Author |
Topic |
jaki
Advanced Member
Croatia
27035 Posts
Member since 13/03/2004 |
Posted - 27/09/2021 : 18:33:07
|
quote: Originally posted by Colt
Razlika u ceni je definitivno presudan faktor. Primera radi, Asgard i Ja sam Legija u Srbiji koštaju 2000 dinara a u Hrvatskoj (po aktuelnom kursu) 2020 dinara. Samim tim je i nerealno očekivati da bi kupci u Zagrebu mogli tek tako da se maše za novčanik znajući koliko bi mogli da uštede kupovinom na Sajmu knjiga u Beogradu.
legenda |
Ja sam fetišist papira! |
|
|
Colt
stripovi.com kum
3298 Posts
Member since 18/10/2001 |
Posted - 27/09/2021 : 18:36:05
|
quote: Originally posted by vukozec
Imam i ja pitanje na pokrenutu temu: ako je razlog što su srpska strip izdanja slabo prisutna u hrvatskim striparnicama i knjižarama slab interes hrvatskih čitatelja za tim izdanjima, koji je razlog što srpskih izdavača nema na hrvatskim strip festivalima i sajmovima knjiga?
Koliko je meni poznato nikad nisu došli. Festivali i sajmovi valjda služe za promociju i na onome koji nešto prodaje je da se reklamira i predstavi publici, stvori imidž i prisutnost, a ne da čeka da publika sama od sebe sve za njega napravi.
A koji su hrvatski izdavači prisutni na srpskim strip festivalima i sajmovima knjiga? |
|
|
vukozec
Advanced Member
4996 Posts
Member since 17/08/2013 |
|
PaoloRivera
Average Member
Croatia
520 Posts
Member since 09/09/2014 |
Posted - 27/09/2021 : 18:37:37
|
Imam i ja pitanje na pokrenutu temu: ako je razlog što su srpska strip izdanja slabo prisutna u hrvatskim striparnicama i knjižarama slab interes hrvatskih čitatelja za tim izdanjima, koji je razlog što srpskih izdavača nema na hrvatskim strip festivalima i sajmovima knjiga?
Koliko je meni poznato nikad nisu došli. Festivali i sajmovi valjda služe za promociju i na onome koji nešto prodaje je da se reklamira i predstavi publici, stvori imidž i prisutnost, a ne da čeka da publika sama od sebe sve za njega napravi.
Ma interes je tu, interes postoji. Neke druge stvari su posrijedi, ne bih rekao ni da je to promidzba na sajmovima knjiga. Ovo sto Marko govori za odnos prodanih primjeraka u striparnicama vs. u knjizarama ima smisla. Mozda je u Srbiji opcenito bolja zastupljenost i prodaja stripova nego u Hrvatskoj?
Ili je veci interes za raznovrsnijim naslovima? Jer moj je dojam ionako da vecina ekipe koja u Hrvatskoj uopce kupuje stripove, kupuje Ludens/Bonelli i AF na kioscima i to je vise manje to, a da sve drugo, ukljucujuci Fibru, ima minoran udio u tome — nek me netko ispravi ako grijesim. |
Edited by - PaoloRivera on 27/09/2021 18:43:39 |
|
|
Paka01
stripovi.com suradnik
Croatia
11447 Posts
Member since 14/02/2009 |
Posted - 27/09/2021 : 18:39:06
|
A koji su hrvatski izdavači prisutni na srpskim strip festivalima i sajmovima knjiga?
Pa lipo čovik pita, ovo nije nikakav odgovor. Ako se hrvatska izdanja dobro prodaju u Srbiji, onda hrvatskim izdavačima možda i nema potrebe ići u Srbiju na festivale. S druge strane, ako se srpska izdanja slabo prodaju u Hrvatskoj, onda je ovo pitanje na mjestu.
