forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 Razotkrivanje mita: Demoni ludila
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 33

nenno
Advanced Member

Croatia
3070 Posts

Member since 15/08/2003

Posted - 18/09/2014 : 14:05:50  Show Profile Show Extended Profile  Send nenno a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by King Warrior

I to je tacno, klasici se ne trebaju zanemariti, ali isto tako ne treba odbijati ni nesto novo, pogotovo ako je odlicno uradjeno.
Tako npr. Eastwoodov Unforgiven u svakom pogledu tuce sve i jedan klasicni western. Taj film je na vrhu tog zanra, iako je nastao tek u devedesetim godinama.
Demon ludila je Zagorov Unforgiven.

Namjerno nisam spomenuo Unforgiven, slažem se s tobom - odličan film, ali u konačnici on je ipak western zar ne? Isto tako i Zagor mora evoluirati, ali uvijek će ostati isti lajt-motiv - nepobjedivi junak koji se bori protiv zla

„And I know what I want….When the timing is right…Then I'll take what is mine…I am the clansman“
"...gdje god da te život nosi, uvijek moraš znati 'ko si..."
Go to Top of Page

Poncho
stripovi.com suradnik

Croatia
3464 Posts

Member since 31/08/2007

Posted - 18/09/2014 : 14:07:06  Show Profile Show Extended Profile  Send Poncho a Private Message  Reply with Quote
Zanimljivo, još nitko nije dao neku pravu analizu gdje bi razotkrio mit Demona ludila. Pregovori su zasad jedino vezani uz paralelnu dimenziju, a taj aspekt uopće nije stran Zagorovu svijetu, Zagor je od početka strip za sve žanrove. Taj prigovor je na razini forme i slabašan je. Dajte gospodo prave argumente, udarite u meso "mita" .

Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13122 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 18/09/2014 : 14:10:27  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Johnny Difool

Mislim da nije riječ o tome da on n(ij)e voli(o) Zagora

nisam siguran za ovo
to je legitimna interpretacija fanova, ali nekako mi se čini da je Sclavi upravo htio srušiti Zagora... i dao si je oduška. itekako.

kažem, krenuo sam u proučavanje ove teme i još nisam na stopostotnim pozicijama, ali sve (mi) govori da je upravo tako.
treba tu sagledati čitav kompleks "Sclavi": od početaka i uleta, posprdnog pomalo, na Zagoru, pa podrivanje kao konstanta i onda - veliko finale Demoni ludila. u to vrijeme je već izlazio "njegov" životni projekt, Dylan Dog i nije više trebalo u rukavicama.

Zagor NIJE Sclavijev svijet i to je on, čini mi se, jasno pokazao. što je legitimno.

ovdje samo pokušavamo postaviti stvar na mjesto.
Go to Top of Page

Poncho
stripovi.com suradnik

Croatia
3464 Posts

Member since 31/08/2007

Posted - 18/09/2014 : 14:14:24  Show Profile Show Extended Profile  Send Poncho a Private Message  Reply with Quote
Ali Stinky, Zagor na kraju te epopeje izlazi kao div dobra i ponosno korača u zoru. I sam sumnjam u Sclavijeve namjere, ali Zagor nije srušen već je izašao kao veći heroj nego ikada.

Edited by - Poncho on 18/09/2014 14:14:57
Go to Top of Page

Elderane84
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
3247 Posts

Member since 30/10/2008

Posted - 18/09/2014 : 14:28:41  Show Profile Show Extended Profile  Send Elderane84 a Private Message  Reply with Quote
Nije Sclavi rusio, ali se jeste sprdao, ma sta ko mislio. Mozda i ne toliko u Divovima dobra i zla, ali sam siguran da se dobro zabavio dok je citao Teror seste planete i u zavrsnici vidio Zagora koji lukom i strijelom jurisa na brod predvidjen za medjuzvjezdana putovanja :) To mu je sigurno bilo nadahnuce za Thundermana ili Plamenu Lobanju, samo sto on nije Nolita da od obicne pricice za laku noc stvori ultra emotivno i nezaboravno djelo. Meni su Divovi prvenstveno najveca prica o Helingenu, prica koja zapravo omogucuje Boseliju da ga vrati sa Vendigom, i da mu moci koje ranije nije imao. Helingen sa Divovima tek pocinje, a ne zavrsava.
Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25297 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 18/09/2014 : 14:33:31  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message  Reply with Quote
Sclavi nam je kroz sve snove i paralelne svetove u Divovima u stvari pokazao Zagorovu realnost. To jest, ovu našu, pravu realnost. Pokazao nam je da se od mita i legendi ne živi.
Zato u stripu sve vrvi od arhineprijatelja i isto takvih prijatelja, Indijanske, a i one Zagorove mitologije, prevare i prijateljstva, međuljudskih i onih unutrašnjih sukoba.
U toj jednoj priči su sublimirane sve predhodne, kao i priče koje će slediti. I šta danas znamo? Indijanci su gotovo istrebljeni, suživot belih i crvenih ljudi nikada nije bio moguć. Zagorova vladavina i njegovo carstvo su zasnovani na laži. Zagor nije besmrtan, nije sin Manitua. Štaviše, on predstavlja ono što sledi: beli čovek koji gospodari Indijancima.

