forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Autorski izlog
 Zeutron
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 13

Tata i sin
Junior Member

327 Posts

Member since 01/07/2016

Posted - 07/07/2017 :  10:04:47  Show Profile Show Extended Profile  Send Tata i sin a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Brdar

Cestitke za mini jubilej s malim zakadnjenjem i puno srece i uspjeha u daljem radu.

Strip je i dalje zanimljiv, samo naprijed.Brdar, veliko hvala na čestitki, lepim željama i podršci.
Što se tiče radnje stripa, sve ovo je još uvek samo postepeno zagrevanje u ono što sledi. Najzanimljivije tek predstoji.
Go to Top of Page

Zox
Senior Member

1112 Posts

Member since 04/06/2002

Posted - 07/07/2017 :  19:21:10  Show Profile Show Extended Profile  Visit Zox's Homepage  Send Zox a Private Message  Reply with Quote
Koliko zanimljivije moze biti? :)
Salu na stranu, pohvalio sam vec crtacku stranu tandema, i moram priznati da sam gajio odredjene rezerve prema scenaristickom aspektu. Mozda bi bilo predugo da sad objasnjavam zasto i kako. Razlozi su mnogi, a mogu izdvojiti, ukratko, dva. Smatram se, vrlo neskromno, ekspertom u sferi dramaturgije, i iz te perspektive vrlo cesto, i vrlo nadobudno, prvo trazim greske u dramaturgiji pa tek onda uzivam u prici. Priznajem, to je jedan moj limit. Drugi razlog je, potpuno iskreno, taj sto sam mislio da ce saradnja jednog tate i jednog sina rezultirati pomalo snishodljivom pricom.
To ovdje apsolutno nije slucaj. Pripovijedanje je istovremeno suho i ogoljeno od ornamentike koju sam ocekivao, a s druge strane vrlo vizionarsko.
To zaista nije mala stvar. Mnogi priznati autori nisu uvijek uspjeli izbjeci kitsch u potrazi za vizionarskim dozivljajem price.
Iskreno, da ja licno pisem za crtaca kojem je 13 (ili mozda sad 14) godina, definitivno ne bih uspio izbjeci toliko mnogo zamki koje je Tata u ovoj prici bez problema zaobisao. S dramaturske strane, nemam za sad nikakvih zamjerki (iako ne mogu da vjerujem da je ovo tek zagrijavanje).
Ne bih da pametujem ili psihoanaliziram, ali ne mogu se oteti utisku da sve to mnogo govori i o jednom vjerovatno jako zrelom odnosu izmedju dvojice autora, koji cijenim zbog velike razlike u godinama izmedju njih, i kojem se divim kad pomislim da se radi o tati i sinu.

Edited by - Zox on 07/07/2017 19:22:52
Go to Top of Page

Tata i sin
Junior Member

327 Posts

Member since 01/07/2016

Posted - 08/07/2017 :  10:26:50  Show Profile Show Extended Profile  Send Tata i sin a Private Message  Reply with Quote
Hvala na svemu što si napisao, Zox. Poznato je da svaki umetnički posao podrazumeva suženu objektivnu percepciju autora u čijoj je izvedbi, a koja može da iskrivi predstavu o vrednosti sopstvenog dela, pa je izuzetno dragoceno videti svoj rad nečijim tuđim očima (još pogotovo iz vizure nekoga ko je kompetentan) i ne samo rad nego i odnos autorskog tima prema radu, baš onako kako si ti to fino analizirao u svom postu, što nam je od velike koristi i zbog čega smo ti veoma zahvalni.

Da, pisati scenario za crtača u dečjem uzrastu jeste hod po klizavom terenu, a još pogotovo ako se uzme u obzir i ta otežavajuća okolnost da dete crtač određuje odraslom scenaristi o čemu ovaj da piše. To je verovatno jedinstven slučaj u svetu stripa. Naime, sin je dobio punu slobodu da osmisli sve elemente koje želi da crta, da maksimalno ispolji svoju dečačku maštu do krajnjih granica… i onda je nezaustavljivo počeo da ređa sve ono što mu je padalo na pamet: izmišljene predele, bića, monstrume, čudovišta, trista čuda... a tata koji je imao zadatak da sve te elemente sastavi u jednu smislenu celinu, počeo je sve više da se hvata za glavu.

