Author |
Topic  |
IGMAN2
Senior Member

2430 Posts
Member since 08/05/2003 |
|
WOLF-HUNTER
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
2633 Posts
Member since 25/12/2013 |
Posted - 18/04/2015 : 22:01:48
|
quote: Originally posted by tinton
quote: Originally posted by WOLF-HUNTER
quote: Originally posted by tinton
Ima dosta tih pekara koje siptari drze, ali su puno bolje ove tradicionalne kojr nasi drze...
Kakva glupost. Najbolji burek sa sirom koji sam probao je iz jedne pekare koju drže Albanci s Kosova.
Ma ne moze Albanac bolje da pravi pitu od nas. Cast izuzecima, ali mema neke velike konkurencije.
Meni su bureci u Sarajevu bili ok, ali ništa preposebno. Ista stvar s ćevapima.
Sarajevski kao Sarajevaki su previse precjenjeni, ali ima dobrih mjesta gdje mozes naci dobru hranu, pa nije bitno da li Sarajevo. Eto, cuo sam da se u Maglaju mijesi najbolji burek
|
 |
|
WOLF-HUNTER
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
2633 Posts
|
IGMAN2
Senior Member

2430 Posts
Posted - 18/04/2015 : 22:06:36
|
quote: Originally posted by IGMAN2
Kako to da nitko ne spominje Burek-pizzu?
Sta ti je to?
Pa samo ti ime kaže. Tijesto bureka, a unutra ono što ide u pizzu.
|
 |
|
zeljko
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
17905 Posts
Member since 02/08/2002 |
|
IGMAN2
Senior Member

2430 Posts
Posted - 18/04/2015 : 22:31:24
|
quote: Originally posted by zeljko
jel burek sa sirom hahahahahahahahbuuuuahahaha
Da uđeš u bilo koju burekđinicu ili pekaru izvan Bosne, ostao bi ti gladan. Svuda bi čekali da završiš narudžbu. Kao da uđeš u slastičarnu i kažeš samo kolač. |
 |
|
zeljko
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
17905 Posts
Posted - 18/04/2015 : 22:34:27
|
iskreno nigdje nisam ni vidio te vase pitare vrijedne da se jede unutra cevapi u kori kruha, pite koje ne lice na sebe, minijaturni a skupi zvrkovi necega... zna se gdje su gurmani a gdje da ne budem grub...
to je pita al nema duse...isto kao kad bi arap pravio prsut :D
|
Utabanim stazama ocaja! |
 |
|
Ignus
Senior Member

1357 Posts
Member since 22/06/2009 |
Posted - 18/04/2015 : 22:44:23
|
Burek sa bilo čime i ko ga god pravio ima samo jednu svrhu, da ti ne krči želudac za malo novaca. Nema nikakvu vrijdnost gurmanima. Čevape iskljućpvo s puno luka i masnom lepinjom, od čega dobijem žgaravicu pa sam ih izbacio s jelovnika. |
Zar nitko nece pomoci udovicinu sinu? |
 |
|
gerilac1
Senior Member

Bosnia and Herzegovina
1453 Posts
Member since 24/08/2013 |
Posted - 18/04/2015 : 22:47:24
|
Ja sam cuo da u Travniku cevape dobijas po 20 komada u jednoj lepinji - no sada da li je ta legenda istinita ja ne znam.
Ovako to ide kod nas u Tr: Velika ( cijela pitica i 20 čevapa) Mala ( pola pitice i 10 čevapa) Srednja ( cijela pitica i 15 čevapa) Školska ( pola pitice i 5 čevapa). Uz to idu obavezni prilozi luk, sos, feferoni.... Inače kod nas se za lepinu kaže pitica, a ponegdje i somun.
|
Junak stavlja na kocku cak i prst! |
 |
|
IGMAN2
Senior Member

2430 Posts
Posted - 18/04/2015 : 22:49:17
|
Daj, Željko, nemoj... bio sam u Sarajevu godinu dana i trebalo mi je vremena da se naviknem na te vaše gluposti Dođem i tražim burek, a on meni koliko. Šta koliko, pa rekao sam burek, jednina... Vadi on tanjur, važe grame. Oduzima, dodaje komadiće bureka... daje mi vilicu... Rekoh, gdje sam došao, s vilicom ću jesti burek. Morao sam čovjeku objasniti da sam hrvatski primitivac i da mi da komad bureka u papir, pa da idem... Nisam ti ja za tako fini svijet |
Edited by - IGMAN2 on 18/04/2015 22:50:57 |
 |
|
gerilac1
Senior Member

