forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Izdavacki izlog
 FIBRA PREDSTAVLJA: Kolorka 63 - Green manor
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

Markos
WebmasterCroatia
26260 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 17/10/2016 :  15:10:33  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message  Reply with Quote


Klub Green Manor tipičan je engleski viktorijanski klub u kojem se gospoda sastaju kako bi uz dobar, stari škotski viski i cigare do mile volje raspravljali o politici, ženama i svemu ostalom. Ovaj klub je, međutim, po nečemu poseban i neobičan: njegovi članovi skloni su kriminalu, vrlo različitim i bizarnim varijantama umorstva. Odbačeni i prevareni supružnici, nemoguća ubojstva, intrige ... Green Manor je prava zbirčica okrutnog nasilja pod velom finih manira i uglađenosti. Jer, što je ubojstvo bez malo elegancije?

Kolorka 63 • Green Manor • 160 stranica • Kolor • 215 x 280 mm • Tvrdi uvez • Scenarij Fabien Vehlmann • Crtež Denis Bodart • Prijevod Leni Bastaić i Darko Macan • Lektura i redaktura Josip Sršen • Dizajn Melina Mikulić • Datum objavljivanja 15.10.2016. • Cijena 160 Kn

http://www.fibra.hr/katalog/izdanja/kolorka-63-green-manor/368/

Trouble will find me

ivanl
Advanced Member9649 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 17/10/2016 :  15:20:18  Show Profile Show Extended Profile  Send ivanl a Private Message  Reply with Quote
Zanimljivo...
Go to Top of Page

anto
Advanced MemberSerbia
15243 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 17/10/2016 :  15:23:57  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
Stripoteka objavljuje pričice iz ovog albuma - odlične su mi,tako da se ovaj integral obavezno nabavlja.

Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!

Edited by - anto on 17/10/2016 19:27:09
Go to Top of Page

kasper
Advanced Member

8768 Posts

Member since 04/11/2001

Posted - 17/10/2016 :  15:29:11  Show Profile Show Extended Profile  Send kasper a Private Message  Reply with Quote
ah, ovo je nesto da me razonodi
Go to Top of Page

Dr. Zistis
Advanced Member4177 Posts

Member since 06/10/2011

Posted - 17/10/2016 :  20:42:42  Show Profile Show Extended Profile  Send Dr. Zistis a Private Message  Reply with Quote
Ocekujem nesto dobro od ovog stripa, barem kao Diplomatske kronike
Go to Top of Page

Shaner
Advanced Member

Croatia
3624 Posts

Member since 24/09/2012

Posted - 28/10/2016 :  09:38:25  Show Profile Show Extended Profile  Send Shaner a Private Message  Reply with Quote
Green Manor skup je kratkih priča vezanih za istoimeni klub u kojem se skupljaju londonska gospoda. Članovi kluba vrijeme provode raspravljajući o zločinima i pokušavajući ih riješiti, ali i čineći iste, a kako se radnja odvija krajem 19. stoljeća, sve skupa podsjeća na slučajeve Sherlocka Holmesa pa čak i priziva u sjećanje zloglasnog Jacka Rasparača. Ipak, ove simpatične Vehlmannove minijature krasi vedriji, dobrim dijelom i humorističan ton, kao i jednako vedar, dopadljiv Bodartov crtež bogat detaljima. Kao što to obično biva kad je u pitanju skup kraćih priča, nisu sve jednako dobre, no ovdje ipak nema nekih većih oscilacija u kvaliteti te većina priča pruža sasvim dobru zabavu, iako ne ostavlja i neki trajniji utisak.

6/10


http://onlineimpressions.blogspot.com/
Go to Top of Page

Deers
Advanced MemberCroatia
6718 Posts

Member since 29/03/2004

Posted - 19/11/2016 :  14:55:47  Show Profile Show Extended Profile  Send Deers a Private Message  Reply with Quote
Simpatične kratke priče. Dušu dalo za neki magazin.

"Trzaj mišica i nad prazninom sam."
Go to Top of Page

anto
Advanced MemberSerbia
15243 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 21/11/2016 :  17:19:03  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
Green Manor je troalbumni integral,od koji se svaki sastoji od kratkih pričica od po sedam strana, i još po par stranica (na početku i na kraju) u kojem ide glavna radnja.
U prvom tomu je 6 tih poglavlja,u drugom i trećem je po pet.
U pitanju su sjajne krimi minijature, u kojima se opisuju neobični događaji u viktorijanskoj Engleskoj (druga polovina 19.veka),a čija su glavna poveznica ubistva.
Atmosferom me Green Manor podseća na čuvenu (iz moje mladosti) knjigu Tajna španske krčme (sa 15 priča koje potpisuju Dojl,Po,Nigremon,Leblan,...)
Priče su jako neobične i interesantne,sa sjajno osmišljenim završnicama; i primetio bih da im je kvalitet ujednačen.
Ove su kratke storije dušu dale za izdavanje u nekom strip magazinu/reviji, što je Darkvud pametno i uradio ubacujući ih u Stripoteku.

