forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Izdavacki izlog
 Baru: KITAJA BLUZ
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

zokalav
Senior Member1549 Posts

Member since 24/08/2010

Posted - 11/05/2015 :  20:01:56  Show Profile Show Extended Profile  Send zokalav a Private Message  Reply with Quote
Strip je tu
http://stripovibanjaluka.blogspot.com/
Go to Top of Page

anto
Advanced MemberSerbia
12843 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 23/07/2015 :  10:54:01  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
Kitaja bluz je autobiografski strip Erva Barulee,poznatijeg kao Barua,u kojem nam autor opisuje kako su on i njegovo društvo provodili lude Novogodišnje noći te daleke 1966. godine.Baruovi prijatelji su mladići iz siromašnih radničkih porodica,mahom arapi i sinovi italijanskih emigranata,željni dobrog provoda,pre svega seksa.Sam autor je đana, i zbog toga je na meti konstantnog sprdanja,te njegovi ortaci odlučuju da uvedu opkladu u kojoj Baru mora da skine mrak u toku tri sledeća dana,dok traje praznična atmosfera,a društvo će mu u tome maksimalno pomoći,ili mora da plati šampanjac za celu ekipu.
Akcija kreće.Momci idu iz lokala u lokal,obilaze sve kafane,igraonice i restorane u svom i okolnim mestima,hrabro napadajući nežniji pol ne bi li se očešali za *ičku (otuda naziv stripa Kitaja bluz).Vremena za spavanje nema.

Ovo je prvi strip danas poznatog i cenjenog Barua, u kojem je na felinijevski način sjajno prikazao atmosferu jednog podneblja šezdesetih godina.Kao početnik,autor je ipak pokazao određene manjkavosti kako u crtanju,tako i u vođenju priče - što je i sasvim normalno i razumljivo.Ali i kao takav,strip je odličan.
Šte se tiče crteža,on je svakako dobar,pogotovu za jednog mladog strip crtača,ali nije to onaj kvalitet kojeg smo imali prilike da vidimo u Vrlim ništarijama i Autoputu sunca.Najviše mi je smetalo slabije crtanje faca,pa sam imao velike muke da raspoznam ko je ko u stripu.
Glede priče, i ona je (i više nego) odlična za jednog početnika,ali se u nekim trenucima,što je opet logično, vidi ne-tako-dobro-vođenje istom, kao što smo mogli da vidimo u dva naslova koje sam gore spomenuo.
Najviše mi se nije dopalo,ali tu ništa nije kriv Baru,što se u stripu manje-više ništa nije specijalno desilo;ali kao što rekoh,nije to do Barua,čovek je pisao o svom životu,i verovatno nije hteo da ništa laže;a i samo vreme je bilo tako,a ne kao danas,kad za jedno veče možeš da se nagrudiraš,pojebeš i više riba,...
I dodao bih - vrlo fimičan strip.

Kitaja bluz mi nije bolja ni od Autoputa sunca ni od Vrlih ništarija,ali mi je definitivno odličan strip (jedna solidna 9/10) i totalna preporuka za ljubitelje laganije avanture,romantičare i felinijevce;kao i štovatelje kvalitetnog evropskog filma šezdesetih.

Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!

Edited by - anto on 23/07/2015 11:02:34
Go to Top of Page

Mrkva
Senior Member1184 Posts

Member since 11/09/2016

Posted - 14/07/2017 :  11:04:16  Show Profile Show Extended Profile  Send Mrkva a Private Message  Reply with Quote
Nemam referentnu tocku (a.k.a. nijesam gledala film pa ne mogu usporediti koliko je dobro ili lose odrađeno), ali strip mi se svidio.
Obicno me ljudi smatraju vulgarnom, ali svejedno se uvijek iznenadim koliko se moja adolescencija sastojala od sugar and spice and everything nice, a koliko se u Kitaji bluzu, filmu Angelin prah, knjizi Dnevnik Nicka Twispa (samo neki primjeri od mnogih) sve svodi na "prosetavanje kozice" i da "nije bitno ako je riba znaru, ne jebes je u facu".
Iako se sve svodi na dobivanje zlatne cipke, ipak tu veliku ulogu igra socio-ekonomski faktor: ucitelj se ljuti na onoga mulca sto crta erotski spil karata i trati talent, umjesto da nesto postigne; seks u autu nije moguc ako auto nije tuđi; decki se griju na ono sto lozaci vlakova izbace na snijeg; cura nece plesati s Arapinom - sto stvari receno u jednom stripu o gubitku mufa i nedostojanstvu sirotih adolescenata (a mozemo to prosiriti i na malo starije) dok se dovijaju kako da budu jebaci. U Kitaji bluzu nema velikih jebaca. A jedva da ima i ikakvih jer prica seze puno dublje od obicnog jebanja.
Sto je zivotno gubitnistvo, a sto dobitnistvo i sto je ipak dirljivo i divno u gubitnistvu, cak i kad te trule bogatasice iskoriste kao taksi sluzbu - a ti pak rasplaces neku siroticu dok ti drka na minus cetrdeset - saznat cete u Kitaji bluzu.
Go to Top of Page

