Author |
Topic |
DODSFERD
Advanced Member
Pitcairn Island
29953 Posts
Member since 14/03/2014 |
|
Oki
Advanced Member
Croatia
5293 Posts
Member since 10/02/2011 |
Posted - 17/07/2015 : 09:18:04
|
quote: Originally posted by izivko
quote: [i]
Višnjevača je liker. Ne peče se rakija od višnje nego se višnje stave u rakiju šljivu ili lozu, doda se šećer i još neki dodatci i to stoji obično na suncu nekih 40 dana. Bude onako gusta i slatka. Uglavnom piju žene
Griješiš iživko....naravno da se može peći rakija od višnje i trešnje, pretpostavljam da bi to bila delicija 1.klase, a ako pogledamo samo na odnos cijene šljiva-grožđe-višnja-trešnja...zamisli samo koliko bi ta rakija koštala da ju se prodaje... Već sam negdje prije na ovom forumu spominjao da su moji pokojni baka i djed bili stravstveni rakopije, samo njih dvoje su godišnje trošili minimalno 450 litara rakije godišnje. Kod rada u polju se je trošila čašica rakije svakih pola ili sat vremena, kako su znali reći za snagu, a za žeđ se je pola izvorska voda iz šume. A da su barem pili neku kvalitetnu rakiju...u nedostatku šljive, grožđa, jabuka, kruški...pekli su je i od divljeg krumpira, takozvane čičoke. Meni su trebale godine i godine da istrijebim tu čičoku da mi više ne raste po vrtu.
|
|
|
Oki
Advanced Member
Croatia
5293 Posts
Member since 10/02/2011 |
Posted - 17/07/2015 : 09:19:20
|
...i još nešto... Znam da sam jednom gledao djedovu krvnu sliku i obratio sam pozornost na jetrenu gamu koja mu je bila 18! Ja sam pred nekih dva mjeseca bio na lječničkom pregledu i gama mi je bila 62, iako mi je to najmanja gama u zadnjih 10-tak godina,to je još uvijek jedina stavka koja se ne uklapa u norme krvne slike(dozvoljeno je 55). Pa neka netko reće da je rakija štetna za jetru;) |
|
|
Cromwell
Advanced Member
Croatia
4313 Posts
Member since 10/09/2011 |
Posted - 17/07/2015 : 09:21:46
|
quote: Originally posted by izivko Višnjevača je liker. Ne peče se rakija od višnje nego se višnje stave u rakiju šljivu ili lozu, doda se šećer i još neki dodatci i to stoji obično na suncu nekih 40 dana. Bude onako gusta i slatka. Uglavnom piju žene
To je višnjevac. Višnjevača je rakija, bar bi ti trebao znati da je Kirsch u Švabiji prilično cijenjena pijača :) Btw meni najgora žestica koju sam probao. Par puta jezivija od komovice. Od ponuđenih- Dudovača. |
Bok, kako si.
|
|
|
izivko
Advanced Member
Germany
12514 Posts
Member since 25/07/2003 |
Posted - 17/07/2015 : 09:28:17
|
quote: Originally posted by Oki
Višnjevača je liker. Ne peče se rakija od višnje nego se višnje stave u rakiju šljivu ili lozu, doda se šećer i još neki dodatci i to stoji obično na suncu nekih 40 dana. Bude onako gusta i slatka. Uglavnom piju žene
Griješiš iživko....naravno da se može peći rakija od višnje i trešnje, pretpostavljam da bi to bila delicija 1.klase, a ako pogledamo samo na odnos cijene šljiva-grožđe-višnja-trešnja...zamisli samo koliko bi ta rakija koštala da ju se prodaje... Već sam negdje prije na ovom forumu spominjao da su moji pokojni baka i djed bili stravstveni rakopije, samo njih dvoje su godišnje trošili minimalno 450 litara rakije godišnje. Kod rada u polju se je trošila čašica rakije svakih pola ili sat vremena, kako su znali reći za snagu, a za žeđ se je pola izvorska voda iz šume. A da su barem pili neku kvalitetnu rakiju...u nedostatku šljive, grožđa, jabuka, kruški...pekli su je i od divljeg krumpira, takozvane čičoke. Meni su trebale godine i godine da istrijebim tu čičoku da mi više ne raste po vrtu.
Naravno da se može peći i od višnje samo kod nas to niko ne radi. Doduše nema nešto puno višanja. Nisam je nikad pio, znam samo za liker.
Ovo za 450 l godišnje Inače rakija se pila i ljeti da ugasi žeđ, to su kosci radili |
Have mercy |
|
|
izivko
Advanced Member
Germany
12514 Posts
Member since 25/07/2003 |
Posted - 17/07/2015 : 09:32:37
|
...i još nešto... Znam da sam jednom gledao djedovu krvnu sliku i obratio sam pozornost na jetrenu gamu koja mu je bila 18! Ja sam pred nekih dva mjeseca bio na lječničkom pregledu i gama mi je bila 62, iako mi je to najmanja gama u zadnjih 10-tak godina,to je još uvijek jedina stavka koja se ne uklapa u norme krvne slike(dozvoljeno je 55). Pa neka netko reće da je rakija štetna za jetru;)
Moraću jedanput izmjerit ovo za jetru jer pijem rakiju svakodnevno uz kavu ujutro, naveče...
|
Have mercy |
|
|
sergej773
Senior Member
Cuba
1922 Posts
Member since 03/06/2012 |
Posted - 17/07/2015 : 10:26:53
|
Tako nekako, ali bi zasigurno u prvoj klasi bila rakija od malina, ne znam je li neko pio, ja sam od 200 kilograma malina dobio oko 2 litre rakije. Takođe sam pekao i od lubenice, ljudi moji, koje je to sranje bilo, najgora rakija koju sam u životu pio. |
|
|
DODSFERD
Advanced Member
Pitcairn Island
29953 Posts
Posted - 17/07/2015 : 11:49:16
|
quote: Originally posted by sergej773 Tako nekako, ali bi zasigurno u prvoj klasi bila rakija od malina, ne znam je li neko pio, ja sam od 200 kilograma malina dobio oko 2 litre rakije.
Vjerujem da se takva rakija pije puno sporije nego ostale, onako lagano iz pivskog čepa da se ne pretjera. |
Sinaitakala Tu'imatamoana 'i Fanakavakilangi Fakafanua |
|
|
DODSFERD
Advanced Member
Pitcairn Island
29953 Posts
|
tomislav.baretic
Average Member
Croatia