Author |
Topic |
Markos
Webmaster
Croatia
29430 Posts
Member since 27/08/2001 |
Posted - 27/10/2015 : 18:33:08
|
http://www.fibra.hr/katalog/izdanja/kolorka-49-nao-brown/349/
Nao Brown pati od opsesivno kompulzivnog poremećaja, ali ne od pranja ruku i pretjerane urednosti koju ljudi često ismijavaju. Pati od morbidnih opsesija nasiljem, dok joj kompulzivne radnje poprimaju oblik nevidljivih mentalnih rituala.
Povremeno radi u dućanu s "dizajnerskim" plastičnim igračkama dok se istovremeno pokušava ostvariti kao ilustratorica, i još je u potrazi za nedostižnom - savršenom ljubavi. I kad sretne čovjeka svojih snova, shvaća ... da su ti snovi prilično neobični.
Kroz meditacije pokušava smiriti um i otvoriti srce, i shvaća da ipak nije sve crno ili bijelo. Zapravo, više je ... smeđe.
Kolorka 49 • Nao Brown • 204 stranica • Kolor • 215 x 280 mm • Tvrdi uvez • Scenarij Glyn Dillon • Crtež Glyn Dillon • Prijevod Tatjana Jambrišak • Lektura i redaktura Josip Sršen • Dizajn Melina Mikulić • Datum objavljivanja 23.10.2015. • Cijena 180 Kn
|
Trouble will find me |
|
kasper
Advanced Member
10895 Posts
Member since 04/11/2001 |
|
Johnny Difool
Advanced Member
Croatia
13988 Posts
Member since 21/02/2010 |
Posted - 28/10/2015 : 11:11:39
|
Čini se i likovno i psihološki suptilna studija osobe s dijagnozom OKP-a. Vjerujem da treba čitati polako i studiozno.
|
Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite, i ta ce mi mladost teško pasti... |
|
|
DKoor
Senior Member
Croatia
1592 Posts
Member since 18/12/2006 |
|
Unngenant
Junior Member
Serbia
398 Posts
Member since 28/02/2012 |
Posted - 02/11/2015 : 11:09:02
|
Kod nekih stripova zna da bude presudno preview koji Marko stavi, da ga pročitam ceo, a kod nekih dovoljno je samo letimično da bacim pogled na prvih nekoliko stvari...
Strip me je podsetio na neki film u radngu indie evropske (brit) drame...Crtež je maestralan, unutarnja priča glavne junakinje, kao i sporedna priča je takođe odlična...
Zanimljivo da najveće poteškoće mi je davala japanska new age kultura (ne deo vezan za budizam), pa sam ponekad morao u mislima da se priberem i da nastavim dalje (međutim ovo ne utiče toliko na sam tok priče), akteri su veoma zanimljivi (možda i previše)...
Ako bih davao ocenu bila bi veoma jaka 4-ka, ali samo zbog nekog "unutarnjeg osećaja" koje imam posle pročitanog stripa, sve ostalo je čista 5.
...svakako je ovaj strip spadao u onu drugu grupu gde je dovoljno baciti letimični zavir |
|
|
mr murdoc
Advanced Member
Switzerland
14557 Posts
Member since 02/01/2006 |
Posted - 02/11/2015 : 18:47:06
|
quote: Originally posted by Johnny Difool
Čini se i likovno i psihološki suptilna studija osobe s dijagnozom OKP-a. Vjerujem da treba čitati polako i studiozno.
Ja ni ne mogu drugacije kad sam na valijumu |
“To live is the rarest thing in the world. Most people exist, that is all.”? Oscar Wilde |
|
|
Dermentor
Average Member
Croatia
689 Posts
Member since 14/06/2010 |
|
Zagor-te-nay
Senior Member
Croatia
2456 Posts
Member since 03/05/2006 |
Posted - 10/05/2016 : 14:17:19
|
Ovo je 6 od 10. Volim egzistencijalne stvari al ovo mi je ipak malo "fejk" kako kažu. Ti ljudi, bar meni, nisu ni malo neobični, priča je na momente dosadna, al ni međupriča nije mi nešto. A mala mješanka mi je kliše, Yoko ono i taj đir...predvidljivo. Crtež je bogovski al za par likova ne znam jesu azijati ili englezi? Ukratko, ok za jednom pročitat...
|
Majka Bonelli je pocetak...i kraj.
|
|
|
anto
Advanced Member
Serbia
21180 Posts
Member since 29/06/2008 |
Posted - 08/06/2017 : 12:19:16
|
tematika "ljudske psihe" je uvek bila odličan teren za stvaranje sjajnih knjiga,filmova,stripova.Ali meni lično,ne toliko interesantan žanr (možda će mi biti jednog dana kad i sam malo poludim).
