forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Americki strip
 The Sandman - ultimate topic!
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 3

DeeCay
stripovi.com suradnikCroatia
21660 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 17/03/2014 :  01:15:59  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message  Reply with Quote


Sandman


Dugo me kopkao ovaj junak, i nedavno sam u potpunosti pročitao cijeli serijal (nakon ogromnih pauza koje nam je upriličio Beli put), i mogu reći da me je samo još više opčinio. Zaista najbolji strip serijal općenito! Barem meni, baš odgovara nekim mojim pojmovima savršenog stripa. Kako bilo... Sandman je legendarni Vertigov serijal koji prati doživljaje jednog od Svevremenih/Beskrajnika, Morfeja, poznatog još i kao Gospodar sna i tko zna kojim sve nazivima uzduž i poprijeko vremena kojim je vladao. Strip je pokrenut kao ponovno rođenje jednog zaboravljenog junaka, Sandmana, no na malo drugačiji, nesuperherojski način. Autor serijala je Neil Gaiman, meni iznimno drago i maštovit autor, očarava me njegova dječačka očaranost svijetom bajki, mitova, priča, skaski i izmišljanja. Kad se spomene Sandman, svako ga doživljava na drugačiji način. Za neke je to nadrealistički strip, za neke filozofsko-alegorijski, za neke bezvremenski priča ispričana na način nespecifičan za klasičnu stripovsku narativu. Neki govore za Gaimana da su njegove priče fino orijentirane na pripovijedanje i priču, za razliku od autora kojemu se Gaiman divi i od kojeg je naslijedio štošta – Alana Moorea, koji ponekad zanemaruje priču samo da bi svojom pričom izrekao neku poantu (naravno, Mooreov koncept stvaranja je daleko kompleksniji od ove jednostavne generalizacije). Gaimanov stil je bogat referencama iz raznih dijelova ljudskog stvaralaštva, njegova erudicija je pozamašna i nenametljiva (veći dio vremena neće ni primijetiti referencu). U jednom od predgovora Harrison je fino u jednoj rečenici opisao Sandmanov stripovski univerzum: "Kreirao je jedinstveno uvjerljiv i interno dosljedan univerzum te priče: potpuno ostvarenu kozmologiju s panteonom bića i božanskih nebića, nearistotelovski nadređeni pretkontinuum, sasvim novi politeizam, u sitoj mjeri upečatljiv i revizionistički. Gaiman je posvećen ugradnji različitih podupirača u svoju proznu konstrukciju jer hoće da sigurno shvatimo od kakvog su izvanrednog granita sačinjeni njeni temelji."

Crtački dio pomalo je nadrealni, no to daje posebnu draž serijalu. Crtež se mijenjao iz godine u godinu, no uvijek je prisutan bio ekstravagantno-nadrealistički stil. Naslovnice je odradio svojim specifičnim stilom Dave McKean. Serijal je izlazio od 1988. do 1996., sastoji se od 75 redovnih epizoda i 1 specijala koji su kasnije sakupljeni u 10 trejdova, kao i 5 knjiga Absolute Sandman edicije. Kasnije je izašla i zbirka novonapisanih priča "Endless night". Na našim prostorima prvih pet knjiga izdao je srpski Beli put, zatim 2013. nakon godina pauza izlaze još dvije knjige od novog izdavača Darkwooda. Planira se i hrvatsko izdanje Absolute Sandman u izdanju Fibre dogodine. Serijal je kasnije izrodio i niz spin-offa koja imaju manje ili više veze s originalnim univerzumom. Death, The Dreaming, Lucifer… Nedavno je počela izlaziti miniserija pod nazivom "Sandman: Overture" koja bi opisivala događaje koji su prethodili Morfejevom zatočeništvu, odnosno događaje prije redovne serije.U središtu serijala su Beskrajnici/Svevremeni/Endless, vječita bića koja za razliku od Bogova koji su dugovječni, ali žive onoliko dugo koliko ih njihovi štovatelji obožavaju. "Bogovi dođu i bogovi odu. Smrtnici zatrepere, bljesnu i izblijede." Oni su vječni (spomenuo sam to već, zar ne?), živjeli su i živjet će dok i zadnje biće ne nestane iz svemira; bahati, hiroviti i čine jednu pravu malu obitelj od 7 članova. Gaiman ih je kreirao od 7 grčkih božanstava i nazvao ih sve s prvim slovom na D, no u hrvatskom i srpskom to je napravljeno sa slovom S. Tako Destiny postaje Sudbina, Dream postaje San, uglavnom, shvaćate već princip. Ukoliko malo pažljivije čitate trejdove Belog Puta svako malo naići ćete da nekog od Svevremenih nazovu pogrešno, no nemojte se dati zbuniti, naučite tko je tko! Svaki od članova obitelji je antropomorfna personifikacija onoga što predstavlja. Koliko su naizgled fizički, toliko su i koncepti, puki obrasci, ideje te osim svojih specifičnim domenama djelovanja, oni zapravo definiraju kroz suprotno, san – realnost, smrt – život, sudbina – slobodu izbora, itd. Ukratko o svakom članu u sljedećem poglavlju!

