Author |
Topic |
lwood
Advanced Member
Colombia
47234 Posts
Member since 09/12/2005 |
Posted - 24/06/2015 : 20:55:51
|
quote: Originally posted by Jasko
quote: Originally posted by lwood
bila danas reportaža iz srb na al jazeri. gomila imigranata iz mak kako sa juga vataju vlakove za bg. pa dalje na mađ granicu. al ono baš krcato ljudi.
Ima ih oko 1000-2000 stalno dole u Bujanovcu. U autobusima Skoplje - Beograd ili Bujanovac - Beograd ne možeš da uđeš posle Bujanovca, puno. Na železničkoj stanici u Nišu svuda po parkovima. Na autoputu Niš - Solun preporučuje se obazriva vožnja noću, jer se kreću pešaka u kolonama.
Znam da beže, i to razumem, ali kako prolaze sve granice bez ikakvih problema, to mi je enigma.
pa nije ni meni jasno kako tolike gomile ljudi prođu toliko granica . ono,smiješno je. da tu i tamo pojedinci i prođu al ovo su obitelji,mala dica,babe,svašta. zanimljivo |
depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni. Jbga Lwoode nisam ti ja kriv kaj nisi uspio u životu |
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47234 Posts
Posted - 24/06/2015 : 21:09:58
|
quote: Originally posted by delboj
Čujem danas da je Mađarska stopirala odluku EU o prihvatanju izbjeglica i da se Austrija pobunila.
Samo mi nije jasno zašto ljudi te stanovnike Kosova zovu Kosovari. To je nemoguć oblik, oni su Kosovci.
službeno su kosovari; u hr. |
depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni. Jbga Lwoode nisam ti ja kriv kaj nisi uspio u životu |
|
|
Dranki
Senior Member
2549 Posts
Member since 03/06/2007 |
Posted - 24/06/2015 : 21:36:33
|
quote: Originally posted by lwood
quote: Originally posted by Dranki
quote: Originally posted by bvagner3
Naravno da treba u Europu primiti što više imigranata,što više kriminalaca,socijalaca i neškolovanih vjerski fanatični zatucanih probisvjeta.Neka slobodno maltretiraju stanovništvo koje si to u ime nekog liberalizma,multikulturalnosti,suživota i ostalih gluposti to dozvoli.Neka ubijaju,siluju,pljačkaju,pale aute,i rade sve što im srce želi,i neka se razmnožavaju ko zečevi i za to primaju izdašne socijalne pomoći.I neka rade sve ono za što bi u zemlji iz koje su došli možda bili streljani,jer tu im za isto sve bude oprošteno ili možda budu čak i nagrađeni zato što su ugrožena i zaštićena manjina,naravno sve dok jednog dana ne postanu većina.I naravno ako neko misli drugačije odmah bude prozvan ksenofobom i nacionalistom,samo zato što noću hoče mirno prošetati ulicom,ili djecu poslati u školu,bez straha da bude opljačkan,otet ili ubijen.Sranje su napravili Ameri i njihov imperijalizam zbog nafte,uništivši diktature u afričkim i bliskoistočnim zemljama su naravili kaos,sve u ime nekakve demokracije koja nikako nije za te primitivce i njihov plemensko sektaški ustroj,jedino ih vojna diktatura i stega drži pod nadzorom.I sad bi Europa trebala ispaštati zbog tuđih pogrešaka,jer ti imigranti gdje god da dođu se jednostavno ne žele uklopiti,žele da se poštuje njihova vjera i kultura,a to isto nisu spremni učiniti za druge,žele da se prema njima odnosi tolerantano,a oni nisu takvi,već egoistični i egocentrični,i jednom riječju disfunkcionalni za zajednicu i društvo u kojem se nađu.Treba ih jednostavno vratiti odakle su došli,i ovako imamo previše nezaposlenih i siromašnih,a ne još primati i tuđe socijane slučajeve.
