forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 Texone
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 27

wesskowaz
Advanced MemberSerbia
6946 Posts

Member since 10/07/2007

Posted - 14/06/2019 :  11:36:40  Show Profile Show Extended Profile  Send wesskowaz a Private Message  Reply with Quote

https://striposlavija.blogspot.com/
Go to Top of Page

solar
ModeratorCroatia
20185 Posts

Member since 16/03/2004

Posted - 14/06/2019 :  12:03:27  Show Profile Show Extended Profile  Send solar a Private Message  Reply with Quote
Intervju sa Laurom Zuccheri i table, link:

https://www.sergiobonelli.it/news/2019/06/14/gallery/la-ragazza-con-la-colt-1004730/
Go to Top of Page

solar
ModeratorCroatia
20185 Posts

Member since 16/03/2004

Posted - 17/06/2019 :  22:18:45  Show Profile Show Extended Profile  Send solar a Private Message  Reply with Quote
#32 - Čudesni odmetnik

Vrlo vjerovatno ovu priču ću još jednom pročitati. Boselli nije podbacio, premda meni mladi Tex, onako drzak i lagano prepotentan, nije nešto posebno zanimljiv, likovi (posebno Kramer), zaplet i sama atmosfera priče na mene su ostavili trajan dojam. Naravno zasluge za to, osim jako dobrog scenarija, idu maestralnom Stefanu Andreucciju i njegovom crtežu s dušom.
Go to Top of Page

solar
ModeratorCroatia
20185 Posts

Member since 16/03/2004

Posted - 20/06/2019 :  20:09:30  Show Profile Show Extended Profile  Send solar a Private Message  Reply with Quote
Održana je prezentacija novog Texonea u Milanu

Franco Busatta, Laura Zuccheri, Mauro Boselli i Giorgio Giusfredi
Go to Top of Page

D.J.
stripovi.com suradnikUSA
6567 Posts

Member since 21/07/2002

Posted - 20/06/2019 :  23:08:40  Show Profile Show Extended Profile  Send D.J. a Private Message  Reply with Quote
Jako lijepo izgleda Zuccherin Texone. Nije mi genijalan kao Breccijin i Frisendin, ali je odlican.

www.facebook.com/epicentercomics
Go to Top of Page

wesskowaz
Advanced MemberSerbia
6946 Posts

Member since 10/07/2007

Posted - 20/06/2019 :  23:39:30  Show Profile Show Extended Profile  Send wesskowaz a Private Message  Reply with Quote
Laura Zuccheri


https://striposlavija.blogspot.com/
Go to Top of Page

solar
ModeratorCroatia
20185 Posts

Member since 16/03/2004

Posted - 26/06/2019 :  14:51:54  Show Profile Show Extended Profile  Send solar a Private Message  Reply with Quote
Video sa prezentacije u Milanu

- Boselli je između ostaloga na ovoj prezentaciji izjavio da je Claudio Villa trenutačno na 196. stranici svojeg Texonea, što je ogroman pomak jer godinama se nije micao s mrtve točke.

Edited by - solar on 01/07/2019 23:57:45
Go to Top of Page

solar
ModeratorCroatia
20185 Posts

Member since 16/03/2004

Posted - 03/07/2019 :  23:27:29  Show Profile Show Extended Profile  Send solar a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by stinky

ČUDESNI ODMETNIKKad na Interliberu pregledavam razbacane Texove, otvaram prvu stranicu i tražim ime scenarista. Ako piše Boselli uzimam, ako piše Nizzi bacam natrag.
Otkako je otišao Nolitta, Boselli je jedini živući scenarist u kojega imam povjerenje. Ajde još i Sclavi, uzeo bih njegove Dogove ako se pojave.
Ovdje se Boselliju pridružio Andreucci; to je kao da zamislite nešto najbolje u strip svijetu. Plafon, nema dalje.