Beskrajnici/Svevremeni/Endless


Legenda [srpski/hrvatski/engleski]
Sudbina/Destiny. Najstariji među Svevremenima; na početku je bila Riječ i bila je praćena njenom rukom na prvoj strani njegove knjige, prije nego je to glasno izgovoreno. Nema sjenku i ne ostavlja otiske stopala. Postoji oni koje vjeruju da je slijepa; dok ostali tvrde da je putovala daleko iza sljepila, mada zaista ona ne može napraviti ništa osim vidjeti fine obrise koje čini galaksija dok kruži u prazninu, promatrati zamršene dijelove koje živa bića prave na svom putovanju kroz vrijeme. Obučena je u pohaban smeđi plašt koji joj pokriva oči. Za njen desni zglob zakačena je velika knjiga u kožnom povezu, i u njoj piše sve što se dogodilo i što će se dogoditi.

Smrt/Death. Sretne svakog smrtnika dvaput u životu. Na rođenju im kaže nešto, ali budući da se nitko ne sjeća što je rekla, ne zna se što. Kad umru vodi ih do onoga što se nalazi poslije smrtnih godina. Ne vole je. Jednog dana u svakom stoljeću Smrt uzima tijelo smrtnika, da bolje razumije kako se živi koje uzima osjećaju, da okusi gorak okus smrtnosti; to je cijena koju ona mora platiti zato što je ona koja razdvaja žive od svih koji su ranije otišli i svih koji moraju doći poslije. Smrt je niska, blijeda i lijepa. Ima crnu kosu, i vedar pogled na svijet. Ima i krila kad poželi.

Stihija/Smak/Destruction. Napustio je svoje kraljevstvo prije 300 godina. Njegov sigil je isključen i s njim se ne može stupiti u kontakt. Nije mrtav. Jednostavno je izabrao da ne bude odgovoran za silu i sve ostale aspekte svoje domene. I dalje postoje sila i promjena, samo više nisu pod kontrolom (kao da su ikad bile). Stihiju se više ne može kontaktirati, ali ako ikad sretnete visokog, crvenokosog muškarca koji nosi ranac, možda ćete ga poželjeti ponuditi hljebom i sirom, priča dobre priče. Ima vedar pogled na postojanje, kao i Smrt. Često nosi bradu.

Strast/Desire. Teško da bi ijedan portret vjerno prikazao Strast, budući da vidjeti nju znači voljeti njega ili nju, strasno, bolno, isključivši sve ostalo. Nikada u posjedu, uvijek onaj koji posjeduje, sa kožom blijedom kao dim, i očima smeđožutim i jasnim kao bijelo vino: Strast je sve što ste oduvijek željeli. On može biti istovremeno muško ili žensko. Ona/On je sve što ste ikada poželjeli i sve što ćete ikada željeti. Biće koje neprestano istražuje puteve zadovoljstva. Uvijek ćete željeti njega/nju. A on/ona neće nikada biti zadovoljna ni s čim. Strast živi u citadeli, unutar srca.

Sunovrat/Shrvanost/Despair (Očaj). Sestra blizankinja Strasti, kraljica je vlastite sumorne međe. Kažu da je kroz domenu Straha razbacana gomila tankih prozora, koji slobodno vise. Svaki prozor gleda na različitu scenu koja je u našem svijetu ogledalo. Ponekada ćete pogledati u ogledalo i osjetiti oči Sunovrata na sebi, osjećajući njenu kuku kako hvata i steže vaše srce. Njena koža je hladna i ljepljiva, oči su joj boje neba u tmurne vlažne dane koji lišavaju svijet boje i smisla; glas joj je tek nešto više od šapata, i kada nema nikakav vonj, sjenka koja resko miriše na mošus, poput zmijske kože. Malo priča i strpljiva je. Njena pojava je odvratna, niska je, debela i zastrašujuća. Živi u domeni sumaglice, ispunjenom ogledalima koji su pali u očajanje, neki na trenutak neki doživotno. Ona stalno nagrđuje sebe kukom koju nosi na ruci. Ovo je drugi aspekt Sunovrata, prvi je bio puno viši, pričljiviji i s crvenim tetovažama po tijelu. Prvi put se desilo da je drugi aspekt Svevremenih preuzeo ulogu, možda čak i druga osoba; a to je svima teško palo.

Sumanutost/Delirium (bivša Sreća/Delight). Najmlađa među Svevremenima. Miriše nas laka suha vina, kasne večeri i kožu. Njena domena je blizu, i može je se posjetiti; ipak, ljudski um nije sazdan da sagleda njeno kraljevstvo, i nekolicina onih koji su boravili tamo nije bila u stanju izvesti više od nekoliko fragmenata. Njezina pojava najviše varira od svih iz obitelji, koji su u najboljem slučaju, ideje zaogrnute u nešto nalik tijelu. Ona ima sklonost da se svako malo pretvori u leptire ili zlatnu ribicu. Nekada je bila Sreća/Delight, ali to je bilo davno čak i po mjerilima Svevremenih, i samo Sumanutost osobno zna zašto se promijenila. Svojim različitim očima jednim zelenim i jednim plavim, ona vidi svijet na svoj jedinstven način. Ona je biće velike radosti, sve dok nije shvatila da se svemir mijenja. U tom trenutku, njena duga, crveno-plava kosa postala je kratka i šarena. Oči su joj se promijenile i sada više nisu iste. Ona još uvijek može da se pribere, i tada joj se oči izjednače, ali to je bolna promjena za nju. Vrlo je mudra, i zna stvari koje čak niti Sudbina ne zna, kao što je razlog zbog kojeg je prestala biti Sreća.

