Author |
Topic  |
nagor
Advanced Member

Croatia
12553 Posts
Member since 21/02/2012 |
|
sinister
Average Member

Bosnia and Herzegovina
699 Posts
Member since 10/04/2004 |
Posted - 14/07/2015 : 15:57:12
|
quote: Originally posted by Kruger
Za lisice ne znam, ali psi su uglavnom borci, doduše lojalni su čovjeku, mada se može dogoditi i drugačija situacija. Kad sam bio u susjednoj BiH, prije nekih godinu dana u Bugojnu primijetili smo dosta pasa lutalica. Domaći su objasnili kako se društvo za zaštitu životinja izborilo da i h se ne dira. Bez obzira što su psi lojalni čovjeku, ali određenom, psi lutalice su se počele organizirati u čopore i imati svoj teritorij. Čak su postali pomalo opasni za ljude. Ne znam kakva je sad situacija i jesu li riješili problem pasa lutalica.
To si ti pričao sa nekim neobrazovanim ljudima koji vjeruju u sve što im se servira. Vlada je još 2009. donijela zakon o zaštiti i dobrobiti životinja i obavezala se da će izgraditi azile za napuštene životinje. Do dan danas se to nije desilo, a svake godine se uzimaju pare za to. Društva za zaštitu životinja samo apeliraju na odgovorne da se zakon provede. U međuvremenu se ljudi iživljavaju nad tim jadnim životinjama, ima tu i dosta djece. Truju ih domestosom i smrvljenim staklom, sijeku im šape, stavljaju petarde u usta, siluju ih, gaze autima... Da ne nabrajam dalje. Ne, nažalost, situacija se nije promijenila. Većina tih životinja zazire od ljudi zbog lošeg iskustva i uopće nisu opasni kakvima ih se predstavlja. |
Don't regret the rules I broke, when I die bury me in smoke. |
 |
|
Kruger
Advanced Member

Croatia
17308 Posts
Member since 25/10/2001 |
Posted - 14/07/2015 : 16:31:02
|
quote: Originally posted by sinister
Za lisice ne znam, ali psi su uglavnom borci, doduše lojalni su čovjeku, mada se može dogoditi i drugačija situacija. Kad sam bio u susjednoj BiH, prije nekih godinu dana u Bugojnu primijetili smo dosta pasa lutalica. Domaći su objasnili kako se društvo za zaštitu životinja izborilo da i h se ne dira. Bez obzira što su psi lojalni čovjeku, ali određenom, psi lutalice su se počele organizirati u čopore i imati svoj teritorij. Čak su postali pomalo opasni za ljude. Ne znam kakva je sad situacija i jesu li riješili problem pasa lutalica.
To si ti pričao sa nekim neobrazovanim ljudima koji vjeruju u sve što im se servira. Vlada je još 2009. donijela zakon o zaštiti i dobrobiti životinja i obavezala se da će izgraditi azile za napuštene životinje. Do dan danas se to nije desilo, a svake godine se uzimaju pare za to. Društva za zaštitu životinja samo apeliraju na odgovorne da se zakon provede. U međuvremenu se ljudi iživljavaju nad tim jadnim životinjama, ima tu i dosta djece. Truju ih domestosom i smrvljenim staklom, sijeku im šape, stavljaju petarde u usta, siluju ih, gaze autima... Da ne nabrajam dalje. Ne, nažalost, situacija se nije promijenila. Većina tih životinja zazire od ljudi zbog lošeg iskustva i uopće nisu opasni kakvima ih se predstavlja.
Ustvari, mi smo dva dana bili u Uskoplju/Gornjem Vakufu, činjenica je da ovi iz Uskoplja/Gornjeg Vakufa nisu baš najbolje znali o situaciji u Bugojnom. Čekaj, ako se nisu izgradili azili za pse lutalice onda su prepušteni sami sebi, a mogao sam i misliti nasilja nad životinjama od strane čovjeka će uvijek biti. |
 |
|
dupli
Senior Member