Evo sad u Herceg Novom mi je bilo baš neobično, sve skupa 3 štanda sa stripovima... Jedna striparnica iz Podgorice i dva privatna prodavača koliko mi se činilo. Ni hrvatskih ni srpskih izdavača. |
Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud
https://www.last.fm/user/Pakaa |
|
|
Paka01
stripovi.com suradnik
Croatia
11447 Posts
Posted - 27/09/2021 : 18:44:18
|
A šta se striparnica tiče, mislim realno, nije baš da sam tamo išao radi ikakvog gušta... Ove u Zagrebu su manje-više tragedija. Stripovi na Kvadrat su toliko mali i pretrpani da je pravo kalustrofobično stati unutra, nepregledno je, nabacano sve, nemaš mista za okreniti se, kamoli prolistati išta. SKAB612 u podrumu, ni sunca ni miseca, ko groblje atmosfera. Torpedo isto tako, stumbano i malo.
Ne znam, imaju li striparnice uopće ikakvog smisla više kad su takve? Mislim na fizički odlazak u striparnice, ne na webshopove... Pored bivšeg Algoritma ispod trga, današnje knjižara Znanje, mislim da nemam šta raditi u striparnicama. Imaju bolju ponudu američkih stripova nego gotovo sve zagrebačke striparnice zajedno, puno toga od Fibre je tu, itd... Ima mista, nemam dojam da mi prodavač diše za vratom, mogu sjesti i prolistati nešto, itd... |
Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud
https://www.last.fm/user/Pakaa |
|
|
Colt
stripovi.com kum
3298 Posts
Posted - 27/09/2021 : 18:47:39
|
quote:
Pa lipo čovik pita, ovo nije nikakav odgovor. Ako se hrvatska izdanja dobro prodaju u Srbiji, onda hrvatskim izdavačima možda i nema potrebe ići u Srbiju na festivale. S druge strane, ako se srpska izdanja slabo prodaju u Hrvatskoj, onda je ovo pitanje na mjestu.
Evo sad u Herceg Novom mi je bilo baš neobično, sve skupa 3 štanda sa stripovima... Jedna striparnica iz Podgorice i dva privatna prodavača koliko mi se činilo. Ni hrvatskih ni srpskih izdavača.
Ne nastupaju na festivalima zato što verujem da Fibra neće tek tako dobiti štand na beogradskom Salonu stripa. Kao ni Phoenix Press na CRŠ. Prisutnost izdavača na festivalu u susednoj zemlji se mahom ogleda tome da će hrvatski izdavači (Bernard, Marko, Dado&Dado) gostovati po festivalima u dogovoru sa striparnicama koje prodaju njihova izdanja dok srpski neće jer ih niko neće zvati, zato što onima koji prodaju njihova izdanja njihovo eventualno muvanje po štandu neće ništa doneti. |
|
|
Red Marquis
Advanced Member
Serbia
3304 Posts
Member since 06/11/2017 |
Posted - 27/09/2021 : 18:47:57
|
Ovo sa prodajom po striparnicama je malo drugačija slika u HR i kod nas, jer kod vas je cena stripa u knjižari i striparnici ista, 250kn za Potragu recimo je 250 i u SNK i u Hoću Knjigu, Znanju, gde već. Popusti kod izdavača postoje, ne znam jel imate neke akcije po striparnicama al sumnjam. Kod nas najveći izdavači, nekad DW, sad ČK imaju i svoje striparnice, pa tako velika većina neće otići i kupiti primera Bluberija 4 nakon letećeg starta u nekom Vulkanu, Laguni za 2000 din, kad mogu za 1500 da se kupe u striparnici. |
|
|
Paka01
stripovi.com suradnik
Croatia
11447 Posts
|
Odoakar
Junior Member
492 Posts
Member since 04/02/2017 |
Posted - 27/09/2021 : 19:15:41
|
Svojevremeno sam kupovao stripove na srpskom jeziku, recimo Batman TDK, Čuvare, V za Vendettu...svi su bili u mekim koricama, a Batman mi se doslovce raspao nakon par čitanja, počele ispadati stranice.
