forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Svaštara
 RUSSIA VS. USA
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page
Author  Topic Next Topic
Page: of 9

Kruger
Advanced Member

Croatia
17264 Posts

Member since 25/10/2001

Posted - 06/03/2025 : 22:48:10  Show Profile Show Extended Profile  Send Kruger a Private Message  Reply with Quote
wintermute, nisi baš upoznat sa događanjima u Eu. Ne pratiš što rade Kina i Ukrajina, pa i Turska je u igri. Svašta se trenutno kuha i preslaguje.
Go to Top of Page

wintermute
Senior Member

USA
1846 Posts

Member since 15/10/2023

Posted - 06/03/2025 : 22:50:54  Show Profile Show Extended Profile  Send wintermute a Private Message  Reply with Quote
Upoznat sam upravo isto onoliko koliko su ljudi koji ne zive u USA upoznati sa dogadjajima u USA.

A sta ce biti, videcemo... to ne zna niko. Ja *mislim* da ce se brzo potpisati ono sto se trebalo potpisati u petak.
Go to Top of Page

ken2
stripovi.com suradnik

Croatia
8212 Posts

Member since 30/07/2002

Posted - 06/03/2025 : 22:58:19  Show Profile Show Extended Profile  Send ken2 a Private Message  Reply with Quote
kako da te ne pecnem s maga epitetom
pa meni još nije skroz ušlo u glavu da ste ga ponovo izabrali
da ste svjesno glasali za psihopata i lažova
evo, prošlo je oko mjesec i pol od preuzimanja vlasti, a čini se kao da je godina - i cijeli svijet je u psihozi, svaki dan samo trump ovo, trump ono
ujutro uvede carine, popopdne ih pauzira, zelenski mu je diktator, pa ne vjeruje da je to on rekao, pa ona svađa u bijeloj kući koja je bez presedana, otvoreno svrstavanje na putinovu stranu, pa ono što me najviše šokira: prijetnje kanadi i ponižavanje najboljih susjeda i prijatelja koje bilo koja država u svijetu ima, teritorijalne pretenzije svuda okolo: grenland, kanada, panama, gaza, ponižavanje EU od strane njega i idiota od potpredsjednika, o ekološkim stvarima da ne pričam, u cijeloj priču dođu kao nebitne ...
alo dobro, preživjet će i amerika i svijet
možda nešto i naučimo iz ove 4 godine koje nas čekaju

if you tolerate this, then your children will be next
Go to Top of Page

Kruger
Advanced Member

Croatia
17264 Posts

Member since 25/10/2001

Posted - 06/03/2025 : 23:08:07  Show Profile Show Extended Profile  Send Kruger a Private Message  Reply with Quote
wintermute, koliko se može primijetiti skoro nitko ne komentira stanje u SAD-u, ne računam ovo sitno prepucavanje između tebe i kena ako je to uopće prepucavanje, moguće i normalna rasprava.

Koliko vidim nisi baš upoznat sa nekim događanjima, previše si se koncentrirao na trenutni cirkus koji se događa. Treba promatrati ono što se događa između redova.
Go to Top of Page

wintermute
Senior Member

USA
1846 Posts

Member since 15/10/2023

Posted - 06/03/2025 : 23:08:37  Show Profile Show Extended Profile  Send wintermute a Private Message  Reply with Quote
Kene, drago mi je da nema niceg zlog medju nama licno.

Sto se politike tice, oduvek su sranja bila samo sto smo bili manji i nismo pratili. To lepo ilustruje ovaj isecak iz Pekicevih Pisama iz tudjine gde on jednostavno prepisuje naslove iz Guardiana 9. Maja 1985 (dok sam ja tada ziveo u Jugoslaviji u ubedjenju da sam najsrecnije dete na svetu):

A sto se prezivljavanja tice, prezivelo se 4 godine pod Bidenom i Kamalom pa ce se i pod Trumpom a uostalom on je vec jednom bio predsednik i sve je bilo OK...
Go to Top of Page

wintermute
Senior Member

USA
1846 Posts

Member since 15/10/2023

Posted - 06/03/2025 : 23:11:17  Show Profile Show Extended Profile  Send wintermute a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Kruger

wintermute, koliko se može primijetiti skoro nitko ne komentira stanje u SAD-u, ne računam ovo sitno prepucavanje između tebe i kena ako je to uopće prepucavanje, moguće i normalna rasprava.

Koliko vidim nisi baš upoznat sa nekim događanjima, previše si se koncentrirao na trenutni cirkus koji se događa. Treba promatrati ono što se događa između redova.

Pa vidi ja svakako nemam punu sliku a kako bih mogao i imati? Na osnovu onoga gde sam i sta znam predvidjam da ce se brzo potpisati primirje. Mozda sam u pravu, mozda nisam.

Sta ti predvidjas kada kazes da "umes da citas izmedju redova"?

Napisi pa cemo videti cije predvidjanje ce biti tacnije...

Edited by - wintermute on 06/03/2025 23:11:28
Go to Top of Page

Kruger
Advanced Member

Croatia
17264 Posts

Member since 25/10/2001

Posted - 06/03/2025 : 23:24:30  Show Profile Show Extended Profile  Send Kruger a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by wintermute

quote:

Pa vidi ja svakako nemam punu sliku a kako bih mogao i imati? Na osnovu onoga gde sam i sta znam predvidjam da ce se brzo potpisati primirje. Mozda sam u pravu, mozda nisam.