Na sve to je trebalo još prilagoditi scenario desetini alternativnih preuranjenih završetaka na različitim etapama priče (ukoliko bi sinu iznenada dosadilo da crta), a da ne govorimo o tome da se moralo voditi računa i o crtačkom sazrevanju autora tokom celog projekta, pa je najjednostavnije elemente bilo neophodno smestiti u sam početak priče, a one najteže u sam kraj (jedan od razloga zbog čega avantura počinje u pustim predelima i jedan od razloga zbog čega smo naglasili da najzanimljivije tek dolazi).

Bilo je dosta komplikovano pisati scenario pod svim tim uslovima, ali šta je drugo moglo nego da se u ovom slučaju linijom većeg otpora tata prilagodi sinu, potpuno svestan da i sama fantastika kao žanr, pisana bez ikakvog prethodnog scenarističkog iskustva, samo jednim pogrešnim korakom može skliznuti u potpuni besmisao.

Ali sa druge strane, koliko bi detetu u tom uzrastu bilo zanimljivo da crta strip po nekom ozbiljnom scenariju sa danas popularnom, istinitom i opšte prihvatljivom tematikom, kao što su na primer aktuelna društvena pitanja, religija ili ratovi 90-ih?
Već posle nekoliko tabli takav projekat bio bi… X!
Go to Top of Page

Zox
Senior Member

1112 Posts

Member since 04/06/2002

Posted - 10/07/2017 :  18:25:22  Show Profile Show Extended Profile  Visit Zox's Homepage  Send Zox a Private Message  Reply with Quote
Wow!
Sad sam, istinski, jos vise zadivljen! Ovaj zadnji post sam procitao i svojoj zarucnici, jer u zadnje vrijeme dosta diskutujemo o tome kakav pristup imati sa (eventualnom) kreativnoscu buducih klinaca :)
Inace, necete vjerovati, to da crtac odredjuje scenaristi o cemu ovaj da pise nije bas sasvim jedinstveno :) (premda, zbog razlike u godinama, u vasem slucaju ipak jeste :) )
U svijetu stripa (u Italiji!) se smatra da su najvise i najbrze sazrijevali crtaci Dylan Doga. Tex je uvijek imao najskuplje i tehnicki najbolje crtace, ali ko god je crtao Dylan Doga dokazao se kao nikad prije toga.
Prije mozda 19-20 godina prisustvovao sam jednom susretu sa Giampierom Casertanom, jednim od najvaznijih crtaca Dylana Doga. U toku tog susreta, on je ispricao kako je upao medju crtace Dylana Doga. Scnarista i autor Tiziano Sclavi ga je zvao na sastanak da ga regrutuje jer mu se dopalo ono sto je "Giampo" radio na Martiju Misteriji. Tiziano ga je pitao sta mu se najvise svidja da crta, i Giampiero je rekao da je lud za kostimima i odjecom iz proslih vremena, iz baroka, rokokoa i tako dalje. Kad je izasao sa sastanka, Giampiero (tako je barem on pricao) se lupio po glavi i rekao: uh, bas sam ispao glup. Rekao sam da mi se svidja odjeca iz baroka, a Tiziano pravi strip koji se odigrava u sadasnjem vremenu.
Nakon nekoliko sedmica, Giampieru stize scenario za njegovu prvu epizodu Dylan Doga.
Prva scena se odigrava na maskembalu, i svi su obuceni u barokna odijela.
Nakon toga, kaze Giampiero (a ovo vec vise nema veze s vama, govorim to cisto da kompletiram pricu), Tiziano me toliko zaduzio da kad bi rekao da skacem, ja bih samo pitao koliko visoko.
Poenta bi bila, posao scenariste je upravo taj da valorizira crtaca, da mu nadje zicu i da u sklopu svih nametnutih uslova, pronadje kreativno najbolje rjesenje :)

Edited by - Zox on 10/07/2017 18:31:01
Go to Top of Page

Tata i sin
Junior Member

327 Posts

Member since 01/07/2016

Posted - 11/07/2017 :  12:07:04  Show Profile Show Extended Profile  Send Tata i sin a Private Message  Reply with Quote
Hvala, Zox. Uprkos svim devijacijama, znači da smo donekle ipak na dobrom putu.