Od tad zazirem od takvih izdanja i realno sam se navikao na Fibrinu kvalitetu. Kad bi tu na trzistu bilo srpskih izdanja na razini kvalitete Fibrinih, bez problema bih kupovao. |
|
|
vukozec
Advanced Member
4996 Posts
Posted - 27/09/2021 : 19:16:16
|
quote:
Evo sad u Herceg Novom mi je bilo baš neobično, sve skupa 3 štanda sa stripovima... Jedna striparnica iz Podgorice i dva privatna prodavača koliko mi se činilo. Ni hrvatskih ni srpskih izdavača.
Ne nastupaju na festivalima zato što verujem da Fibra neće tek tako dobiti štand na beogradskom Salonu stripa. Kao ni Phoenix Press na CRŠ. Prisutnost izdavača na festivalu u susednoj zemlji se mahom ogleda tome da će hrvatski izdavači (Bernard, Marko, Dado&Dado) gostovati po festivalima u dogovoru sa striparnicama koje prodaju njihova izdanja dok srpski neće jer ih niko neće zvati, zato što onima koji prodaju njihova izdanja njihovo eventualno muvanje po štandu neće ništa doneti.
Hvala na odgovoru. Meni osobno je žao što je tako i najveći minus lokalnih (regionalnih?) sajmova/festivala mi je to što nemaju međunarodni karakter. Štandovi izdavača iz drugih zemalja sa našeg zajedničkog govornog područja bi mi bilo upravo ono najinteresantnije jer hrvatska izdanja su mi dostupna cijelo vrijeme, od sajma bih volio da mi ponudi neku ekskluzivnu prednost. Nadam se da će jednog dana zaživjeti praksa međunarodnih karaktera takvih događanja (naravno, pojma nemam kakvu ulogu tu igraju granice, carinske zone, EU itd.). |
|
|
jaki
Advanced Member
Croatia
27035 Posts
|
Red Marquis
Advanced Member
Serbia
3304 Posts
Member since 06/11/2017 |
Posted - 27/09/2021 : 19:20:34
|
quote: Originally posted by Odoakar
Svojevremeno sam kupovao stripove na srpskom jeziku, recimo Batman TDK, Čuvare, V za Vendettu...svi su bili u mekim koricama, a Batman mi se doslovce raspao nakon par čitanja, počele ispadati stranice.
Dobro to je ipak bilo pre 15-16 godina, ta izdanja Belog Puta. Uznapredovao je kvalitet i ovde od tad |
|
|
Colt
stripovi.com kum
3298 Posts
Posted - 27/09/2021 : 19:22:16
|
Od tad zazirem od takvih izdanja i realno sam se navikao na Fibrinu kvalitetu. Kad bi tu na trzistu bilo srpskih izdanja na razini kvalitete Fibrinih, bez problema bih kupovao.
Teško ćeš to da nađeš. Doduše, priča se da postoji jedan srpski strip koji se nije raspao nakon čitanja ali to već poprima karakter urbane legende. |
|
|
verab
Senior Member
Croatia
2813 Posts
Member since 22/01/2015 |
|
vukozec
Advanced Member
4996 Posts
Posted - 27/09/2021 : 19:29:29
|
quote: Originally posted by Paka01
A šta se striparnica tiče, mislim realno, nije baš da sam tamo išao radi ikakvog gušta... Ove u Zagrebu su manje-više tragedija. Stripovi na Kvadrat su toliko mali i pretrpani da je pravo kalustrofobično stati unutra, nepregledno je, nabacano sve, nemaš mista za okreniti se, kamoli prolistati išta. SKAB612 u podrumu, ni sunca ni miseca, ko groblje atmosfera. Torpedo isto tako, stumbano i malo.
Ne znam, imaju li striparnice uopće ikakvog smisla više kad su takve? Mislim na fizički odlazak u striparnice, ne na webshopove... Pored bivšeg Algoritma ispod trga, današnje knjižara Znanje, mislim da nemam šta raditi u striparnicama. Imaju bolju ponudu američkih stripova nego gotovo sve zagrebačke striparnice zajedno, puno toga od Fibre je tu, itd... Ima mista, nemam dojam da mi prodavač diše za vratom, mogu sjesti i prolistati nešto, itd...
