Znam čovjeka lično (hvala ti na kafi i dobroj pizzi) i nema šta, Dule je legenda.
Kolekcija mi je imala više rupa nego asfalt na autoputu Zagreb-Beograd, dočim i asfalt je prekrpljen a kolekcija isto ostade bez rupa.
Te stvari koliko znam iz iskustva, pashu sa ribama, jerbo...
svaka kafa utire put ka susretu sa dobrom pizzom.
I sredi malo drugi pasus, neko moze pogresno da ga protumaci... '' poziv na kafu... kolekcija mu nije bila kompletna...bilo asfaltnih rupa... rupe se popunile... i BAM! kompletirala se i kolekcija...''
Ooops. Nadam se da niko neće to protumači na neki loš način.
A što se tiče riba: one u vodi ili na dve noge?
If someone thinks they have the upper hand, break it.
Pročitao. Meni je ova priča vrlo pitka i simpatična posveta maestru Sclaviju. Ima mana - bezveze je potrošen lik Vuka Samotnjaka i malo je nespretno ubačen Xabaras, ali sve ostalo je dobro uzevši u obzir ograničenje broja stranica. Daleko je to od Horda zla, međutim ako uzmemo u obzir druge povratke ovo drži vodu. Ne shvaćam tolike kritike na Piccata? Osim što je ovo hommage epizoda a ne "pravi" Zagor, slažem se s Kingom da je ipak puno bolje nego Chiarolla, Laurenti, Cassarovi i Pesce koji se nažalost pojavljuju prečesto.
Bez uvrede, ali ovdje se da vidjeti pravih mazohista Ukoliko nemaš nekakvu strip knjižaru pa komu&čemu pobogu 8 primjeraka (ili više) jednog te istog stripa? Ja sam svojedobno dok sam kolekcionario kupovao samo prve brojeve nekih edicija u 2 (dva) primjerka. Imaš viziju da će to za nekih 50 godina vrijediti bogatstvo ili si recimo honorarac HRT-a kojeg ne brine lova? http://www.nacional.hr/ekskluzivno-kako-hrt-trosi-milijune-na-autorske-honorare/
Ma nisi ti mene uvrijedio, Krunoslave, ti si mene razočarao. Bio si kolekcionar (e jbg., već i odustao?) i kupovao svojedobno samo po dva primjerka prvih brojeva? Pa zar ti nisi pratio šta se danas dešava sa prvim brojevima npr. bivšeg Dnevnika? Ljudi pokupili (ili dobili na poklon) od svakog današnjeg djeda koji je vjerovatno tada, kao i ti svojedobno, kupovao po dva primjerka ne prva dva broja nego prvih 100-tinjak. I eto ih danas više ne trebaju raditi. Izvade svakih 20-ak dana po par glanc primjeraka bivšeg vlasništva jednog od tih njihovih djedova, sjednu za PC, postave ih na aukcije i samo čekaju da lova (u iznosu od kojeg te glava zaboli) dođe sama k njima.
A pošto niti moj djeda ni otac nekada nisu imali nos za takav budući rentabilan biznis pa nisu kupovali niti po dva broja a kamoli njih više, eto ja odlučio da prekinem s tom obiteljskom anti biznis tradicijom. Uzimam odmah po 8 komada, ne dam ih najmanje 35 godina nikome (pa čak ni telleru da ih pogleda), a onda.....? Kad mlada i nova generacija forumaša na Tellerovoj stranici aukcija (da, do tada će on vjerovatno nasljediti Markosa) bude postavila poll "Piccinelli nam ode u mirovinu. Tko vam je idealan nasljednik?" - ja istovremeno izbacujem na aukcije po dva glancera s naslovnicom A. P.-a - i puštam ih na 30 dana. Krunoslaveeeeee.......auuuuu!
Za koga ja navijam samo je moja stvar. A ljubav je jedna, jedina...
Pomalo dosadnjikava priča s nekoliko glupih dijaloga, no završnica (iako zbrzana) me ulovila totalno nespremnog i definitivno vadi cijeli strip. Ako ništa drugo, na kraju postoji jedan jako zanimljiv „shared universe“ trenutak u stilu određenih američkih stripova, no čisto sumnjam da će Bonelli nastaviti dalje s tom praksom u nekoj većoj mjeri. Također, bio je jako lijep osjećaj vidjeti ovu naslovnicu na kioscima.
Priča:6 Crtež:8 Naslovnica:9
Sad, što se tiče crteža...
Na temelju komentara na ovom i drugim Zagorovim topicima, ne mogu se oteti dojmu kako dosta čitatelja ocjenjuje crtež SAMO na temelju stila crtanja pojedinog crtača i koliko je isti ugodan/lijep za vidjeti. Može se reći da je kolor užasan (previše kričav) i da kao takav kvari ukupan dojam crteža, no nikako se ne može reći da je crtež loš. Na stranu Piccattov grubi/surovi/neuredan stil koji ne stavlja toliki naglasak na detalje i izgled likova i koji je kao takav netipičan za Zagora, Piccatto je u ovom stripu (i to jedinom kojeg je nacrtao skicirao za Zagora) crtački sveukupno obavio puno bolji posao od (najmanje) polovice Zagorovih crtača koji imaju na desetke nacrtanih Zagorovih stripova. I tu govorim o kvaliteti rada, a ne o tome koji je crtač kvalitetniji.