Zanimljiva priča sa Casertanom i Sclavijem. Mislim da bi takva vrsta saradnje morala biti više pravilo nego izuzetak i da bi scenaristi morali malo više povladavati crtačima, a malo manje svojoj sujeti, samim tim što su u industriji stripa u sve većoj meri baš oni suficitarna roba. Dolazimo sve više do toga da svako ko ume da crta, daje sebi za shodno i da piše scenario. Čast izuzuecima, pojedinim kompletnim autorima čija dela su zaista vrhunska, ali generano za strip to baš i nije dobro.
Go to Top of Page

Tata i sin
Junior Member

327 Posts

Member since 01/07/2016

Posted - 28/07/2017 :  09:35:28  Show Profile Show Extended Profile  Send Tata i sin a Private Message  Reply with Quote
Jedno malo obaveštenje za sve one koji iščekuju da objavimo nove table:

Trenutno smo na kratkoj letnjoj pauzi, a potom ćemo nastaviti sa crtanjem novih 17 tabli (table 145-161, što je ujedno i završnica epizode Pod sjajem zvezda) koje ćemo objaviti sve odjednom i nadamo se da će to biti najkasnije do početka desetog meseca.

Za ubuduće planiramo objavljivati samo celokupne epizode Zeutrona, a ne kao što to je to do sada bila praksa, svakih nekoliko tabli odmah po njihovom završetku. Istina je da će tako biti značajno povećana vremenska zadrška između dva objavljivanja, ali mislimo da će čitanje više tabli odjednom u kontinuitetu biti prijatnije nego čitanje table-dve sa neujednačenim prekidima.

Ako mislite da ovo baš i nije dobra ideja, dajte neki predlog kako mislite da bi bilo najbolje da se strip objavljuje.

Edited by - Tata i sin on 28/07/2017 15:43:03
Go to Top of Page

Crtac
Junior Member

424 Posts

Member since 20/11/2016

Posted - 28/07/2017 :  23:02:40  Show Profile Show Extended Profile  Send Crtac a Private Message  Reply with Quote
Misljenja sam da ovde treba objavljivati kolioko god tabli mozemo .Kada ko zavrsi kompletan strip onda isti objaviti na ''Web stripovi'naravno ako moderator dozvoli.
Go to Top of Page

Tata i sin
Junior Member

327 Posts

Member since 01/07/2016

Posted - 29/07/2017 :  10:04:39  Show Profile Show Extended Profile  Send Tata i sin a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Crtac

Misljenja sam da ovde treba objavljivati kolioko god tabli mozemo .Kada ko zavrsi kompletan strip onda isti objaviti na ''Web stripovi'naravno ako moderator dozvoli.Da, u pravu si. Mada mnogima smeta takav način objavljivanja, pa čekaju da se nakupi malo više tabli kako bi ih mogli pročitati u cugu. A “Web stripovi” su za nas još uvek nedostižni.
Go to Top of Page

Crtac
Junior Member

424 Posts

Member since 20/11/2016

Posted - 29/07/2017 :  13:54:48  Show Profile Show Extended Profile  Send Crtac a Private Message  Reply with Quote
Nedostizni?Objasnjenje bi pomoglo.
Go to Top of Page

Tata i sin
Junior Member

327 Posts

Member since 01/07/2016

Posted - 29/07/2017 :  14:15:03  Show Profile Show Extended Profile  Send Tata i sin a Private Message  Reply with Quote
Nedostižni u smislu da oni podrazumevaju gotove radove, a mi smo još toliko daleko od završetka da takvu opciju uopšte ne uzimamo u razmatranje.
Go to Top of Page

Crtac
Junior Member

424 Posts

Member since 20/11/2016

Posted - 29/07/2017 :  14:22:52  Show Profile Show Extended Profile  Send Crtac a Private Message  Reply with Quote
Prva epizoda Zeutron je gotova ona ispunjava uslove za Web strip .
Go to Top of Page

Tata i sin
Junior Member

327 Posts

Member since 01/07/2016

Posted - 29/07/2017 :  14:46:21  Show Profile Show Extended Profile  Send Tata i sin a Private Message  Reply with Quote
Pa ne znam… To je ipak samo dovršeno prvo poglavlje jedne za sada još uvek nedovršene priče i pitanje je da li ono kao takvo ispunjava uslove za ulazak u web sekciju, s obzirom da je Markos bio decidiran da samo dovršeni stripovi dolaze u obzir.
Videćemo jednom prilikom sa moderatorima, pa ako oni odobre - postavićemo, ako ne – nikom ništa, nastavljamo dalje po starom.