Striparnice još imaju smisla ako postoji neka dodana vrijednost koju one nude. Mislim da to postoji još uvijek.
Npr. u velikim zagrebačkim knjižarama ima više manje što god ti padne napamet od glavnih domaćih izdavča, a nađe se i ponešto stripova na engleskom, no nema srpskih i bih izdanja o kojima pričamo, a i poneko izdanje od manjeg domaćeg izdavač zna nedostajati. Prije ću takve stvari naći u striparnici. Nekidan npr. kupih Zerocalcarea od Agarthija i Vojnu od Barbatusa u striaprnici.
U odnosu na webshop, prednost odlaska u straiparnicu je naravno što se ne mora platiti dostava. Također je prednost što je ipak još uvijek veći gušt njuškati po striparnici nego skrolati po webshopu, malo uzeti u ruke, prolistati kako nešto izgleda, možda ugledati na polici nešto što bi inače prošlo neprimjećeno itd. |
|
|
borg
Senior Member
Serbia
2228 Posts
Member since 13/01/2020 |
Posted - 27/09/2021 : 19:33:36
|
Od tad zazirem od takvih izdanja i realno sam se navikao na Fibrinu kvalitetu. Kad bi tu na trzistu bilo srpskih izdanja na razini kvalitete Fibrinih, bez problema bih kupovao.
Teško ćeš to da nađeš. Doduše, priča se da postoji jedan srpski strip koji se nije raspao nakon čitanja ali to već poprima karakter urbane legende.
|
Resistance is futile. |
Edited by - borg on 27/09/2021 19:33:57 |
|
|
vukozec
Advanced Member
4996 Posts
Posted - 27/09/2021 : 19:41:12
|
quote: Originally posted by jaki
Bitno je da imaš želju... Propise ko jebe:)
Propisi kakvi da jesu nisu u kamen uklesani, sve je stvar međusobnog interesa koji onda rezultira međusobnim sporazumom. Naravno, sumnjam da ako postoje prepreke, da je stripovsko-književni lobi dovoljno jak da išta promijeni :)
Na Lucca Comics su samo talijanska izdanja, ili? |
Edited by - vukozec on 27/09/2021 19:41:42 |
|
|
Colt
stripovi.com kum
3298 Posts
Posted - 27/09/2021 : 19:52:03
|
quote:
Srbija je veće tržište od Hrvatske, bar 50-60%. To itekako ima uticaja na isplativost uvoza i potražnju. Svakako je više stripofila u Srbiji nego u Hrvatskoj, pa je vjerojatno i to dio razloga za većom potražnjom.
Ovdje spominješ Sputnik. Ja sad, naravno, ne znam podatke, ali nagadjam da su u pitanju količine od dvadesetak primjeraka. Maksimalno trideset. Kad se to prenese na hrvatsku veličinu tržišta, onda je to nekih 15-20 primjeraka. I to ti je to. A za razliku od Srbije, jedan nemali dio hr publike nabavlja stripove iz Srbije privatnim kanalima, van striparnica, po sajamskim/maksimalni popust cijenama.
Delovalo je da ih ima više, i to samo u AF. A priča je bila u vezi sa hrvatskim striparnicama i potražnji srpskih stripova u istim. Naravno da je ČK prodao neke stripove u broju od 100 primeraka u Zagrebu, kao što si i ti prodao neke u istom broju u Beogradu, ali rekao bih da, kada se pogleda ukupan broj, ti i drugi hrvatski izdavači prodate znatno više u Srbiji nego što je obrnut slučaj. U Srbiji su hrvatski stripovi iz remitende na kioscima, da li je to slučaj i sa srpskim izdanjima u Hrvatskoj? Koliko sam video, izdanja Fibre, BG, Strip-Agenta itd se uredno mogu kupiti u okviru gigantskog knjižarskog lanca kao što je Delfi, nisam baš siguran da je takva situacija u Hrvatskoj. I sam si rekao da Fibra u Srbiji raste, dok se kod srpskih izdavača primećuje da interesovanje za njihova izdanja u Hrvatskoj opada, pretpostavljam zbog toga što čitaoci koji su sa stripovima krenuli još u SFRJ polako "otpadaju", iz ovog ili onog razloga, dok novih interesenata nema.