Na stranu malo grublji ton kojim je pisano, mislim da se ovome nema sta dodati, slazem se 100% sa napisanim. Bio sam u Nirnbergu koji je vjerovatno imao na umu covjek koji je skrojio rijec "bogatstvo kultura". I predivan je osjecaj imati za saradnike obrazovane ljude, strucnjake i inzinjere, doktore i profesore iz raznih zemalja i kultura. Covjek se stvarno osjeca obogacen. Ali migranti sto ih gledam po medijima, sticem utisak da je to mahom najnizi socijalni sloj stanovnista koji dolazi u Evropu, neobrazovani ljudi iz primitivnijih kultura, ljudi koji nisu sposobni niti zele da se integrisu. Ono sto mene najvise brine od svega je cinjenica da je masovni kriminal nastanjen upravo u tom donjem socijalnom sloju, znaci sa dolaskom tih ljudi dolazi i najrasprostranjenija vrsta kriminala u Evropu, povrh kriminala koji je uvezen otvaranjem granica prema Rumuniji, Bugarskoj i dijelom prema Balkanu. Stopa provala i kradja je eksplodirala (kod mene u kucu je provaljeno), sigurnost u domu se stalno tematizira u medijima, u Norverskoj rijec silovanje je bila nepoznanica, danas je stopa silovanja u sj. Evropi eksplodirala a skoro 100% silovatelja su migranti. Ne bih imao nista protiv tih migranata da dolaze sa zenom i djecom, ali u 95% slucajeva se radi o muskarcima (ne znam sta kaze statistika). Ako su u pitanju ratne izbjeglice, nije moguce da samo muskarci bjeze a zene da ratuju.
imaš li kakvu statistiku o kretanju kriminala u Njemačkoj? zadnjih par godina.
Nemam pri ruci, u vodecim medijima sigurno neces naci takve statistike kao sto neces naci informacije o provalama, jer se ne smiju objavljivati, ponekad procure informacije, jedan svjez primjer je onaj o iznenadnom rastu nezaposlenosti u Austriji, mediji su objavili da nezaposlenost u Austriji raste, ali nije se znalo sta utice na rapidan rast nezaposlenosti dok nije procurila informacija da je odgovoran priliv hiljada Rumuna i Bugara koji se prijavljuju na biro (to je moguce jer im se u EU priznaje radni staz iz domovine), ne rade a primaju austrijski novac za nezaposlene (vjerovatno si cuo prije nekog vremena da su Talijani htjeli da se uvede pravilo da se u jedan EU fond uplacuje novac iz kojeg bi se placao novac za nezaposlene u cijeloj EU). To je naravno izazvalo opsti bijes Austrijanaca ali je uskoro zavrsilo pod tepihom.
Uzmi u racunicu cinjenicu da u Njemackoj zivi 8.9% stranaca, a u njem. zatvorima je udio stranaca 60%, znaci skoro 7 puta vise nego sto bi ih statisticki trebalo biti. Oni kostaju Njemacku svaku godinu 600 miliona evra. Zapanjujuca slicnost je i u Austriji, jednom sam cuo negdje da su cak 70% zatvorenika stranci. Ja sam uvjeren da je jedan od razloga upravo ono povodom cega sam izrazio zabrinutost u proslom postu: veliki broj neobrazovanih i sociopata, avanturista i skitnica, vagabunda, mahom muskaraca bez perspektive u svojoj maticnoj zemlji, te naravno veliki broj kriminalaca odlaze na bogati Zapad da na ovaj ili onaj nacin dodju do bogatstva. U austrijskom Salzburgu se redovno ubijaju Marokanci, Afganistanci i Ceceni za prevlast na trzistu drogom, a svi oni su dosli kao azilanti i mozda nisu ni par mjeseci u Austriji.
