forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Svaštara
 kurikularna reforma?
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 14

tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19907 Posts

Member since 23/10/2011

Posted - 01/06/2016 : 21:08:44  Show Profile Show Extended Profile  Send tinton a Private Message
quote:
Originally posted by nagor

quote:
Originally posted by tinton

quote:
Originally posted by lwood

quote:
Originally posted by wolf

Jedan od većih promašaja obrazovnog sustava je i ukidanje ocjenjivanja na polugodištu. To bi trebalo svakako vratiti.

to nije promašaj nego čisti idiotizam

Pa i nije baš.
Onako je učenik cijelo prvo polugodište mogao zabušavati jer mu se te ocjene ne gledaju na kraju (kod većine profesora), a ovako se gleda cijela godina u kontinuitetu i vidi se pravi prikaz učeničkog znanja.

Sjedni, jedan!

Objasni.

Dajte nam Banija Libre;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

jaki
Advanced Member

Croatia
27661 Posts

Member since 13/03/2004

Posted - 01/06/2016 : 21:23:12  Show Profile Show Extended Profile  Send jaki a Private Message
ja bi ovima prosvjednicima uveja da im stvarno dica uče po ovakvom kurikulumu.mislim da bi im to bila najveća kazna.
lektira bez marulića je ko strip bez maurovića.

Ja sam fetišist papira!
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 01/06/2016 : 21:31:28  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message
quote:
Originally posted by tinton

Navodno 40 000, ali policija kaže 25 000.
U svakom slučaju, ogroman broj ljudi, više nego što sam očekivao.
Primjetio sam i neke poznate, čuo nisam ništa osim malo Hladnog piva.
@Johnny
Na kojem djelu trga si bio?

Kod sata. Pokušao sam se probiti naprijed, ali nije išlo.
A među prosvjednicima sam vidio i Miroslava Tuđmana. Kvragu i stranačka stega, on je ipak profesor na filozofskom.

Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite,
i ta ce mi mladost teško pasti...
Go to Top of Page

tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19907 Posts

Member since 23/10/2011

Posted - 01/06/2016 : 21:42:40  Show Profile Show Extended Profile  Send tinton a Private Message
quote:
Originally posted by jaki

ja bi ovima prosvjednicima uveja da im stvarno dica uče po ovakvom kurikulumu.mislim da bi im to bila najveća kazna.

Ti si Juditu, prepostavljam, pročitao?
A vidim da ti smetaju pojedine "neprimjerenosti" u novim lektirama (ovo s Markićkinog linka), što tek reći o Juditi u kojoj žena spava s muškarcem prije braka i nakon toga mu odsječe glavu.

quote:
Originally posted by Johnny Difool

Kod sata. Pokušao sam se probiti naprijed, ali nije išlo.
A među prosvjednicima sam vidio i Miroslava Tuđmana. Kvragu i stranačka stega, on je ipak profesor na filozofskom.

Blizu si i bio, ja sam bio na ulazu u Prašku, nisam ni vidio binu.

Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 01/06/2016 : 21:54:34  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message
Sjajan je osjećaj biti u pravo vrijeme na pravom mjestu, među masom razdraganih ljudi i svjestan da sudjeluješ u nečem bitnom.

Go to Top of Page

jaki
Advanced Member

Croatia
27661 Posts

Member since 13/03/2004

Posted - 01/06/2016 : 22:02:11  Show Profile Show Extended Profile  Send jaki a Private Message
ajde,priznajte da ste prosvjedovali protiv vlade a kurukiru je samo izlika.

Ja sam fetišist papira!
Go to Top of Page

tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19907 Posts

Member since 23/10/2011

Posted - 01/06/2016 : 22:05:22  Show Profile Show Extended Profile  Send tinton a Private Message
Ajde reci jesi li pročitao Juditu? Ako da, kad?

I ne, nismo prosvjedovali protiv Vlade (bilo je i takvih, naravno, ali to nije većina). Prosvjedovali smo protiv konkretnog poteza vladajućih.

Go to Top of Page

VALTER
Advanced Member

Croatia
6417 Posts

Member since 21/07/2002

Posted - 01/06/2016 : 22:06:37  Show Profile Show Extended Profile  Send VALTER a Private Message
quote:

ajde,priznajte da ste prosvjedovali protiv vlade a kurukiru je samo izlika.