Ovaj je dvojac odradio neke od najboljih Zagora ikada. Teksaški rendžeri su tematski slični.
Čudesni odmetnik donosi priču iz Texove mladosti, njegovih odmetničkih dana. Mladi Tex odmetnik priziva na Ringo Kida iz Poštanske kočije: odmetnik za koga znaš da će preći na stranu zakona, jer već i jest pravedan.
Texu je smještena pljačka rudarskog zlata i on će polako otkrivati zavjeru. Ova detekcija nije dominantna tema, ali je sjajno uklopljena u poslovičnog razbijačko-akcijskog Texa. Čudesni odmetnik nema niti jedno 'novo' rješenje, pa ipak je cjelina daleko superiornija Macanovom Maršalu Bassu, kad sam već jučer uzeo tu usporedbu. Macan mora ići na 'šokantne' obrate i 'nepredvidljive' detalje; ali Boselli ne! Boselli može uzeti tipične vestern likove, starog odmetnika, mladića koji se želi dokazati, i sa tom građom raditi savršeni scenarij. Ako uzmemo Macanovo 'neočekivano' rješenje, lik debelog doktora transvestita i Bosellijevo standardno, mladić koji bježi od kuće da bi postao čuveni odmetnik, nema dileme tko je uzeo suvisliji lik i tko je taj isti lik uklopio u cjelinu tako da kockica sjeda na mjesto. Dok Macan ostaje samo na toj bizarnosti (lik doktora tansvestita ništa ne znači za radnju; zaplet se ne bi promijenio ni da je tu neki drugi bizaran lik: transvestit je praktički fikus, tu je za ukras), Bosellijev mladi odmetnik je itekako dio priče, pa i poante. Nije manje važno ni to što su takvi likovi prihvaćeni standard čitavog jednog pokreta, Byron odlazi u Grčku na "Divlji Zapad" i slično. Znači, taj lik ima i širu osnovu po kojoj ga se može analizirati.

Ja nisam neki redoviti čitatelj, a ni predani pratitelj Texa. Tako ne znam je li ova priča sastavni dio jedne šire o Texovim odmetničkim danima. Ono što primećujem iz ove storije: Tex je čvrsto središte, između starog outlawa koji je kolebljiv, nesiguran i na odlasku i mladog, neiskusnog koji romantizira odmetnički život. Tex nije zapravo puno stariji od Willa Kramera, ali već ima reputaciju. To da je glasovit, upućuje da možda postoji šira priča (iliti: još epizoda o ovom periodu Texove prošlosti), ali kažem, ja to ne znam, jer ne pratim baš toliko.
U svakom slučaju, Tex je čvrsto središte i, iako odmetnik, već ovdje je to isti Tex pravednik čvrste ruke. To je ono što fali starom Dustyju, koji je lik života koji je ostario, tj. predstavnik odmetničkih dana kada se nije znalo za zakon i pravdu. Taj lik života Boselli, i opet upečatljivo, daje u sljedećem standardu koji koristi: odmetnički grad, Robber's Nest. Ni ovo nije ništa novo na vestern sceni (čuveni Rancho Notorious Fritza Langa sa Marlene Dietrich kao gazdaricom odmetničkog gnijezda), ali to je ta lakoća baratanja tipičnim imaginarijem koja Macanu još uvijek fali. Jednom prilikom sam govorio o Nolitti u tom kontekstu: po meni, vrhunac je baratanje tipskim. Nolitta, Boselli, oni su doveli do savršenstva baratanje tipskim, a to je nešto drugo nego puko šabloniziranje. Macan se, međutim, mora dovijati raznim bizarnostima, jer nije savladao ovu ključnu točku pretvaranja šablone u tipsko.

Nasuprot Dustyju kao liku koji mora otići, nalazi se Kramer koji romantizira upravo to što mora otići. Tex je, kako rekosmo, čvrsto središte i točka razbijanja Dustyjeve neobrazovanosti do čvrstog pravednika, a jednako tako i Kramerovog romantiziranja. Tex kaže Ne objema ovim polovima. Zato je podjela uloga (likova) ovdje itekako smislena (za razliku od Macanove čisto slučajne).

