Author |
Topic |
Mrkva
Senior Member
1184 Posts
Member since 11/09/2016 |
|
Manny
Average Member
572 Posts
Member since 21/08/2011 |
Posted - 18/10/2020 : 23:29:26
|
Domaći autori ne dobijaju dovoljno pažnje*, a Helena Klakočar je - unatoč svim nagradama u inostranstvu - paradigma tog odnosa. Iako u startu govori o atmosferi u osvit rata u Hrvatskoj iz ugla koji državni povjesničari ne žele videti (možda je i to razlog što je strip objavljen sa velikim zakašnjenjem u Hrvatskoj), Nemirno more daleko je od političkog ili angažovanog stripa, naprotiv - junaci Heleninog stripa nisu nikakvi junaci, oni neverice posmatraju šta se događa i kad instiktivno osete da rat stiže, otiskuju se sa svojim malim katamaranom u (nemirno) more, tražeći mesto gde će se ponovo osećati svojim. Roman je podeljen u dva dela (barem u izdanju Fabrike knjiga), prvi deo je pretežno lociran na Jadranu i u Grčkoj, dok drugi deo prati njihov porodični odlazak u Holandiju i dileme i probleme izbeglištva. Helena je zanimljiv autor vrlo originalnog crteža koji strip table koristi bez ograničenja, izražajno i sa jakim ličnim pečatom. Primeri tome su brojni, npr. kad se pojavi neki strah i panika, Helena razlije crtež i umrlja lice osobe koju hvata panika, ako se Heleni neka osoba ne sviđa, ona išara glavu te osobe do neprepoznatljivosti, nebitne osobe u kadru ne nacrta do kraja, i slično, sve to pomaže da se lako fokusiramo na bitno u priči, nešto slično sam video kod Dejvida Smola. Neko je zgodno uvezao i Persepolis kao referencu, ali treba ponoviti da Helena ne piše strip o svojoj domovini ili ratu, ona je fokusirana na sebe i svoju porodicu, te je paralela sa Persepolisom možda nepotrebna. Nemirno more je dobar strip o ličnoj sudbini koji je napisan nepretenciozno, svakako dovoljno da zavolimo Helenu na prvo čitanje i da se nadamo njenim novim albumima ubuduće.
* da ipak ima neke pažnje pokazuje odličan video Knjigopsije u prilogu, elokventni i zanimljivi Saša Stanić i preslatka i prepametna Tamara Crnko, ko nije pogledao, obavezno da pogleda, malo gde ima ovako kvalitetne diskusije o stripu.
|
Edited by - Manny on 19/10/2020 22:31:27 |
|
|
going going
Advanced Member
Serbia
11867 Posts
Member since 24/04/2012 |
Posted - 19/10/2020 : 00:38:11
|
Manny odlicne su ti analize i stvarno je uzivanje citati ih iako nisam procitao strip o kojem pises. Bas si me zainteresovao sada za ovaj strip! Samo nastavi ovako, stvarno je zadovoljstvo citati tvoje postove! |
|
|
Manny
Average Member
572 Posts
Member since 21/08/2011 |
Posted - 19/10/2020 : 22:31:03
|
Mislim da Heleni Klakočar treba dati više prostora, bilo bi zgodno kad bi neko prokomentirao njen "Vlaga, Mraz i Sol" i druge radove.
|
|
|
vukozec
Advanced Member
4969 Posts
Member since 17/08/2013 |
|
Paka01
stripovi.com suradnik
Croatia
11446 Posts
Member since 14/02/2009 |
Posted - 28/02/2023 : 17:00:56
|
Koliko Podgore u ovom članku Helenini majka i ujac su Borići iz Podgore, ova žena Elšatka lako moguće da je isto iz Podgore jer ima tu kod nas jedna šta se tako zove, a i spominje se Smiljana Šunde, autorica koja je napisala poveći broj knjiga o Podgori. Baš sam prije par mjeseci bio na promociji najnovijeg njenog naslova.
Puno je ljudi iz Podgore bježalo u El Shatt i dobivalo neobična imena zbog toga. Od najboljeg mi prijatelja otac se zove Zbjegan. Rođen je u zbjegu, na međunarodnim vodam na putu za El Shatt. |
Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud
https://www.last.fm/user/Pakaa |
|
|
vukozec
Advanced Member
4969 Posts
Member since 17/08/2013 |
Posted - 28/02/2023 : 17:07:57
|
quote: Originally posted by Paka01
Koliko Podgore u ovom članku Helenini majka i ujac su Borići iz Podgore, ova žena Elšatka lako moguće da je isto iz Podgore jer ima tu kod nas jedna šta se tako zove, a i spominje se Smiljana Šunde, autorica koja je napisala poveći broj knjiga o Podgori. Baš sam prije par mjeseci bio na promociji najnovijeg njenog naslova.
Puno je ljudi iz Podgore bježalo u El Shatt i dobivalo neobična imena zbog toga. Od najboljeg mi prijatelja otac se zove Zbjegan. Rođen je u zbjegu, na međunarodnim vodam na putu za El Shatt.
Popričao sam malo sa Helenom na zadnjem CRŠ-u baš na tu temu :) |
|
|
globinjo
Moderator
Croatia
33493 Posts
Member since 12/09/2002 |
|
Chui
Senior Member
1050 Posts