Danas ako na Zapadu napises ovo sto sam ja napisao, svrstavaju te u desnicare i ksenofobe, pri tome sam ja sam stranac i koristim porazavajuce statisticke podatke koji govore sami za sebe, ne znam kakav argument moze da ublazi cinjenicu da u zatvorima sjedi 7 puta vise stranaca nego sto bi ih smjelo sjediti pa da ja ne moram da kazem da tu nesto gadno ne stima sa strancima. Otvoriti granice prema Istoku je isto kao da ostavis otvorena vrata svoje kuce i odes na posao ocekujuci da ti niko nece uci u kucu i posluziti se. |
I am tormented with an everlasting itch for things remote. I love to sail forbidden seas, and land on barbarous coasts. |
Edited by - Dranki on 24/06/2015 21:49:08 |
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47234 Posts
Posted - 24/06/2015 : 22:00:56
|
to sa zatvorskom populacijon me ne čudi. u italiji je slična situacija. nego mi nisu jasne te naknade . al se ne mora neko šta dođe u njem prijavit na biro da bi ga vodili ka nezaposlenog? a za njem imaš oglasa za posal skoro po milijuna? nekužin te računice. |
|
|
Dranki
Senior Member
2549 Posts
Posted - 24/06/2015 : 22:14:16
|
Upravo to i rade, od 1. januara prosle godine je otvoreno trziste rada za Bugarsku i Rumuniju u Austriji, i dolaze masovno (imao sam prilike licno da se u to uvjerim u finansijskoj sluzbi), prijave se na biro u Austriji, i naravno dobijaju austrijski novac za nezaposlene. Ne kazem da to svi rade, ali podji od toga da je mentalitet vecine kao kod naseg model-gastarbajtera iz stare Juge koji trazi svaki moguci nacin da izmuze soc. sistem, a da sto manje radi. Znaci prijavi se, ne trazi posao, odbija svaku ponudu za posao, i tako zivi sa solidnih 600-700 evra.
|
I am tormented with an everlasting itch for things remote. I love to sail forbidden seas, and land on barbarous coasts. |
Edited by - Dranki on 24/06/2015 22:15:31 |
|
|
Jasko
Advanced Member
Nicaragua
6225 Posts
Member since 29/02/2012 |
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47234 Posts
Posted - 24/06/2015 : 22:19:43
|
quote: Originally posted by Dranki
Upravo to i rade, od 1. januara prosle godine je otvoreno trziste rada za Bugarsku i Rumuniju u Austriji, i dolaze masovno (imao sam prilike licno da se u to uvjerim u finansijskoj sluzbi), prijave se na biro u Austriji, i naravno dobijaju austrijski novac za nezaposlene. Ne kazem da to svi rade, ali podji od toga da je mentalitet vecine kao kod naseg model-gastarbajtera iz stare Juge koji trazi svaki moguci nacin da izmuze soc. sistem, a da sto manje radi. Znaci prijavi se, ne trazi posao, odbija svaku ponudu za posao, i tako zivi sa solidnih 600-700 evra.
čudno mi je da tako lako mogu zajebat sistem. a još čudnije da to švabe dopuštaju.
|
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47234 Posts
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47234 Posts
Posted - 24/06/2015 : 22:30:40
|
daj ti svoju analizu pa da usporedimo. baš me zanima.
|
|
|
tinton
stripovi.com suradnik
United Kingdom
19746 Posts
Member since 23/10/2011 |
Posted - 24/06/2015 : 23:03:57
|
Čujem danas da je Mađarska stopirala odluku EU o prihvatanju izbjeglica i da se Austrija pobunila.
Samo mi nije jasno zašto ljudi te stanovnike Kosova zovu Kosovari. To je nemoguć oblik, oni su Kosovci.
Kako misliš nemoguć? |
Dajte nam Banija Libre;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
|
|
|
Dranki
Senior Member
2549 Posts
Posted - 24/06/2015 : 23:12:50
|
quote: Originally posted by Tutta
Dranki pise gluposti! Absolutno nije istina. To sto pise o Njemackoj, nista nije tocno. Bilo bi dobro da tu tvoju "analizu" zadrzis samo za sebe.