Boselli kao pandan Texu daje dakle, ne ovu dvojicu 'glavnih' pratitelja, nego Cochisea. Cochise je Tex u indijanskom svijetu. I on ima reputaciju, čvrsto je središte te njih dvojica postaju krvna braća (kao Zagor i Sivi Vuk). To su ista ona nolitijanska rješenja o kojima sam pričao u kontekstu Zagora. Boselli je najbolje preuzeo i integrirao u vlasiti rukopis ovu Nolittinu ostavštinu. Te po stoti put moram ponoviti da je on ono što bismo mogli označiti kao klasični Zagor, a ne Burattini, koji mehanički kopira neke izvanjske stvari, a u onom bitnom se udaljuje od 'pravog' Zagora. Dobro, to je problem za interne zagorovske diskusije u kojima dio publike malo toga kuži, ali zato glasno halabuči i vidi samo Atlantide, fantazije itd., a nema uvida u one bitne činitelje koji kod Bosellija nikada ne izostaju. Pa i ovdje, u Čudesnom odmetniku je taj nolitijanski element poanta i Tex i Cochise predstavljaju uzor.

Posljednja stranica stripa dodatno podiže ovu savršenu priču. Naime, scenarij je koncipiran tako da je priča koju čitamo zapravo Texovo prepričavanje događaja prijateljima uz logorsku vatru. Međutim, završetak je Kramerova strana priče, nešto o čemu Tex ne može znati. Radi se o unutarnjim stanjima mladića koji napušta pustolovinu. I kada on u tipičnom fordovskom krajoliku ugleda, prvo Texa na propetom konju, zatim odmah u sljedećem kadru nestanak, isparavanje Texa, a ostaje samo stijena u romantičnom sunčevom zalasku, čitava priča dobiva novu dimenziju. Može se zamišljati Kramerova strana priče u kojoj je mitizacija Texa u funkciji njegovog odrastanja. Ali ovo odrstanje ne mora se shvatiti kao odustajanje od romantične pustolovine i prelazak u prozaični poslovni život, nego može biti i prelazak iz loše romantike u dobru. I upravo je to odrastanje u pravom smislu, prihvaćanje vrijednosti poput "časti, poštovanja i prijateljstva koje su važnije od novca i ponosa". U Kramerovoj priči Tex može biti mitski lik, između legende i stvarnosti, ali ideja koja ga je potakla na razvijanje i odrastanje. S te strane, završetak je izuzetan, a može se iskoristiti za jedan fantastičan ekskurs o Krameru i Texu u priči u kojoj se isprepliću mit i stvarnost.

Go to Top of Page

solar
ModeratorCroatia
20185 Posts

Member since 16/03/2004

Posted - 04/07/2019 :  21:33:46  Show Profile Show Extended Profile  Send solar a Private Message  Reply with Quote
Vjerovali ili ne ali Villin Texone ide u lettering fazu što bi moglo značiti i objavljivanje sljedeće godine!
Go to Top of Page

MisterYES
Average MemberBosnia and Herzegovina
556 Posts

Member since 01/10/2003

Posted - 04/07/2019 :  22:14:32  Show Profile Show Extended Profile  Visit MisterYES's Homepage  Send MisterYES a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by solar

Vjerovali ili ne ali Villin Texone ide u lettering fazu što bi moglo značiti i objavljivanje sljedeće godine!


