Author |
Topic |
PijaniPatak
stripovi.com suradnik
Germany
10035 Posts
Member since 20/02/2010 |
Posted - 19/07/2014 : 11:37:27
|
quote: Originally posted by Curunir
doista nepravedno podcijenjen autor. jest, zbrljao je na kraju s desetak gotovo nečitljivih ppriča, ali učinio je mnogo više nego što će recimo burattini ikad moci sve da živi 500 godina.
U poslednjih par meseci iscitavanja njegovih epozoda sam i ja skapirao. Toninelli je bas nepravedno omrazen scenarista. Njegove prosecne,zanatski odradjene epizode, su daleko bolje od danasnjih proseka. |
DNEVNIK CITANJA: Etika junaštva i deklišeizirani koreni u “Zagor prica...”
|
|
|
velka031
Advanced Member
Croatia
17012 Posts
Member since 18/03/2010 |
|
ike666
Average Member
709 Posts
Member since 01/11/2012 |
Posted - 20/07/2014 : 18:04:11
|
Toninelli je obilježio meni najbolje razdoblje Zagora, a ove priče koje se sada objavljuju u Extri su upravo vrhunske |
Rendal Mutant, Tkac, Jednooki Džek, Vatreno oko... |
|
|
ivan_micic
Senior Member
Croatia
2353 Posts
Member since 19/12/2007 |
|
teller
Advanced Member
Slovenia
18872 Posts
Member since 02/06/2008 |
Posted - 02/08/2014 : 09:07:17
|
dobar je Toninelli, dobar... ali ima i Bure uspjelih epizoda, recimo ona o zatvoru u močvari je odlična...čak je i Laurenti nije pokvario... ako ne drugo čovjek je Zagorovc dušom i tijelom pa ima zato moje poštovanje... |
CITAJTE TELLERA,... DA BI POSTALI BOLJI LJUDI! STRIP JUNAK KOJI UCI POŠTENJU I PRAVDI!
|
|
|
roby05
Advanced Member
Croatia
3016 Posts
Member since 26/07/2013 |
Posted - 02/08/2014 : 11:27:44
|
Predivni su cvitici od majstora Donatellija |
Evala ti dalmatinski puce,pozdrav tebi s Poljuda Hajduce,nasem moru,galebu i skoju,Boze cuvaj Dalmaciju moju. |
|
|
velka031
Advanced Member
Croatia
17012 Posts
|
ike666
Average Member
709 Posts
Posted - 03/08/2014 : 18:53:00
|
Upravo pročitao... predivna epizoda, tečni scenarij, postupno gradiranje napetosti uz obilne doze humora. Zagor na najjače!
Toninelli je bio majstor zanata, kompletni scenarist. Nedostaje mi takav Zagor, ne zbog nostalgije, nego zato jer današnji scenaristi su kvalitetom miljama daleko
|
|
|
goghy
Average Member
Croatia
645 Posts
Member since 11/12/2012 |
|
piquet
Senior Member
Croatia
1592 Posts
Member since 15/03/2003 |
Posted - 04/08/2014 : 12:58:48
|
da...i ja sam odrasao na ovim epizodama...pošto ih nisam već duže vrijeme čitao stalno se iznenađujem da je jedan buratini imao uopće hrabrosti kritizirati toninelia...
...malo ću se osvrnuti na čika koji je i u prošloj i u ovoj epizodi smiješan i zabavan...i to kroz priču a ne nakalemljeno kao buratini kojem je domet humora da se čiko skotrlja niz brijeg i stigne u podnožje prije zagora... |
"I kako se može razaznati je li neciji jezik iskren, ako mu ne gledamo u lice dok govori i ako ne slušamo zvuk njegovih rijeci?" |
|
|
Pavel
Senior Member
Croatia
1233 Posts
Member since 25/08/2005 |
Posted - 04/08/2014 : 13:08:59
|
Nije Burattini kritizirao Toninnelija nego je Toninneli kritizirao Ferrija i htio ga izbaciti iz staffa .Naravno, taj sukob je završio tako da je odletio Toninneli. Da ne govorimo o njegovim vizijama modernizacije Zagora od koje nije bilo ništa, do kraja je pisao manje-više identične priče na isti kalup.
|
Edited by - Pavel on 04/08/2014 13:13:18 |
|
|
piquet
Senior Member
Croatia
1592 Posts
Member since 15/03/2003 |
Posted - 04/08/2014 : 13:18:55
|
to mi nije poznato...koliko sam na forumu čitao bilo je da je bure pisao boneliu i kritizirao toninelia...