Na samom kraju nam Sclavi ipak kaže da je možda ipak bolje verovati idealima, iako Dobro ne pobeđuje uvek.

Zato je valjda i ova priča toliko velika. Funkcioniše na više nivoa, u Zagorovom svetu i mitologiji, ali i kao one shot izdanje.

I am legion. I do not forget. I do not forgive.

Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13122 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 18/09/2014 : 14:38:38  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Poncho

Ali Stinky, Zagor na kraju te epopeje izlazi kao div dobra i ponosno korača u zoru. I sam sumnjam u Sclavijeve namjere, ali Zagor nije srušen već je izašao kao veći heroj nego ikada.

polako;)
krenuo sam čitati, naravno nisam još do kraja
mijenja li kraj BITNO čuvenu, kultnu i svima-vidljivu-upečatljivu-zapamćenu POSTAVKU o Zagoru koji gubi samog sebe, to tek trebam vidjeti... pa ću dati pravorijek;)

kažem, dobra je tvoja namjera i tumačenje o afirmaciji Zagora, no gotovo da izrazito sumnjam u takvu Sclavijevu ideju.
ti kažeš da bez obzira na Sclavija, na kraju itd. ponavljam, treba sagledati gdje su TEŽIŠTA ove priče i kamo i kako ona nose IDEJU.
Go to Top of Page

Poncho
stripovi.com suradnik

Croatia
3464 Posts

Member since 31/08/2007

Posted - 18/09/2014 : 14:48:55  Show Profile Show Extended Profile  Send Poncho a Private Message  Reply with Quote
Težište je upravo na Zagoru kao apsolutnom heroju. Sclavi ga je srušio samo da bi ga izgradio ponovno. Zašto bi rušenje Zagora bilo zabranjeno? Zagor je strip akcije, ne može biti pasivan. Sclavijeva subverzija je ipak na Zagorovu putu. Cijela epopeja je potvrdila Zagora, nije ga oborila. Čak i Sclavi Zagora naziva divom dobra, dojmljiva metafora. Zagor je pobjedio Hellingena, a možda i samog Sclavija.

Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13122 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 18/09/2014 : 14:55:15  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
što se tiče "paralelnih svjetova"
to nije problem. paralelni svjetovi i Zagor, nije to neobično, sve može (ako se dobro uradi).

ovdje, pčeo sam čitati ponovo, i ne mogu reći da mi je dosadno, bezveze itsl.
s druge strane, non-stop obrati, košmari, "sve može da se desi" i autor daje oduška FANTAZIJI.
fantazija iliti mašta je svakako znana estetska kategorija i neki ju vrhunski vrednuju.
osobno ne spadam u takve, u smislu da bih dao prvenstvo mašti - to sam činio nekada, prije. danas više nisam na toj poziciji.
s tim u vezi, sami ti obrati i 'nevjerojatni' događaji, ne znaš gjde počinje "stvarnost" a gdje "san" i ne možeš predvidjeti što će sljedeće 'iskočiti', kažem, nije mi to ovdje urađeno bezveze, ali nije ni vrh vrhova.
općenito mi Sclavi nije omiljen ni u Morgani ni u Priči ni o kome i sl.

toliko za sada o "paralenim svijetovima".
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13122 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 18/09/2014 : 14:59:32  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Zašto bi rušenje Zagora bilo zabranjeno?

nije zabranjeno
samo raspravljamo je li ovo najbolji Zagor ikada... je li ideja rušenja Zagora sama esencija mudrosti... je li spektakl koji prati stvar presudna kategorija... itd.
Go to Top of Page

Poncho
stripovi.com suradnik

Croatia
3464 Posts

Member since 31/08/2007

Posted - 18/09/2014 : 15:02:13  Show Profile Show Extended Profile  Send Poncho a Private Message  Reply with Quote
Kad se fantaszija pojavi tu i tamo u serijalu definitivno ne možemo govoriti o prvenstvu svijeta mašte. Zagor se ne može bojati da u kojoj epizodi se susreće s fantazijom. Zar bi prigovor fantazije u jednoj epizodi mogao biti legitiman?