San/Dream. Kralj priča, gospodar snova. San je visok, visine skoro kao Sudbina. Njegove oči su tamna jezera koje izgledaju kao da su duboko u sebi imaju sakrivene zvijezde. San ima tamnu kosu, i blijed je. Nalikuje Smrti više od ostale braće i sestara. Svoje dužnosti shvaća vrlo ozbiljno.POPIS TREJDOVA s kratkim sinopsisima…

1. Preludes and Nocturnes – Preludiji i nokturna (The Sandman #1–8, 1988–1989)
Preludiji i nokturna, uključuje prvih 8 epizoda serijala i prikazuje nam višedecenijsko utamničenje i izbavljenje Gospodara snova, jednog od Bezvremenih; posjeti njegovom razrušenom kraljevstvu Snivanja te njegovom potragom za tri ukradena artefakta. Vrećica pijeska snova u rukama je zarobljenog ovisnika, njegova obredna maska nalazi se u Paklu kod jednog od nižih demona, te konačno njegov srce dragulj koji se nalazi u posjedu snovima izgriženog i poludjelog "superjunaka" Doktora Sudbine. Upravo će ovaj posljednji Gospodaru snova zadati užasno puno muke i dovesti u opasnost cijelo Snivanje. Prvi trejd sakuplja uvodni dio priče o Sandmanu, i kombinacija je sugestivnih horor elemenata, starog nasljeđa DC univerzuma te raznih superheroja i likova koje srećemo diljem DC univerzuma – Lucifera, Constantinea, Scarecrowa, kao i originalnog Sandmana. U kasnijim izdanjima trejda dodana je i epizoda sa Smrću " The Sound of Her Wings" u kojoj upoznajemo Morfejevu mlađu sestru, jednu od Svevremenih.

2. The Doll's House - Lutkina kuća (The Sandman #9–16, 1989–1990)
Nakon što je pribavio svoje svete artefakte u prijašnjem trejdu, vrijeme je da se uredi Kraljevstvo snova. Bibliotekar Lucien izvještava da je tijekom popisa stanovnika Snivanja ustanovljeno da nedostaju četiri sna – Corinthian, Violinistin lug i dva niža snova. Gospodar sna zadaje sebi zadatak da pronađe i privede odbjegle Snove, i pritom riješi situaciju s Vrtlogom koji prijeti samom postojanju Kraljevstva sna. Morfej sreće Sandmana Brončanog doba, Hectora Halla koji živi u svojem vlastitom idealiziranom svijetu snova sa svojom obitelji; da bi potom krenuo na Konvenciju serijskih ubojica slijedeći tragove noćne more zvane Corinthian. Istodobno pratimo kako mlada Rose Walker, kćer Unity Kinkaid iz prvog trejda prati neku svoju vlastitu misiju i dovodi je ususret Morfeju. Slijedi neminovno... Upoznajemo i lik Hoba Godlinga, čovjeku kojem Sandman daje dar besmrtnosti i sastaje se s njim svakih 100 godina. Gaiman se i dalje kreće stazom utabanom u prvom trejdu i popravlja dijelove Kraljevstva koji su se pokvarili tijekom njegovom odsustva. Iako Sandman živi u svijetu superheroja, on je više kao Sila prirode, njegova moć i uništava i popravlja, on kažnjava i on oprašta. Gaimanov je svijet bogat fascinantnim idejama i kreće se u nekonvencionalnim smjerovima, na momente poetičnim, na momente užasno strahovitim... U rangu jedinice.

3. Dream Country – Zemlja snova (The Sandman #17–20, 1990)
Nakon serijaliziranih priča slijedi mali predah od četiri kratke priče iz Sandmanovog svijeta. Prva, "Calliope", priča je kako pisac u krizi stvaralaštva kupuje i iskorištava muzu Kaliopu kako bi mu podarila kreativnost. No, ne zna da je Kaliopa bivša Morfejeva družica... Druga, "San tisuću mačaka" govori o mačjem svijetu koji je prije pripadao mačkama i ukoliko mačke budu djelovale i sanjale zajedničkim snagama, taj svijet će se vratiti. "San ljetne noći" vraća nas u Shakespearovo doba gdje on glavom i bradom radi premijeru svoje nove komedije pred Morfejom i bićima iz vilinskog svijeta... Posljednja "Fasada" govori o zabororavljenoj super junakinji Elemental girl koji svoje posljednje dane živi u bijedi i jednoličnosti i iščekuje smrt. Da malo čovjek predahne od kontinuiteta kojim se kretao Sandman u prvih 16 epizoda...