Jedina greska moze biti da sam snizio procenat stranaca u zatvorima. Ako bismo gledali stanje na terenu, ne bi me cudilo da se ti javljas iz zatvora |
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47234 Posts
Posted - 25/06/2015 : 00:00:11
|
šta si se toliko uzbudija zbog zatvora? i još si napisa da ništa šta dranki piše nije točno a onda si se uvatija samo zatvora. zanimljivo |
|
|
bagi
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
3840 Posts
Member since 29/12/2002 |
Posted - 25/06/2015 : 00:19:06
|
Znajući odakle je Perina punica ne bi me čudilo da je počinio kakvo razbojništvo s namjerom da malo odmori dušu u prdekani... |
Wtf?
|
|
|
WOLF-HUNTER
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
2633 Posts
Member since 25/12/2013 |
Posted - 25/06/2015 : 00:27:00
|
Izbjeglice u EU? Sta ce nam sada oni? Dovoljno je sto se zajebajemo sa lopovima od politicara, jos su nam samo oni falili... |
|
|
delboj
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
17066 Posts
Member since 01/03/2004 |
Posted - 25/06/2015 : 08:55:00
|
quote: Originally posted by tinton
Kako misliš nemoguć?
Lijepo. Jezički je nemoguć. Ne može imati takav sufiks. To je izmišljotina ovog vijeka. |
|
|
fandango
Senior Member
1614 Posts
Member since 10/06/2004 |
Posted - 25/06/2015 : 09:49:00
|
Kako misliš nemoguć?
Lijepo. Jezički je nemoguć. Ne može imati takav sufiks. To je izmišljotina ovog vijeka.
Na hrvatskom je moguće i jedno i drugo pa i Kosovljanin: http://hjp.novi-liber.hr/index.php?show=search_by_id&id=elliXBY%3D&keyword=Kosovac. Oblik Kosovar dolazi iz albanskog jezika i eto, ipak nije nepravilan, niti nemoguć. |
|
|
izivko
Advanced Member
Germany
12588 Posts
Member since 25/07/2003 |
Posted - 25/06/2015 : 09:58:06
|
Zašto misliš da je nemoguć i izmošljotina ovog vjeka? Je li misliš konkretno na riječ Kosovar? Inače kod imenica muškog roda sasvim normalan
- lutkar, kockar, kravar, zubar, poljar... |
Have mercy |
|
|
Jasko
Advanced Member
Nicaragua
6225 Posts
Member since 29/02/2012 |
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47234 Posts
Posted - 25/06/2015 : 10:46:07
|
quote: Originally posted by fandango
Kako misliš nemoguć?
Lijepo. Jezički je nemoguć. Ne može imati takav sufiks. To je izmišljotina ovog vijeka.
Na hrvatskom je moguće i jedno i drugo pa i Kosovljanin: http://hjp.novi-liber.hr/index.php?show=search_by_id&id=elliXBY%3D&keyword=Kosovac. Oblik Kosovar dolazi iz albanskog jezika i eto, ipak nije nepravilan, niti nemoguć.
kosovar najbolje zvuči od ponuđenih . |
|
|
delboj
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
17066 Posts
Posted - 25/06/2015 : 12:02:58
|
quote: Originally posted by izivko
Zašto misliš da je nemoguć i izmošljotina ovog vjeka? Je li misliš konkretno na riječ Kosovar? Inače kod imenica muškog roda sasvim normalan
- lutkar, kockar, kravar, zubar, poljar...
Da, konkretno, nikad ranije nije korišten. Besmisleno je da se preuzme oblik za etnika iz drugog jezika. To bi bilo isto kao umjesto Srbin kažeš Srbijan ili nešto tako. Mene podsjeća na preživar.