Napominjem, ne govorim o „ljepoti“ stila koju većina ovdje kritizira, već o postavki kadrova, "kameri"/perspektivi, dinamičnosti i fluidnosti crteža, „vizualnom pripovijedanju" (lakoća praćenja priče u vidu prijelaza između vinjeta),"življim" i dinamičnijim likovima, itd... Ali ozbiljno, zar to nitko nimalo ne primjećuje tijekom čitanja stripova? Ja na to inače rijetko obraćam pažnju, ali ovdje mi je bilo baš vidljivo kako je sve navedeno kvalitetnije izvedeno nego kod većine drugih Zagorovih crtača…
Istina je kako i crtački dio ovog stripa nije savršen te ima lošije odrađenih dijelova. Npr. ima par mjesta u stripu gdje Piccattov crtež zna biti statičan što je možda više do tuširanja njegovog učenika Renata Riccia (kako su pobogu u Ludensovom izdanju umjesto njega kao crtača naveli Roija????) nego do Piccatta koji je većinom skicirao i postavljao table i likove(i time obavio veći dio posla.)
TL;DR:
Originally posted by King Warrior
Uglavnom, crtez je bolji nego kod vecine Zagorovih crtaca.
Stil crteža netipičan za Zagora? Definitivno. Loš? Nikako. Ali ozbiljno, ako (većinom) dinamičan crtež sa jako dobrim kadriranjem, odličnim perspektivama i "tečnim" pripovijedanjem nazivate lošim samo zato jer je crtačev stil neuredan/"ružan"/netipičan za Zagora… radije recite da vam se nimalo ne sviđa nego da je loš.
Napominjem, ne govorim o „ljepoti“ stila koju većina ovdje kritizira, već o postavki kadrova, "kameri"/perspektivi, dinamičnosti i fluidnosti crteža, „vizualnom pripovijedanju" (lakoća praćenja priče u vidu prijelaza između vinjeta),"življim" i dinamičnijim likovima, itd... Ali ozbiljno, zar to nitko nimalo ne primjećuje tijekom čitanja stripova? Ja na to inače rijetko obraćam pažnju, ali ovdje mi je bilo baš vidljivo kako je sve navedeno kvalitetnije izvedeno nego kod većine drugih Zagorovih crtača…
Pričali smo o tome nadugo i naširoko prije nekih pola godine. U biti, velika većina ljubitelja Zagora (barem ovih na forumu koji su mi tad kontrirali) žele isključivo da crtež podsjeća na Ferrijev i Donatellijev. Postavljao sam tad Piccattove crteže iz ove epizode i govorio kako dobar dio Zagorovih crtača takve kadrove može samo sanjati, ali odgovori su bili 'to nije Zagor', 'to je zombi' i slično. Znači, postavka table im je skroz nebitna, samo nek je stil što klasičniji. O stripovskom pripovijedanju da ne pričam, tad razumiješ zašto Burattini toliko objašnjava :D
Zasto ne reci ono sto i kako jest?Crtez je los i pogotovo je los za Zagora.Velika vecina Ferrija dize u visine,maestro,ovo ono i dodje ti par ovakvih nakon njega i ka valja.Valja kurac.Sa Zagorom se previse eksperimentira i sreca je u nesreci da strip nije na razini zlatnih godina,sto se tice popularnosti i prodaje.Da su ovaki crtaci crtali Zagora otpocetka pita bi vas bi li bija popularan ka sto je bija.
Evala ti dalmatinski puce,pozdrav tebi s Poljuda Hajduce,nasem moru,galebu i skoju,Boze cuvaj Dalmaciju moju.
meni najbolji mignaccov zagor. fantasy i zagor pašu savršeno. zapravo, zagor je tako neobičana pojava da strši u svom temeljnom okruženju. može biti sto posto vestern epizoda, ali je zagor svojom pojavom i sposobnostima čini...čudnom crtež dobar/vrlo dobar povremeno. naravno da se ljudi koji žele ZS Zagora zgražaju. da je po njihovom, ne bih ja vidio ni nestalog istraživača, ni sedam gradova cibole, ni osvetu vudu, da ne nabrajam sad sve te sjajne epizode. dobro, s obzirom da ni ne bih znao za te epizode, ne bi mi ni falile
Puno danasnjih crtaca na Zagoru je losnjikavo.Da svaki crtac moze crtati svakog junaka,ne bi bija problem,ali ne moze.Izdavac je triba isprofilirat ko sta i kako.Pokusava ga se ubaciti na neki drugi nivo,po meni neuspjesno.Sad,to po meni nije toliko los potez,koliko je nesrazmjer crteza i scenarija.Mislim,da se ne bunimo oko ta dva pojma.
Evala ti dalmatinski puce,pozdrav tebi s Poljuda Hajduce,nasem moru,galebu i skoju,Boze cuvaj Dalmaciju moju.