Razumijem tvoje rezone Stinky, i sam volim čvrsto imati noge na zemlji. Ali i taj žanr mora doći s vremena na vrijeme na dnevni red jednog svežanrovskog stripa kakav je Zagor.
Go to Top of Page

Poncho
stripovi.com suradnik

Croatia
3464 Posts

Member since 31/08/2007

Posted - 18/09/2014 : 15:06:40  Show Profile Show Extended Profile  Send Poncho a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by stinky

quote:
Zašto bi rušenje Zagora bilo zabranjeno?

nije zabranjeno
samo raspravljamo je li ovo najbolji Zagor ikada... je li ideja rušenja Zagora sama esencija mudrosti... je li spektakl koji prati stvar presudna kategorija... itd.

Ne možemo objektivno utvrditi broj 1, ali Divovi spadaju u onaj najveći, klasni dom.

Ideja rušenja je velika, bila je nešto novo. Osim toga, to je i najduža epizoda Zagora, grandiozna epopeja, mora biti spektakl.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13122 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 18/09/2014 : 15:08:27  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
ma jasno, nije problem fantazija
ne znam razumijemo li se skroz na skroz;)
sve je fantazija u zagoru, ako se baš hoće... i Sclavijeva fantazija u Demonima je dobra (zasad mi je dobra, došao sam do str. 200 otprilike), ali ovdje raspravljamo je li NJABOLJA, je li VRH VRHOVA, APSOLUTNI TRON. znači, tu nije riječ treba li ili valja li fantazija općenito, nego što je to što Demone ludila čini/ne čini najboljim svih vremena... i stoga se ovdje neki detalji stavljaju pod jače povećalo, pa otuda KAO DA se govori protiv toga principijelno. ali to je samo KAO DA, tako se ponekad čini zbog svega navedenog.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13122 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 18/09/2014 : 15:11:23  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ne možemo objektivno utvrditi broj 1, ali Divovi spadaju u onaj najveći, klasni dom.

Ideja rušenja je velika, bila je nešto novo. Osim toga, to je i najduža epizoda Zagora, grandiozna epopeja, mora biti spektakl.

1. ne možemo bezrezervno utvrditi, ali pokušavamo, približavamo se. to je i cilj teme.

2.sve ovo što kažeš stoji

3. pa ipak!
Go to Top of Page

Poncho
stripovi.com suradnik

Croatia
3464 Posts

Member since 31/08/2007

Posted - 18/09/2014 : 15:18:45  Show Profile Show Extended Profile  Send Poncho a Private Message  Reply with Quote
Nemam ništa protiv dovođenje Demona u pitanje, dapače Zagora treba duboko analizirati. Akcija jest Zagorova srž, takve trebaju biti i rasprave. Nije slučajno da su Zagorove teme najvitalnije na forumu. Dođe mi da i sam krenem rušiti Demone kad vidim da zasad samo Stinky ima volje poraditi na tome. Ostale kritike su slabašne i gube se na formalnim prebacivanjima.

Na kraju krajeva, tehnika obaranja da bi se na kraju uzdignula tema jest srž Demona i Zagora samoga. Demoni se razotkrivanjem mogu još više potvrditi, kao što se Zagor kroz Demone potvrdio.

Go to Top of Page

adriano
Advanced Member

Croatia
4528 Posts

Member since 12/11/2009

Posted - 18/09/2014 : 15:19:09  Show Profile Show Extended Profile  Send adriano a Private Message  Reply with Quote
tako je. svako malo se skace iz jedne u drugu dimenziju, pa se covjek izgubi u svemu tome. koliko je uopće bilo tih dimenzija i svjetova? Da li je bitno što se tamo dešavalo? MOžeš slobodno preskočiti 200 strana, jer nećeš mnogo izgubiti.
quote:
Originally posted by stinky

što se tiče "paralelnih svjetova"
to nije problem. paralelni svjetovi i Zagor, nije to neobično, sve može (ako se dobro uradi).

