Author |
Topic |
Dobrica Cosic
New Member
202 Posts
Member since 10/12/2016 |
Posted - 24/12/2016 : 09:41:53
|
Zagorovo putovanje po svetu, taj novi koncept koji su zapčeli scenaristi ''spasioci'' Burattini i Boselli je po meni njihov najuspešniji recept za transformaciju lika i dela našeg omiljenog junaka.
Počeli su SEVERNOAMERIČKOM turnejom, nastavili AFRIČKOM, a slobodno mogu reći oduševili JUŽNOAMERIČKOM ne propustivši šansu da poentiraju na ANTARKTIČKOM(i tako nam prestave Zagora i na četvrtom od sedam kontinenata). Obim epizoda na Antartiku je nešto manji, ali poklonu ne treba gledati u zube.
Sada je jasno, Zagor će pobegavši iz pera imaginarnog sveta Nolite i Toninelija, nastaviti nesto realniji život hodajući po zemaljskim stazama uveseljavajući nase generacije, sada vec u nekim zrelijim godinama posto su mnogi zasli već u petu deceniju.
Pre nekoliko godina smo ovde često začinjali topike sa pitanjima ''šta bi bilo kada bi bilo'' i kada bi Nolita odustao od zabrane da Zagor stupi na tlo ove nase Evrope. Znali smo da od toga nema nista , a ipak smo raspravljali. Desilo se šta se desilo, vreme je proletelo a Evropska saga se polako ''kuva''. Najave već postoje, radni naslovi takođe, za početak ''London'', za kraj sage onako kao smo i često mastali, jedino pravo finale ''Transilvanija''.
Buratini će, sada je to već jasno, ukoliko sa Zagorom i sa njime bude sve u redu, verovatno sredinom sledeće decenije otvoriti jos jednu sagu - AZIJSKU, to je kontinent bogate istorije, koji nudi materijal za veliki broj epizoda, istina na trenutke se Zagor susreo i sa Indijom i ''Belim tigrom'' i sa Kinom i ''Carskim pečatom'' i sa Japanom i ''Takedom''i ''Samurajima'' ali biće zanimljivo videti Zagora U Aziji...
Posle Azije ostaće i Australija, a onda ko zna...Možda nece biti vise ni nas, ni Zagora, ni Buratinija, a opet koliko vidim imaćemo u čemu uživati narednih godina...Nije kraj.
Ovaj topik otvaram da bi konkretno iznosili mišljenja o ovih sedam saga, koje pokrivaju boravak Zagora na svim kontinentima?
Koje ideje vidite na ovim putovanjima?
Šta vam se do sada najvise svidelo do sada?
Utisci o skoro završenoj jUŽNOAMERIČKOJ?
Šta očekujete od predstojeće EVROPSKE sage?
Hoće li biti AZIJSKE sage?
|
Edited by - Dobrica Cosic on 24/12/2016 14:17:25
|
|
ike666
Average Member
709 Posts
Member since 01/11/2012 |
Posted - 24/12/2016 : 10:02:36
|
Ne znam jesi li sarkastičan ili nisi, ako i nisi htio biti ispalo je tako, a to najbolje govori o uspješnosti izvedbe njihovih putovanja. I nije problem o putu već o putovanju. Kada im ponestane ideja pošalju ga negdje i onda ga na silu pokušavaju uklopiti u nekakve povijesne događaja. Da sada ja budem malo sarkastičan - mogu samo zakukati - Nolitta vratiii seeeee, Zagor te treba, mrcvari ga bezidejni Bure sa svojim velikim idejama |
Rendal Mutant, Tkac, Jednooki Džek, Vatreno oko... |
|
|
nagor
Advanced Member
Croatia
12553 Posts
Member since 21/02/2012 |
Posted - 24/12/2016 : 10:03:32
|
Kako sam nekada volio ovakve teme, ali sad, u poplavi hejtanja svega što je novo, drukčije, van Darkwooda i Zlatne serije, pala mi je volja za diskutiranje... |
|
|
nagor
Advanced Member
Croatia
12553 Posts
Member since 21/02/2012 |
Posted - 24/12/2016 : 10:04:55
|
quote: Originally posted by ike666
Ne znam jesi li sarkastičan ili nisi, ako i nisi htio biti ispalo je tako, a to najbolje govori o uspješnosti izvedbe njihovih putovanja. I nije problem o putu već o putovanju. Kada im ponestane ideja pošalju ga negdje i onda ga na silu pokušavaju uklopiti u nekakve povijesne događaja. Da sada ja budem malo sarkastičan - mogu samo zakukati - Nolitta vratiii seeeee, Zagor te treba, mrcvari ga bezidejni Bure sa svojim velikim idejama
I rest my case... |
|
|
DODSFERD
Advanced Member
Pitcairn Island
29953 Posts
Member since 14/03/2014 |