Bolje rečeno kap koja je prelila čašu.
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 01/06/2016 : 22:07:00  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message
Just for the record, među prosvjednicima sam osim nekoliko Azijata, crnaca (Afrohrvata? ) i Arapa vidio i dvije časne sestre.
Mislio sam da su samo u prolazu, ali su se zadržale određeno vrijeme i stalno bile nasmijane.

Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 01/06/2016 : 22:09:24  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message
quote:

Sjajan je osjećaj biti u pravo vrijeme na pravom mjestu, među masom razdraganih ljudi i svjestan da sudjeluješ u nečem bitnom.

meni ovo pari ko hod za život
al nisan očekiva toliko ljudi

You stared at the abyss, you'll never rest in peace
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 01/06/2016 : 22:42:23  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message
Recimo da bi ovo bio hod za bolji život budućih generacija, ili preciznije stajanje.

Go to Top of Page

ken2
stripovi.com suradnik

Croatia
8229 Posts

Member since 30/07/2002

Posted - 01/06/2016 : 22:59:45  Show Profile Show Extended Profile  Send ken2 a Private Message
quote:

po tvojoj uvjerenosti da se zaključiti da si cjelovito pročitao i juditu i kurikulum
ako je tako, jedini si u hrvatskoj
čestitam

if you tolerate this, then your children will be next
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 01/06/2016 : 23:09:36  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message
Malo atmosfere s pozornice i pred njom:

Go to Top of Page

jaki
Advanced Member

Croatia
27661 Posts

Member since 13/03/2004

Posted - 01/06/2016 : 23:14:02  Show Profile Show Extended Profile  Send jaki a Private Message
quote:
Originally posted by ken2

quote:

po tvojoj uvjerenosti da se zaključiti da si cjelovito pročitao i juditu i kurikulum
čestitam

čita sam više nego li 99% prosvjednika.

Ja sam fetišist papira!
Go to Top of Page

Space Marine
Senior Member

Croatia
1314 Posts

Member since 08/09/2013

Posted - 02/06/2016 : 01:08:31  Show Profile Show Extended Profile  Send Space Marine a Private Message
quote:

quote:
Originally posted by ken2

quote:

čestitam

čita sam više nego li 99% prosvjednika.

Judita je super štivo u odnosu na neke druge lektire. Ova reforma nema veze s realnošću jerbo su je radili uhljebi s filozofskog koji se u životu nisu jednom pošteno oznojili, al´ dobro liberali su imali svoj show i pokazali su svima kako su oni kul i trendi, prosvjećeni borci protiv zaostalosti.

I stvarno ne shvaćam svrhu ikakve školske reforme ako ona ne obuhvaća stripove među lektirama.

Sometimes good guys gotta do bad things to make the bad guys pay.
Go to Top of Page

tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19907 Posts

Member since 23/10/2011

Posted - 02/06/2016 : 06:28:49  Show Profile Show Extended Profile  Send tinton a Private Message
A gdje su se točno uhljebili ti uhljebi?

Go to Top of Page

andjusticeforall
Advanced Member

Croatia
3077 Posts

Member since 09/12/2009

Posted - 02/06/2016 : 10:04:50  Show Profile Show Extended Profile  Send andjusticeforall a Private Message

http://www.osijek031.com/osijek.php?topic_id=62753

https://hrvatskiautorskistrip.blogspot.com/

Edited by - andjusticeforall on 02/06/2016 10:05:19
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 02/06/2016 : 10:56:20  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message
Malo i iz Rijeke:

http://www.novilist.hr/Vijesti/Rijeka/Na-prosvjedu-u-Rijeci-5.000-ljudi-Hrvatska-moze-bolje-Predraze-dizajniraj-ostavku

Go to Top of Page

vukozec
Advanced Member

5078 Posts

Member since 17/08/2013

Posted - 02/06/2016 : 11:02:35  Show Profile Show Extended Profile  Send vukozec a Private Message
Ovi profesori što su U ime obitelji potpisali primjedbe na predloženi program lektire naravno imaju svako pravo na te primjedbe. Koliko sam ja shvatio, kurikularna reforma je upravo i predviđena za otvorenu stručnu, pa javnu raspravu. Ništa nije tu desetak ljudi koji čine radnu skupinu u kamen uklesalo.

