forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Neizvjesna budućnost stripa u Hrvatskoj
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Author Previous Topic Topic Next Topic  

Dr. Westax
Senior Member

Croatia
2757 Posts

Member since 18/07/2002

Posted - 09/05/2015 : 21:52:38  Show Profile Show Extended Profile  Send Dr. Westax a Private Message  Reply with Quote
http://dw.de/p/1FGxu

Deutsche Welle

emirem
Advanced Member

10855 Posts

Member since 18/01/2010

Posted - 10/05/2015 : 00:01:29  Show Profile Show Extended Profile  Send emirem a Private Message  Reply with Quote
Uvijek dobro dodje mrvica optimizma....

"Kompromisi u kolekcionarstvu su one stvari koje ce ti omoguciti da dozivis starost sa pozamasnom ustedjevinom!"
Go to Top of Page

zeljko
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
17901 Posts

Member since 02/08/2002

Posted - 10/05/2015 : 00:02:21  Show Profile Show Extended Profile  Send zeljko a Private Message  Reply with Quote
neizvjesan je izgleda biznis oko stripa

Utabanim stazama ocaja!
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 10/05/2015 : 00:19:39  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
pa više manje sve je pred kolapson.

You stared at the abyss, you'll never rest in peace
Go to Top of Page

vronski 3
Senior Member

2374 Posts

Member since 10/01/2014

Posted - 10/05/2015 : 09:23:53  Show Profile Show Extended Profile  Reply with Quote
Kad bi se pitali klnci od 12 do 20 godina, strip prodavnice širom ex Yu bi odavno doživele sudbinu video klubova! Srećom pa smo tu mi matori konji od 35 godina pa naviše koji i dalje čitamo stripove i održavamo celu priču...
Go to Top of Page

DODSFERD
Advanced Member

Pitcairn Island
29953 Posts

Member since 14/03/2014

Posted - 10/05/2015 : 10:12:27  Show Profile Show Extended Profile  Send DODSFERD a Private Message  Reply with Quote
Mi smo posljednji Mohikanci strip scene i možemo još neko vrijeme držati stvari pod kontrolom, ali pitanje je koliko dugo.
Čitatelji koji su danas 15-ak godina možda neće ni doživjeti da sa 35 mogu kupiti strip na kioscima ili knjižarama iz jednostavnog razloga jer ih tamo više neće biti.

Sinaitakala Tu'imatamoana 'i Fanakavakilangi Fakafanua
Go to Top of Page

vronski 3
Senior Member

2374 Posts

Member since 10/01/2014

Posted - 10/05/2015 : 10:45:36  Show Profile Show Extended Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by DODSFERD

Mi smo posljednji Mohikanci strip scene i možemo još neko vrijeme držati stvari pod kontrolom, ali pitanje je koliko dugo.
Čitatelji koji su danas 15-ak godina možda neće ni doživjeti da sa 35 mogu kupiti strip na kioscima ili knjižarama iz jednostavnog razloga jer ih tamo više neće biti.

Koliko sam puta u prodavnici prisustvovao sceni kad uđu istovremeno ćovek od 40 godina i klinac od jedva 18. Ovaj od 40 pravo na stripove i bira pola sata a klinac prođe pored, stripove ni ne pogleda, i traži cigare!

E to je današnja realnost...
Go to Top of Page

Ignus
Senior Member

1357 Posts

Member since 22/06/2009

Posted - 10/05/2015 : 11:38:28  Show Profile Show Extended Profile  Send Ignus a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by vronski 3

quote:
Originally posted by DODSFERD

Koliko sam puta u prodavnici prisustvovao sceni kad uđu istovremeno ćovek od 40 godina i klinac od jedva 18. Ovaj od 40 pravo na stripove i bira pola sata a klinac prođe pored, stripove ni ne pogleda, i traži cigare!

E to je današnja realnost...