Zašto ne i ove? Pročitali smo da je na tabli 196, a Texonei su do 240. Ako je vjerovati inim intervjuima, za tablu mu treba 1 dan cca (bilo je vec o tome nekih diskusija ovdje) bilo kako bilo sve i da mu generalno treba više od toga, ako ništa zbog i dalje obaveze na redovnim naslovnicama, opet broj od 44 nije nedostizan u 2019, + priprema izdanja naravno. Saznat ćemo jel...obzirom na koliko je potrajalo, i 2020 zvuci super svakako hehe


Edit; tek skontah da su ovo "jednom u godini" izdanja
Ponijelo me

Edited by - MisterYES on 04/07/2019 22:21:04
Go to Top of Page

doom
stripovi.com suradnikArgentina
499 Posts

Member since 28/07/2016

Posted - 04/07/2019 :  22:17:13  Show Profile Show Extended Profile  Send doom a Private Message  Reply with Quote
Zar ne ide po jedan gigant svake godine, a ove godine je od Laure Zuccheri
Go to Top of Page

MisterYES
Average MemberBosnia and Herzegovina
556 Posts

Member since 01/10/2003

Posted - 04/07/2019 :  22:22:35  Show Profile Show Extended Profile  Visit MisterYES's Homepage  Send MisterYES a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by doom

Zar ne ide po jedan gigant svake godine, a ove godine je od Laure Zuccheri


Ma da, tek ukapirah. Hajd super onda je to ovako i mnogo izvjesnije da ce biti baš taj.

Leti ovo vrijeme majkumu, Andreucci "kao juce" da je bio pa pomislih da nema neki fiksan tempo

Edited by - MisterYES on 04/07/2019 22:26:57
Go to Top of Page

velka031
Advanced MemberCroatia
15859 Posts

Member since 18/03/2010

Posted - 04/07/2019 :  22:26:14  Show Profile Show Extended Profile  Send velka031 a Private Message  Reply with Quote
Villin Texone već ima jednog kupca :)
Go to Top of Page

doom
stripovi.com suradnikArgentina
499 Posts

Member since 28/07/2016

Posted - 04/07/2019 :  22:26:25  Show Profile Show Extended Profile  Send doom a Private Message  Reply with Quote

Ne ocekujem ni manje ni vise nego najbolji crtez u povijesti bonellija, i to jos na a4 formatu

Edited by - doom on 04/07/2019 22:26:48
Go to Top of Page

MaTex
Average MemberCroatia
506 Posts

Member since 03/01/2008

Posted - 05/07/2019 :  01:09:08  Show Profile Show Extended Profile  Send MaTex a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by doom

Zar ne ide po jedan gigant svake godine, a ove godine je od Laure Zuccheri


Jest pravilo, ali desilo se već da su u jednoj godini izdana dva giganta. Očekujem čim Villa završi da će to već sutra biti van.
Go to Top of Page

kasper
Advanced Member

8584 Posts

Member since 04/11/2001

Posted - 05/07/2019 :  23:17:49  Show Profile Show Extended Profile  Send kasper a Private Message  Reply with Quote
znaci za dvw godina u sa izdanju idu cvilla, laura i carnevale
Go to Top of Page

Poli
Advanced MemberSlovenia
31561 Posts

Member since 26/10/2007

Posted - 09/07/2019 :  11:03:45  Show Profile Show Extended Profile  Send Poli a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by MisterYES

quote:
Originally posted by solar

Vjerovali ili ne ali Villin Texone ide u lettering fazu što bi moglo značiti i objavljivanje sljedeće godine!


Zašto ne i ove? Pročitali smo da je na tabli 196, a Texonei su do 240.


Zapravo tabli ima 224, sve ostalo (do 240 stranica u Texonu) se odnosi na one uvodne clanke, predstavljanja i intervjuje...Anything is possible dec d uej
Be the Change You Want to See
Go to Top of Page

wesskowaz
Advanced MemberSerbia
6946 Posts

Member since 10/07/2007

Posted - 10/07/2019 :  11:46:07  Show Profile Show Extended Profile  Send wesskowaz a Private Message  Reply with Quote
Villa


https://striposlavija.blogspot.com/
Go to Top of Page

Poli
Advanced MemberSlovenia
31561 Posts

Member since 26/10/2007

Posted - 10/07/2019 :  12:11:10  Show Profile Show Extended Profile  Send Poli a Private Message  Reply with Quote

