Author |
Topic |
Beva
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
6095 Posts
Member since 04/06/2007 |
Posted - 28/10/2024 : 10:41:32
|
Kupovao redovno i imao sve brojeve 1 - 99, onda broj 100 nije došao u BiH jer su ga u Hrvatskoj (čini mi se) besplatno dijelili uz novine pa nije ništa ostalo za nas. Onda sam razmijenio i prvih 99 brojeva jer sam ih ionako kupovao više zbog podrške, nisam ni blizu sve čitao.
quote: Originally posted by Deers
Nadao sam se napokon novim pričama Sergeja.
Pričao sam nedavno s Macanom u Mostaru, kaže da treba još cca 200 stranica Sergeja uraditi do završetka, a kad će i hoće li mislim da ni on sam ne zna. |
Jubilarni Polo 10!http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=51213 |
|
|
Deers
Advanced Member
Croatia
9421 Posts
Member since 29/03/2004 |
Posted - 28/10/2024 : 10:58:30
|
quote: Originally posted by Beva
Pričao sam nedavno s Macanom u Mostaru, kaže da treba još cca 200 stranica Sergeja uraditi do završetka, a kad će i hoće li mislim da ni on sam ne zna.
Da, tri ciklusa. Ovo je jedan od onih stripova sa kojim sam odrastao i bili bi mi krivo da baš nikad ne vidimo kraj. Ali ne neki zbrzani nego onako kako je (valjda) autor zamislio. Možda neki crowdfunding ali apsolutno shvaćan Macana ako mu se ne da bakćat s time. Ne znam, imam osjećaj da, i od nas četrdesetak koji smo pratili Sergej u Lavirintovom izdanju, bi pola dalo 100€ za tih 200 stranica, to ipak ne bi bilo ni približno dovoljno da se netko upusti u izdavanje a kamoli crtanje. |
"Trzaj mišica i nad prazninom sam." |
|
|
Beva
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
6095 Posts
Member since 04/06/2007 |
|
jaki
Advanced Member
Croatia
26949 Posts
Member since 13/03/2004 |
|
Lorda
Average Member
Croatia
658 Posts
Member since 07/11/2002 |
Posted - 31/10/2024 : 10:49:39
|
Jedan sam od od rijetkih koji sam kupovao reviju do samog kraja. Jest da sam ju u zadnje vrijeme samo kupovao i odlagao na policu jer je otisak nekada bio tako kriminalno loš da se nije dalo čitati. Tome naravno nije krivo uredništvo nego vjerojatno Večernjak koji očigledno nije baš odriješio kesu da to bude barem koliko toliko pristojno tiskano. Šteta jer je strip ipak vizualni medij prvenstveno tako da taman i nekad mutan tisak nije baš doprinio popularizaciji revije. No bilo je stvarno dobrih stripova unutra.
Mada evo toliko je stripovska ekipa tužna zbog gašenja (da je bar to jedna od desetaka revija koje se pojavljuju na našim kioscima) pa bih i razumio ali da se jedva skupilo 10tak komentara, to je baš tužno. Da je u pitanju sedamdeset sedmi reprint Zagora bilo bi mnogo više kometara, to isto govori o strip publici kod nas. Tako da Strip revijo Večernjeg lista počivaj u miru i ne vraćaj se više... |
Edited by - Lorda on 31/10/2024 11:31:47 |
|
|
jaki
Advanced Member
Croatia
26949 Posts
Member since 13/03/2004 |
Posted - 31/10/2024 : 11:09:15
|
Ma čekaj... I sam si napisao da je bio loš(po meni očajan)otisak... I to bi neko trebao kupiti zbog čega?
|
Ja sam fetišist papira! |
|
|
alexts
Advanced Member
Serbia
8360 Posts
Member since 25/09/2005 |
Posted - 31/10/2024 : 11:17:59
|
quote: Originally posted by jaki
Ma čekaj... I sam si napisao da je bio loš(po meni očajan)otisak... I to bi neko trebao kupiti zbog čega?
Pa informacija. Vidiš kakav je neki strip, ako ti nije bitan, nije ti bitan ni otisak, ako ti je super, nabavljaš ga u albumu.
|
|
|
Lorda
Average Member
Croatia
658 Posts
Member since 07/11/2002 |
Posted - 31/10/2024 : 11:30:04
|
quote: Originally posted by jaki
Crno bijeli stripovi su bili sasvim ok, problem su bili stripovi u boji, vjerojatno zbog vrlo jeftinog papira... A i vjerojatno su Reviju tiskali na kraju radnog vremena kada su završili tisak svih bitnijih tiskovina, znači tamo negdje pred jutro kada su majstori vjerojatno već bili pod gasom .