Croatia
1159 Posts
Member since 26/11/2009 |
Posted - 14/07/2015 : 16:52:29
|
dupli Ti si stvarno uporan, što ćemo sad prepisivati od drugih i tvrditi kako je samo to jedina i prava istina?
Ja to nisam nigdje rekao. Samo sam predlozio tekst kojeg mozemo poceti citati i kriticki sagledavati. Imaju li argumenti smisla ili ne. Da li nam se nesto cini kao dokaz ili ne. Sto ide u prilog tvrdnji, a sto ne. Potpuno sam otvoren na to da ti predlozis tekst i da ga zajedno pocnemo kriticki analizirati i gledati imaju li argumenti smisla ili ne. Ako si zakljucio da nitko od nas nema pojma o evoluciji moramo poceti proucavati sto su oni koji imaju vise pojma od nas rekli o tome. Slobodno predlozi neki tekst od nekog koga smatras dovoljno strucnim da mislis kako on ima sto za reci o ovoj temi. Slazem se da izbjegavamo bilo kakva svjetonazorska podbadanja, globalne zavjere i slicno. Tekst s tezama i argumentacijom u korist. Mi onda sagledavamo da li je argumentacija uvjerljiva ili ne. Na kraju cemo vidjeti do kud cemo doci. Npr. filmic kojeg je predlozio nagor mi ne izgleda dobar jer se radi samo o deskriptivnom opisu bez ikakve argumentacije. Iz njega se ne vidi na koji nacin su oni koji su to postavili donosili zakljucke. Evo, slobodno daj prijedlog.
|
 |
|
sinister
Average Member

Bosnia and Herzegovina
699 Posts
|
nagor
Advanced Member

Croatia
12553 Posts
Posted - 14/07/2015 : 17:04:58
|
Ajde Krugeru, dupli dobro govori. Pokušaj ga pratiti... lijepo, kritički i bez spominjanja magije prati i možda svi zajedno nešto naučimo. ;) |
 |
|
izivko
Advanced Member

.jpg)
Germany
13080 Posts
Member since 25/07/2003 |
|
Kruger
Advanced Member

Croatia
17308 Posts
|
Kruger
Advanced Member

Croatia
17308 Posts
|
sinister
Average Member

Bosnia and Herzegovina
699 Posts
Posted - 14/07/2015 : 17:56:24
|
quote: Originally posted by izivko
Kakvi azili za pse? U BiH? U Uskoplju ili Bugojnu? Ko će to financirati, moj Krugeru?
Hehehe, dobra stara: "Ko će to financirati?" Evo, recimo isti oni koji financiraju toliku administraciju uhljeba i neradnika. Bilo bi puno humanije. Našem svijetu kažeš nema para i oni to progutaju i poklope se. A para ima, za svašta nešto... Neću više skretati s teme. |
Don't regret the rules I broke, when I die bury me in smoke. |
 |
|
igor 12
stripovi.com suradnik

4634 Posts
Member since 24/01/2013 |
|
igor 12
stripovi.com suradnik

4634 Posts
|
dupli
Senior Member

Croatia
1159 Posts
Member since 26/11/2009 |
|
Kruger
Advanced Member

Croatia
17308 Posts
|
izivko
Advanced Member

.jpg)
Germany
13080 Posts
Member since 25/07/2003 |
Posted - 14/07/2015 : 19:33:16
|
sinister, izivko
U Uskoplju nismo vidjeli toliko pasa koji lutaju, ovo nam je baš upalo u oko.
Zar je to moguće?
Znaš onaj vic: Hoda Mujo s Kinezima po Sarajevu pa pita Kinez Muju: Kod vas puno pasa lutalica, mi ih nemamo nikako! Kaže njemu Mujo: A jarane jesi li vidio i jedno janje lutalicu? |
Have mercy |
 |
|
igor 12
stripovi.com suradnik

4634 Posts
Posted - 14/07/2015 : 19:35:19
|
ja bi davidu mentonu suprotstavio našeg dragutina gorjanovića-krambergera i naše rvacke neandertalce
|
Vamos a la playa tralalalala |
 |
|
nagor
Advanced Member

Croatia
12553 Posts
|
lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts
Member since 09/12/2005 |
|
Kruger
Advanced Member

