forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Dezerter
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Author Previous Topic Topic Next Topic  

etmgosa
Senior Member

1731 Posts

Member since 15/07/2002

Posted - 06/07/2016 : 19:19:04  Show Profile Show Extended Profile  Send etmgosa a Private Message  Reply with Quote
Deserteur

Dezerter

Prica i crtez: Halfdan Pisket

Halfdan opisuje mladost svog oca.
Otac mu je Turcin, pristalica Ataturka, majka mu je Jermenka.

Strip je vrlo lose nacrtan, djetinjast crtez. Nije u pitanju stilizovan crtez, kao recimo u Persepolisu, nego je jednostavno los. Ponekad nagura vise od dvadeset vinjeta u jednu stranicu. Zaboli te glava dok pokusavas da slijedis sta je htio da ti kaze.
Steta. Mogao se napraviti dobar strip.

I jos jedna pojedinost koja mi je zapala za oko: dok imam klanja, na zidu mu visi slika nekog muslimanskog sveca. Toga kod muslimana nema. Pravoslavnog jermenskog svestenika nacrtao je bez brade. Vise lici na nekog danskog svestenika iz komsiluka. Halfdan ocito nije previse istrazivao prije no sto se upustio u ovu avanturu.

Edited by - etmgosa on 06/07/2016 20:29:25

Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12921 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 06/07/2016 : 20:07:12  Show Profile Show Extended Profile  Send Mr. Bushido a Private Message  Reply with Quote
Ako nije problem, smanji veličinu naslovnice, da se ne rasteže stranica.

quote:
Originally posted by etmgosa

I jos jedna pojedinost koja mi je zapala za oko: dok imam klanja, na zidu mu visi slika nekog muslimanskog sveca. Toga kod muslimana nema.

Nema kod muslimana sunita, ali ima kod muslimana šijita. Nisam stručnjak za islam, ali koliko je meni poznato, u jednoj od tradicija muslimana šijita proroka Muhameda naslijedilo je 12 imama. Druge tradicije smatraju da ih je bilo pet ili sedam. Uglavnom, ti imami dio su Muhamedove obitelji i posjeduju božansko znanje i autoritet. Šijiti ovih 12 (ili 5, 7) imama štuju na sličan način na koji kršćani štuju svoje svece.

Također, šijiti, za razliku od sunita, nemaju tako strogi odnos prema vizualnim reperezentacijama Muhameda i njegovih nasljednika. Dakle, kod šijita nije neuobičajeno štovanje slika.

Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins
Go to Top of Page

etmgosa
Senior Member

1731 Posts

Member since 15/07/2002

Posted - 06/07/2016 : 20:31:16  Show Profile Show Extended Profile  Send etmgosa a Private Message  Reply with Quote
Stavio sam malo manju sliku. Pokusao sam postaviti width=500, ali ne prihvata mi.
Turci su suniti, nemaju slike svetaca.
Go to Top of Page

Zox
Senior Member

1183 Posts

Member since 04/06/2002

Posted - 06/07/2016 : 20:33:42  Show Profile Show Extended Profile  Visit Zox's Homepage  Send Zox a Private Message  Reply with Quote
Prvi put cujem za ovaj strip,ali meni crtez uopste nije los. Malo mi vuce na Didier Comesa. Mislim, STILIZACIJA mi nije losa, premda ima nekakvih pocetnickih gresaka u propoprcijama. Ima neki integritet i kontinuitet, vidi se da je razvio neki stil, i usudio bih se reci da mi je bolji nego Sertapi, koja je srecom ubola odlicnu pricu, ali crtacki ne zna gdje goni :)
Ali eto, nisam citao, pa ne znam kako fura ritam i kadriranje u svojstvu price sto je, po meni, najbitniji aspekat da se sudi bilo kojem crtacu.
Dakle, ako je crtez funkcionalan prici, onda cu mu oprostiti malo naive. Ako nije, dzaba mu je da je Munoz.
Go to Top of Page