I slažem se da je to moglo odbiti dio kupaca, meni je to vrlo smetalo. No s obzirom da je to bila jedina takva Revija koja je redovito izlazila i to na kioske žao mi je što nije opstala bez obzira što je izdržala relativno dugo. |
|
|
alexts
Advanced Member
Serbia
8360 Posts
Posted - 31/10/2024 : 11:41:50
|
Ja sam Dragoa u reviji video prvi put, Hermanov vestern Duke, Vekovnike i još toga.
Nažalost, distribucija u Srbiji nije postojala; sporadično sam uzeo neki broj preko A. Forda. Sad mi je žao što AF nema poslednjih više brojeva, baš bih sad uzeo neki, kad znam da neće više izlaziti.
Nema više ni starije brojeve, ali poslednjih nekoliko nije ni dobijao. |
|
|
Ernie Pike
Senior Member
Croatia
2852 Posts
Member since 06/03/2012 |
Posted - 31/10/2024 : 15:33:58
|
Nedostaje mi samo nekoliko brojeva i žao mi je zbog prestanka izlaženja. Otisak je ponekad bio slabiji, ali to nije neki problem za nas koji smo odrasli na strip revijama koje su izlazile sedamdesetih i osamdesetih. Uostalom, kad god bih bio u prilici kupovao bih francuski L'Immanquable i često bi se dešavalo da otisak nije bio baš najbolji.
Ono što je meni puno važnije je da sam imao priliku čitati stare i nove stripove u jeftinoj strip reviji redovito svaki mjesec. Isto kao i alexts i ja sam prvi put u Strip reviji čitao Duke ili Vekovnike. |
|
|
Poli
Advanced Member
Slovenia
38181 Posts
Member since 26/10/2007 |
Posted - 31/10/2024 : 16:21:16
|
quote: Originally posted by alexts
Pa informacija. Vidiš kakav je neki strip, ako ti nije bitan, nije ti bitan ni otisak, ako ti je super, nabavljaš ga u albumu.
Toga nema danas na internetu?
Drukcije SRVL sam nabavljao i ja, to jest jos mi fali nekoliko brojeva, ali istina da je nisam citao vec davno. Mislim da su danas strip revije vec pomalo prezivet koncept, ali sve dok nas ima jos par, mogu se prodavati u nekom malom tirazu.
|
Anything is possible dec d uej Be the Change You Want to See
|
|
|
Deers
Advanced Member
Croatia
9421 Posts
Member since 29/03/2004 |
Posted - 31/10/2024 : 16:38:06
|
Daleko od toga da sam bio redovan ali uvijek sam pogledao cega ima unutra i kad god je bio Williamson, neki domaći strip ili neki meni zanimljiv serijal sam ga kupio. |
"Trzaj mišica i nad prazninom sam." |
|
|
matori paraliticar
Senior Member
2344 Posts
Member since 23/12/2022 |
Posted - 31/10/2024 : 16:45:21
|
Divna stara dobra vremena, koja je cena bila sada pri kraju ah deluje da je 3 evra
valjalo bi da zadnji broj izadje isti dan u godini kao prvi..
Lastan/dveribad 1096 Posts Member since 22/07/2011 Posted - 18/08/2014 U nedjelju,28.12 2014 na svim kioscima pojavit će se novi broj Strip revije Večernjeg lista, broj 16! U paketu sa Večernjim listom dobijete strip reviju za samo 9,90 kn! |
Ja se nadam da ce se vremenom izboriti umetnost stripa i da ce sve propusteno biti nadomesteno! |
Edited by - matori paraliticar on 31/10/2024 16:46:14 |
|
|
canobi
Starting Member
56 Posts
Member since 05/11/2005 |
Posted - 01/11/2024 : 08:45:04
|
Imam sve brojeve i sva 3 specijala, jako malo od toga sam pročitao. Užasno su mi išli na živce sa objavljivanjem u nastavcima i mjesečnim ritmom, ali sad bar znam da je sve kompletirano pa ću nešto od toga i pročitati. I ja mislim da je jako ograničen broj kupaca za takav koncept revije, većinom mi, stari konji koji kupuju iz nostalgije ali čak ni među nama baš svi - ljudi si mogu priuštiti albumsko izdanje pa im ovakav format nije zanimljiv. Druga stvar koja je išla na živce je taj neki kvaziznanstveni pristup, ako se dobro sjećam čak su u nekim brojevima objavljeni dijelovi nečijeg magistarskog ili doktorskog rada o stripu, pa biografije autora i slične stvari. Nije baš neki put prema popularizaciji stripa i pridobivanju nekih novih generacija, dugo su još i trajali... |
|
|
Cromwell
Advanced Member
Croatia
4366 Posts
Member since 10/09/2011 |
Posted - 01/11/2024 : 10:59:30
|
Strip revije su stvar prošlosti već 20+ godina. Čim prije ljudi sami sebi to priznaju biti će im biti bolje.
|
Bok, kako si.
|
|
|
alexts
Advanced Member
Serbia
8360 Posts
Posted - 01/11/2024 : 11:14:10
|
quote: Originally posted by Cromwell
Strip revije su stvar prošlosti već 20+ godina. Čim prije ljudi sami sebi to priznaju biti će im biti bolje.