Kako bi onda bilo od Takovo? Takovari? |
|
|
fandango
Senior Member
1614 Posts
Posted - 25/06/2015 : 15:29:36
|
quote: Originally posted by izivko
- lutkar, kockar, kravar, zubar, poljar...
Da, konkretno, nikad ranije nije korišten. Besmisleno je da se preuzme oblik za etnika iz drugog jezika. To bi bilo isto kao umjesto Srbin kažeš Srbijan ili nešto tako. Mene podsjeća na preživar.
Kako bi onda bilo od Takovo? Takovari?
A Mađar? Taj je oblik preuzet iz mađarskog, recimo. A mađarac opet ima sasvim drugo značenje. Zašto onda ne bi bilo legitimno preuzeti Kosovar iz albanskog? Barem u hrvatskom jest, postavio sam link. Osim toga, posuđivali smo u našim jezicima za etnike i ranije, npr. sufiks -lija iz turskog pa je tako Sarajlija, Sandžaklija, itd.
Nadalje, stari etimologijski rječnik hrv. ili srpskog (hrvatski Etimološki mi nije pri ruci, ali razlike ne bi trebalo biti) za sufiks -ar kaže da je u pitanju sveslavenski sufiks za muška lica, ali je rijedak u poljskom i ruskom jeziku. Sinonimi su mu sufiksi -(a)c, -al(a)c, -nik, -telj, -ač i -as. Potječe od latinskog sufiksa -arius, ali možda i od gotskog -areis koji je također latinskog porijekla. Nalazi se u svim europskim jezicima u koje ga je proširilo kršćanstvo. Rječnik također kaže da u hrv. ili srpskom može poslužiti za etnike, mada vrlo rijetko: Puntar (Punat na Krku), Kljenovar (Kljenovica pokraj Senja), Kanižar (Lika).
Dakle, -ar se može koristiti i koristio se za etnike, doduše vrlo rijetko, ali taj -ar ne bi išao istom logikom kao i u oblicima Mađar i Kosovar jer su ti oblici preuzeti iz stranih jezika. U mađarskom sufiks -ar (u riječi Magyar. tj Mađar) najvjerojatnije potječe od starougarske riječi u značenju čovjek. Za albanski i Kosovar ne znam, može biti da čak dolazi od -arius, ali ponavljam da ne znam. Ali nema nikakvih prepreka da taj oblik ne koristimo, niti ikakvih prepreka da etnike preuzimamo iz drugih jezika. Jezici su ionako živa kategorija i neprestano se mijenjaju. |
|
|
Sneaksie Thiefsie
Advanced Member
4577 Posts
Member since 22/04/2008 |
|
delboj
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
17066 Posts
Posted - 25/06/2015 : 20:58:56
|
quote: Originally posted by fandango Za albanski i Kosovar ne znam, može biti da čak dolazi od -arius, ali ponavljam da ne znam. Ali nema nikakvih prepreka da taj oblik ne koristimo, niti ikakvih prepreka da etnike preuzimamo iz drugih jezika. Jezici su ionako živa kategorija i neprestano se mijenjaju.
Naravno da ima prepreka da to koristimo. Uopšte nije bitno kako je taj oblik napravljen u albanskom. Preuzimati oblik za etnika iz drugog jezika kad u svom jeziku imaš već jedan? Navodiš pogrešne primjere. Mora postojati tvorbeni model - da si naveo neki primjer iz tog rječnika gdje se taj sufiks koristi za tvorbu etnika od oblika sličnom Kosovu, ja bih priznao da si u pravu. Ovako, to nema nikakvog smisla. Šta sad, onda i pasulj može da bude tetovar? A stanovnici Tetova su Tetovari? Za Kosovari ne postoji tvorbeni model. Bila je ovdje rasprava http://forum.srpskijezickiatelje.com/index.php?topic=1024.msg37940#msg37940 |
|
|
fandango
Senior Member
1614 Posts
Posted - 26/06/2015 : 07:48:06
|
quote: Originally posted by fandango Za albanski i Kosovar ne znam, može biti da čak dolazi od -arius, ali ponavljam da ne znam. Ali nema nikakvih prepreka da taj oblik ne koristimo, niti ikakvih prepreka da etnike preuzimamo iz drugih jezika. Jezici su ionako živa kategorija i neprestano se mijenjaju.