ovdje, pčeo sam čitati ponovo, i ne mogu reći da mi je dosadno, bezveze itsl.
s druge strane, non-stop obrati, košmari, "sve može da se desi" i autor daje oduška FANTAZIJI.
fantazija iliti mašta je svakako znana estetska kategorija i neki ju vrhunski vrednuju.
osobno ne spadam u takve, u smislu da bih dao prvenstvo mašti - to sam činio nekada, prije. danas više nisam na toj poziciji.
s tim u vezi, sami ti obrati i 'nevjerojatni' događaji, ne znaš gjde počinje "stvarnost" a gdje "san" i ne možeš predvidjeti što će sljedeće 'iskočiti', kažem, nije mi to ovdje urađeno bezveze, ali nije ni vrh vrhova.
općenito mi Sclavi nije omiljen ni u Morgani ni u Priči ni o kome i sl.

toliko za sada o "paralenim svijetovima".

Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6029 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 18/09/2014 : 15:31:57  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by adriano

tako je. svako malo se skace iz jedne u drugu dimenziju, pa se covjek izgubi u svemu tome. koliko je uopće bilo tih dimenzija i svjetova? Da li je bitno što se tamo dešavalo? MOžeš slobodno preskočiti 200 strana, jer nećeš mnogo izgubiti.

A ne možeš tek tako diskreditirati nešto jer ti nisi uspio pratiti radnju.

Sve iz Divova se dogodilo, ali u paralelnoj dimenziji. Ostavilo je traga na Zagoru, samim tim je bitno. Sjećam se da se u idućem pojavljivanju Hellingena Zagor prisjećao Divova, znači on se sjeća - dogodilo se.

A zašto bi paralelne dimenzije bile same po sebi loše, dobili smo priliku vidjeti Zagora u realnijem svijetu, meni je bilo zanimljivo. Zagor je ostao isti, okolina se promijenila i drukčije reagirala na njega, to je po meni odlična postavka za zanimljivu priču.

Jubilarni Polo 10!http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=51213
Go to Top of Page

Poncho
stripovi.com suradnik

Croatia
3464 Posts

Member since 31/08/2007

Posted - 18/09/2014 : 15:49:54  Show Profile Show Extended Profile  Send Poncho a Private Message  Reply with Quote
http://www.stripovi.com/magazin/divovi-dobra-i-zla-analiza-jednog-multiverzuma/209/

Odličan Patkov tekst, dubok naklon.

Ove vinjete su jasan pokazatelj da Zagor na kraju nije oboren već je izašao iz škripca još veći.

Edited by - Poncho on 18/09/2014 15:51:12
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13122 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 18/09/2014 : 16:01:34  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
da, da, Poncho, dobro zboriš
jel se to meni čini ili je posljednjih tjedan dana baš živnula tema Zagor u raznim vidovima? imamo li to neku kemiju na djelu? kao da traje jedna dobra sinergija...

...

još malo priloga temi Demona

- na sajtu imamo dva teksta, oba stopostotna afirmacija: jedno prepričavanje fabule DDevila na sto strana i jedna analiza PPatka

- ocjene čitatelja (velik odaziv) - 91%, znači supervisoko

- tema je više puta raspravljana na forumu, tko ima volje i živaca nek potraži

- najnovija, manhunterova, tema ponovo privlači pozornost, dakle vrlo je živa

- strip je izdan dva puta do sada, u ZS i VČ odabrane priče

našao sam na recenzijama ovaj komentar, solar je to (kao uvijek) vrijedno zabilježio. ne znam točno kada sam ovo pisao, vjerojatno ima par godina. izgleda da sam tada više bio nabrušen na Demone nego sada. svejedno, većinu rečenoga potpisujem i sada. jedino ću pokušati prići još objektivnije i možda mrvicu viših saznanja, u ovoj najnovijoj ekspertizi Demona koja je u procesu;)