4. Season of Mists – Sezona izmaglica (The Sandman #21–28, 1990–1991)
Nakon što Kralj snova biva potaknut podbadanjima sestre Strasti, o njegovoj problemu opraštanja, odluči krenuti oslobodit svoju nekadašnju ljubavnicu Nadu koju je zatočio za vijeke vijekova u Paklu. Nakon što se oprosti od svih koji mu nešto znače i raspodijeli dužnosti ukoliko mu se nešto dogodi, kreće na putovanje u Pakao. No, dočeka ga prazan Pakao i Lucifer koji mu predaje ključeve Pakla da radi s njim što želi – on odlazi iz Pakla na Zemlju i više ga nije briga. Morfej nije pitao za ključeve, a niti ih želi. No, postoje druge zainteresirane strane koje bi željele stavi svoje šape na Pakao, koliko god to Gospodar snova bilo neobično. I tako njegov dvor snova postaje poprište raznih intriga predstavnika svih strana, od nordijskog panteona bogova do predstavnika Reda i Kaosa. Svaki od njih ima svoje motive i nude razne darove u zamjenu za ključeve Pakla, no vidjet ćemo što će Morfej odabrati...

5. A Game of You – Igram se tebe (The Sandman #32–37, 1991–1992)
U Barbieinom izmaštanom svijetu nešto se počelo događati, njegovi nekadašnji stanovnici počeli su pogibati od ruke tajanstvene okrutne Kukavice. Barbie smo upoznali u Lutkinoj kući gdje je bila jedna od stanovnica kuće u kojoj je odsjeo Vrtlog. Rastala se od onda od Kena i krenula u novi život, te sada stanuje ponovno u kući neobičnih individua (neke stvari se nikad ne mijenjaju). Tu je povučeni stanar, jedan transeksualac, dvije lezbijke, jedna od sestara Tesalijka i Barbie. Nakon što ona nestane i biva uvučena u svoj svijet mašte, neobični trio pomoću ženske magije Mjeseca kreće u potragu za njom...

6. Fables and Reflections – Skaske i razmišljanja (The Sandman #29–31, 38–40, 50; Sandman Special #1; and Vertigo Preview #1, 1991–1993)
Kao i Zemlja snova, i ovo je skup kratkih one-shot priča koje su izdane prije i poslije Igram se tebe trejda. Osim redovnih epizoda sadrži kratku priču iz "Vertigo previewa" i priču o Morfejevom sinu Orfeju iz Sandman specijala. Ova priča i jedna od kratkih iz ovog trejda uvod su u sljedeći trejd "Kratki životi" u kojoj je tema opraštanje i Orfejeva sudbina. Priče nemaju previše dodirnih točaka s kontinuitetom, to su više poučne priče...

7. Brief Lives – Kratki životi (The Sandman #41–49, 1992–1993)
Konačno je došlo do teme koja je bila natuknut od samog početka, a to je nestanak jednog od obitelji Svevremenih, Stiije, još prije tristo godina. Ne baš uračunljiva i mlađa Morfejeva sestra Sumatost uvjeri ga da krenu u potragu za njihovim izgubljenim bratom. Njihova potraga je smrtonosna za mnoge koje susreću, a da bi Morfej mogao pronaći brata, bit će mu potrebna pomoć njegovog sina Orfeja. Poglavlje u kojem Gospodar sna zaključuje jedno davno otvoreno poglavlje svog života, a koje je opet uvod u događaje koji će nas dovesti do finalnog dijela serijala...

8. Worlds' End (collecting The Sandman #51–56, 1993)
Oluja stvarnosti (uzrokovana sveopćim DC eventom Zero Hour: Crisis in time) prisilila je mnoge putnike diljem svemira da proborave u "Gostionici na kraju svijeta"; a kako bi skratili vrijeme, oni pričaju priče jedni drugima.

9. The Kindly Ones (The Sandman #57–69 and Vertigo Jam #1, 1993–1995)
Daniel, dijete iz snova koje je rodila Hippolyta (iz "Lutkine kuće") i koje je obećano Gospodaru snova naizgled biva živo spaljeno od dvije mračne individue. Hippolyta, budući da se i onako previše pokroviteljski ponašala prema svome sinu, i što još nije oprostila "ubojici" svog bivšeg muža Hala, optužuje Morfeja za ubojstvo svog djeteta. Mofrej tako postaje (ali također iz niza drugih razloga) plijen sestri Furija, osvetničkih duhova koji muče one koji su prolili krv obitelji.

10. The Wake (collecting The Sandman #70–75, 1995–1996,):
Posljednji trejd koji na lijep i pohvalan način zaključuje serijal o Sandmanu. Uključuje tri broja o "Bdijenju", kao i tri samostalne priče. Pojavljuju se mnogi junaci iz prijašnjih epizoda Sandmana i odaju počast originalnom Sandmanu.

Američki trejdoviBeskrajne noći - Algoritam


Beli put - DarkwoodVidi link jednog od detaljnijih topica o Sandmanu!