Summa summarum, mislim da je ovo jedna od onih klin/ploča polemika, svako ima svoj pogled na dešavanja. Moje mišljenje je da će Fibra i drugi hrvatski izdavači nastaviti dobro da se prodaju u Srbiji, i da srpski izdavači neće ostvarivati naročitu prodaju u Hrvatskoj, ne zato što ne žele da imaju dobar odnos sa striparnicama ili da uopšte izvezu stripove, već zbog prirode samog tržišta. Videćemo kako će se stvari odvijati.
|
Edited by - Colt on 27/09/2021 19:53:28 |
|
|
jaki
Advanced Member
Croatia
27035 Posts
|
jaki
Advanced Member
Croatia
27035 Posts
Posted - 27/09/2021 : 20:16:52
|
živi sam svjedok da je na interliberu znalo otići u 5 dana 400 DW mangi,random brojeva.Bez ikakve reklame.80% ženska publika(teen curice).50 Asteriksa istog(doduše friškog)broja od ČK do petka i nešto manje superherojskih ČK izdanja jer su ona i skuplja bila a i puno ekipe ne žele superheroje na hrvatskom a kamoli na srpskom jeziku. znači,publike ima,potražnje ima.treba povoljna cijena i dostupnost. uz izdavače treba i neko s ove strane da pogura ali osim školske knjige nema nikoga(a i oni to rade loše). |
|
|
Tonto
Advanced Member
8583 Posts
Member since 11/02/2012 |
Posted - 27/09/2021 : 20:19:02
|
Da su mi dostupnija ja bi srpska izdanja redovno kupovao bez obzira na cijenu. U mom gradu ne postoji striparnica i stripove kupujem u knjizarama, tamo srpskih izdanja nema. |
The less I have the more I am a happy man |
|
|
Markos
Webmaster
Croatia
29441 Posts
Member since 27/08/2001 |
Posted - 27/09/2021 : 20:28:42
|
quote:
Srbija je veće tržište od Hrvatske, bar 50-60%. To itekako ima uticaja na isplativost uvoza i potražnju. Svakako je više stripofila u Srbiji nego u Hrvatskoj, pa je vjerojatno i to dio razloga za većom potražnjom.
Ovdje spominješ Sputnik. Ja sad, naravno, ne znam podatke, ali nagadjam da su u pitanju količine od dvadesetak primjeraka. Maksimalno trideset. Kad se to prenese na hrvatsku veličinu tržišta, onda je to nekih 15-20 primjeraka. I to ti je to. A za razliku od Srbije, jedan nemali dio hr publike nabavlja stripove iz Srbije privatnim kanalima, van striparnica, po sajamskim/maksimalni popust cijenama.
Delovalo je da ih ima više, i to samo u AF. A priča je bila u vezi sa hrvatskim striparnicama i potražnji srpskih stripova u istim. Naravno da je ČK prodao neke stripove u broju od 100 primeraka u Zagrebu, kao što si i ti prodao neke u istom broju u Beogradu, ali rekao bih da, kada se pogleda ukupan broj, ti i drugi hrvatski izdavači prodate znatno više u Srbiji nego što je obrnut slučaj. U Srbiji su hrvatski stripovi iz remitende na kioscima, da li je to slučaj i sa srpskim izdanjima u Hrvatskoj? Koliko sam video, izdanja Fibre, BG, Strip-Agenta itd se uredno mogu kupiti u okviru gigantskog knjižarskog lanca kao što je Delfi, nisam baš siguran da je takva situacija u Hrvatskoj. I sam si rekao da Fibra u Srbiji raste, dok se kod srpskih izdavača primećuje da interesovanje za njihova izdanja u Hrvatskoj opada, pretpostavljam zbog toga što čitaoci koji su sa stripovima krenuli još u SFRJ polako "otpadaju", iz ovog ili onog razloga, dok novih interesenata nema.