Ono na što vladajuća koalicija i Hrast nemaju pravo je nasilno nametanje svog stava putem kršenja zakona. Ljudi koji čine radnu skupinu su izabrani putem javnog natječaja, vladajuća kolacija nema pravo da sad samovoljno njima doda 10 ljudi po svom izboru koji će naravno služiti kao mjera cenzure i instrument nametanja njihovih interesa. O tome se tu radi, a ne o tome treba li ili ne Judita biti obavezna lektira.

Inače, Juditu sam pročitao, kao i svu lektiru u srednjoj školi, za razliku od 90% mojih kolega u razredu koji lektiru uopće nisu čitali (a išao sam u gminaziju). No, ničeg se ne sjećam iz Judite. Radije bih da sam puno te lektire čitao kasnije kad sam bio zreliji. Ovako nam je lektira predstavljala tlaku i zadovoljavanje forme, i prema njoj smo pokazivali otpor.

Vidim da Hrastu ne smeta Ivo Andrić i ono njegovo detaljno opisivanje nabijanja kolca u...znate već gdje. Valjda zato jer je Andrić "naš" Nobelovac kojim se dičimo. Ako Murakami uskoro dobije Nobelovu nagradu za književnost možda i on dospije u milost licemjernih dušebrižnika.

Edited by - vukozec on 02/06/2016 11:09:42
Go to Top of Page

Gand
Advanced Member

Croatia
3026 Posts

Member since 20/03/2002

Posted - 02/06/2016 : 11:50:13  Show Profile Show Extended Profile  Visit Gand's Homepage  Send Gand a Private Message
quote:

Što se Judite tiče, reformom se ništa ne bi mijenjalo. Ne bi izašla iz lektire već bi se obrađivala izborno, jednako kao što je bilo i do sada s masu knjiga iz lektire. Osobno bih je torpedirao iz nastave bez da trepnem okom, a onaj tko je zagovara mogao bi se prisjetiti kako to izgleda.

Koj jošće nakladam, ako ni laž i hin,
Kupeći ča skladam od poetskih tašćin.
Mnju, ti bi Apolo lin tirati dafnu bil,
Tad kon tesalskih stin ovu da bi vidil.

Siringu bi odpustil sin Merkuriev Pan,
Ugledal da bi bil ovu gredući van
Po cinte gore stran kakono lovljaše
Diana luk napan, taka se viaše.
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 02/06/2016 : 12:01:36  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message
I nije li onda recimo Juditu pametnije obraditi uz čitanje odlomaka ali s detaljnim upoznavanjem učenika s kulturno-povijesnim kontekstom njezina nastanka, s onim što je pisac htio reći i kako je to izveo, zašto na određeni način, pa stil, igra riječi, rima, poetika i poetizacija, i sve ostalo.

Pa da se tako temeljitom analizom učenike upozna s djelom u svim njegovim aspektima, a ne da se kao ono prije nekoliko godina na maturi inzistira na boji Juditina prstena i sličnim efemernostima.

Prisiljavanjem na čitanje djeci se nešto što im je nerazumljivo i anakrono (jer takvo je i nama bilo) pravi odbojnim i zazornim, a bez ikakvog razloga.

Uz pravi i promišljeni pristup (svako) djelo im se može učinkovito približiti na zanimljiv pa i poticajan način, a ne da se kod njih izaziva odbojnost prema lektiri i čitanju općenito.

Edited by - Johnny Difool on 02/06/2016 12:02:35
Go to Top of Page

Mali_Mate
stripovi.com suradnik

Croatia
2065 Posts

Member since 18/03/2006

Posted - 02/06/2016 : 12:10:44  Show Profile Show Extended Profile  Visit Mali_Mate's Homepage  Send Mali_Mate a Private Message
quote:
Originally posted by Gand

quote:

Što se Judite tiče, reformom se ništa ne bi mijenjalo. Ne bi izašla iz lektire već bi se obrađivala izborno, jednako kao što je bilo i do sada s masu knjiga iz lektire. Osobno bih je torpedirao iz nastave bez da trepnem okom, a onaj tko je zagovara mogao bi se prisjetiti kako to izgleda.

Koj jošće nakladam, ako ni laž i hin,
Kupeći ča skladam od poetskih tašćin.
Mnju, ti bi Apolo lin tirati dafnu bil,
Tad kon tesalskih stin ovu da bi vidil.

Siringu bi odpustil sin Merkuriev Pan,
Ugledal da bi bil ovu gredući van
Po cinte gore stran kakono lovljaše
Diana luk napan, taka se viaše.

E, a to tako izgleda u prilagođenoj varijanti....