Tonto
Advanced Member

8300 Posts

Member since 11/02/2012

Posted - 06/07/2016 : 20:38:39  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonto a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Zox

Prvi put cujem za ovaj strip,ali meni crtez uopste nije los. Malo mi vuce na Didier Comesa. Mislim, STILIZACIJA mi nije losa, premda ima nekakvih pocetnickih gresaka u propoprcijama. Ima neki integritet i kontinuitet, vidi se da je razvio neki stil, i usudio bih se reci da mi je bolji nego Sertapi, koja je srecom ubola odlicnu pricu, ali crtacki ne zna gdje goni :)
Ali eto, nisam citao, pa ne znam kako fura ritam i kadriranje u svojstvu price sto je, po meni, najbitniji aspekat da se sudi bilo kojem crtacu.
Dakle, ako je crtez funkcionalan prici, onda cu mu oprostiti malo naive. Ako nije, dzaba mu je da je Munoz.

manje vise isto sam htio napisati...

The less I have the more I am a happy man
Go to Top of Page

Zox
Senior Member

1183 Posts

Member since 04/06/2002

Posted - 06/07/2016 : 20:47:44  Show Profile Show Extended Profile  Visit Zox's Homepage  Send Zox a Private Message  Reply with Quote
Nasa buducnost je vjerovatno u kritici :D
Go to Top of Page

etmgosa
Senior Member

1731 Posts

Member since 15/07/2002

Posted - 06/07/2016 : 20:58:23  Show Profile Show Extended Profile  Send etmgosa a Private Message  Reply with Quote
Eh, Munoz. Druga je to planeta. Svaka aluzija je neumjesna.

Kadriranja takodje nema. Samo staticni nespretni naivni crtezi.
Go to Top of Page

Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12921 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 06/07/2016 : 21:18:01  Show Profile Show Extended Profile  Send Mr. Bushido a Private Message  Reply with Quote
quote:

Turci su suniti, nemaju slike svetaca.

Nisu svi Turci suniti. Ili muslimani, kad smo već kod toga.

U Turskoj ima oko 25 milijuna šijita, što je otprilike 30% stanovništva.

Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins
Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25299 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 06/07/2016 : 21:58:50  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message  Reply with Quote
Kvazi umetnički crtež, kvazi intelektualna tema.

I am legion. I do not forget. I do not forgive.

Go to Top of Page

etmgosa
Senior Member

1731 Posts

Member since 15/07/2002

Posted - 06/07/2016 : 22:31:39  Show Profile Show Extended Profile  Send etmgosa a Private Message  Reply with Quote
Tema mnogo interesantnija od crteza. Nesto sam i naucio.
Odavno nije bilo vise odgovora na losiji strip....
Go to Top of Page

Tonto
Advanced Member

8300 Posts

Member since 11/02/2012

Posted - 06/07/2016 : 23:47:14  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonto a Private Message  Reply with Quote
quote:

Tema mnogo interesantnija od crteza. Nesto sam i naucio.
Odavno nije bilo vise odgovora na losiji strip....

Normalno. Kontroverze se javljaju kod uradaka koji balansiraju po granicama ukusa...daj još loših stripova.

The less I have the more I am a happy man
Go to Top of Page

bisley
Senior Member

Croatia
1192 Posts

Member since 08/06/2005

Posted - 07/07/2016 : 07:30:28  Show Profile Show Extended Profile  Send bisley a Private Message  Reply with Quote
Koliko se može naći na internetu, Halfdan Pisket je u prvom redu karikaturist i dobio je stipendiju od Nacionalni Arts Foundation (jedina stipendija za strip) za biografski strip o ocu koji će biti objavljen u tri toma. Ovo je u biti jedan od ta tri toma.
Do sada je radio underground stripove, a ovo je prvi biografski strip...
Možda proporcije na crtežima i štekaju nekad, ali daleko od toga da nema definiran crtež.
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.14 seconds. Snitz Forums 2000