"- "Djole ne čita Zagora, nego Sclavija. On ne razumije Zagora i zbog te okolnosti može uzdizati "Divove dobra i zla" u nebesa. Nije to loš strip, dapače, no definitivno nije suština Zagora, a s druge strane, nije ni nešto epohalno.
Ono što Djole ne shvaća: Zagor ne može "izgubiti svoj centar", jer on sam jest centar ... svega ostaloga. Krug života koji gubi centar nije stvar Zagora, nego Sclavija i Djoleta i njihove malodušnosti. Mnogi su tako pričali koješta i gubili centre, a Zagor stoji postojano u središtu i iz tog središta odlazi uravnotežiti periferiju."
- "Sclavijevo, skeptično rezoniranje, je stvar tzv. 'zdravog razuma'. Svatko, kada malo porazmisli o stvarima, dolazi do skepse; kaže se da čovjek "izgubi nevinost", što će reći, ne vjeruje više u objavljene autoritete, ne uzima stvari zdravo za gotovo. To je uradio Sclavi i rekao da svatko ima loš dan. Zagor ima jedan loš dan i tu se ruši čitava njegova misija, zapravo, njegova suština. Sclavi nas želi 'osloboditi' vjerovanja u nepogrešivost Zagora. Veže pojmove skeptičnost i sloboda, ali, "sloboda nije neko svojstvo, ona je čin".
Nolittine epizode su puno slobodnije od ove Sclavijeve skepse. Sloboda nije izraziti sumnju u autoritet, već djelovanje autoriteta tako da se mijenja svijet. Nolitta piše priče po tom ključu (njegove epizode su filozofija slobode), Sclavi to dovodi u pitanje, takoreći sa jednom upadicom sa strane."

Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13122 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 18/09/2014 : 16:05:02  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Odličan Patkov tekst, dubok naklon.

nisam vidio ovaj tvoj post, ali izgleda da smo slično razmišljali: sabrati sve materijale;)
Go to Top of Page

solar
Moderator

Croatia
21432 Posts

Member since 16/03/2004

Posted - 18/09/2014 : 16:16:59  Show Profile Show Extended Profile  Send solar a Private Message  Reply with Quote
Ajmo te tekstove učiniti malo vidljivijim:

"Demoni ludila" - Analiza PijanogPatka

Edited by - solar on 18/09/2014 16:20:08
Go to Top of Page

solar
Moderator

Croatia
21432 Posts

Member since 16/03/2004

Posted - 18/09/2014 : 16:26:34  Show Profile Show Extended Profile  Send solar a Private Message  Reply with Quote
"Demoni ludila" - recenzija i komentari

Edited by - solar on 18/09/2014 16:27:44
Go to Top of Page

Zeljko Ferri
Senior Member

Serbia
1304 Posts

Member since 15/12/2004

Posted - 18/09/2014 : 16:26:42  Show Profile Show Extended Profile  Send Zeljko Ferri a Yahoo! Message  Send Zeljko Ferri a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Zoroasterixx

quote:
Originally posted by King Warrior

I to je tacno, klasici se ne trebaju zanemariti, ali isto tako ne treba odbijati ni nesto novo, pogotovo ako je odlicno uradjeno.
Tako npr. Eastwoodov Unforgiven u svakom pogledu tuce sve i jedan klasicni western. Taj film je na vrhu tog zanra, iako je nastao tek u devedesetim godinama.
Demon ludila je Zagorov Unforgiven.

King, slažem se oko Demona ludila, ali zaista si siguran da je Unforgiven najbolji western film koji tuče sve klasike žanra?

Pored Unforgiven mozemo dodati i Dances With Wolves i Open Range....

Go to Top of Page

Poncho
stripovi.com suradnik

Croatia
3464 Posts

Member since 31/08/2007

Posted - 18/09/2014 : 16:32:52  Show Profile Show Extended Profile  Send Poncho a Private Message  Reply with Quote
Kad smo kod vesterna, Leonov "Bilo jednom na divljem zapadu" je esej o vesternu i najveći naklon vesternu. I Leonea (kao i Sclavija) su optuživali da podriva vestern a zapravo je Sergio napravio najveće ode žanru te je napravio najveće vesterne svih vremena.
Go to Top of Page

solar
Moderator

Croatia
21432 Posts

Member since 16/03/2004

Posted - 18/09/2014 : 16:36:02  Show Profile Show Extended Profile  Send solar a Private Message  Reply with Quote
Evo "slavnog" Djoletovog komentara koji je pokrenuo ideju o "najboljem Zagoru svih vremena".
Također treba spomenuti da je ovo "originalna" verzija komentara, jer je kasnije editirao neke djelove.