Posted - 24/12/2016 : 10:14:25
|
U svakom slučaju, Europa ima najmanje mogućnosti za napraviti nešto smisleno, a ne pomaže ni to što su one dvije izašle europske priče bile promašaj. |
Sinaitakala Tu'imatamoana 'i Fanakavakilangi Fakafanua |
|
|
Dobrica Cosic
New Member
202 Posts
Posted - 24/12/2016 : 10:27:19
|
quote: Originally posted by ike666
Ne znam jesi li sarkastičan ili nisi, ako i nisi htio biti ispalo je tako, a to najbolje govori o uspješnosti izvedbe njihovih putovanja. I nije problem o putu već o putovanju. Kada im ponestane ideja pošalju ga negdje i onda ga na silu pokušavaju uklopiti u nekakve povijesne događaja. Da sada ja budem malo sarkastičan - mogu samo zakukati - Nolitta vratiii seeeee, Zagor te treba, mrcvari ga bezidejni Bure sa svojim velikim idejama
Zasto ti smeta Zagor na putovanjima? Pa i ti i ja kada se zasitimo svakodnevnice otputujemo negde, vidimo nesto novo, razbijemo monotoniju. Meni je to super osvezenje u serijalu... |
|
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13150 Posts
Member since 29/12/2001 |
Posted - 24/12/2016 : 10:28:15
|
Tema je loše postavljena.
Europa je najviši uzlet za Zagora i tu bi se moglo otići u novu dimenziju. Ako sada egzaltirate nad Zagorom, njegovo pokoravanje Europe bi vas moglo dovesti do toga da si otrgnete glavu ili doživite epilepsiju. Samo, to treba odraditi: pripremati se koliko treba, 2-3 godine. Lansirati novog scenarista, podrška Boselli, naprstak Burattinija. Ako nema novog - onda koncepciju mora preuzeti Boselli (pri tome se mora suočiti sa grijehovima, i obuzdati se u fantasy-žanr smislu - mrvica fanstasy žanra može, to je primjereno., dozirano.)
Otočka skupina nije promašaj, to je jedan od vrhunaca Zagora. |
|
|
Dwayne_Looney
Advanced Member
6883 Posts
Member since 15/10/2014 |
Posted - 24/12/2016 : 10:31:52
|
Je li itko pomislio da je Dobrica Cosic (pazi imena ) sergej?
Inače, Zagor u Europi bi bio teški scenaristički krah pošto se neće moći ponašati kao kabadahija što radi u Darkwoodu a gdje scenaristi sve izvlače na njegov autoritet i među Indijancima ali i vlastima pa može ostaviti par leševa i reći da će to za koji dan prijaviti šerifu a dotični ne dovodi u pitanje njegov iskaz. Europa je oduvijek bila dva koplja ispred Amerike. Slažem se s Dodsferdom da je ono na Islandu teški smor ali treba opet čitati, meni je skoro sve Bosellijevo smeće. Njegove lepeze likova čisto za osobni gušt su opjevane i u Zagoru i u Texu, još se ne oporavljam od Maxija "Aljaska" npr. Ali, najbitnije, Zagora je davno trebalo početi privoditi kraju. |
loading...
|
Edited by - Dwayne_Looney on 24/12/2016 10:52:14 |
|
|
Dobrica Cosic
New Member
202 Posts
Posted - 24/12/2016 : 10:45:40
|
quote: Originally posted by stinky
Tema je loše postavljena.
Europa je najviši uzlet za Zagora i tu bi se moglo otići u novu dimenziju. Ako sada egzaltirate nad Zagorom, njegovo pokoravanje Europe bi vas moglo dovesti do toga da si otrgnete glavu ili doživite epilepsiju. Samo, to treba odraditi: pripremati se koliko treba, 2-3 godine. Lansirati novog scenarista, podrška Boselli, naprstak Burattinija. Ako nema novog - onda koncepciju mora preuzeti Boselli (pri tome se mora suočiti sa grijehovima, i obuzdati se u fantasy-žanr smislu - mrvica fanstasy žanra može, to je primjereno., dozirano.)
Otočka skupina nije promašaj, to je jedan od vrhunaca Zagora.
Tema možda i nije najpreciznije definisana, ali je jasna, dozvoljava diskusiju o Zagorovom putovanju po kontinentima. Ta činjenica razbija Darkvudsku monotoniju i pruža mogućnosti koje su nam bile jako potrebne. Ja sam čovek koji se zasitio Toninelijevih trgovaca viskijem... |
|
|
Dobrica Cosic
New Member
202 Posts
Posted - 24/12/2016 : 10:47:34
|
quote: Originally posted by Dwayne_Looney
Je li itko pomislio da je Dobrica Cosic (pazi imena ) sergej?