Što se tiče potpisivanja sporazuma možda si u pravu a možda ne. Što se tiče primirja tu je puno različitih interpretacija, o tome je najteže pričati. Trenutno su se rusi zaustavili, Ukrajinci pomalo napreduju, po tom pitanju imam dobre izvora, najjednostavnije rečeno, i ruske i ukrajinske ali i još puno toga. Al dobro i za to je prerano bilo što predviđati.
Ukrajina je nedavno potpisala sporazum sa Turskom, sad poljoprivrednu suradnju sa Kinom. Ako Ukrajina i Kina počnu surađivati to svakako nije dobro za ruse. Kina počinje podržavati EU. EU je jači vojni stroj od Kine i SAD-a zajedno. No nije baš usklađen.
Treba malo mirnije promatrati što će se iz ovog svega događati.
Nisam baš pratio ali po netu se piše da SAD ima financijskih problema. Američki sukob sa Kanadom, Meksikom, pa i Eu Kina može lukavo iskoristiti.
Go to Top of Page

henry
Senior Member

Serbia
1615 Posts

Member since 20/09/2005

Posted - 07/03/2025 : 00:02:02  Show Profile Show Extended Profile  Visit henry's Homepage  Send henry a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
Originally posted by wintermute

quote:

Što se tiče potpisivanja sporazuma možda si u pravu a možda ne. Što se tiče primirja tu je puno različitih interpretacija, o tome je najteže pričati. Trenutno su se rusi zaustavili, Ukrajinci pomalo napreduju, po tom pitanju imam dobre izvora, najjednostavnije rečeno, i ruske i ukrajinske ali i još puno toga. Al dobro i za to je prerano bilo što predviđati.
Ukrajina je nedavno potpisala sporazum sa Turskom, sad poljoprivrednu suradnju sa Kinom. Ako Ukrajina i Kina počnu surađivati to svakako nije dobro za ruse. Kina počinje podržavati EU. EU je jači vojni stroj od Kine i SAD-a zajedno. No nije baš usklađen.
Treba malo mirnije promatrati što će se iz ovog svega događati.
Nisam baš pratio ali po netu se piše da SAD ima financijskih problema. Američki sukob sa Kanadom, Meksikom, pa i Eu Kina može lukavo iskoristiti.

EU je jači vojni stroj od Kine i SAD-a zajedno?
Gde si to čuo?

Košta toliko da si ga vi, s prihodima koje imate, iz Despotije Ace Velikog teško možete priuštiti.
Drž se ti svog Ace i ostavi se civiliziranog svijeta i EU, nije to za takve!
Go to Top of Page

wintermute
Senior Member

USA
1846 Posts

Member since 15/10/2023

Posted - 07/03/2025 : 01:33:16  Show Profile Show Extended Profile  Send wintermute a Private Message  Reply with Quote
quote:
EU je jači vojni stroj od Kine i SAD-a zajedno.

Cudna izjava, izgleda kao lapsus.

Trenutno ubedljivo najace vojne sile su USA, Rusija i Kina tu negde manje-vise izjednacene. Onda daleko iza njih su Indija i Koreja. A tek onda daleko iza UK i Francuska itd... Ovo mnogi military power rankings potvrdjuju, pogledaj po internetu.

Cela EU da se udruzi trenutno ne bi bila ni blizu ove tri ni pojedinacno (pogledaj onaj NATO graf sto sam kacio ovde). Mozda ako krene da ulaze kao one i za par decenija ali trenutno svakako ne. Takodje imati u vidu da USA ima mnogo vojnika (oko 60000 trenutno, samo u Nemackoj 35000) i raketa (100 nuklearnih glava u 5 zemalja) po Evropi, to da se sve povuce EU bi bila mnogo mnogo slabija (i onda bi cak i mogli realno da razgovaramo o nekom napadu Rusije na Evropu). O USA nosacima brodova i avionima kao i satelitima za inteligenciju a i podmornicama da i ne govorimo.

Francuska je jedina zemlja EU koja ima nuklearke ali ne sme da ih ima nigde van svoje teritorije (to je njihova doktrina koja moze i da se promeni ali trenutno je tako). Francuska ima oko 300 nuklearnih glava, USA ima preko 5000... Kina ima oko 600 sa planom da dostigne 1000 2030te godine -- to sporo ide, cak i njima. A UK vojska je od WWII potpuno bazirana na special relations sa USA i da se to prekine UK bi bila 10x slabija i manje uticajna nego sto je sad (ima pristup svemu: inteligenciji, satelitima... itd...). Zapravo zato je veoma tesko i proceniti vojnu snagu bilo koje NATO drzave osim USA jer se mnogo oslanjaju na USA u svim aspektima a postoji i klauzula koja napad na bilo koju NATO clanicu smatra napadom na ceo NATO.

Slazem se da bi direktan ulazak Kine na bilo koju stranu prakticno odlucio rat ali sumnjam da ce se to desiti. Kini trebaju i Rusija i USA zbog raznih biznisa sa njima.
Go to Top of Page
Page: of 9  Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.11 seconds. Snitz Forums 2000