O serijalu bi se dalo naširoko i nadugačko dizertacije i anale, analize i anotacije pisati, no ovdje samo ukratko (možda u pravom tekstu opširnije). S današnjeg stanovišta svakako mogu ponoviti što sam naučio iz ovog serijala; da ništa ne traje vječno, ni ljudi, ni Bogovi, pa čak niti Beskrajni; jedino što je stalno jest – mijena!


“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one."

Edited by - DeeCay on 17/03/2014 01:25:57

acestroke
stripovi.com suradnikUSA
11652 Posts

Member since 16/04/2009

Posted - 17/03/2014 :  07:14:53  Show Profile Show Extended Profile  Visit acestroke's Homepage  Send acestroke a Private Message  Reply with Quote
Za sada sam procitao samo Preludes & Nocturnes, moram priznati da mi se puno svidja, uskoro cu pocet sa citanjem The Doll's House

http://www.acestroke.blogspot.com
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced MemberCroatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 17/03/2014 :  11:16:01  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
Svaka čast na velikom trudu, Dee!
A tako monumentalan projekt kao što je Sandman to i zaslužuje.


Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite,
i ta ce mi mladost teško pasti...
Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnikCroatia
21660 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 17/03/2014 :  21:53:54  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message  Reply with Quote
Zaista mi je jedan od najboljih stripova... Može biti odbojan na prvu ruku možda zbog specifičnog crtačkog izražaja. Nije toliko na minucioznu estetiku koliko na ekspresivnost i dočaravanje skoro nadrealističke atmosfere, u pripovijedanju i crtežu. I crtači variraju. No Gaimanov smisao za pripovijedanje i priču, i nove koncepte, i skrivene i skrovite smislove, mi je najjači... Pročitao sam neke trejdove više puta i svaki put pronalazim nove bisere.

“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one."
Go to Top of Page

going going
Advanced MemberSerbia
9089 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 17/03/2014 :  23:18:29  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote
Do sada sam procitao samo prva 2 trejda od Belog puta i svidelo mi se, treba malo vremena da se navikne na crtez ali kada se naviknes sve je lagano.

Sada moram da pronadjem ostale koji su davno rasprodati!
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced MemberCroatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 17/03/2014 :  23:36:36  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
Ja Sandmana volim čitati polako i natenane, da što duže probavljam ono što sam pročitao i razmišljam o tome.
Prvo što sam pročitao bila je Endless Night u izdanju Algoritma, i to mi je bilo dosta pretenciozno i naporno. Ali onda su stigli trejdovi Belog puta, i sve je savršeno sjelo na svoje mjesto.
Strip za uživanje i nova otkrivanja u ponovnim čitanjima.


Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite,
i ta ce mi mladost teško pasti...
Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnikCroatia
21660 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 18/03/2014 :  00:24:08  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Johnny Difool

Ja Sandmana volim čitati polako i natenane, da što duže probavljam ono što sam pročitao i razmišljam o tome.
Prvo što sam pročitao bila je Endless Night u izdanju Algoritma, i to mi je bilo dosta pretenciozno i naporno.


Upravo tako, polagano i detaljno, i ponovno se vraćaju knjigama... Endless Nights sama po sebi jako malo znači i izgleda uvelike pretenciozno kad se pogleda kao samostalni projekt; no kad se gleda kao dio šire priče i kao nadogradnja pozadine o Beskrajnicima, zapravo priče fino sjedaju na mjesto. Doduše, ne kao neke zaista fantastične kratke priče iz originalnog serijala, ali opet dobro. PRimjerice, ona Pradova priča Srce jedne zvijezde najranija je priča u kontinuitetu; kad su Beskrajnici još bili mladi, vidimo Sreću prije nego je postala Sumanutost, prvu Sunovrat, mladog naivnog Morfeja ili namrgođenu Smrt (a ona je najvedrija od Beskrajnika!) Zatim priča o Strasti od Manare (tko bi drugi mogao strastvenije prikazati strast); i osim dvije surealistične priče o Sunovratu i Sumanutosti, ostale su vrlo klasične priče. I Sudbina lijepo sjedne kao završetak koji zaokruži sve ove priče...

“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one."
Go to Top of Page

Mr. Bushido
stripovi.com suradnikCroatia
11971 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 01/04/2014 :  13:51:33  Show Profile Show Extended Profile  Send Mr. Bushido a Private Message  Reply with Quote
Prekrasni foršpan za drugi broj stripa The Sandman: Overture.
Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins
Go to Top of Page