Inače, Zagor u Europi bi bio teški scenaristički krah pošto se neće moći ponašati kao kabadahija što radi u Darkwoodu a gdje scenaristi sve izvlače na njegov autoritet i među Indijancima ali i vlastima. Europa je oduvijek bila dva koplja ispred Amerike. Ali, najbitnije, Zagora je davno trebalo početi privoditi kraju.
Zagorova odiseja po Evropi se uveliko radi koliko znam, i ne mislim da će biti promašaj. Nije mi se svidelo samo što je Buratini u razgovoru najavio sam pet priča, a ja smatram da bi bez problema moga da napiše i petnaest sa putešestvijama po Evropi... |
|
|
Dwayne_Looney
Advanced Member
6883 Posts
Member since 15/10/2014 |
Posted - 24/12/2016 : 10:49:57
|
Malo sam editovao post. Nisam još ni s JA sagom počeo, kad vidim da je prva priča Boselli na 4 i pol sveske... pa ljepše je po peti put uzeti neku Nolittinu.
Ako su počeli s tim, pa uvijek se može ostaviti ili skratiti da bude one-shot, jedna avantura a ne odiseja. |
loading...
|
Edited by - Dwayne_Looney on 24/12/2016 10:51:11 |
|
|
King Warrior
stripovi.com suradnik
22315 Posts
Member since 10/11/2007 |
Posted - 24/12/2016 : 10:50:12
|
Iako se koncept odiseja pokazao kao uspjesan, mislim da poslije EO Zagor treba da na malo duzi vremenski period prikoci. Poslao bih ga eventualno u Aziju u tek jednoj epizodi i to u Japan, i odmah nazad vratio. Iako je Azija kontinent sa predivnom kulturom, sve se bojim da te odiseje ne dosade vise i Bogu i narodu.
Dakle, ide EO sa Rakosijem kao centralnom figurom, sto manje-vise mora ispasti dobro. Napokon ce i Frida opet stupiti na scenu.
Poslije toga, mora se zaista razmisliti sta i kako dalje, najbolje bi bilo napraviti lancane epizode ali u okvirima Darkwooda i okoline. Fino je sto je Zagor malo i proputovao, ali nije on Marko Polo, pa ne treba pretjerivati s time. Ideje treba traziti u samim avanturama, a ne u odisejama. Ako ovako dalje nastave, stvarno ce pomisliti covjek da su odiseje nastale zbog manjka autorske kreativnosti. Ok, nekoliko puta je dobro funkcionisalo, ali prije ili kasnije treba povuci rucnu. |
|
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13150 Posts
Posted - 24/12/2016 : 11:00:44
|
Pa baš zato je Europa najbolje mjesto za Zagora. Što je to potpuno drugačiji, veći svijet od njega. Koji ima uređene odnose i normu. Zagor u međuigri autoriteta (Europa) i iznimke (Zagor) svladava velegrad, središte svijeta, Pariz, London, Beč... preuzima i prihvaća ono dobro, te kao odraz zrcali toj istoj Europi prezrelu kulturu koja, na drugi način, znači i dekadenciju. Elementarni, šumski čovjek, koji je vječni čovjek jest čovjek kojega Europa očekuje... |
|
|
Dobrica Cosic
New Member
202 Posts
Posted - 24/12/2016 : 11:03:42
|
quote: Originally posted by King Warrior
Iako se koncept odiseja pokazao kao uspjesan, mislim da poslije EO Zagor treba da na malo duzi vremenski period prikoci. Poslao bih ga eventualno u Aziju u tek jednoj epizodi i to u Japan, i odmah nazad vratio. Iako je Azija kontinent sa predivnom kulturom, sve se bojim da te odiseje ne dosade vise i Bogu i narodu.
Dakle, ide EO sa Rakosijem kao centralnom figurom, sto manje-vise mora ispasti dobro. Napokon ce i Frida opet stupiti na scenu.
Poslije toga, mora se zaista razmisliti sta i kako dalje, najbolje bi bilo napraviti lancane epizode ali u okvirima Darkwooda i okoline. Fino je sto je Zagor malo i proputovao, ali nije on Marko Polo, pa ne treba pretjerivati s time. Ideje treba traziti u samim avanturama, a ne u odisejama. Ako ovako dalje nastave, stvarno ce pomisliti covjek da su odiseje nastale zbog manjka autorske kreativnosti. Ok, nekoliko puta je dobro funkcionisalo, ali prije ili kasnije treba povuci rucnu.