Green Manor me je najpre zainteresovao zbog činjenice da scenario potpisuje Fabian Velman,autor koji se već dokazao na ovim prostorima - novi Spirou,Pet bagdadskih pripovedača,Sami,Lepota tame,Markiz od Anoana.
Bodart sjajno crta u nekom polukarikaturalnom stilu,a Skarlet Smulkovski (poznata po boji na Dastu,zadnjem Bluberijevom albumu) jednako sjajno boji.

Ako vam se svideo Zeleni klub (srpski prevod) u Stripoteci,nemojte ovo nikako zaobići - u boji je još bolje.
Ako ste ljubitelj misterioznih krimi priča Konana Dojla/E.A.Poa/Žorža Nigremona, ne propuštajte.

9/10

Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

Ernie Pike
Senior MemberCroatia
1865 Posts

Member since 06/03/2012

Posted - 04/02/2017 :  21:42:56  Show Profile Show Extended Profile  Send Ernie Pike a Private Message  Reply with Quote
Veliki sam ljubitelj kratkih priča u književnosti, ali mi kod stripa najčešće ne pašu. Green Manor je izuzetak. Vehlmann je obavio sjajan posao, a Bodartov crtež se odlično uklopio. Svaka priča je dobro promišljena i zaokružena u zadanom broju stranica što je danas gotovo izumrla vještina.
Knjigu sam pročitao u jednoj sesiji i bilo mi je žao što kad sam došao do kraja.
Preporuka svima za čitanje, a kod mene ide na listu za Oskara.

Edited by - Ernie Pike on 04/02/2017 21:44:22
Go to Top of Page

bonjovi4ever
stripovi.com suradnikCroatia
769 Posts

Member since 09/10/2007

Posted - 24/05/2017 :  10:04:19  Show Profile Show Extended Profile  Send bonjovi4ever a Private Message  Reply with Quote
Baš sam se nadao da će se negdje pojaviti i E.A.Poe, ali nije, osim poneke reference na Umorstva u ulici Morgue... Sve skupa opuštajuća kolekcija priča koje su podosta zanimljive i idejno domišljate, mada u par navrata ipak imaju pomalo nategnuta scenaristička rješenja. Fali i neka efektnija završnica koja bi sve malo upečatljivije zaokružila, ali i ovako je to jedna sasvim vrlo dobra cjelina, mješavina krimića i komedije s podosta uspješnih obrata u većini priča. Crtež, donekle karikaturalni, također sasvim odgovarajući za ovakvu vrstu priča i naslovnica potpuno pogođena; odmah ti je jasno da ne budeš čitao o nekakvim uštougljenim Englezićima koji ispijaju popodnevne čajeve i razmjenjuju tračeve iz susjedstva.
Jedna od boljih kolekcija kratkih priča u svakom slučaju ;)

Imam literarni opsesivno kompulzivni poremecaj koji sam pretvorio u cistokrvni hedonizam.
Go to Top of Page

Mrkva
Senior Member1184 Posts

Member since 11/09/2016

Posted - 22/08/2017 :  11:47:07  Show Profile Show Extended Profile  Send Mrkva a Private Message  Reply with Quote
Ovo je jedan sjajan stripić :)

Već dugo mi nije tako legao neki srednjestrujaški strip - a razloga je stvarno puno. Na početku su mi priče prvoloptaške i malo mi ide na zivce ta drama u pripovijedanju, sve u fazonu „nikad niste čuli ovako NEVJEROJATNU priču“, ali onda se u stripu događa itekako znakovita prekretnica: poglavlje gdje dvojica učenjaka planiraju savršeno ubojstvo i nakane ubiti Arthura Conana Doylea.
Nakon te priče, poglavlja odjednom dobivaju taj štih punokrvnog engleskog krimića i pretvaraju se u hommage. Dotad sam mislila da je strip predvidljiv, a poslije toga ne. Više se ne radi o silovanju efekta iznenađenja jer čitatelj sad prihvaća pravila krimića pa više ne očekuje previše: ne mora u svakoj priči biti iznenađen, ali u svakoj priči stvarno otkriva nešto, neki psihološki aspekt, neko iznevjerenje ideala glavnih junaka, neku ironiju.