Croatia
17308 Posts
|
nagor
Advanced Member

Croatia
12553 Posts
Posted - 14/07/2015 : 20:21:58
|
nagore ja samo prenosim što sam našao.
Ma znam, ali dupli je htio ozbiljno s tobom popričati, a ti stavljaš takve stvari. Sortiraj malo taj "dokazni" materijal. Stvaljaj jače stvari, a ne Noin potop. 
To ko da bi ti netko htio pojasniti pitagorin poučak, a ti počneš "dokazivati" da ne postoje trokuti. Ne možeš tako. Svijet nije mlađi od 10 000 godina i trokuti postoje.  |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
Member since 29/12/2001 |
Posted - 14/07/2015 : 21:08:27
|
"Evidence of common descent of living organisms has been found by scientists working in a variety of fields over many decades and has demonstrated common descent and that life on earth developed from a last universal ancestor, that evolution does occur, and is able to show the natural processes by which the biodiversity of life on Earth developed. This evidence supports the modern evolutionary synthesis, the current scientific theory that explains how and why life changes over time. Evolutionary biologists document evidence of common descent through making testable predictions, testing hypotheses, and developing theories that illustrate and describe its causes."
dakle, ne postoje, nazovimo ih, jaki dokazi za teoriju evolucije postoje ISKLJUČIVO nekakvi posredni dokazi koji se onda nazovu "testable predictions, testing hypotheses, and developing theories"
to je ono što možemo zvati - slabi dokazi
najpoštenije je reći: ne znamo 1.kako nastaje život (ovo izgleda svi priznaju?) 2.kako nastaje čovjek. "ne znamo" u smislu ZNANSTVENOG DOKAZA.
evo za početak |
 |
|
culture vulture
Senior Member

1595 Posts
Member since 21/02/2004 |
Posted - 14/07/2015 : 21:24:02
|
OK, je li pretjerano pojednostavljivanje postaviti pitanje ovako: znamo li ijedan ociti i nepobitan primjer makroevolucije? Dakle, ne da je nesto bilo, recimo, riba i onda postalo posve drugacija riba, nego da je nesto bilo riba i onda postalo nesto posve drugo (bilo sto, samo ne i dalje riba)?
|
 |
|
Kruger
Advanced Member

Croatia
17308 Posts
Posted - 14/07/2015 : 21:46:21
|
quote: Originally posted by nagor
nagore ja samo prenosim što sam našao.
Ma znam, ali dupli je htio ozbiljno s tobom popričati, a ti stavljaš takve stvari. Sortiraj malo taj "dokazni" materijal. Stvaljaj jače stvari, a ne Noin potop. 
To ko da bi ti netko htio pojasniti pitagorin poučak, a ti počneš "dokazivati" da ne postoje trokuti. Ne možeš tako. Svijet nije mlađi od 10 000 godina i trokuti postoje. 
Jesi pogledao ovaj drugi film, dobro, traje dugo. Desetak znanstvenika iz različitih polja stručnosti objašnjavaju, nisu ni bahati ni bezobrazni. |
 |
|
Deers
Advanced Member

Croatia
9582 Posts
Member since 29/03/2004 |
Posted - 14/07/2015 : 21:56:44
|
Mislim da je ovo odlično štivo za početnike, i usto je u stripu :D

@culture vulture
Mislim da ono što ti tražiš nema veze s pojmom makroevolucija :/ |
"Trzaj mišica i nad prazninom sam." |
 |
|
nagor
Advanced Member

Croatia
12553 Posts
Posted - 14/07/2015 : 22:01:55
|
quote: Originally posted by culture vulture
OK, je li pretjerano pojednostavljivanje postaviti pitanje ovako: znamo li ijedan ociti i nepobitan primjer makroevolucije? Dakle, ne da je nesto bilo, recimo, riba i onda postalo posve drugacija riba, nego da je nesto bilo riba i onda postalo nesto posve drugo (bilo sto, samo ne i dalje riba)?
Da, deers ti je dobro rekao.
Ili si jako loše postavio pitanje ili ne shvaćaš baš evoluciju. Evolucija ne funkcionira na način, da će iz "ribe" nastati odjednom krtica ili neka nova vrsta. U igri su milijuni godina, milijarde godina... bezbroj malenih postepenih genskih mutacija. "Dobre" mutacije će načelo "survival of the fittest" odnosno priroda izabrati kao pobjedničke i te idu dalje u život.
Evolucija je spor proces. Milijun godina od jednog stanja do drugog je puno... biće na početku i biće na kraju "mjerenja" su već različita vrsta.
Čini mi se, da dosta ljudi podcjenjuje te vremenske razmake. Smiješno im je što je "iz ribe nastao dinosaur", a nemaju percepciju što znači milijun godina...
|
 |
|
Topic  |
|