...a što se tiče modernizacije da mu uredništvo nije dozvolilo tako da je normalno pisao na isti kalup |
"I kako se može razaznati je li neciji jezik iskren, ako mu ne gledamo u lice dok govori i ako ne slušamo zvuk njegovih rijeci?" |
|
|
solar
Moderator
Croatia
21432 Posts
Member since 16/03/2004 |
Posted - 04/08/2014 : 13:48:18
|
quote: Nije Burattini kritizirao Toninnelija nego je Toninneli kritizirao Ferrija i htio ga izbaciti iz staffa
quote: koliko sam na forumu čitao bilo je da je bure pisao boneliu i kritizirao toninelia...
I jedno i drugo je istina.
Toninelli nije na najbolji način surađivao s Ferrijem, a pred kraj svojeg rada situacija je došla do toga da Ferri više nije htio raditi s njim. Za neke preciznije informacije bi trebalo pročitati Toninellijevu knjigu o tim danima i također još neke izvore. Što se tiče Burattinija, on je godinama prije nego što je postao scenarist pisao Sergiu i davao mišljenja o tadašnjim pričama, sigurno da je tu bilo i dosta kritika. |
Edited by - solar on 04/08/2014 13:49:57 |
|
|
DODSFERD
Advanced Member
Pitcairn Island
29953 Posts
Member since 14/03/2014 |
Posted - 04/08/2014 : 14:39:31
|
Pa to stvarno treba imati velika muda za izbaciti Ferrija u ono vrijeme. |
Sinaitakala Tu'imatamoana 'i Fanakavakilangi Fakafanua |
|
|
ike666
Average Member
709 Posts
Posted - 04/08/2014 : 16:21:08
|
quote: Originally posted by solar
quote: Nije Burattini kritizirao Toninnelija nego je Toninneli kritizirao Ferrija i htio ga izbaciti iz staffa
quote: koliko sam na forumu čitao bilo je da je bure pisao boneliu i kritizirao toninelia...
I jedno i drugo je istina.
Toninelli nije na najbolji način surađivao s Ferrijem, a pred kraj svojeg rada situacija je došla do toga da Ferri više nije htio raditi s njim. Za neke preciznije informacije bi trebalo pročitati Toninellijevu knjigu o tim danima i također još neke izvore. Što se tiče Burattinija, on je godinama prije nego što je postao scenarist pisao Sergiu i davao mišljenja o tadašnjim pričama, sigurno da je tu bilo i dosta kritika.
Vjerojatno je tako nešto bilo... šteta, teško je naći čovjeka koji tečno može ispričati priču, da bude u zadanim ograničenjima, a opet svježa i napeta... Toninelli je bio taj, kao i Nolitta prije njega. |
|
|
kasper
Advanced Member
10882 Posts
Member since 04/11/2001 |
Posted - 04/08/2014 : 16:30:06
|
verovatno se Feriju zgadilo da radi Tonijeve scenarije, ipak je to veliki pad za njega |
Edited by - kasper on 04/08/2014 16:30:24 |
|
|
velka031
Advanced Member
Croatia
17012 Posts
|
teller
Advanced Member
Slovenia
18872 Posts
Posted - 12/08/2014 : 08:54:03
|
pročitao sa guštom, ovo je pravi Zagor...Donatelli odličan ...jedva čekam Brodolom...davno sam to čitao u ZS. Toninelliju ....odlično razdoblje Zagora...u extra a i u redovnom sad kad če skoro JA odiseja... |
CITAJTE TELLERA,... DA BI POSTALI BOLJI LJUDI! STRIP JUNAK KOJI UCI POŠTENJU I PRAVDI!