U priči „Posljednje zelje“ tijekom čitanja uhvatila sam se kako mislim "Ay, que drama!" (u smislu, ne sviđa mi se), kad ONO, glavni lik u monologu kaze „Sva ta strka...a uvijek sam prezirao melodramu.“
Ovo je strip koji ima vrijednost, ako ništa drugo, ako i nije vaš cup of tea - a ono zato što potpuno razumije sam sebe, svoje prednosti i mane i skroz slijedi pravila zanra. Na svakoj se stranici iskupljuje za greške time što iscrpljuje poetiku zanra do zadnje (sočne) kapi. Jedna od stvari koja mi baš upada u oko kao dobra je korištenje drevnih artefakata, lubanja, vračara i kojekakvih simbola da bi se postigao efekt mističnosti, neki spooky feeling, opet u skladu s Conanom Doyleom.
Likovi se i izrazavaju točno u skladu s karakterizacijom, to je baš tipično aristokratsko preseravanje i bacanje istih takvih fora (recimo, kada se spominje Longinovo koplje i kako je Longin proklet „do kraja vremena“, komentar jednog od aristokrata bude „Normalno je da kazna za deicid bude nešto dulja od prosječne“).

Mozda evo sitna zamjerka: ne mogu reći da me oduševljava raspored poglavlja, posebno to gdje se ubacuje priča o batleru, a ta mi je priča i sama po sebi nedopadljiva, kao i sam junak.
Ali ja volem.
Go to Top of Page

culture vulture
Senior Member

1370 Posts

Member since 21/02/2004

Posted - 22/08/2017 :  12:06:39  Show Profile Show Extended Profile  Send culture vulture a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Mrkva

Dotad sam mislila da je strip predvidljiv, a poslije toga ne.Ha? Sto je sad ovo? Mrkva moze pogrijesiti u pisanju?!

Olovka je jedina stvar u mojem životu koju mogu kontrolirati.
Go to Top of Page

Mrkva
Senior Member1184 Posts

Member since 11/09/2016

Posted - 22/08/2017 :  12:15:04  Show Profile Show Extended Profile  Send Mrkva a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by culture vulture

quote:
Originally posted by Mrkva

Dotad sam mislila da je strip predvidljiv, a poslije toga ne.Ha? Sto je sad ovo? Mrkva moze pogrijesiti u pisanju?!
Itekako. Hvala sto si me quotao da to ostane zavazda zabiljezeno :)

EDIT: Također imam problem sa s/sa, nekim odrazima jata na je (povjesnicar, rjecnik) i velikim slovom (s tim bas imam mega problem). To dolazi iz toga sto ne poznajem pravila, vjerojatno ces se prepoznati u tome :)
Radila sam kao lektorica pa sam nesto i naucila, ali sve je to relativno kratkoga vijeka u mojoj glavi: em se cesto mijenja mnogo toga, em volim malo prljavstine u izrazavanju. Znam kroatistice kojima posudim neku ultra dobru knjigu, a one mi kao prvi komentar kazu da je lose lektorirana? Da imam fejs, obrisala bih ih. Pa ja to ni ne vidim, osim ako je krivo upotrijebljena rijec ili nesto sto je vec godinama isto (recimo u Green Manoru "zivot je isao svojim tokom" - ungh).
Uglavnom sam za deskriptivni pristup, a sa zarezima sam osobito liberalna - no malo sam polaskana sto odajem dojam takve velicine :)

EDIT 2: A ti mene vjerojatno zezas, nevaljalce. Dobro, 1-0 za tebe, jutros sam spora :)

Edited by - Mrkva on 22/08/2017 12:35:31
Go to Top of Page

culture vulture
Senior Member

1370 Posts

Member since 21/02/2004

Posted - 22/08/2017 :  12:49:14  Show Profile Show Extended Profile  Send culture vulture a Private Message  Reply with Quote
U svakoj sali ima pola istine... Iskreno, bio sam uvjeren da se tvoja tastatura moze spojiti direktno na tiskarski stroj, jer da tvojem pisanju ne treba revizije, ni na kojoj razini. Ali nisam razocaran - dapace, lijepo je vidjeti da si ipak ljudsko bice.

