Author |
Topic |
anto
Advanced Member
Serbia
21120 Posts
Member since 29/06/2008 |
Posted - 11/03/2018 : 17:50:08
|
quote: Originally posted by izivko
quote: Originally posted by anto
pročitah i ja keca od Fante;čitao sam ga bez rečnika,a najmanje 30%reči nisam znao,ali i tako se ukapira strip sasvim zadovoljavajuće - i što kaže senG,odličan je Ralf.Klasičan Trondhajm - "prvi koji me poliže,pobeđuje" - he,he...carski.
Sad sledi izvlačenje nepoznatih reči,ponovno čitanje i recenzija.
Nego,mi kukakmo kako ovi naši izdavači prekidaju/stopiraju neke serijale,a čak i ovi najveći,poput Fante,umeju dobro da zavrnu čitaoce - magarčine!
Vidim da je u nemačkoj objavljen i osmi album - bolje je znati nemački nego engleski u nekim slučajevima.
Mislim da je objavljen i deveti album.
Bolje je znati njemački kad je strip u pitanju. Nijemci objavljuju doslovno sve živo. Jedino Bonelli slabo stoji.
|
Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)! |
Edited by - anto on 11/03/2018 17:51:39 |
|
|
izivko
Advanced Member
Germany
12515 Posts
Member since 25/07/2003 |
Posted - 11/03/2018 : 19:21:14
|
Eto vidiš. Što sam rekao.
Uči njemački i čitaj sve živo. Nijemci objavljuju doslovno sve. Osim Bonellija, tu su tanki. |
Have mercy |
|
|
anto
Advanced Member
Serbia
21120 Posts
|
anto
Advanced Member
Serbia
21120 Posts
|
anto
Advanced Member
Serbia
21120 Posts
Posted - 07/09/2019 : 23:57:29
|
Série finie
čisto da izdavači imaju u vidu.
12 albuma,7 čine prvi ciklus,5 drugi - bilo bi vrh kad bi to moglo u dva integrala (za Zekana i Tvrđe nije moglo,ali za Kosmonaute jeste),isto kao i Plašt i očnjaci (samo što je kod P&O prvih 10 celina,a zadnja dva prikvel). |
|
|
anto
Advanced Member
Serbia
21120 Posts
Posted - 14/11/2019 : 15:41:18
|
Ralph Azham (Reprodukt 2012-…)
Ovo su autori serijala. Brigitte Findakly je zadužena za boje.
A ovako Trondheim sebe vidi.
Serijal je u Njemačkoj na 11. albumu, u Francuskoj je objavljen i 12, navodno posljednji? Znam da je u nekom intervjuu Trondheim rekao da će Azham imati ravno 20 albuma, a bolje je biti vjernik nego praznovjernik.
Tko je Ralph Azham? Na početku seoska budala koja zahvaljujući magičnim moćima postaje strašan ratnik a na kraju kraljevim ukazom i superintendant Astolie. Rođen je plav što je znak da je možda on taj iščekivani Odabranik kojemu je suđeno da prekine strahovladu zlikovca Vom Syrusa. Kao svi Plavi i Ralph ima neku magičnu moć koja je doduše besmislena i od koje jedva da ima neke koristi. Ralphova moć je da predskazuje ženama trudnoću. Kasnije će otkriti i druge moći.
Ralph živi u jednom fantasy svijetu nastanjenom raznim čudnim stvorenjima, strašnim zmajevima, zlim čarobnjacima i okrutnim tiranima. Ralph je stalno u pokretu, uvijek u potrazi za svetim artefaktima. Njegov put je pun krvi i nasilja ali Ralph je hrabar i lukav, uvijek će odabrati put manjeg otpora ne vodeći računa o moralu i ne obaziruće se previše na leševe iza sebe. Njegov moto je:Tko želi savladati provaliju, ne razmišlja kako uhvatiti medvjeda. Kako jedna kap ne čini kišu tako i Ralph, kao i svaki junak, ima svoje vjerne saveznike. Uglavnom ga prate oronuli teenager Yassou i lijepa Zania.
A priče? Čine se apsurdnim i pune su blesavih, bezumnih i nerazumnih dijaloga, a sve je začinjeno sarkastičnim i ciničnim humorom. Imaju one i svoj šarm a daju im ga svi ti simpatični životinjski likovi, te jednostavan crtež i šarolike, svijetle boje.
Što još reći o serijalu koji kao da nema ni početka ni kraja? Cijelo vrijeme tinja neka iskra koja nikako da se zapali i pretvori u plamen. Kada čitatelj pomisli evo ga, sad će, slijedi blago razočaranje. I tako iz epizode u epizodu, a svaka nova nalikuje onoj prethodnoj. Nekako se stječe dojam da se Trondheim ponavlja i sam sebe kopira. Ipak, Zakopan kamen ostaje glup, pa stoga onaj tko voli Zekana i Tvrđe, neka baci pogled i na Ralpha Azhama, zavoljet će ga sigurno. Preporuka!
- Koje poniženje za budućeg superintendanta Astolije...
- Ralph i Yassou na konju
- Ralph upoznaje Zaniu: Ti nisi vojnik? - Vojnik sa sisama i parfemom?
Jedan tipičan dijalog: - Koja je razlika između velike hrpe govana i tradicije? - Ne znam. - Jedno od to dvoje vremenom prestane smrditi.
- Ne može se vladati samo dobrotom jer narod je glupa životinja. Prije reagira na autoritet nego suosjećanje.
|
|
|
Topic |
|
|
|