|
Edited by - teller on 12/08/2014 08:55:21 |
|
|
Džedson
Average Member
534 Posts
Member since 29/04/2008 |
Posted - 12/08/2014 : 10:25:37
|
toninelli je bio pouzdan. njegove priče se uvijek čitaju s lakoćom. problem s njim je ponavljanje sličnih situacija i dijaloga. nešto kao nizzi na willeru. no, kako smo imali prilike doznati, to je moglo biti do tadašnjeg uredništva, koje nije dopuštalo preveliki izbor tema. meni bi bilo zanimljivo vidjeti toninellija danas, kad je izbor tema veći. no i recentno je dobio odbijenicu, nažalost. glavno da se primaju zamberletti i slični rauch, bure i toninelli, to bi bilo ok. |
|
|
DODSFERD
Advanced Member
Pitcairn Island
29953 Posts
Posted - 12/08/2014 : 10:30:27
|
Kako sam u nedjelju navraćao kod rodbine bio sam nakratko u Zagrebu i rekoh idem na kiosk u pothodniku uzeti nešto od ovih izdanja koja su izašla u zadnje vrijeme. Jedino je Blek zadovoljavao kriterije nekakavog glanc stanja dok su recimo Zagori izgledali dosta lošije, pogotovo ovaj extra gdje je jedini dostupni primjerak bio izmrcvaren kao da tamo stoji godinama na milost i nemilost svima koji prođu. Ne razumijem kako strip koji je stigao prije 10 dana u prodaju može tako izgledati ali na kraju sam odlučio da ću čekati prvi odlazak u SNK. |
|
|
teller
Advanced Member
Slovenia
18872 Posts
Posted - 12/08/2014 : 10:44:54
|
quote: Originally posted by DODSFERD
Kako sam u nedjelju navraćao kod rodbine bio sam nakratko u Zagrebu i rekoh idem na kiosk u pothodniku uzeti nešto od ovih izdanja koja su izašla u zadnje vrijeme. Jedino je Blek zadovoljavao kriterije nekakavog glanc stanja dok su recimo Zagori izgledali dosta lošije, pogotovo ovaj extra gdje je jedini dostupni primjerak bio izmrcvaren kao da tamo stoji godinama na milost i nemilost svima koji prođu. Ne razumijem kako strip koji je stigao prije 10 dana u prodaju može tako izgledati ali na kraju sam odlučio da ću čekati prvi odlazak u SNK.
što se BLEKA tiče, ne može njemu ni jedan transport i distribucija Tiska ništa...on je najjači... a što se Zagora tiče,,, taj nesretni strip je bio izgleda prvi na paketu, pa ga povezali špagama,tumbali nogama i povlačili po kombijima...to ne preživi ni neuništljivi Zagor...uvjek najviše metaka popasu prvi u streljačkim redovima... ali tebi za utjehu...u deželu Zagori stignu svi redom glanceri...ko iz tiskare...
|
|
|
|
DODSFERD
Advanced Member
Pitcairn Island
29953 Posts
Posted - 12/08/2014 : 13:35:39
|
Ma ovaj Zagor je izgledao kao da je prelistan barem 50 puta na nimalo nježan način, uz to je bio i vrlo prašnjav a također i dosta ostalih stripova koji su bili u ponudi. Nekom usputnom čitatelju vjerojatno to nebi smetalo ali ja nisam htio uzimati jer ću samo tjedan dana kasnije imati priliku uzeti bolje primjerke. |
|
|
markotamara
Senior Member
Croatia
2783 Posts
Member since 26/05/2013 |
|
velka031
Advanced Member
Croatia
17012 Posts
Posted - 16/08/2014 : 11:34:27
|
quote: Originally posted by DODSFERD
Ma ovaj Zagor je izgledao kao da je prelistan barem 50 puta na nimalo nježan način, uz to je bio i vrlo prašnjav a također i dosta ostalih stripova koji su bili u ponudi. Nekom usputnom čitatelju vjerojatno to nebi smetalo ali ja nisam htio uzimati jer ću samo tjedan dana kasnije imati priliku uzeti bolje primjerke.
Ja na moru u 13 dana nisam nasao nijedan, NIJEDAN primjerak u glanc stanju, a obisao sam kioska koliko hoces, govorim o ovom Zagoru... Taj strip moram imati ocuvan kako treba. A neki su bili u takvom stanju, kao da su izasli negdje pocetkom 90-ih... Prestrasno. Da stvar bude gora, i neki puno skuplji stripovi, npr. Tex i Zagor maxi su takodjer izgledali kao da su prosli nuklearnu katastrofu... I naravno, neizostavno gundjanje prodavacice koje me sigurno drzala zadnjom budalom i cjepidlakom kad sam joj to sve hladno vratio uz komentar da to ne vrijedi ni jednu kunu! Hoce li Ludens napokon poduzeti nesto po ovom pitanju, pa ovi moroni iz tiska im ruse ionako ne bajnu prodaju! |
|
|
DODSFERD
Advanced Member
Pitcairn Island
29953 Posts
Posted - 16/08/2014 : 11:48:52
|
Prodavači na kioscima još uvijek tretiraju strip kao dnevne novine... kada pročitaš baciš u koš, ostaviš na klupi/kafiću/čekaoni/vlaku i sl. Dok god se ne promijeni način razmišljanja bit' će ovako kako već jest. |
|
|
Topic |
|