Naravno da ima prepreka da to koristimo. Uopšte nije bitno kako je taj oblik napravljen u albanskom. Preuzimati oblik za etnika iz drugog jezika kad u svom jeziku imaš već jedan? Navodiš pogrešne primjere. Mora postojati tvorbeni model - da si naveo neki primjer iz tog rječnika gdje se taj sufiks koristi za tvorbu etnika od oblika sličnom Kosovu, ja bih priznao da si u pravu. Ovako, to nema nikakvog smisla. Šta sad, onda i pasulj može da bude tetovar? A stanovnici Tetova su Tetovari? Za Kosovari ne postoji tvorbeni model. Bila je ovdje rasprava http://forum.srpskijezickiatelje.com/index.php?topic=1024.msg37940#msg37940
Djed šumom, baba drumom, ali neka. Svrha moga posta bila je pokazati kako je jezik kompleksna kategorija i da se neke stvari glede jezika naprosto ne mogu kategorički tvrditi. Sve u konačnici uvijek ovisi o uporabi i s time bi se svaki jezičar morao složiti. Inače kliziš u purizam, a to je barem u hrvatskom rezultiralo sa svakakvim zrakomlatima i vrtoletima, a nedavno i s biserima kao što su dodirnik (touch screen), iskočnik (pop-up), bezručnjak (handsfree) i gnjavaško (spam).
Ako se nismo shvatili, svrha je mog posta bila pokazati da smo u našim jezicima i ranije preuzimali etnike i etničke sufikse i da se slavenski sufiks -ar koristio za tvorbu etnika, makar rijetko, što se tvrdilo da nije. Ali se koristio u tu svrhu. I onda sam i u prošlom postu napisao da se ta logika ne može primijeniti na Kosovar jer smo čitavu tu riječ preuzeli iz albanskog; naš sufiks -ar nije isti kao i u riječi Kosovar. Makar su sufiksi možda etimološki srodni, to ne znam, ali to u ovom slučaju nije bitno. Bitno je da se oblik Kosovar iz nekih razloga proširio u uporabu i da je postao prihvaćen.
I dalje mislim da nema preprema preuzimati etnik ili bilo koju drugu riječ iz stranih jezika pa makar u svojem već imaš jednu. Zašto to ne bi bilo legitimno? Ali za slučaj da se nismo skužili, ponovit ću još jednom: prema Rječniku hrvatskog jezika Vladimira Anića na koji sam postavio link još u prvom postu, u hrvatskom je dozvoljeno i sasvim legitimno rabiti oblike Kosovac, Kosovar i Kosovljanin: http://hjp.novi-liber.hr/index.php?show=search_by_id&id=elliXBY%3D&keyword=Kosovac. Znači, barem u hrvatskom nema nikakvih prepreka da se za stanovnika Kosova ne kaže i Kosovar.
Rasprava na ovom linku koji si postavio je prilično zanimljiva |
|
|
delboj
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
17066 Posts
Posted - 26/06/2015 : 09:07:58
|
Ja samo hoću da kažem da se može isto tako neko da proširi neki nakaradan oblik za etnika iz npr. engleskog, pa da onda neko tako tvrdi da pored Srbin može Srbijan, ako je od Italija Italijan, da je od Srbija Srbijan. I onda da to bude u redu. I ovo sigurno nije dio priče o jezičkom purizmu. Oblik za entika Kosova preuzet iz albanskog jezika nauštrb srpskog? Bilo kako bilo, činjenica je da tvorbeni model za Kosovar ne postoji. Neću više da raspravljam o ovome ovdje, jedino u nekoj drugoj temi. |
|
|
Topic |
|
|
|