pcoro
Senior Member

Croatia
1013 Posts

Member since 17/01/2006

Posted - 01/04/2014 :  22:21:35  Show Profile Show Extended Profile  Send pcoro a Private Message  Reply with Quote
Sandmana sam čitao prije nekih 10 15 godina. Trejdove sam nabavljao nasumce i ne uvijek kronološkim redom i sjećam se da sam bio oduševljen na prvo čitanje. Kako sam se kasnije vraćao tom stripu, sve sam ga manje cijenio. Krajem osamdesetih i početkom devedesetih je Sandman bio jedinstvena pojava na sceni, a Gaiman mlad i perspektivan scenarista. Danas mi i Sandman i Gaiman izgledaju istrošeno, Sandman mi je ostao drag strip ali previše pretenciozan. Najlakše bi ga usporedio sa pjesmama U2 - dobro je to ali nije najbolje, a nije ni suptilno. Osim tih deset osnovnih trejdova, ostalo je nezanimljivo.
Meni najdraži trejd je Brief lives, dobri su i Preludes and nocturnes, Dolls house i Kindly ones. Seasons of mists i Worlds end pa čak i Game of you su ok.
Ukupan dojam: dobro, zanimljivo, originalno ali ipak ne stožerno remek djelo kao npr. Umpah pah, rani Alan Ford,Dark knight returns itd.
Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnikCroatia
21660 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 31/07/2014 :  01:24:16  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message  Reply with Quote
Sandman Overture 1
SND VERSO 1 | 28 str.

Prvo poglavlje nove sage o Sandmanu nakon 25 godina odsustva… O smrti jednog od Beskrajnika, o jednoj staroj noćnoj mori i susretu svih Snova.“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one."
Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnikCroatia
21660 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 15/11/2014 :  00:48:53  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message  Reply with Quote
by Fibra...


“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one."
Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnikCroatia
21660 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 15/11/2014 :  00:58:47  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message  Reply with Quote
Baš mi je drago što je Fibra krenula sa Sandmanom bez okretanja na prijašnje prijevode. Ako će ovo biti kompletni Sandmanov univerzum najbolje je da on ostane konzistentan kako ga je zamislio jedan prevoditelj, u ovom slučaju Tatjana Jambrišak. Vjerojatno najkritičnije jest nazivlje članova obitelji koje Gaiman naziva Endless = Beskrajnici/Svevremeni/Vječni

FIBRA
Endless = Vječni
Sudbina (Destiny)
Smrt (Death)
San (Dream)
Strast (Desire)
Sila (Destruction)
Slom (Despair)
Smutnja/Sreća (Delirium)

“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one."
Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnikCroatia
21660 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 15/11/2014 :  20:49:52  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message  Reply with Quote
Tekst o liku: Sandman


O jednom i jedinom. O "Stripu". O Sandmanu, Morfeju, Gospodaru Snova ili samo kratko Snu... Naziv lika istoimenog serijala "Sandman" iz linije legendarnih Vertigovih izdanja. Ovih dana doživljava svoju pravu premijeru na hrvatskom jeziku u izdanju zagrebačkog izdavača Fibre! Što me i ponukalo konačno dovršiti predstavljanje ovog, meni vrlo dragog junaka...“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one."
Go to Top of Page

Tonto
Advanced Member4715 Posts

Member since 11/02/2012

Posted - 15/11/2014 :  21:20:57  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonto a Private Message  Reply with Quote
Zna li netko kad darkwood namjerava nastaviti s preostalim knjigama?

The less I have the more I am a happy man
Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnikCroatia
21660 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 15/11/2014 :  21:49:10  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Tonto

Zna li netko kad darkwood namjerava nastaviti s preostalim knjigama?Nisam siguran jesu li najavili točan datum, no kako ekspeditivno izdaju ostala njihova izdanja, ne bih se čudio da i ovo ubrzo ne izađe. Mislim da su zadnje dvije knjige izašle 2013. za beogradski sajam.

“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one."
Go to Top of Page

swamp thing
Advanced MemberBosnia and Herzegovina
3783 Posts

Member since 05/08/2009

Posted - 10/05/2015 :  18:17:08  Show Profile Show Extended Profile  Send swamp thing a Private Message  Reply with Quote
Pročitao serijal, po drugi put. Nešto popravljeni utisci, ali ne značajno. Definitivno vrijedno čitanja, ima fenomenalnih priča i momenata, sjajnih dijaloga, ideja i scena. Priče i scene znaju biti višeznačne, ili pak podložne različitom tumačenju, ali to nije ništa čudno za djelo jednog postmodernista, što Gajmen sigurno jeste. Gajmen je izuzetno načitan i upoznat sa istorijom, mitologijom, literaturom, tako da, uz upotrebu mašte (koje ima napretek) sve to zna iznjedriti vrlo zanimljive rezultate.
E, sad... meni su neke od tih priča, i pored više-manje prisutne svježine, u određenoj mjeri dosadne i ne pogađaju me. Par trejdova su vrhunski (Preludijumi i nokturna, Sezona sumaglica, pa i Lutkina kuća), a ostalo podosta varira, tj. mješaju mi se oduševljenje i čista ravnodušnost. Ipak, smatram da svaki trejd, kao i serijal uopšte, vrijedi pročitati, sveukupno je to jako dobro, ali da nešto sječem vene.. ne.
Kod mene je problem bio i u tome što sam 5 trejdova čitao na engleskom. Ovdje sam prvi put poželio da neki strip nabavim na srpskom. Gajmen koristi puno referenci i buljuk arhaičnih i malo upotrebljavanih izraza, tako da sam čitavo vrijeme morao koristiti gugl (blažen bio smartfon), što mi je pomalo ubijalo užitak čitanja. Usudim se reći da bi mi i ukupan dojam bio nešto bolji da sam čitao na domaćem mi jeziku (ali ne pretjerano). Bar bih malo opuštenije čitao...
Danas je ovjeren Beskrajne noći i slažem se sa gornjim postovima da ovo treba pročitati nakon serijala, a meni je utisak vrlo dobar. Priče o Smaku i Sudbini su mi mrljave, ostale su odlične.
I treba pročitati i Dream Hunters, ja sam pročitao onu stripovsku verziju što je crtao Rasel, jako lijepa pričica, koja nema nikakve veze sa serijalom sem što se u njoj nakratko pojavljuje Morfej.
Go to Top of Page