Da je pred učenike stavljen izvorni tekst (s onodobnim pravopisom), izgledalo bi još ljepše

http://matanovogumno.blogspot.com
Go to Top of Page

hrvoje23
Senior Member

Croatia
2175 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 02/06/2016 : 14:53:59  Show Profile Show Extended Profile  Send hrvoje23 a Private Message
quote:
Originally posted by vukozec

Ljudi koji čine radnu skupinu su izabrani putem javnog natječaja, vladajuća kolacija nema pravo da sad samovoljno njima doda 10 ljudi po svom izboru koji će naravno služiti kao mjera cenzure i instrument nametanja njihovih interesa. O tome se tu radi,

Ne, ne radi se o tome! Nego tih 10 veleumova, koji smatraju da su reforme valjda njihovo privatno pravo, nije nezamjenjivo. To što oni, ne znam da li svi, ne prihvaćaju sugestije, kritike i dijalog (kojeg je svima puna kapa, kao nedavno i konsezusa), nije problem svih nas kao što žele prikazati. I sad je nastala pat pozicija > bivša vlast žele da ovi ostanu (priča se da su ih oni i postavili), oni sami žele odstupiti, a vladajući to ne prihvaćaju i isto tako žele da oni ostanu.
Znači - politika sa svih strana žele nastavak, a kreatori ne!
B.Jokić kao jedan lijevi genijalac i zvijezda, svakako ima pravo tražiti podršku, ali nema pravo ucjenjivati. Argumentirano na kritike ne odgovara, nego de duri kao malo derište. A i podcjenjuje vlasti kojoj po zakonu odgovara - što se jasno vidi po stavu s rukama u džepovima na fotografiranju sa ministom Šustarom i Predjednicom. Cijela ta reforma nije ničija privatna stvar, nego bi valjda po nekoj demokraciji svatko trebao/mogao iznijeti svoj stav.
Go to Top of Page

hrvoje23
Senior Member

Croatia
2175 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 02/06/2016 : 14:57:04  Show Profile Show Extended Profile  Send hrvoje23 a Private Message
A čitam nešto da je i sam naziv kriv. Ako se krenulo od latinskog izvornika, onda je trebalo odbaciti '-um', pa je trebalo biti kurikul. Ali gospodi se to nije dalo u hodu mijenjati. Ovako valjda izgleda stručnije, i ne podsjeća na kukuriku.
Go to Top of Page

tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19907 Posts

Member since 23/10/2011

Posted - 02/06/2016 : 15:45:00  Show Profile Show Extended Profile  Send tinton a Private Message
quote:

I nije li onda recimo Juditu pametnije obraditi uz čitanje odlomaka ali s detaljnim upoznavanjem učenika s kulturno-povijesnim kontekstom njezina nastanka, s onim što je pisac htio reći i kako je to izveo, zašto na određeni način, pa stil, igra riječi, rima, poetika i poetizacija, i sve ostalo.

Pa da se tako temeljitom analizom učenike upozna s djelom u svim njegovim aspektima, a ne da se kao ono prije nekoliko godina na maturi inzistira na boji Juditina prstena i sličnim efemernostima.

Prisiljavanjem na čitanje djeci se nešto što im je nerazumljivo i anakrono (jer takvo je i nama bilo) pravi odbojnim i zazornim, a bez ikakvog razloga.

Uz pravi i promišljeni pristup (svako) djelo im se može učinkovito približiti na zanimljiv pa i poticajan način, a ne da se kod njih izaziva odbojnost prema lektiri i čitanju općenito.

Ma naravno, Judita se jedino i može obrađivati na satu.
Recimo, ja uopće nisam razumio ovaj citat kojega je Gand postavio.
Istina, nisam pročitao Juditu prije dvije godine, ali da sam ju i samostalno pročitao moje znanje o njoj ne bi bilo ništa veće.

Jaki mi još nije odgovorio je li pročitao istu, pa pretpostavljam da nije, kao i 90% onih koji se za istu bore.
Space Marine ju je, vidim, pročitao, on je valjda u ovih 10%. S tim da kaže da mu je bila i zanimljiva. E to mu ne vjerujem.
Ali ne treba reformu svesti na novu lektiru. Baš me zanimaju druge kritike na račun reforme? Ako je itko išta pročitao od ostatka?

Go to Top of Page
Page: of 14 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.22 seconds. Snitz Forums 2000