Author |
Topic |
kasper
Advanced Member
10882 Posts
Member since 04/11/2001 |
|
Red Marquis
Advanced Member
Serbia
3281 Posts
Member since 06/11/2017 |
|
Manny
Average Member
572 Posts
Member since 21/08/2011 |
Posted - 25/12/2018 : 21:04:50
|
quote: Originally posted by Red Marquis Ali su druge strane mislim da nije fer da se očekuje da svaki autor iz tog podneblja MORA da priča uvek i samo o situaciji o zemlji. Valjda postoji (i treba, i mora da postoji) i neki običan život tamo koji se odvija...
Ne mora svaki autor iz tog podneblja da se bavi time, naravno! Ali Hanuka se dotiče tih tema i ne iznosi stav, tačno se može videti kako spušta glavu i nastavlja dalje, koja god da je tema u pitanju o kojoj bi izdvojeno mišljenje moglo naići na širu osudu u njegovom gradu. Sa druge strane, ne mislim ja da je on u tom svom pristupu neiskren, on će ne nekim mestima u stripu svesno otkriti da radi neke stvari pretvarajući se da je drugačiji (recimo odlazak u prodavnicu za ortodoksne Jevreje gde je roba jeftinija), ukratko - on ili bolje govoreći glavni lik stripa, je osoba bez jasnog stava o mnogim stvarima, i stoga meni na mnogim mestima antipatična. Da proširim priču, ja ovakav (površan) pogled na svet sve češće srećem u svom okruženju, pogotovo kod mladih ljudi (gde bih očekivao upravo suprotno). A želeo bih da je drugačije. Hanuka se, kao što je neko primetio, ovde prvenstveno žali na manjak para (što je naravno u jednoj mentalnoj koliziji sa "hej, brak mi je u krizi, hajdemo do Njujorka na jedan mali izlet"), poreski sistem koji mu deluje kao neka krvopija, i to je to. |
|
|
zare80
Average Member
Serbia
586 Posts
Member since 22/09/2008 |
Posted - 28/12/2020 : 06:40:08
|
Tek sam sada procitao ovo delo i iskreno sam jako zadovoljan. Pisac opisuje “normalan” zivot obicnih ljudi u Tel Avivu. Ne slazem se da u vecini situacija nije izneo svoj licni stav, cak mislim da je njegov stav bas blizak onome sto prikazuje. Jednostavno politika ga ne interesuje, nije dovoljno “hrabar” da se upusta u to i cesto i sam sebe kritikuje. Zna on jako dobro sta je strana “dobra” ali on nije nikakv superjunak da to ispravlja, normalan zivot ga primorava da to ne bude i o tome govori sasvim iskreno.
Meni je ovo mnogo vise nego sto sam ocekivao i sa mnogo toga se mogu poistovetiti. 8/10 |
|
|
Manny
Average Member
572 Posts
Posted - 01/01/2021 : 17:50:37
|
"Politika me ne interesuje" je politički stav, to je stav koji kaže da mu je ili svejedno kako je ili je zadovoljan kako je. Što je u oba slučaja (po meni) pogrešno i porazno. I ne treba biti nikakav superjunak da nešto ispravlja, treba samo da gukne šta smatra da je ispravno i šta misli da je dobro, ali i zato treba hrabrosti i barem malo muda. A on ih nema. Zero. |
|
|
naker
Advanced Member
4577 Posts
Member since 05/06/2020 |
|
Manny
Average Member
572 Posts
Posted - 01/01/2021 : 21:49:51
|
quote: Originally posted by naker
Ljudi koji nemaju cojones ne izdavaju stripove u kojima crtaju i pišu o intimnim stvarima iz svoje porodice
A neee. To da li ti imaš problema sa svojom ženom ili ne, to može svako da kaže. I najčešće svako govori. A da u jednom dominatnom desničarskom okruženju se usudiš reći nešto suprotno, odmah bivaš stavljen na stub srama. I to može da ima negativne posledice i po tvoj posao, i sve ostalo. |
|
|
going going
Advanced Member
Serbia
11867 Posts
Member since 24/04/2012 |
Posted - 01/01/2021 : 23:31:52
|
quote: Originally posted by Manny
quote: Originally posted by naker
Ljudi koji nemaju cojones ne izdavaju stripove u kojima crtaju i pišu o intimnim stvarima iz svoje porodice
A neee. To da li ti imaš problema sa svojom ženom ili ne, to može svako da kaže. I najčešće svako govori. A da u jednom dominatnom desničarskom okruženju se usudiš reći nešto suprotno, odmah bivaš stavljen na stub srama. I to može da ima negativne posledice i po tvoj posao, i sve ostalo.