Pa dobro, priznajemo, ali istina ima više strana.
I u doba najveće popularnosti revija, ugasile bi se one koje nisu imale dobru ili dovoljno komercijalnu koncepciju, odnosno uredništvo koje bi moglo da iznese.
Strip revija Večernjeg lista, ma koliko meni bila simpatična, predugo nije ništa menjala na bolje, nije bila zainteresovana da ima neke stalne serijale, koji bi se pratili (a koji su uvek bili mamac za čitaoce u revijama), da bude atraktivnija. Lako je pričati, a uslovi danas za nabavku i plaćanje su teški, jer nema dobre prodaje, ali nikad se ne može tvrditi da je sve neizbežno i razlog samo jedan. |
|
|
Tonto
Advanced Member
8425 Posts
Member since 11/02/2012 |
Posted - 01/11/2024 : 11:46:40
|
... i fibrin godisnjak je koncept revije pa ide kako se meni cini jako dobro (marko bi mogao reci tocno koliko je zadovoljan). Trebalo bi znacit da koncept i dalje funkcionira samo su pravila distribucije promijenila. |
The less I have the more I am a happy man |
|
|
Tonto
Advanced Member
8425 Posts
Posted - 01/11/2024 : 11:49:03
|
Kvaliteta izdanja ocigledno igra ulogu. Citatelje odbija mutni otisak na guzpapiru. |
|
|
Ernie Pike
Senior Member
Croatia
2852 Posts
Member since 06/03/2012 |
Posted - 01/11/2024 : 12:13:15
|
U nekoliko komentara se naglašava oprečnost strip revija i strip albuma/integrala danas. Mislim da je ta dihtomija lažna. Strip revija i album su komplementarni i imaju svoje uloge u stripovskom "ekosustavu". Strip revija VL je bila daleko od savršene, ali ljudi koji su je radili vole strip i našli su i poslovni i urednički model koji je omogućio da izađe 134 broja što je puno više od bilo koje druge strip revije u Hrvatskoj u zadnjih 50 godina. |
|
|
alexts
Advanced Member
Serbia
8360 Posts
Posted - 01/11/2024 : 12:17:02
|
I umesto sad da im dodele neku nagradu, priznanje za doprinos u kulturi, oni kažu - bio im mutan otisak i loš papir, tako im treba.
Nema pravde. |
|
|
Tonto
Advanced Member
8425 Posts
Posted - 01/11/2024 : 12:50:35
|
quote: Originally posted by Ernie Pike
U nekoliko komentara se naglašava oprečnost strip revija i strip albuma/integrala danas. Mislim da je ta dihtomija lažna. Strip revija i album su komplementarni i imaju svoje uloge u stripovskom "ekosustavu". Strip revija VL je bila daleko od savršene, ali ljudi koji su je radili vole strip i našli su i poslovni i urednički model koji je omogućio da izađe 134 broja što je puno više od bilo koje druge strip revije u Hrvatskoj u zadnjih 50 godina.
U eko sustavu organizmi evoluiraju da bi prezivjeli. |
|
|
kifi
Junior Member
444 Posts
Member since 30/10/2005 |
Posted - 01/11/2024 : 16:07:22
|
Svi se baviti konceptom strip revije. Sa 12 kuna otišla cijena na 3.10 eura ( 23kune). Dilan dog košta 3.30. Ne čini vam se da je ipak i cijena krivica zbog pada prodaje?⁶ |
|
|
Aco
stripovi.com suradnik
Slovenia
6208 Posts
Member since 29/11/2001 |
Posted - 01/11/2024 : 16:49:36
|
quote: Originally posted by Peyo
Šteta. Ja sam je kupovao redovno, ali očito da nije bila po volji strip publike kod nas.
Bilo bi lijepo da objave još ponešto od Neugebauera, npr. Winnetoua, Bednjaneca, Bekera i dr., a i od mlađih autora.
Kupujem redovito od prvog broja i bilo je odličnih stripova/serijala (+ su jedini objavljivali nove Hermannove albume), ali upravo sa objavljivanjem navedenih stripova (+orientaciji na stripove čija prava drži SAF), počeo je pad kvalitete.
Znači svaka čast velikanima stripa kao što je NeUgebauer, ali konkretno Winnetou je danas nečitljiv. Naravno, treba ga objaviti (uz sve ostalo, dakle kompletan opus) ali ne na ovakav način u reviji. Iluzorno je bilo očekivati da šira publika prihvati tako nešto. |
Bond.James Bond. |
|
|
Peyo
Advanced Member
Croatia
10396 Posts
Member since 28/10/2005 |
|
Aco
stripovi.com suradnik
Slovenia