Author |
Topic  |
|
Zox
Senior Member

1183 Posts
Member since 04/06/2002 |
Posted - 06/11/2016 : 23:50:47
|
Eto, nakon što se Crnjak završio i malo se sleglo sve u glavi, vrijeme je za novu priču. Ideja je da se ovaj sljedeći rad pokuša nekome ponuditi u Italiji. Imao sam par mogućih priča u glavi, ali na kraju sam se odlučio za ovu, koja je nastala prije mnogo godina u formi romana. Napisao sam bio skoro pola romana (oko 35.000 riječi!) na našem jeziku, dok nisam shvatio napokon da ga je kod nas nemoguće objaviti. Radi se, naime, o horor romanu sa nekim paralelama sa ratom u Bosni, i rizikovao sam da ga se ili ne objavi ili užasno instrumentalizuje. Roman se u originalu zvao Krvni sudovi, što je razlog naslova topica, a italijanska verzija u stripu se, eto, za sada zove Superficie. Radnja prati djevojku Selmu i njenog zaručnika, italijana Lucu. Upoznali su se i žive skupa u Sarajevu, i na početku naše priče kreću automobilom u Selmino rodno selo Duboki Do, da on upozna njene roditelje. Nažalost, Selmino selo jue sve samo ne obično. Nalazi se u blizini sela sa većinskom srpskom populacijom, Strancima, a između dva sela protiče rijeka Lazarica. U rijeci živi neka vrsta vanvremenskog božanstva, koje svakih 25 godina traži danak u djeci od stanovnika oba sela. Zauzvrat, nudi vječni život odraslim stanovnicima oba sela. Božanstvo je predmetom kultova u Strancima i Dubokom Dolu, a ti kultovi su užasno iskrivljene i površinske verzije pravoslavnog i muslimanskog vjerovanja. Za razliku od Crnjaka, ovaj put sam odlučio da počnem stavljati materijal od samog početka, tačnije od prvog koncept crteža, koji se nalazi ovdje ispod. Postavljaću sve, od model sheetova likova do tabli, jer mi je svaka kritika ili pomoć i više nego dobrodošla. Bog dubine želi da se bavimo površinom (Superfcie :) )
|
|
Tata i sin
Junior Member

396 Posts
Member since 01/07/2016 |
Posted - 07/11/2016 : 01:03:14
|
Ovako iz prve najave radnja deluje jako zanimljivo. Izgleda da će tu biti svega i svačega: Od sentimentalne tematike internacionalne ljubavi i međuetničke mržnje, preko (verovatno) raznih previranja žitelja podvojenih nacionalnih sredina, pa sve do tematike demonologije i religije. Od sapunice do horora. Neka vrsta balkanskog "Twin Peaksa". Pretpostavljamo da će tu biti i aluzija na političku situaciju u regionu, kao i aluzija na verski fundamentalizam, i ako smo dobro razumeli da će pomenute iskrivljene verzije pravoslavnog i muslimanskog verovanja biti samo površinske i da neće previše zadirati u "dubinu" (za mnoge) osetljive teme.
Ovo ćemo pratiti sa velikom pažnjom i želimo mnogo uspeha celom projektu.  |
 |
|
Zox
Senior Member

1183 Posts
Posted - 07/11/2016 : 22:58:57
|
Hvala od srca na podršci "unaprijed" :) Zaboravio sam reći u uvodu, sve ono što ste naveli će manje više biti prisutno, ali će još jedna vrlo bitna komponenta biti ironija i, što da ne, humor. Ne mislim apsolutno zadirati u ničije vjerovanje, ali namjeravam reagovati na izopačene stvari za koje se vjera koristi a koje, naravno, nemaju nikakve (osim površinske) veze s vjerom. Ovo je prva studija manje-više definitivnog lika Luke.
 |
 |
|
BD
Starting Member
.jpg)
40 Posts
Member since 19/10/2016 |
|
cerichus
Senior Member

Bosnia and Herzegovina
1684 Posts
Member since 01/02/2007 |
|
Zox
Senior Member

1183 Posts
Posted - 11/11/2016 : 01:31:48
|
Mlađi je koju godinu, ali eto, sad kad gledam, ima neke sličnosti. Ovo je prva studija za glavnu žensku ulogu, koja je u međuvremenu promijenila ime u Sheila. Ako se pomalo čini da je nakačena na pozadinu, u principu i jeste. Čisto onako, proba.
 |
 |
|
Zox
Senior Member

1183 Posts
|
Tata i sin
Junior Member

396 Posts
Member since 01/07/2016 |
Posted - 16/11/2016 : 23:09:24
|
Dobri su ti ovi karakteri, Zox. Vizuelno dopadljivi likovi, a posebno je zanimljiva fizionomija čudovišta. Da li su te njegove cefalo-ručice možda neka vrsta telesne manifestacije apsorbovanih duša nesrećne dece žrtvovane u njegovu čast, ili je to jednostavno samo specifični anatomski sklop bez nekog određenog značenja? Jedino, kada su horor priče u pitanju, šteta je unapred obelodanjivati lik demona. Možda bi bilo efektnije to ostaviti za sam kraj ili u nekoj od tabli stripa kada dođe vreme za to, a do tada ostaviti čitaocima da sami upotrebe maštu i zamisle kako bi on mogao da izgleda. |
 |
|
|
Topic  |
|
|
|