Apsolutno se slazem sa Manny-em. |
|
|
zare80
Average Member
Serbia
586 Posts
Posted - 02/01/2021 : 11:25:49
|
"Politika me ne interesuje" je politički stav, to je stav koji kaže da mu je ili svejedno kako je ili je zadovoljan kako je. Što je u oba slučaja (po meni) pogrešno i porazno. I ne treba biti nikakav superjunak da nešto ispravlja, treba samo da gukne šta smatra da je ispravno i šta misli da je dobro, ali i zato treba hrabrosti i barem malo muda. A on ih nema. Zero.
Kad imas dvoje male dece i usprotivis se bilo kakvom rezimu ili bilo kome politicki, za mene si pravi superjunak. Malo ko ima “muda” za tako nesto da kaze javno i da mu porodica ispasta zbog toga. Primera oko nas je bezbroj |
|
|
Manny
Average Member
572 Posts
Posted - 02/01/2021 : 17:21:56
|
quote: Originally posted by zare80 Kad imas dvoje male dece i usprotivis se bilo kakvom rezimu ili bilo kome politicki, za mene si pravi superjunak. Malo ko ima “muda” za tako nesto da kaze javno i da mu porodica ispasta zbog toga. Primera oko nas je bezbroj
Sve razumem i jesi u pravu, ali uprkos tome moramo iznova i iznova naglašavati šta je ispravno da se čini. Jer kada ispravne stvari bude više ljudi činilo, biće lakše i biće bolje. |
|
|
Peyo
Advanced Member
Croatia
10357 Posts
Member since 28/10/2005 |
Posted - 02/01/2021 : 17:41:17
|
quote: Originally posted by zare80 Kad imas dvoje male dece i usprotivis se bilo kakvom rezimu ili bilo kome politicki, za mene si pravi superjunak. Malo ko ima “muda” za tako nesto da kaze javno i da mu porodica ispasta zbog toga. Primera oko nas je bezbroj
Superjunak zbog kojeg ispašta obitelj?
Meni se to čini sebičnim.
Ispada po tome superjunak i svaka pijana budala koja jedva da i dolazi doma, a po krčmama "ratuje" sa režimom. Dok obitelj valjda jedva spaja kraj sa krajem, žena se vjerojatno junaku ne smije suprotstaviti, a i žena i djeca pate zbog njegove "hrabrosti".
Junak je za mene onaj koji štiti obitelj.
|
|
|
pcoro
Senior Member
Croatia
2283 Posts
Member since 17/01/2006 |
Posted - 02/01/2021 : 17:53:17
|
Junak bi trebao štititi druge, a ne svoje. Svi pokušavamo štititi svoje. Po tom je Josipa Rimac definitivno junak jer je puno napravila za svoju obitelj.
Ali može Hanuka biti i kukavica,ne zamjeram mu to. Ne mora svatko biti cutting edge. Nisam ni ja neka sušta hrabrost. Sjećam se da strip nije neki, možda je zanimljiviji ljudima što žive tamo. |
|
|
Peyo
Advanced Member
Croatia
10357 Posts
Posted - 02/01/2021 : 18:02:37
|
Junak štiti i svoje i druge. Obitelj sam spomenuo jer ju je spomenuo zare80.
Osobno kada bih znao da će moja politička borba dovesti moju obitelj u teške situacije i patnju ne bih zasnivao obitelj dok traje ta borba.
Ovo s Josipom Rimac nema smisla ni komentirati. |
|
|
zare80
Average Member
Serbia
586 Posts
Posted - 02/01/2021 : 20:10:27
|
"Politika me ne interesuje" je politički stav, to je stav koji kaže da mu je ili svejedno kako je ili je zadovoljan kako je. Što je u oba slučaja (po meni) pogrešno i porazno. I ne treba biti nikakav superjunak da nešto ispravlja, treba samo da gukne šta smatra da je ispravno i šta misli da je dobro, ali i zato treba hrabrosti i barem malo muda. A on ih nema. Zero.