going going
Advanced MemberSerbia
9089 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 16/02/2016 :  15:59:12  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote
Na prvo citanje pre par godina Preludijumi i nokturna su mi bili korektan strip ali previse zbrkan.
Sada kada sam procitao Murovo Stovrenje iz mocvare , sve je mnogo jasnije i bolje. Vidi se neverovatan uticaj Alana Mura na Nila Gejmana, tako da mozemo da kazemo da je Sandman u neku ruku nastavak Swamp Thinga ili barem dalja analiza sveta koji nam je prikazao genijalni Alan Mur.

Reference na Mura su vise nego ocigledne(Gejman je izjavio da ga je bas Murovo Stvorenje nateralo da razmislja o angazmanu u svetu stripa):
Dzon Konstantin koji prevrce po fiokama i pornalazi fajlove sa nazivima slucajeva koje je radio sa Swamp Thingom, spominje se borba praiskonske tame i svetla koja je zavrsena pat pozicijom, Kain i Avelj, imamo i silazak u Pakao i susret sa trijumviratom Pakla, genijalno prikazano, i izdvojio bih jos epizodu 24 sata kao pravi pravcati suludi horror. Gejman u pogovoru kaze da je na pocetku serijala bio jos uvek nesiguran i da je to moglo i bolje da se izvede, ali ja sam i vise nego zadovoljan i ovo je sjajan start serijala!


Izuzetno mi se svidja ovaj deo DC univerzuma gde nisu samo superjunaci koji lete okolo i spasavaju svet, mnogo je mracniji i atmosfericniji ovaj ,,svet sa druge strane".
Za sada Gejman nije dostigao Murovu genijalnost ali videcemo kuda ce da odvede serijal.Nikad se ne zna.

9/10
Go to Top of Page

kasper
Advanced Member

9282 Posts

Member since 04/11/2001

Posted - 16/02/2016 :  23:21:45  Show Profile Show Extended Profile  Send kasper a Private Message  Reply with Quote
gejman lici na mura samo u pocetku, dok se 'nalazio'
Go to Top of Page

going going
Advanced MemberSerbia
9089 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 17/02/2016 :  21:59:51  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by kasper

gejman lici na mura samo u pocetku, dok se 'nalazio'Nista lose u tome, meni se svidja Murov pristup scenariju i neka nastavlja tu tradiciju Gejman, barem i samo u pocetku.

Evo u Lutkinoj kuci jos jedna slicnost sa Murom, moramo da okrenemo strip u horizontalan polozaj tokom jedne sekvence sna. Isto kao u Stvorenju iz mocvare kada Mocvarko i Abi ,,opšte".

Edit: jos jedna referenca na Mura: na ,,konvenciji" se pojavljuje covek koji se predstavlja kao Bauk ali Korintijanac kaze da se on udavio u mocvarama Luizijane pre 4 godina, a to se misli na Bauka iz Stvorenja iz mocvare.

Edited by - going going on 18/02/2016 21:04:32
Go to Top of Page

Smomo8
Average MemberCroatia
666 Posts

Member since 17/03/2012

Posted - 18/02/2016 :  18:21:48  Show Profile Show Extended Profile  Send Smomo8 a Private Message  Reply with Quote
Kakav je endless nights naspram ostatka serijala ?

"There are no men like me. Only me"

Tražim/nudim stripove za razmjenu : http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=47082
Go to Top of Page

going going
Advanced MemberSerbia
9089 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 20/02/2016 :  15:03:06  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote
Lutkina kuca

Sjajno je izveo ovo Gejman! Ubacio je toliko radnji i likova i sve je savrseno spojio u celinu. Tu je Sendmen iz srebrnog doba, odbegli snovi, konvencija ubica, vrtlozi, urusavanje snova, ludilo... Vidimo da nije sve bas onako kako izgleda i da medju Svevremenima ima nekih zavada i podela i razmirica u proslosti za koje cemo tek kasnije saznati. Poslednja sveska i razresenje price je smelo i genijalno. Bas te vuce da citas dalje i saznas sta ce biti.

Jedini nedostatak Lutkine kuce je los crtez. Kadriranje i kompozicija tabli je sveza i nova, ali dzabe kada crtez to ne moze da isprati. A cini mi se i da je kolor dosta los i da ne pomaze crtezu.
A i naslovne strane mi nisu nesto izgledaju konfuzno, nepovezano i apstraktno i zato deluju i pretenciozno.