"Demoni ludila" - Djoletov komentar

quote:
"Krug života je izgubio svoj centar." Nemoguće je ukratko sažeti broj stvari koje je Sclavi rekao sa ovom pričom. Dao nam je kraj Zagora. Dao nam je sumrak boga našeg detinjstva. Dao nam je Manitua. Dao nam je oduzimanje dečije nevinosti. A to je samo početak. Ali taj krug koji je izgubio taj centar, to mi je ostavilo najjači utisak. Odmah iza toga ide ludilo sa paralelnim dimenzijama i epskim arhetipovima Zagora i Hellingena, ali taj krug...! U načelu, Zagor je samo imao jedan loš dan. Samo jedan loš dan, i sve što je decenijama zidao u Darkwoodu se raspalo, i našao se u jednom drugačijem, realnijem, surovijem svetu, našem svetu. Samo jedan loš dan (ili mesec, bolje rečeno), kakav nam se svima dešavao, i krug života je ostao bez centra. Zar nam je toliko lako da ostanemo bez naših spiritus moevnsa? Zar je toliko lako da sve ode bestraga, čak i kod Zagora, a kamoli kod nas, običnih smrtnika? Naravno da jeste, i jednom desetogodišnjem klincu koji je navikao na uvek pobedonosnog Zagora ovo bi mogla biti prva naznaka za mračnija vremena koja će ga čekati kada malko poratse i ostavi Zagora u nevinom dobu koje neki nazivaju detinjstvom. Ovo je, što bi rekao mcn, darknajtizacija Zagora, i kao i kod Batmana, osim ličnog, tu je i kolektivno, ai postmoderno. Šetnja Zagora kroz nekoliko dimenzija/narativnih pristupa, dok je sve to u stvari priča matorog vrača svojim unucima, uvođenje blatantnog post-modernizma i lavirinta priča u Zagora, raspravljanje o samom smislu postojanja tokom jedne mega epopeje na 500 i kusur strana je nešto čemu svi ostali stripovi mogu da teže, ali retko da dostignu. Sclavi nam kroz večni sukob Zagora i Hellingena priča o prirodi dobra i zla, o prirodi Boga maskiranog u malog indijanca, o prirodi same priče. Ovo nije jedan od najboljih Zagora ikada, kako kažu neki, ovo je jedan od najboljih stripova ikada, i sve što sledi je beldi surogat, a sve što je prethodilo, ma kako na momente debilno bilo, opravdano je jer je izrodilo ovu priču. Da nismo uz Zagora odrasli ne bi nam Divovi dobra i zla toliko značili, kao što je slučaj i sa Batmanom i Dark Knightom. Ali, Sclavi ide dalje nego što bi Miller ikada usudio, i poređenja nema. Da li je ovoj priči mesto u Zagoru? Jeste, jer svaki Bog ima svoj Sumrak, jer i mi moramo da odrastemo, i Sclavi nam to bolni stavlja do znanja. Sa ovom pričom je Zagor od jeftine kopije Tarzana prešao u legendu.

Evo i (zasad) najkonkretnijeg pokušaja re-valoriziranja "Demona ludila" - by stinky

quote:
- "Djole ne čita Zagora, nego Sclavija. On ne razumije Zagora i zbog te okolnosti može uzdizati "Divove dobra i zla" u nebesa. Nije to loš strip, dapače, no definitivno nije suština Zagora, a s druge strane, nije ni nešto epohalno.
Ono što Djole ne shvaća: Zagor ne može "izgubiti svoj centar", jer on sam jest centar ... svega ostaloga. Krug života koji gubi centar nije stvar Zagora, nego Sclavija i Djoleta i njihove malodušnosti. Mnogi su tako pričali koješta i gubili centre, a Zagor stoji postojano u središtu i iz tog središta odlazi uravnotežiti periferiju."
- "Sclavijevo, skeptično rezoniranje, je stvar tzv. 'zdravog razuma'. Svatko, kada malo porazmisli o stvarima, dolazi do skepse; kaže se da čovjek "izgubi nevinost", što će reći, ne vjeruje više u objavljene autoritete, ne uzima stvari zdravo za gotovo. To je uradio Sclavi i rekao da svatko ima loš dan. Zagor ima jedan loš dan i tu se ruši čitava njegova misija, zapravo, njegova suština. Sclavi nas želi 'osloboditi' vjerovanja u nepogrešivost Zagora. Veže pojmove skeptičnost i sloboda, ali, "sloboda nije neko svojstvo, ona je čin".
Nolittine epizode su puno slobodnije od ove Sclavijeve skepse. Sloboda nije izraziti sumnju u autoritet, već djelovanje autoriteta tako da se mijenja svijet. Nolitta piše priče po tom ključu (njegove epizode su filozofija slobode), Sclavi to dovodi u pitanje, takoreći sa jednom upadicom sa strane."

Edited by - solar on 18/09/2014 16:49:25
Go to Top of Page
Page: of 33 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.19 seconds. Snitz Forums 2000