Oko Nao Braun sam se prilično razmišljao da li da je uzmem.Izašla je u slično vreme kad i Epileptičar,sa kojim sam se opekao (u smislu da me je razočarao),i tada sam odustao od Fibrinog izdanja;kad se pojavilo Komikovo,opet sam uzeo u razmatranje eventualnu nabavku.Na kraju je ipak prevagnuo Dilonov crtež koji me je totalno kupio i Komikova akcija na kojoj sam uzeo Nao po ekstra povoljnoj ceni. A onda sam (pre samog čitanja) opet pomislio da sam se sigurno zeznuo,pogotovu kad sam video da ima i nekih uplitanja budizma u stripu. Retko se varam u procenama da li će mi se strip dopasti ili ne,a srećom,ovde je taj instikt zakazao.Strip mi se baš dopao.
Nao Braun je jako lepa i topla psihološka drama sa predivnim crtežom.A Nao je jedna totalno opičena devojka koja me je skroz kupila!Međupriča sa Piktorom je još jedan plus za strip. Jedino mi se ne sviđa deo sa budističkim centrom.Jebeni budisti,nikad mi nisu bili dragi.Izvinjavam se zbog političke nekorektnosti.
4/5
Preporuka. |
Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)! |
|
|
anto
Advanced Member
Serbia
21180 Posts
Posted - 08/06/2017 : 12:22:19
|
SPOJLER
ko po vama je otac? Stiv,Gregori ili neko treći? |
|
|
anto
Advanced Member
Serbia
21180 Posts
Posted - 08/06/2017 : 12:24:32
|
quote: Originally posted by Zagor-te-nay
Ovo je 6 od 10. Volim egzistencijalne stvari al ovo mi je ipak malo "fejk" kako kažu. Ti ljudi, bar meni, nisu ni malo neobični, priča je na momente dosadna, al ni međupriča nije mi nešto. A mala mješanka mi je kliše, Yoko ono i taj đir...predvidljivo. Crtež je bogovski al za par likova ne znam jesu azijati ili englezi? Ukratko, ok za jednom pročitat...
ja skroz suprotno - ne volim preterano egzistencijalne stvari,Nao Brown mi je sve samo nije fejk,priča je interesantna,a sama Nao mi je do jaja. I nikako nije predvidljivo. Jedini se slažemo oko crteža. |
|
|
Opti
stripovi.com suradnik
Vatican City
4533 Posts
Member since 06/07/2009 |
Posted - 08/06/2017 : 13:46:49
|
quote: Originally posted by anto
Jedino mi se ne sviđa deo sa budističkim centrom.Jebeni budisti,nikad mi nisu bili dragi.
Zašto? |
Rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübert ragungsgesetz!! |
|
|
anto
Advanced Member
Serbia
21180 Posts
Posted - 08/06/2017 : 14:28:24
|
zbog svačega nečega. Recimo,između ostalog,što može da ti se desi ono što se desi Gregoriju - ako si čitao strip. |
|
|
zarmix
New Member
254 Posts
Member since 30/05/2012 |
Posted - 08/06/2017 : 14:46:13
|
Ne shvaćam baš ni Fibru ni Komiko oko izbora ovog stripa. Vjerojatno je danas vrijeme za konzumente devete umjetnosti kod nas jako povoljno kad na tržištu postoje ovakve knjige u više izdanja.
No, crtež je zaista vrlo zanimljiv i poprilično originalan, što je pretpostavljam presudilo, ali radnja...wtf?
Nao Brown sam kupio, pročitao jednom i proslijedio ga za pola cijene bez puno grižnje savjesti. Danas se niti ne sjećam o čemu je bilo riječi, osim da je muški lik bio neki majstor za perilice rublja, a da je glavni ženski lik namjerno pokvarila mašinu da ga prizove u kuću,... ima tu još i psihologije, budizma, ali površno i suviše light da bi zaslužilo neku širu i ozbiljniju recepciju kod čitateljstva.
Uglavnom, volio bi da ne čitam u životu stripove lošije od ovog, tu mi je negdje otprilike donja granica. (Jbg, visoko ste postavili letvicu dragi izdavači.) Ne želim ispasti hejter, ali ovaj uradak kovati u zvijezde nije primjereno, ... ono za popuniti vrijeme između boljih čitanja ... može stat. |
Edited by - zarmix on 08/06/2017 14:50:10 |
|
|
Opti
stripovi.com suradnik
Vatican City
4533 Posts
Posted - 08/06/2017 : 14:53:53
|
quote: Originally posted by anto
zbog svačega nečega. Recimo,između ostalog,što može da ti se desi ono što se desi Gregoriju - ako si čitao strip.
Jesam, ali se ne sjećam ni tko je bio taj Gregori ni šta mu se desilo |
|
|
Opti
stripovi.com suradnik
Vatican City
4533 Posts
Posted - 08/06/2017 : 14:56:13
|
quote: Originally posted by zarmix
Nao Brown sam kupio, pročitao jednom i proslijedio ga za pola cijene bez puno grižnje savjesti. Danas se niti ne sjećam o čemu je bilo riječi, osim da je muški lik bio neki majstor za perilice rublja, a da je glavni ženski lik namjerno pokvarila mašinu da ga prizove u kuću,... ima tu još i psihologije, budizma, ali površno i suviše light da bi zaslužilo neku širu i ozbiljniju recepciju kod čitateljstva.