Olovka je jedina stvar u mojem životu koju mogu kontrolirati.
Go to Top of Page

mladjo
ModeratorCroatia
17680 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 20/10/2017 :  16:19:56  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
Green manor se sastoji od kriminalističkih minijatura koje imaju dobru naraciju i zaplet, a najbolja odlika stripa je dočaravanje epohe u kojem se strip događa iako je crtež karikaturalan. Ipak, strip me nije pretjerano oduševio iako predstavlja solidnu zabavu. Meni su priče poprilično ujednačene tako da im se svima može dati ista ocjena. Dobar strip ali po kvaliteti definitivno ne spada u gornji dom.
Scenarij:6/10
Crtež:6/10

COUNT ZERO INTERRUPT
an interrupt of a process decrements a counter to zero

Go to Top of Page

risbozg
Advanced MemberCroatia
12462 Posts

Member since 10/08/2003

Posted - 20/10/2017 :  16:38:41  Show Profile Show Extended Profile  Send risbozg a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by mladjo

Green manor se sastoji od kriminalističkih minijatura koje imaju dobru naraciju i zaplet, a najbolja odlika stripa je dočaravanje epohe u kojem se strip događa iako je crtež karikaturalan. Ipak, strip me nije pretjerano oduševio iako predstavlja solidnu zabavu. Meni su priče poprilično ujednačene tako da im se svima može dati ista ocjena. Dobar strip ali po kvaliteti definitivno ne spada u gornji dom.
Scenarij:6/10
Crtež:6/10+1

10.08.2003..''Kada nepravda postane zakon, otpor je tvoja dužnost.".
Go to Top of Page

zare80
Junior MemberSerbia
426 Posts

Member since 22/09/2008

Posted - 16/08/2018 :  01:57:05  Show Profile Show Extended Profile  Send zare80 an AOL message  Send zare80 a Yahoo! Message  Send zare80 a Private Message  Reply with Quote
Napokon stigao da procitam ovaj odlicna strip. jako su mi dobre i zanimljive ideje kao i ironija koja je po mom ukusu. Definitivno cu citati ove pricice jos nekoliko puta i preporucujem svima, posto ce se, ako nista zabaviti.
Za mene 8/10
Go to Top of Page

kasper
Advanced Member

8768 Posts

Member since 04/11/2001

Posted - 16/12/2019 :  18:57:00  Show Profile Show Extended Profile  Send kasper a Private Message  Reply with Quote
od svih velmana ovaj mi je jedni ima prolaz, jako dobar strip je u pitanju. sad taj velman ima neki svoj pristup, kod ostalih stripova gde je duza forma nekako se razvodni. ima covek ideje, al nekako je u ovoj kratkoj formi uspesan. izuzetno zabavan strip, lepo nacrtan i obojen
Go to Top of Page

koze123
New Member

264 Posts

Member since 05/11/2018

Posted - 20/12/2019 :  09:40:00  Show Profile Show Extended Profile  Send koze123 a Private Message  Reply with Quote
Prvi album i pokoja priča iz drugog su skroz dobre, ali većina drugog i ceo treći su već vidno slabiji, ideje su postale neinspirativne i scenario je progresivno sve slabiji do kraja. Zabavno je za pročitati, par priča su odlične i vredi ih imati (druga i treća u prvom albumu su ostavile baš dobar utisak sećam se), ostalo suv prosek do ispodprosečno.
Go to Top of Page

anto
Advanced MemberSerbia
15243 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 20/12/2019 :  11:13:53  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
ne znam da li je veći pajser koze ili kasper.

Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

kasper
Advanced Member

8768 Posts

Member since 04/11/2001

Posted - 20/12/2019 :  11:15:35  Show Profile Show Extended Profile  Send kasper a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by anto

ne znam da li je veći anto koze ili kasper.

Go to Top of Page

anto
Advanced MemberSerbia
15243 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 20/12/2019 :  11:17:00  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
bolje da ste anto nego da ste koze;slažeš se?

Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

kasper
Advanced Member

8768 Posts

Member since 04/11/2001

Posted - 20/12/2019 :  11:23:39  Show Profile Show Extended Profile  Send kasper a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by anto

bolje da ste anto nego da ste koze;slažeš se?jok, bolje da smo pajser negi anto
Go to Top of Page

anto
Advanced MemberSerbia
15243 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 20/12/2019 :  11:30:03  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by kasper

quote:
Originally posted by anto

bolje da ste anto nego da ste koze;slažeš se?jok, bolje da smo dildo negi anto


to se slažem.

Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

kasper
Advanced Member

8768 Posts

Member since 04/11/2001

Posted - 20/12/2019 :  11:38:24  Show Profile Show Extended Profile  Send kasper a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by anto

quote:
Originally posted by kasper

quote:
Originally posted by anto

bolje da ste anto nego da ste koze;slažeš se?jok, bolje da smo dildo negi antoto se slažem.aj vidi da li ti koleginica (ili kolega) imam kakav dildo pa se smiri
Go to Top of Page

koze123
New Member

264 Posts

Member since 05/11/2018

Posted - 20/12/2019 :  16:09:27  Show Profile Show Extended Profile  Send koze123 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by anto

ne znam da li je veći pajser koze ili kasper.


Ko da 9 ovom stripu je pajser.

Pajseru.

Al bolje biti koze nego pajser isk.
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.19 seconds. Snitz Forums 2000