9/10


Zemlja snova

Zemlja snova nam donosi 4 medjusobno nepovezane price ali verujem da su itekako bitne za nastavak serijala. Pored toga donosi nam i nove mnogo bolje crtace i novog mnogo boljeg koloristu.
Posto su 4 price u pitanju svaku cu posebno oceniti.

Kaliopa je prica o sebicnosti dvojice ,,umetnika" koji svoju umetnost koriste samo da bi stekli ugled i slavu. Njima muza nije inspiracija vec samo orudje koje ce iskoristiti i silovati zarad svojih sebicnih ambicija. A Sendmen to nece dopustiti.
8/10

San hiljadu macaka je vrlo interesantna i simpaticna prica. Pouka je da je bitno sanjati i da ako nesto dovoljno snazno zelimo i sanjamo da to mozemo i da ostvarimo. Vidimo da sva ziva bica mogu da dopru do Sendmena i da ga svi vide na svoj nacin.
10/10

San letnje noci
E ovde ne znam da li sam ja glup ili lud ali ja nisam video nista posebno u ovoj epizodi zbog koje bi ona dobila Svetsku nagradu za fantastiku (World Fantasy Award). Verovatno zato sto nisam dovoljno upoznat sa radom Viljama Sekspira, a posto su Englezi ludi za njim i kuju ga u nebesa, kada su videli strip koji je omaz jednom njegovom delu morali su da mu daju nagradu. Meni nit je bila zabavna niti interesantna epizoda, najdosadnija do sada u celom serijalu.
5/10

Fasada

E ovo je stvarno sjajna prica. Bas potresna i ostavi ti gorak ukus tuge u ustima posle poslednje stranice. Gejman je izvukao zaboravljenog lika iz DC univerzuma (toliko zaboravljenog da ga nema ni u Who`s who) i prikazao ljudsku stranu superheroja i uzase svakodnevice. Bas se oseca otudjenost, anskioznost i tuga. Ali Gejman je dobar i daje katarzu i mir.
10/10


U potpunosti je uspeo Gejman da me uvuce u njegov svet snova. Sad se bacam na Sezonu sumaglica.
Go to Top of Page

going going
Advanced MemberSerbia
9089 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 22/02/2016 :  22:50:40  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote
Sezona sumaglica spoiler free mini recenzija

Pocelo je opako i bas je mirisalo na veliku pricu, ali posle pocetne napetosti i pripremanja na veliki sukob Gejman nas je odvukao na potpuno drugu stranu. Meni vrlo neocekivano i nije me previse odusevio. Idalje je ovo odlicna prica, ali sam se ipak nadao necemu spektakularnijem i vecem. Cak mi je u jednom trenutku u sredini Gejman bio i malo naporan sa svojim pripovedanjem, ideje su mu smele i interesantne ali ume da ih ugusi suvise kitnjastim i suvoparnim dugim opisima i dijalozima. Neka vrata i pitanja iz prethodnih poglavlja su zatvorena, a par novih su otvoreni. Videcemo kako ce dalje da ide.
Crtez sve bolji!

8/10

Kakva je ostalima Sezona sumaglica? Mozemo i po spoilerima da udrimo i analizi ako ima zainteresovanih.
Za sada mi je i dalje najbolji drugi trejd Lutkina kuca. Genijalno osmisljena i ispricana prica.

Edited by - going going on 22/02/2016 23:01:16
Go to Top of Page

Tonto
Advanced Member4715 Posts

Member since 11/02/2012

Posted - 22/02/2016 :  23:06:44  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonto a Private Message  Reply with Quote
Sezona mi je daleko najdraži sandman i jedan od najdražih stripova uopće. :)

The less I have the more I am a happy man
Go to Top of Page

kasper
Advanced Member

9282 Posts

Member since 04/11/2001

Posted - 24/02/2016 :  20:57:18  Show Profile Show Extended Profile  Send kasper a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by going going
Kakva je ostalima Sezona sumaglica? Mozemo i po spoilerima da udrimo i analizi ako ima zainteresovanih.odlicna je izmaglica, svi sendmeni sem 1, 3, 6, 8 su mi odlicni. ovo je serijal koji se mora citati minimum dva puta, tako da ne sumnjam da ce ti su sledecem krugu ovaj biti bolji
Go to Top of Page

solar
ModeratorCroatia
21432 Posts

Member since 16/03/2004

Posted - 02/03/2016 :  15:45:28  Show Profile Show Extended Profile  Send solar a Private Message  Reply with Quote

"tinton je bio u pravu!"
Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnikGermany
9649 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 09/03/2016 :  11:41:10  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
Malo je teže doći do Sendmena III:Zemlja Snova po prihvatljivoj ceni, a svi ostali albumi su mi više nego dostupni pa moram da pitam:

Hoće li preskakanje 3.sveske (dok je ne nabavim) na bilo kakav način remetiti čitanje četvrte, pete itd?

Dnevnici citanja
www.mrgan-dnevnik.blogspot.com
Go to Top of Page
Page: of 3 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.34 seconds. Snitz Forums 2000