Poli
Advanced MemberSlovenia
29015 Posts

Member since 26/10/2007

Posted - 14/07/2017 :  15:07:16  Show Profile Show Extended Profile  Send Poli a Private Message  Reply with Quote

Dosta prosjecno. Mozda i najslabije od Baruja, barem od onoga sto sam do sada procitao od njega.

Vjerojatno mi je najbolji Razjaren, a onda odmah Autocesta sunca te Vrle nistarije.Anything is possible dec d uej
Be the Change You Want to See
Go to Top of Page

Manny
New Member198 Posts

Member since 21/08/2011

Posted - 06/05/2019 :  12:15:43  Show Profile Show Extended Profile  Send Manny a Private Message  Reply with Quote
Zanimljivo je kada neko svoj prvenac uradi tako dobro kao što je Baru to uradio u “Kitaji bluz”. Već tu se vidi da Baru dolazi odakle i mnogi od nas (Kitaja bluz ima brojne autobiografske crte), a to je sa margine gde je centrifuga velika i gde sistem bez puno muke pretvara snove u more, tamo negde oko 18. godine, preslušati Springstinov River ako ima dileme. U tom okruženju samom Okruženju često zapadne glavna uloga, tako je i ovde, ta linija koja deli selo i grad, uspeh i neuspeh, mladost i starost, sreću i nesreću, i u Kitaji bluz je dominantna, ozbiljna i zabavna u isto vreme. Crtež je donekle na granici karikature, i složio bih se drugima da su lica glavnih aktera mogla biti upečatljivije izdiferencirana, ali to ne kvari puno priču, a i ne liče li svi klinci u tom dobu jedni na druge, barem donekle? To je usput i jedan od lajt-motiva koje Baru koristi i koje lako prepoznajemo kao lične, jer ko je to sa 18 bio tako kompletan, uspešan i zadovoljan sobom? Ako takvih ima, njima će “Kitaja bluz” poslužiti da naslute kako smo se mi ostali osećali u tom dobu. Iako se radnja događa na sredini 60-tih (kada je i sam Baru imao 18), ono o čemu priča strip je univerzalno za sva doba i za sve ljude. U vremenu i mestu kao što je Vilri gde se odvija radnja, sve je svedeno na osnovne činioce kao u nekoj pozorišnoj predstavi, i lako je prepoznati emociju i probleme o kojima se priča u svakom činu/kadru. Kod crteža mi je zanimljivo kako Baru crta fabriku, ta fabrika je uvek Fabrika, nekako jasno i detaljno ocrtana, velelepna i impozantna, i kad god se glavni junaci nađu u njenoj blizini, fabrika dominira kadrom, nikako slučajno tera i samog čitaoca da oseti neko dodatno poštovanje kao prema Nekome Ko Će Mu Biti Bitan U Životu.

Komiko je ovde uradio odličan tehnički posao (računajući tu i vrlo pitak prevod), no ostaje žal što album nije objavljen u originalnom formatu (A4), smanjivanjem se dobilo na nepotrebnoj gustini, što na nekim mestima malo guši crtež.

Što se tiče filma, slažem se da su Felinijeve Dangube bile inspiracija, ali meni su ipak na um prvo pali Lukasovi “Američki grafiti” (kojima su takođe Dangube bile inspiracija).


Edited by - Manny on 06/05/2019 19:52:18
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.27 seconds. Snitz Forums 2000