Bosnia and Herzegovina
1453 Posts
Posted - 18/04/2015 : 22:51:26
|
@Tintone ako hočeš da probaš prave čevape, probaj travničke ili banjalučke. Sarajevski su na trečem mjestu, znam iz iskustva, živio sam 5 godina u Sa, i obišao sve. Probao i mostarske, visočke, tuzlasnke... ali prva tri mjesta su ostala ista. |
 |
|
gerilac1
Senior Member

Bosnia and Herzegovina
1453 Posts
Posted - 18/04/2015 : 22:53:09
|
Daj, Željko, nemoj... bio sam u Sarajevu godinu dana i trebalo mi je vremena da se naviknem na te vaše gluposti Dođem i tražim burek, a on meni koliko. Šta koliko, pa rekao sam burek, jednina... Vadi on tanjur, važe grame. Oduzima, dodaje komadiće bureka... daje mi vilicu... Rekoh, gdje sam došao, s vilicom ću jesti burek. Morao sam čovjeku objasniti da sam hrvatski primitivac i da mi da komad bureka u papir, pa da idem... Nisam ti ja za tako fini svijet
zavisi gdje kupuješ. Imaš burek na vagu ili zvrk. Jbt ogladnih budite pozdravljeni   |
 |
|
Obi-wan
Advanced Member

.jpg)
Croatia
13782 Posts
Member since 29/08/2004 |
Posted - 18/04/2015 : 23:18:52
|
Daj, Željko, nemoj... bio sam u Sarajevu godinu dana i trebalo mi je vremena da se naviknem na te vaše gluposti Dođem i tražim burek, a on meni koliko. Šta koliko, pa rekao sam burek, jednina... Vadi on tanjur, važe grame. Oduzima, dodaje komadiće bureka... daje mi vilicu... Rekoh, gdje sam došao, s vilicom ću jesti burek. Morao sam čovjeku objasniti da sam hrvatski primitivac i da mi da komad bureka u papir, pa da idem... Nisam ti ja za tako fini svijet
Dođem na baščaršiju tamo negdje 80-tih kao klinac i tražim jedan burek. A on meni koliko. Pa jedan kažem ja. On mi pokazuje burek u kvadrat tepsiji i kaže koliko grama hoću. Tu se ja klinac pogubim, odustanem i odem na ćevape.  |
What you call sanity, it’s just a prison in your minds that stops you from seeing that you’re just tiny little cogs in a giant absurd machine. |
 |
|
Obi-wan
Advanced Member

.jpg)
Croatia
13782 Posts
Posted - 18/04/2015 : 23:21:38
|
quote: Originally posted by Ignus
Burek sa bilo čime i ko ga god pravio ima samo jednu svrhu, da ti ne krči želudac za malo novaca. Nema nikakvu vrijdnost gurmanima. Čevape iskljućpvo s puno luka i masnom lepinjom, od čega dobijem žgaravicu pa sam ih izbacio s jelovnika.
Upravo tako. Balkanska brza hrana za sirotinju (što većina nas jeste), dosta nezdravo. Ukusno jest, ali ne bih pravio prevelik gurmanski mit od ćevapa i bureka...
Kod nas su ćevapi i burek sa sirom sasvim pristojni na većini mjesta, ali sa mesom dosta brljaju. Najčešće bude premasno i neka keretina iznutra pa natrpaju luka i bibera da ne osjetiš šta jedeš. |
What you call sanity, it’s just a prison in your minds that stops you from seeing that you’re just tiny little cogs in a giant absurd machine. |
Edited by - Obi-wan on 18/04/2015 23:23:33 |
 |
|
Obi-wan
Advanced Member

