetno osakacen, sto se da primetiti u drasticnom padu kvaliteta samog (s.com) foruma

sto se samih stripova tice, ne znam kako je uvoz-izvoz funkcionisao nekad, ali znam da je postojala nesamerljiva disproporcija u istom, sto je i razumljivo kada se uzme u obzir da je srpsko trziste imalo jedva sta i da ponudi, nasuprot hrvatskim gorostasima - bg, sa i fibre koji su cinili 90% novih izdanja u srpskim striparnicama... tako da nekog izbora, u pogledu cena i nije bilo...
jednom recju postojalo je samo srpsko trziste za hrvatske izdavace, ne i vice versa...

medjutim, situacija se sada menja, ali ne u smislu da se hrvatsko trziste otvara za srpske izdavace (pobogu, toga nikada nije bilo, niti ce ga ikada biti, osim pomenutih zanemarljivih %) vec u smislu da ljubitelj stripa u srbiji moze da bira da li ce kupiti kraljevstvo tvoje, 200 strana stripa za 4500 dinara
ili citavcu plejadu stripova: princ valijant (100str) + herman (150str) + planeta hulk (350str)+ mali nemo (100str) za iste pare

dakle, nekada ujedinjeni ex-yu strip fandom, cije je ujedinjenje pocivalo na s.comu i pretezno hrvatskim izdavacima se sada razdvaja na srpski i hrvatski (u kojem srpski izdavaci nece dobiti deo hrvatskog trzista, osim zanemarljivih %, ali ce hrvatski izdavaci izgubiti ogroman deo srpskog trzista) te s toga ne treba da cudi sto ce glasanje na dw.comu biti obojeno srpskim izdanjima, a glasanje na s.comu hrvatskim

a sad rec - dve o izdanjima, sto hrvatskim, sto srpskim:

"Ja se mnogo bojim ljudi koji hoce da usrece narod... ...niko nema prava da silom svog suseda cini srecnim."
Go to Top of Page

Ernie Pike
Senior Member

Croatia
2849 Posts

Member since 06/03/2012

Posted - 01/01/2014 : 14:45:10  Show Profile Show Extended Profile  Send Ernie Pike a Private Message  Reply with Quote
Problem s distribucijom stripova postoji zbog premalog broja prodajnih mjesta i vidi se i unutar država, a ne samo među državama. Ako živiš u Zagrebu, sve ti je nadohvat ruke. Bio sam prekjučer kod Lastana i bila je hrpa izdanja skoro svih srpskih izdavača. U Zadru na primjer nemaš ni Fibre, a kamoli Komika.

Usporedbe cijena su jako podložne manipulacijama kad se uspoređuju kruške i jabuke.
Ljubitelj Supermana može birati između Kingdom Come na Amazonu (89.99 USD) i Fibrinog izdanja (54.22 USD bez popusta), svaka ostala usporedba je bespredmetna. Tko ne voli Supermena može kupiti i 12 albuma Lucky Luke kod Lastana.

Tko želi kupiti Povratak zemlji može kupiti pet HC albuma Darkwoodovih (5x950 RSD) ili 5 Darkwoodovih SC albuma (5x590 RSD) ili Fibrino HC za 3742 RSD.

Ja sam zadovoljan što ima dosta izdanja i što mogu birati po kvaliteti ili cijeni. Volim BD i redoviti sam kupac Perli u magazinskom izdanju jer objavljuje stripove koji su mi zanimljivi, ali što se tiče cijena tu je Čarobna knjiga pravi pionir i zaista im želim puno sreće.
Go to Top of Page

Tonto
Advanced Member

8300 Posts

Member since 11/02/2012

Posted - 01/01/2014 : 20:54:33  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonto a Private Message  Reply with Quote
U zadru postoje fine količine fibre, a i ostalih kako domaćih tako i stranih izdavača u algoritma.

The less I have the more I am a happy man
Go to Top of Page

Ernie Pike
Senior Member

Croatia
2849 Posts

Member since 06/03/2012

Posted - 01/01/2014 : 21:52:55  Show Profile Show Extended Profile  Send Ernie Pike a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Tonto

U zadru postoje fine količine fibre, a i ostalih kako domaćih tako i stranih izdavača u algoritma.

Izgleda da nisam dugo bio u Algoritmu u Zadru
Sječam se samo solidnog izbora stripova na engleskom.
Go to Top of Page

Peyo
Advanced Member

Croatia
10348 Posts

Member since 28/10/2005

Posted - 01/01/2014 : 22:53:35  Show Profile Show Extended Profile  Send Peyo a Private Message  Reply with Quote
Kao što je napisao Ernie Pike u Lastanu se može kupiti većina Komikovih izdanja plus izdanja drugih srpskih izdavača (Marketprint, Darkwood), a mislim da je slično ili isto u Stripovi na kvadrat.

Kao što je spomenuto kod nas u Hrvatskoj je problem u malom broju knjižara u kojima se mogu kupiti stripovi u knjigama.

Što se tiče srpskih izdanja vidljivo da su postala ravnopravna hrvatskim po kvaliteti tiska, a uz povoljne cijene postala su i vrlo konkurentna.