Ni mene nisu zanimali stripovi sa 18. Počeo sam čitati stripove sa 8 god, sa 12 su mi postali opsesija sa 16 me nisu zanimali nimalo i tako do 30i neke kad sam ugledao MM gigant od Libellusa u knjižari i stari žar se rasplamsao, onda je došla fibra, BG, SA i bio sam pečen do kraja.

Zar nitko nece pomoci udovicinu sinu?
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 10/05/2015 : 12:08:25  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
glavni kupci stripova danas su ljudi 30+ (uglavnom rođeni do 1980.-te) koji su odrasli s njima.

Go to Top of Page

igor 12
stripovi.com suradnik

4634 Posts

Member since 24/01/2013

Posted - 10/05/2015 : 12:40:32  Show Profile Show Extended Profile  Send igor 12 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by lwood

glavni kupci stripova danas su ljudi 30+ (uglavnom rođeni do 1980.-te) koji su odrasli s njima.

živa istina

mi smo posljednji dinosauri koji još održavamo strip na životu kupujući ga i čitajući.
ima masa klinaca u mom susjedstvu,niko,ali baš nitko ne ferma stripove ni pol posto.

Vamos a la playa tralalalala
Go to Top of Page

culture vulture
Senior Member

1595 Posts

Member since 21/02/2004

Posted - 10/05/2015 : 12:58:46  Show Profile Show Extended Profile  Send culture vulture a Private Message  Reply with Quote
Neizvjesna buducnost stripa u Hrvatskoj, neizvjesna buducnost Hrvatske u stripu, hrvatski strip u neizvjesnoj buducnosti, buducnost u stripu u neizvjesnoj Hrvatskoj, strip u buducnosti neizvjesne Hrvatske, buducnost stripa u neizvjesnoj Hrvatskoj, hrvatska neizvjesnost buducnosti stripa.
Buducnost je sama po sebi neizvjesna, u Hrvatskoj pogotovo, ali strip je buducnost i buducnost je strip. U Hrvatskoj. Ako samo budemo radili dobre stripove. Radimo dobre stripove i ne bojmo se neizvjesne buducnosti!
Go to Top of Page

boddhisatva
Senior Member

Croatia
1315 Posts

Member since 08/01/2013

Posted - 10/05/2015 : 13:07:19  Show Profile Show Extended Profile  Send boddhisatva a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by igor 12

quote:

živa istina
mi smo posljednji dinosauri koji još održavamo strip na životu kupujući ga i čitajući.
ima masa klinaca u mom susjedstvu,niko,ali baš nitko ne ferma stripove ni pol posto.

krivo, ja sam 1966. godište i žar za stripom me oduvijek držao
znači kad sam ja bio onaj sa 30* vi ste bili tamo neki balavci u potrazi za cigarama ;o)))

Pike Bishop: Let's go!
Lyle Gorch: Why not?
Go to Top of Page

boddhisatva
Senior Member

Croatia
1315 Posts

Member since 08/01/2013

Posted - 10/05/2015 : 13:13:44  Show Profile Show Extended Profile  Send boddhisatva a Private Message  Reply with Quote
sad na stranu zezancija, Raul je u tom članku rekao sve što spada i kako je i šta se može očekivati
strip je oduvijek bio dio rijetke kulture, dio neke lumenske populacije koja u HR a i u svijetu nikada nije ni bila toliko velika - ali baš stoga je imala i probran i istančan ukus za time
a sada kada strip počinje da se razgranava na dvije strane:
1. ka tzv. "umjetnosti" gdje on počinje da se prodaje u knjižarama skupoj, prohtjevnoj, intelektualističkoj publici
2. na sive margine gdje će se moći kupovati ne više u trafikama i kioscima nego na spcifičnim aukcijama i buvljacima, sajmovima i sl.

s jedne strane to je ekonomska situacija sa stripom
a sa drige strane (i ono najfrapantnije u svemu!) je da je strip sada i upravo kao izričaj u izuzetnom uzletu u svijetu....