Ne znam King, ne mogu se složiti, ja bih Zagora bar 50 brojeva držao u Aziji, jedno četiri godine, toliko je ideja u toj kulturi skriveno. Normalno pre toga bi neko vreme bio u Darkvudu, i tu je potrebno napraviti malo duže cikluse kako ti kažeš. Jasno je da je u EO glavni lik Rakosi i to je dobro, to garantuje uspeh. |
|
|
Dobrica Cosic
New Member
202 Posts
Posted - 24/12/2016 : 11:05:08
|
Pa baš zato je Europa najbolje mjesto za Zagora. Što je to potpuno drugačiji, veći svijet od njega. Koji ima uređene odnose i normu. Zagor u međuigri autoriteta (Europa) i iznimke (Zagor) svladava velegrad, središte svijeta, Pariz, London, Beč... preuzima i prihvaća ono dobro, te kao odraz zrcali toj istoj Europi prezrelu kulturu koja, na drugi način, znači i dekadenciju. Elementarni, šumski čovjek, koji je vječni čovjek jest čovjek kojega Europa očekuje...
Evropska odiseja je dugo očekivana od strane ljubitelja Zagora, pokušaj sa Islandom i Škotskom je ipak bilo koketiranje, ovo će biti prava stvar... |
|
|
VALTER
Advanced Member
Croatia
6408 Posts
Member since 21/07/2002 |
Posted - 24/12/2016 : 11:10:28
|
Bio je jedan od uobičajenih luđaka ovdje prije nekoliko godina predstavio svoju viziju gdje Zagor dolazi kod Njegoša na Cetinje i posreduje u sukobu s Turcima. Ali Balkan i jest (bio) naš Darkwood, a naš Zagor rođen je na Sutli umjesto na Clear Wateru. Valjda zato tu i tolika popularnost ovog serijala općenito, a Demona ludila posebno. |
|
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13150 Posts
Posted - 24/12/2016 : 11:47:41
|
ne budi budala Balkan je nešto puzavo, smrdljivo, propadajuće, bizantsko. Zagor to pročisti kao sve one zaštopane kulture, izgubljena plemena i društvene fosile. To je epizoda za Zagora, razaranje Balkana zapadnim principom bistrine i jasnoće. |
|
|
zovko
New Member
201 Posts
Member since 21/08/2012 |
|
Dobrica Cosic
New Member
202 Posts
Posted - 24/12/2016 : 11:51:54
|
ne budi budala Balkan je nešto puzavo, smrdljivo, propadajuće, bizantsko. Zagor to pročisti kao sve one zaštopane kulture, izgubljena plemena i društvene fosile. To je epizoda za Zagora, razaranje Balkana zapadnim principom bistrine i jasnoće.
U kom periodu je sada Zagor, 1840.godina ili tako nešto? |
|
|
Dobrica Cosic
New Member
202 Posts
Posted - 24/12/2016 : 11:53:40
|
Vidim da je Darvin rođen 1809, a umro 1882, u ovoj epizodi JS izgleda kao 30togodišnjak, znači Zagor je otprilike u 1840.godini... |
|
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13150 Posts
|
Zoroasterixx
Advanced Member
Croatia
3463 Posts
Member since 17/02/2014 |
Posted - 24/12/2016 : 11:56:34
|
quote: Originally posted by Dobrica Cosic
ne budi budala Balkan je nešto puzavo, smrdljivo, propadajuće, bizantsko. Zagor to pročisti kao sve one zaštopane kulture, izgubljena plemena i društvene fosile. To je epizoda za Zagora, razaranje Balkana zapadnim principom bistrine i jasnoće.
U kom periodu je sada Zagor, 1840.godina ili tako nešto?
Zagor je nakon bitke za Alamo. Dakle još ima vremena da pomogne Josipu Jelačiću protiv Mađara 1848. godine... |
|
|
Dobrica Cosic
New Member
202 Posts
Posted - 24/12/2016 : 11:57:08
|
Zagor nema definirano kronološko vrijeme. Jer, sada bi već trebala biti 1870. ili više.
Po čemu si zaključio da treba biti 1870.godina? |
|
|
Dobrica Cosic
New Member
202 Posts
|
King Warrior
stripovi.com suradnik
22315 Posts
Member since 10/11/2007 |
|
VALTER
Advanced Member
Croatia
6408 Posts
Member since 21/07/2002 |
Posted - 24/12/2016 : 12:01:05
|
Charles Darwin posjetio je Concepcion u Chileu, u trenutku tsunamija, na dan 20.2.1835., kada mu je Zagor spasio život od jednog tamošnjeg Amosa i horde njegovih kristoljubivih sljedbenika. |
|
|
Topic |
|