Osobno sam u Lastanu kupio Crumbovog mačka Fritza od Komika jer mi se svidjela oprema, tisak i prijevod, a i cijena je bila povoljna tako da sam odustao od američkog izdanja.
Go to Top of Page

Zagor12
Advanced Member

Croatia
6763 Posts

Member since 23/08/2010

Posted - 01/01/2014 : 22:56:52  Show Profile Show Extended Profile  Visit Zagor12's Homepage  Send Zagor12 a Private Message  Reply with Quote
Watchmeni moraju odnijeti pobjedu u kategoriji strip-albuma. A što se tiče svezaka tu će vjerojatno biti neki Zagor...

Z12 je sada Golub, ali sajt je ostao isti:
http://superheroji.com.hr/ - Najnovije iz svijeta superheroja
Go to Top of Page

KOMIKO
Senior Member

Serbia
1950 Posts

Member since 05/02/2012

Posted - 01/01/2014 : 23:10:02  Show Profile Show Extended Profile  Visit KOMIKO's Homepage  Send KOMIKO a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Peyo

Kao što je napisao Ernie Pike u Lastanu se može kupiti većina Komikovih izdanja plus izdanja drugih srpskih izdavača (Marketprint, Darkwood), a mislim da je slično ili isto u Stripovi na kvadrat.

Možeš li, molim te, proveriti ovo?
Prema našima saznanjima poslednja izdanja koja su se mogla naći u zagrebačkim striparnicama su izašla u januaru 2013. Ništa novije od toga nije u prodaji.

www.komiko.rs
www.zlatnodoba.com
info@komiko.rs
Go to Top of Page

Peyo
Advanced Member

Croatia
10348 Posts

Member since 28/10/2005

Posted - 02/01/2014 : 00:56:21  Show Profile Show Extended Profile  Send Peyo a Private Message  Reply with Quote
Nije mi baš blizu ta knjižara.

Ali siguran sam da sam vidio npr.: Мanuele Fior: 5000 kilometara u sekundi nekoliko primjeraka, a to je čini mi se noviji naslov.

Go to Top of Page

KOMIKO
Senior Member

Serbia
1950 Posts

Member since 05/02/2012

Posted - 02/01/2014 : 10:04:35  Show Profile Show Extended Profile  Visit KOMIKO's Homepage  Send KOMIKO a Private Message  Reply with Quote
Hm, to je onda verovatno stigli nekim privatnim kanalima.
Uvoz je, koliko ja znam, prestao odavno.

www.komiko.rs
www.zlatnodoba.com
info@komiko.rs
Go to Top of Page

night
Senior Member

Serbia
1607 Posts

Member since 07/07/2006

Posted - 02/01/2014 : 10:41:04  Show Profile Show Extended Profile  Send night a Private Message  Reply with Quote
Na mojoj listi najboljih u 2013. godini vrh liste će zauzeti Kraljevstvo tvoje, Valijant I Ibikus. Kojim redom verovatno ću odlučiti kada budem glasao. Na listi su I Jezovnik 2, Isak pirat, Žerom (koliko god ga neki ne voleli) I YTLM. Ni Čuvari ni Pakao ne ulaze u moju listu, jer su već objavljivani. Od kiosk izdanja na prvom mestu je MM VČ knjiga, a od ostalih moraću da vidim gde idu oni silni Teksovi giganti - kad se objavi lista.

Žao mi je što nema distribucije, smatram da je ovaj prostor suviše mali da bi se strip scene zatvorile u svoje granice, ali je činjenica da je u Srbiji došlo do velikog rasta broja izdanja.
Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21118 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 02/01/2014 : 11:29:17  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by night

Na mojoj listi najboljih u 2013. godini vrh liste će zauzeti Kraljevstvo tvoje, Valijant I Ibikus. Kojim redom verovatno ću odlučiti kada budem glasao. Na listi su I Jezovnik 2, Isak pirat, Žerom (koliko god ga neki ne voleli) I YTLM. Ni Čuvari ni Pakao ne ulaze u moju listu, jer su već objavljivani. Od kiosk izdanja na prvom mestu je MM VČ knjiga, a od ostalih moraću da vidim gde idu oni silni Teksovi giganti - kad se objavi lista.

Žao mi je što nema distribucije, smatram da je ovaj prostor suviše mali da bi se strip scene zatvorile u svoje granice, ali je činjenica da je u Srbiji došlo do velikog rasta broja izdanja.

Rekoh već;Žeroma ne voli (da kažem pljuje) par glasnih lajavaca koji ga nisu ni pročitali ili su eventualno pročitali jednu epizodu i na osnovu nje doneli sud.
Meni je Žerom takođe u top ten stripova za ovu godinu.

Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

night
Senior Member

Serbia
1607 Posts

Member since 07/07/2006

Posted - 02/01/2014 : 11:34:25  Show Profile Show Extended Profile  Send night a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by anto
Rekoh već;Žeroma ne voli (da kažem pljuje) par glasnih lajavaca koji ga nisu ni pročitali ili su eventualno pročitali jednu epizodu i na osnovu nje doneli sud.
Meni je Žerom takođe u top ten stripova za ovu godinu.

Kako idu godine sve vise cenim svoje mišljenje, ali sam spreman da priznam ako sam se zeznuo u nečemu. Mogu da ocenjujem samo stripove koje sam pročitao, a Žerom ima specifičan šarm.
Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21118 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 02/01/2014 : 11:49:08  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
pa nije džabe dobio nagradu Anguleuma za najbolji strip serijal (čini mi se) 2006. godine.

Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page
Page: of 9 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.29 seconds. Snitz Forums 2000