Samo da nam ne ode sada u penziju kada odradi ovaj "mucni" posao do kraja.Anything is possible dec d uej
Be the Change You Want to See
Go to Top of Page

MisterYES
Average MemberBosnia and Herzegovina
556 Posts

Member since 01/10/2003

Posted - 10/07/2019 :  13:12:40  Show Profile Show Extended Profile  Visit MisterYES's Homepage  Send MisterYES a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by MaTex

quote:
Originally posted by doom

Zar ne ide po jedan gigant svake godine, a ove godine je od Laure Zuccheri


Jest pravilo, ali desilo se već da su u jednoj godini izdana dva giganta. Očekujem čim Villa završi da će to već sutra biti van.


Ili ako nista početkom iduće godine, a ne da se čeka ljeto jel ili tako neka "planirana sezona"...
Go to Top of Page

MisterYES
Average MemberBosnia and Herzegovina
556 Posts

Member since 01/10/2003

Posted - 10/07/2019 :  13:15:39  Show Profile Show Extended Profile  Visit MisterYES's Homepage  Send MisterYES a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Poli

quote:
Originally posted by MisterYES

quote:
Originally posted by solar

Vjerovali ili ne ali Villin Texone ide u lettering fazu što bi moglo značiti i objavljivanje sljedeće godine!


Zašto ne i ove? Pročitali smo da je na tabli 196, a Texonei su do 240.


Zapravo tabli ima 224, sve ostalo (do 240 stranica u Texonu) se odnosi na one uvodne clanke, predstavljanja i intervjuje...


Nisam to znao. Znaci jos manje do kraja. Mislim da su prešli 200 do sada svakako...

Edited by - MisterYES on 10/07/2019 13:16:17
Go to Top of Page

MisterYES
Average MemberBosnia and Herzegovina
556 Posts

Member since 01/10/2003

Posted - 10/07/2019 :  13:21:16  Show Profile Show Extended Profile  Visit MisterYES's Homepage  Send MisterYES a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Poli


Samo da nam ne ode sada u penziju kada odradi ovaj "mucni" posao do kraja.


Nadam se bas suprotnom. Ne bi imalo smisla da mu "natovare" ponovo sve ono od cega su ga rasteretili da bi ovo zavrsio, da pocne umjesto Dotija ponovo raditi naslovne itd...
Go to Top of Page

Poli
Advanced MemberSlovenia
31561 Posts

Member since 26/10/2007

Posted - 10/07/2019 :  13:42:31  Show Profile Show Extended Profile  Send Poli a Private Message  Reply with Quote

Iskreno, Dotti mi nije na razini. Ono, solidno ali ipak nije to to.

A covjek (Villa) jos nije toliko star da bi poceo brljaviti i praviti salabajzerske naslovnice kao neki tamo kojih necemo pominjati (o mrtvima samo dobro), zato samo neka nastavi sa naslovnicama. Mozda u sljedecih 10 godina napravi cak i jednu novu Texovu epizodu, moze i samo jednopuc.Anything is possible dec d uej
Be the Change You Want to See
Go to Top of Page

solar
ModeratorCroatia
20185 Posts

Member since 16/03/2004

Posted - 10/07/2019 :  18:29:54  Show Profile Show Extended Profile  Send solar a Private Message  Reply with Quote
Evo i veće rezolucije slike, table su numerirane i vidi se da zadnjih par počinju sa 2, tj. već je prešao dvjestotu tablu i nedostaje mu ih jako malo.
https://i.imgur.com/GfQlY0p.jpg
Go to Top of Page

Combatrock
Advanced MemberSerbia
3335 Posts

Member since 26/12/2009

Posted - 10/07/2019 :  20:34:33  Show Profile Show Extended Profile  Send Combatrock a Private Message  Reply with Quote
Villa. Bomba.

sangue navajo
Go to Top of Page
Page: of 27 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.45 seconds. Snitz Forums 2000