Nažalost se slažem. |
Edited by - Opti on 08/06/2017 14:56:54 |
|
|
Mrkva
Senior Member
1184 Posts
Member since 11/09/2016 |
Posted - 08/06/2017 : 15:19:57
|
Nao Brown je strip koji je mene usrecio. Uvelike sam se pronasla u njenoj ludosti i bio mi je utjesan. A o kvaliteti ne bih puno jer ni ne mogu biti objektivna. |
Edited by - Mrkva on 08/06/2017 15:20:28 |
|
|
anto
Advanced Member
Serbia
21180 Posts
|
kasper
Advanced Member
10895 Posts
Member since 04/11/2001 |
|
bonjovi4ever
stripovi.com suradnik
Croatia
1327 Posts
Member since 09/10/2007 |
Posted - 09/06/2017 : 07:28:19
|
Morbidne opsesije nasiljem... Te tri riječi su me odmah pridobile za čitanje, s obzirom da i sam posjedujem izvjesnu dozu morbidnih fascinacija (najdraže mjesto za šetnju mi je groblje noću, tamo napokon svi šute, a istovremeno i slušaju bez osude ;), ali utisak je na kraju tek solidan. Priča ima podjednako pluseva i minuseva. Najviše mi nije sjela egzistencijalna filozofija koja se provlači kroz strip, kako je već primijećeno djeluje pomalo površno, pa mi se i interes za priču povremeno gubio. A i nisam baš priklonjen budizmu, svim onim azijskim duhovnarijama i igračkama (većina scena u trgovini mi je zato također bila manje zanimljiva, tj. entuzijazam dvoje likova dok u dućanu vode rasprave mi je bio naporan). I očekivao sam malo više morbidnosti, ali ok, to je sad već i podosta subjektivan dojam. S druge strane ipak je dobra priča između dvoje glavnih likova, čak mi se svidjela ona scena s perilicom, istovremeno skroz spičena i,hm, poduzetna, a psihološka strana osobe koja boluje od OCD-a i završetak pomalo izvlače priču na neku solidnu razinu, zajedno s crtežom. Ok za pročitati, tj. i dalje u rangu dobrog stripa, ali ipak ništa što bih pretjerano preporučivao. |
“Never argue with stupid people. They will drag you down to their level and beat you with experience.” - Mark Twain |
|
|
Poli
Advanced Member
Slovenia
38181 Posts
Member since 26/10/2007 |
Posted - 09/06/2017 : 10:13:35
|
Tex2, javi zenine utiske o stripu. Sjecam se da je bila uzela strip u ruke ... negdje prije dva Interlibera (?).
|
Anything is possible dec d uej Be the Change You Want to See
|
|
|
Ernie Pike
Senior Member
Croatia
2852 Posts
Member since 06/03/2012 |
Posted - 09/06/2017 : 20:42:17
|
Nao Brown mi je bio zanimljiv dok sam ga čitao. Vrlo dobar crtež i priča koja je OK. Unutar Fibrinog kataloga, na mojoj listi je malo ispod prosjeka. |
|
|
DiSkAcH
Advanced Member
Croatia
6299 Posts
Member since 05/12/2016 |
Posted - 06/08/2017 : 08:51:09
|
Meni se strip jako svidio, predivan crtez, jako dobra prica i ona mala pricica izmedju.
@Anto: I mene zanima ovo sto pitas u spojleru, ja neznam, obojica su sumnjivi ;) |
-Hi Honey, did you miss me? -With every bullet so far... |
|
|
Mrkva
Senior Member
1184 Posts
Member since 11/09/2016 |
|
DiSkAcH
Advanced Member
Croatia
6299 Posts
Member since 05/12/2016 |
Posted - 06/08/2017 : 12:30:29
|
Otkrio knjiznicu pa sam navalio, trenutno dizem na curinu iskaznicu, ali posto vecinom sve procitam u 1-2 dana, razmisljam da se i sam uclanim, pa da mogu uzet duplu dozu :) |
-Hi Honey, did you miss me? -With every bullet so far... |
|
|
anto
Advanced Member
Serbia
21180 Posts
Posted - 07/08/2017 : 12:45:27
|
quote: Originally posted by DiSkAcH
Meni se strip jako svidio, predivan crtez, jako dobra prica i ona mala pricica izmedju.
@Anto: I mene zanima ovo sto pitas u spojleru, ja neznam, obojica su sumnjivi ;)
spojler: Izgleda da je Stiv više nas se složilo da je on najlogičnije rešenje. |
Edited by - anto on 07/08/2017 12:46:14 |
|
|
Topic |
|