Hvala na sugestiji.
Go to Top of Page

Tata i sin
Junior Member

327 Posts

Member since 01/07/2016

Posted - 30/07/2017 :  19:01:54  Show Profile Show Extended Profile  Send Tata i sin a Private Message  Reply with Quote
145. tabla


146. tabla

Edited by - Tata i sin on 15/10/2017 01:21:31
Go to Top of Page

Tata i sin
Junior Member

327 Posts

Member since 01/07/2016

Posted - 15/10/2017 :  00:46:24  Show Profile Show Extended Profile  Send Tata i sin a Private Message  Reply with Quote
147. tabla


148. tabla

Edited by - Tata i sin on 17/10/2017 08:30:00
Go to Top of Page

Tata i sin
Junior Member

327 Posts

Member since 01/07/2016

Posted - 15/10/2017 :  00:47:01  Show Profile Show Extended Profile  Send Tata i sin a Private Message  Reply with Quote
149. tabla


150. tabla
Go to Top of Page

Tata i sin
Junior Member

327 Posts

Member since 01/07/2016

Posted - 15/10/2017 :  00:47:38  Show Profile Show Extended Profile  Send Tata i sin a Private Message  Reply with Quote
151. tabla


152. tabla
Go to Top of Page

Tata i sin
Junior Member

327 Posts

Member since 01/07/2016

Posted - 15/10/2017 :  00:48:15  Show Profile Show Extended Profile  Send Tata i sin a Private Message  Reply with Quote
153. tabla


154. tabla
Go to Top of Page

Tata i sin
Junior Member

327 Posts

Member since 01/07/2016

Posted - 15/10/2017 :  00:48:55  Show Profile Show Extended Profile  Send Tata i sin a Private Message  Reply with Quote
155. tabla


156. tabla

Edited by - Tata i sin on 17/10/2017 08:25:16
Go to Top of Page

Tata i sin
Junior Member

327 Posts

Member since 01/07/2016

Posted - 15/10/2017 :  00:53:39  Show Profile Show Extended Profile  Send Tata i sin a Private Message  Reply with Quote
157. tabla


158. tabla
Go to Top of Page

Tata i sin
Junior Member

327 Posts

Member since 01/07/2016

Posted - 15/10/2017 :  00:54:10  Show Profile Show Extended Profile  Send Tata i sin a Private Message  Reply with Quote
159. tabla
Go to Top of Page

Tata i sin
Junior Member

327 Posts

Member since 01/07/2016

Posted - 15/10/2017 :  00:54:50  Show Profile Show Extended Profile  Send Tata i sin a Private Message  Reply with Quote
160. tabla
Go to Top of Page

Tata i sin
Junior Member

327 Posts

Member since 01/07/2016

Posted - 15/10/2017 :  00:57:39  Show Profile Show Extended Profile  Send Tata i sin a Private Message  Reply with Quote
161. tabla
Go to Top of Page

Tata i sin
Junior Member

327 Posts

Member since 01/07/2016

Posted - 15/10/2017 :  01:00:37  Show Profile Show Extended Profile  Send Tata i sin a Private Message  Reply with Quote
162. tabla

Edited by - Tata i sin on 17/10/2017 08:27:04
Go to Top of Page

Tata i sin
Junior Member

327 Posts

Member since 01/07/2016

Posted - 15/10/2017 :  01:03:55  Show Profile Show Extended Profile  Send Tata i sin a Private Message  Reply with Quote
163. tabla

Edited by - Tata i sin on 17/10/2017 08:28:55
Go to Top of Page

Tata i sin
Junior Member

327 Posts

Member since 01/07/2016

Posted - 17/10/2017 :  08:29:38  Show Profile Show Extended Profile  Send Tata i sin a Private Message  Reply with Quote
Go to Top of Page
Page: of 13 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.19 seconds. Snitz Forums 2000