Go to Top of Page

emirem
Advanced Member

10855 Posts

Member since 18/01/2010

Posted - 10/05/2015 : 13:46:11  Show Profile Show Extended Profile  Send emirem a Private Message  Reply with Quote
U nasim krajevima ima publike,ali taj postotak u ukupnom broju stanovnika je puno manji nego u recimo Francuskoj gdje se pojedini albumi prodaju do 600.000 komada a to je samo oko 1% ukupnog stanovnistva.Zamislite sad Hr od 4.1mln , 1% je 40.000 zamislite sad kako bi nasi izdavaci koji imaju nakladu najpopularnijeg strip junaka od 400komada trljali ruke...ovako se bakcu da samo 350 prodaju....

Ali bitno je da se i to malo love vrti kod izdavaca, a i mi cemo biti mirniji,heh, sa zarko zeljenim primjerkom strip izdanja...
Mogla bi i reklama u strip da se stavi, tipa kad na kraju nekog filma, bar u zadnjih par godina to primjetim ,stoji da su razvoju i stvaranju filma sudjelovali oko 15.000 radnika..tako i kod nas treba stajati..kupnjom ove strip knjige podrzali ste oko pfff otpr. 200 radnika tiskare itd itd...ak ih ima toliko...
Uglavnom decki, Godspeed i pozdrav Raulu!

"Kompromisi u kolekcionarstvu su one stvari koje ce ti omoguciti da dozivis starost sa pozamasnom ustedjevinom!"
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 10/05/2015 : 15:39:03  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by boddhisatva

quote:

quote:

živa istina

znači kad sam ja bio onaj sa 30* vi ste bili tamo neki balavci u potrazi za cigarama ;o)))

pročitaj sve šta san napisa.
današnje generacije su izrasle na netu i pc igrama ne na stripovima.

Go to Top of Page

jaki
Advanced Member

Croatia
27611 Posts

Member since 13/03/2004

Posted - 10/05/2015 : 15:50:05  Show Profile Show Extended Profile  Send jaki a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by emirem

U nasim krajevima ima publike,ali taj postotak u ukupnom broju stanovnika je puno manji nego u recimo Francuskoj gdje se pojedini albumi prodaju do 600.000 komada a to je samo oko 1% ukupnog stanovnistva.Zamislite sad Hr od 4.1mln , 1% je 40.000 zamislite sad kako bi nasi izdavaci koji imaju nakladu najpopularnijeg strip junaka od 400komada trljali ruke...ovako se bakcu da samo 350 prodaju....

Ali bitno je da se i to malo love vrti kod izdavaca, a i mi cemo biti mirniji,heh, sa zarko zeljenim primjerkom strip izdanja...
Mogla bi i reklama u strip da se stavi, tipa kad na kraju nekog filma, bar u zadnjih par godina to primjetim ,stoji da su razvoju i stvaranju filma sudjelovali oko 15.000 radnika..tako i kod nas treba stajati..kupnjom ove strip knjige podrzali ste oko pfff otpr. 200 radnika tiskare itd itd...ak ih ima toliko...
Uglavnom decki, Godspeed i pozdrav Raulu!

Rijetki stripovi se u FR prodaju u stotinama tisuća primjeraka.
Golem dio produkcije(godišnje po 5-6000) je oko 5000-25000 komada.A značajan dio i ispod toga.I ne treba uzimati samo u obzir postotak prodaje stripova na broj ukupnog stanovništva već i kupovnu moć tog stanovništva koje je u francuskom slučaju puno puta veće od hrvatskog.