.jpg)
Croatia
13782 Posts
Posted - 18/04/2015 : 23:27:19
|
Čuo sam za kalcone, pancerotu, pirošku. Tako nazovu zatvorenu picu. No, vidio sam u Novom Sadu i burek sa tvrdim sirom, gljivama i šunkaricom. To mu onda valjda dođe burek-pica ? |
 |
|
zeljko
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
17905 Posts
Posted - 18/04/2015 : 23:33:12
|
pita je ekstra stvar sto ima vise vrsta...ja jedem samo sir i krompir sto je uvijek topla...vidi se kad nije ili upitaš ako je pri kraju tepsija... sto sam odredjujes koliko ces naruciti...ja obicno po dvije marke
dakle ne mora se cekati kao cevapi...buduci da vece skupine ljudi imaju prednost...ja cevapa nisam pojeo ne pamtim...jednostavno se nema vremena cekatzi 20 minuta da ti donesu i desetak da odes i vratis se
slicno je i s picerijama...jos su i skupe ne mozes se najesti od male pice od 5 dok u najskupljoj buregdzinici mozes fino jesti za 4 mozes naruciti svega za npo marku postoje i tikvenjace i ono sto nikad nisam jeo burek od piletine hahahHah
|
 |
|
WOLF-HUNTER
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
2633 Posts
Posted - 18/04/2015 : 23:36:47
|
Dobro izgleda to ali nije ni ravno bureku. Ja sam jeo dobro cevape kod nas u Tuzli u cevandzinici "Stari Grad" gdje prave jako dobre cevape pa cak bolje od onih u "Limenci". |
 |
|
zeljko
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
17905 Posts
Posted - 18/04/2015 : 23:45:40
|
cevapi su meni za vikendice...
zapravo jeo sam cevape pola sata prije kolinde...u zelji hahahahah nismo je mogli vise čekati |
 |
|
WOLF-HUNTER
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
2633 Posts
|
lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts
Member since 09/12/2005 |
Posted - 18/04/2015 : 23:55:52
|
quote: Originally posted by Obi-wan
quote: Originally posted by Ignus
Burek sa bilo čime i ko ga god pravio ima samo jednu svrhu, da ti ne krči želudac za malo novaca. Nema nikakvu vrijdnost gurmanima. Čevape iskljućpvo s puno luka i masnom lepinjom, od čega dobijem žgaravicu pa sam ih izbacio s jelovnika.
Upravo tako. Balkanska brza hrana za sirotinju (što većina nas jeste), dosta nezdravo. Ukusno jest, ali ne bih pravio prevelik gurmanski mit od ćevapa i bureka...
Kod nas su ćevapi i burek sa sirom sasvim pristojni na većini mjesta, ali sa mesom dosta brljaju. Najčešće bude premasno i neka keretina iznutra pa natrpaju luka i bibera da ne osjetiš šta jedeš.
da,ako su mačke stare onda ne valja  |
You stared at the abyss, you'll never rest in peace |
 |
|
lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts
Posted - 18/04/2015 : 23:57:16
|
quote: Originally posted by zeljko
pita je ekstra stvar sto ima vise vrsta...ja jedem samo sir i krompir sto je uvijek topla...vidi se kad nije ili upitaš ako je pri kraju tepsija... sto sam odredjujes koliko ces naruciti...ja obicno po dvije marke
dakle ne mora se cekati kao cevapi...buduci da vece skupine ljudi imaju prednost...ja cevapa nisam pojeo ne pamtim...jednostavno se nema vremena cekatzi 20 minuta da ti donesu i desetak da odes i vratis se
slicno je i s picerijama...jos su i skupe ne mozes se najesti od male pice od 5 dok u najskupljoj buregdzinici mozes fino jesti za 4 mozes naruciti svega za npo marku postoje i tikvenjace i ono sto nikad nisam jeo burek od piletine hahahHah
ja picu rijetko jeden u piceriji. doma je bar jednom tjedno,a po želji i više.  a Lazanje su zakon.  |
You stared at the abyss, you'll never rest in peace |
 |
|
WOLF-HUNTER
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
2633 Posts
Posted - 19/04/2015 : 00:05:16
|
Lazanje su ok, skoro sva talijanska hrana ide na isto, sve samo tijesto sa kecapom, mesom i povrcem. Sve isto samo drugi izgled. |
 |
|
zeljko
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
17905 Posts
Posted - 19/04/2015 : 00:10:25
|
mislim da nikad nisam probo te lazanje narucio ih sigurno nisam mozda su mi ih negdje uvalili
sad vani na terenu jedem iskljucivo ribu pastrmku a na pauzi pitu i sendvic od tunjevine samo da nije iz japanskog moro hahahahha |
 |
|
lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts
|
zeljko
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
17905 Posts
Posted - 19/04/2015 : 01:21:14
|
to me ne interesira mozda sam ih negdje jeo nemam pojma jel pravi recept ali ih nikad nisam narucio u restoranu |
 |
|
Topic  |
|