Summa summarum, mislim da je ovo jedna od onih klin/ploča polemika, svako ima svoj pogled na dešavanja. Moje mišljenje je da će Fibra i drugi hrvatski izdavači nastaviti dobro da se prodaju u Srbiji, i da srpski izdavači neće ostvarivati naročitu prodaju u Hrvatskoj, ne zato što ne žele da imaju dobar odnos sa striparnicama ili da uopšte izvezu stripove, već zbog prirode samog tržišta. Videćemo kako će se stvari odvijati.
Ne znam podatke za Sputnik, pa ne mogu ništa tvrditi. Iskreno, iznenadio bih se da je broj veći od 30. Ako jest, svaka čast.
Za Delfi, i VČ npr. je u prodaji u knjižarskom lancu Školska knjiga kod nas. Stvar inicijative knjižarskih lanaca, valjda. Mene je Delfi kontaktirao, ne ja njih.
Generalno se mogu složiti da, što se prodaje tiče, HR bolje prolazi u SR nego obrnuto, samo kažem da za to postoji niz praktičnih razloga (konkretno, bar što se Fibre tiče, povoljnija cijena, kvalitet izdanja, tradicija, ugled i povjerenje koje uživa) i da to nije ništa što se ne bi dalo popraviti (jači marketing i jača distribucija). |
Trouble will find me |
|
|
jaki
Advanced Member
Croatia
27035 Posts
Posted - 27/09/2021 : 20:40:25
|
Nisu hrvatske striparnice krive što su na lošijim prometnim mjestima i u manjim dimenzijama nego visoke cijene najamnina. Kad bi neko otvorija striparnicu na premijum lokaciji onda bi triba imat jebački promet a to i nije baš moguće. Jedino knjižarski lanci mogu dignit prodaju stripa na neku zadovoljavajuću razinu a u HR ih baš i nema. Zato jer postoji publika koja ne prati forume(i Marko tako kaže iz svog iskustva),ne traži aktivno stripove i događanja u svijetu stripa ali kupe kad nalete. A da bi naletili na nešto što ih zanima treba što više prodajnih mjesta.
|
|
|
Cromwell
Advanced Member
Croatia
4411 Posts
Member since 10/09/2011 |
Posted - 27/09/2021 : 21:08:48
|
U periodu od 2011 pa negdje do 2015 sam u SKABU ostavio vjerojatno dvije prosječne plaće za Darkwoodova izdanja. Razloga je bilo više ali ako mogu navesti 3 glavna onda su to: širok izbor naslova, nedostatak tih istih naslova na hrvatskom i dobra cijena. Oko 2015e su srpska izdanja prestala dolaziti u SKAB iz ne znam kojeg razloga no znam da su se recimo Perle i Biblioteka Riznica jako dobro prodavale. Sn2 sam izbjegavao zbog osoblja i prostora a stripovi koji bi dolazili svake prijestupne su imali opaku maržu.
U međuvremenu je postalo očito da se tržište promijenilo jer: 1. Danas je izbor naslova na hrvatskom vrhunski. I najizbirljiviji bi mogli ostaviti parstokuna na neki naslov svaki mjesec : nema potrebe za srpskim 2. Posljedično- nema niti financija niti potrebe za kupnju naslova "po Vuku" - nema potrebe za srpskim 3. Posljedično na točku dva- uz visoku maržu na službenu prodaju mnogi su se okrenuli poluilegali - navedena loša prođa srpskih stripova u hrvatskoj je samo privid.
Što se tiče Witchera mislim da među stripašima stripovske adaptacije generalno ne prolaze dobro, a oni koji jesu ciljana publika se sigurno neće otimati za nešto što im izgleda neprirodno (Tor, Halk, Vičer, Nejtan Never). Stripaši vole klasiku ili nešto što miriše na to ili s druge strane neku tihu bombu koja se s vremenom pretvori u kult. |
Bok, kako si.
|
|
|
Topic |
|
|
|