Ja sam fetišist papira!
Go to Top of Page

izivko
Advanced Member

Germany
13010 Posts

Member since 25/07/2003

Posted - 10/05/2015 : 16:05:14  Show Profile Show Extended Profile  Send izivko a Private Message  Reply with Quote
Posao kao i svaki drugi. Proživljava uspone i padove.
Zlatna vremena romantizma su otišla u nepovrat. Važno je da se kotrlja

Have mercy
Go to Top of Page

boddhisatva
Senior Member

Croatia
1315 Posts

Member since 08/01/2013

Posted - 10/05/2015 : 16:22:00  Show Profile Show Extended Profile  Send boddhisatva a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
Originally posted by boddhisatva

quote:

quote:

živa istina

pročitaj sve šta san napisa.
današnje generacije su izrasle na netu i pc igrama ne na stripovima.

ajde lwoode malo zdrave međugeneracijske zezancije međ nama ;o))))
uostalom i ja kao i ti smo nekad bili neki novi klinci dok su tu bili stariji brijači, ali ti su stariji čitali Nikad robom ili Kita Tellera dok smo mi imali i drugih izbora, pa smo time i otkrivali svašta novo i ... zarazili se time rekao bi ja
a današnje generacije, eh ... meni je otac koji mi je prenio ljubav prema stripovima iste kupovao i donosio po mojim željama skužio sam isključivo zato da bi bio miran i zauzet nekim meni interesantnim štivom a ne divljao okolo da me lovi dok skaćem s lustera na luster ... a danas klincu u tom smislu da ga smiriš daš mobitel ili tabletić sa igrom, upališ mu PC, PS2 i kajveć za to da bi rasturao te igre
i kaj na to da velim - jeli to pogrešno, pa i nije. Strip kao nepokretna slika koju moraš doćarati sam predstavlja i vizualizaciju. Isto tako su i ove pokretne slike u igricama klincu - vizualizacija.... i tak ;o)))

Go to Top of Page

boddhisatva
Senior Member

Croatia
1315 Posts

Member since 08/01/2013

Posted - 10/05/2015 : 16:34:57  Show Profile Show Extended Profile  Send boddhisatva a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by jaki

Rijetki stripovi se u FR prodaju u stotinama tisuća primjeraka.
Golem dio produkcije(godišnje po 5-6000) je oko 5000-25000 komada.A značajan dio i ispod toga.I ne treba uzimati samo u obzir postotak prodaje stripova na broj ukupnog stanovništva već i kupovnu moć tog stanovništva koje je u francuskom slučaju puno puta veće od hrvatskog.

jaki tu uzmi u kalkulaciju i cijenu samoga proizvoda a stripovi sami po sebi ne predstavljaju i nikad nisu predstavljali cijene neke luksuzne robe u sredinama poput Francuske
značajno je u FR i to da oni imaju izraženu kulturu čitanja stripova koja je tamo čak i generacijska. Imam ti tu frenda Francuza koji mi kaže da je on unuk koji čita i skuplja Spiroua a isto to mu rade njegov otac a i njegov deda ;o))
Puno je tu više faktora u igri ali najvažniji se po meni mogu svesti na to da dali postoje tzv. duhovni interesi za stripom ili literaturom.
Pa ako uzmeš Gulliverova putovanja ona su ti nekada bila štivo za ozbiljnu odraslu čitalačku publiku jer su bila teška politička satira i kritika engleskog društva a danas je štivo za osnovnoškolce. Tko zna možda to uskoro čeka i Mooreovu Vendettu.
Ispravno je izivko rekao da je doba romantizma prošlo, neki novi vjetrovi pušu i vremena dolaze

Go to Top of Page

emirem
Advanced Member

10855 Posts

Member since 18/01/2010

Posted - 10/05/2015 : 20:37:52  Show Profile Show Extended Profile  Send emirem a Private Message  Reply with Quote
Ok..brojke su mi mozda bile na nekoj godisnjoj razini..bar sam tako negdje tu na forumu procitao..bd forum ce possible,vrai?
Uglavnom...kotac se jos vrti za izdavace dokle god se prodaje dobro je...malo optimizma ne skodi...

Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.14 seconds. Snitz Forums 2000