Kad imas dvoje male dece i usprotivis se bilo kakvom rezimu ili bilo kome politicki, za mene si pravi superjunak. Malo ko ima “muda” za tako nesto da kaze javno i da mu porodica ispasta zbog toga. Primera oko nas je bezbroj |
|
|
Jozzinelli
Senior Member
1644 Posts
Member since 10/04/2011 |
Posted - 04/01/2021 : 06:45:57
|
quote: Originally posted by Peyo
Meni se to čini sebičnim.
Ispada po tome superjunak i svaka pijana budala koja jedva da i dolazi doma, a po krčmama "ratuje" sa režimom. Dok obitelj valjda jedva spaja kraj sa krajem, žena se vjerojatno junaku ne smije suprotstaviti, a i žena i djeca pate zbog njegove "hrabrosti".
Junak je za mene onaj koji štiti obitelj.
Lep opis, koji se može primeniti na ovdašnje prilike iz vremena Drugog svetskog rata.
I nakon rata je veliki broj takvih sebičnjaka proglašavan narodnim herojima, dok su oni koji su štitili svoje domove i obitelj proglašeni izdajnicima... |
Mek Koj nema alternativu |
|
|
Peyo
Advanced Member
Croatia
10357 Posts
Posted - 04/01/2021 : 08:41:33
|
quote: Originally posted by Jozzinelli Lep opis, koji se može primeniti na ovdašnje prilike iz vremena Drugog svetskog rata.
I nakon rata je veliki broj takvih sebičnjaka proglašavan narodnim herojima, dok su oni koji su štitili svoje domove i obitelj proglašeni izdajnicima...
Moj komentar se odnosio na političke "borce" protiv "režima" i da li trebaju zasnivati obitelj koja će onda trpjeti i biti istraumatizirana zbog njihove borbe.
Rat je neka druga priča. |
|
|
nonchalant
New Member
171 Posts
Member since 12/11/2020 |
|
Markos
Webmaster
Croatia
29384 Posts
Member since 27/08/2001 |
|
Jerry Krause
stripovi.com suradnik
Western Samoa
7270 Posts
Member since 12/11/2009 |
Posted - 10/03/2023 : 09:41:04
|
Koje ugodno iznenađenje! Volim kad me neki stripovi iznenade u pozitivnom smislu kad imaš mala očekivanja. Iskreno rečeno, nisam mislio ovu kolorku niti nabavljati da nije bilo ovog ogromnog popusta.
Zanimljiv, zarazan prikaz svakodnevnice jedne obične obitelji u ne baš običnom okružju. Nije baš Tel Aviv najsigurnije mjesto za življenje, ali Hanuka na izrazito zarazan i zabavan način prikazuje tu svakodnevnicu opterećenom svim onim problemima s kojima se možemo poistovjetiti, od obiteljskih, ekonomskih, odgojem djece pa do vlastitih preispitivanja svojim izgledom, poslom, porijeklom i slično. Sve to uz crni oblak geopolitičkih problema koji tišti ovo podneblje. Ne slažem se da je Hanuka tu trebao biti agresivniji i kritičniji prema situaciji u svojoj zemlji. Ima on svoj stav, ali ga prikazuje na puno suptilniji i smireniji način.
Iako nije prava forma stripa, lijepo se hvata kontinuitet Hanukina života, a najzanimljivija mi je koncept ilustracije na cijeloj stranici koja baš zgodno prikazuje cijeli kaos koji se vrti u njegovoj glavi. Baš izvrsne ilustracije.
8,8/10 |
|
|
Aco
stripovi.com suradnik
Slovenia
6196 Posts
Member since 29/11/2001 |
Posted - 04/07/2023 : 10:36:52
|
Da bolje poznajem život i prilke u Izraelu, vjerojatno bi dojam bio puno bolji.
Ovako nemogu puno reći osim da je autor dosta dobar ilustrator i da ima vise smisla za ilustracije/karikature nego li što zna baratat stripovskim jezikom.
Ima par simpaticnih koje ostaju u sjecanju, tipa njegovo gostovanje u Angulemu kad mu Moebius crta Arzaha, ali generalno - sumnjam da cu ikad vise otvorit ovaj strip. |
Bond.James Bond. |
|
|
Topic |
|