Nek kupuju ljudi. Nije to grijeh. Grijeh je kad preprodavači pokupuju Libelluse i slično pa onda po aukcijama ubiru zaradu. Nemoralno do bola. Duki vjerojatno uzme samo 50 kn po broju, tek da si pokrije režijske troškove za kavu i ljubavnice. Što ste odmah navalili?
A ne, tih 50 (pa i više) samo u slučaju Ferrijeve naslovnice dok Piccinotti ide po 39,50 do 42,- (u prosjeku) tako da u slučaju njegovih 8 prodanih naslovnica imaš jedva za kavu i krem šnitu, a da bi se Dara Bubamara popela na stol, treba ih oko 20-ak - plus min. dva klasika različitih naslovnica. Jedino članu "krk23" dajem popust od cca 1%, s obzirom da baš nikad ništa Zagorovo ne izostavlja.
Nego (@Krunoslav), znaš li šta je "mazohizam do jaja"? Ono kad, uz kompenzaciju od strane Wolfa pomenutih režijskih troškova za ljubavnice i kavu, ljudima ne bude dosta što si ih najmanje duplo opelješio pa dobiješ još i za počastiti kolege honorarce HRT-a - kao, eto, tek jutros:
(Napomena: Ime dotičnog forumaša iz razloga diskrecije nevidljivo, sve dok se ne oglasi sam)
A Wolfe, majstore, pazi sad ovo. Kad tek drugu Tutti (onako, iz inozemstva u inostranstvo) pošaljem i naplatim nabavku što sam mu je jučer dovezao, auuuuuuu.....pa imaju cajke na stolu i gaćice da poskidaju a ja im (njegove) euro novčanice samo trpam u prorez! 😍
Sa Zagorom se previse eksperimentira i sreca je u nesreci da strip nije na razini zlatnih godina,sto se tice popularnosti i prodaje.Da su ovaki crtaci crtali Zagora otpocetka pita bi vas bi li bija popularan ka sto je bija.
Sa zagorom se uopce ne eksperimentira. Doti jedan serijal u bonelliju eksperimentira vise od zagora. Mislim da je to vec razglabano zasto nema inovacija. Autori ili nece ili neznaju ili ne smiju. Primjer: burattini je sa hellingenom pokazao da nezna, boselli je sa svojim hellingenom dokazao da ne smije. Cak i tex koji je strukturno potpuno odredjen uspijeva vise eksperimentirati od zagora, barem na crtackom planu. Pokoji izlet nekog crtaca koji ne pripada zagorovom staffu u svakih par godina nemozemo smatrati nekakvim eksperimentisanjem. Kamo srece da piccatto crta vise epizoda naspram onih koji u zagoru svake godine stancaju stotine i stotine tabli.
Zagorov staff je los. I crtacki i scenaristicki. Sto ne znaci nuzno da su i autori u njima generalno losi. U pitanju je jedna od stvari koje sam gore naveo. Crtaci previse fusiraju, a imaju itekako kapaciteta za bolje radove. Isto vazi za scenariste koji nemaju nikakvih ideja pa koriste vec postojece. Tu se pokazuje i ona jedina preostala urednikova mana - on nece da napravi nista po tom pitanju.
Zagor je takva institucija da se o njemu nesmije govorit da je los..,je dobar,bolji,najbolji..nijedan Zagor nije los.. Za lose stripove imate druge izdavace... Nije problem u Zagoru,nije u Buretu,nije u Piciju.. Problem je u vama... Strip ste prerasli,zasitio vas,dosadio vam,ne dize se vam ko nekad..... Ja kad uzmem Zagora u ruke znam da citam neki kiosk strip pun kliseja,nelogicnosti,naive,sa promjenjivim crtezom.. Strip koji je vec 50 godina na kioscima ne moze bit drugo nego razvodneo.... Ali mi je drag zbog nostalgije,ferrija,jer je na kiosku,jer se price lako citaju,jer nekad vec na pocetku znas ko je negativac,jer je strip kpji opusta,zabavi,ne gnjavi previse,dobro stoji u ruci,jer je institucija,religija,svi ga citaju,svi ga znaju,ljudi nose njegove majice,svi bi zivjeli u Darkvudu,ima zabavnog pozrtljivca,zanimljive popratne likove,ima Supermajka,Kandraksa,Heligena,Rakosija.... Jer se nastavlja bez bojazni da ce se prekinut na 6 broju izdavanje,jer je mjesecno izdanje,nije preskup,razna paleta crtaca iako neki odudaraju od crteza iz navike... Zagor nije strip,Zagor je zivot... Previse ocekujete od stripa za laku zabavu i junaka koji skace po drvecu pomocu lijana koje u tom namiljenom okruzenju ni ne rastu... Uzmite Zagora za laku zabavu,smanjite previsoka ocekivanja pa cete u njemu uzivati ko ja.... Vazno da se cita,ljudi ga kupuju,na kioscima je svima dostupan,redovan je svaki mjesec... Za stripove viseg intelektualnog domea imate druge renomirane izdavace... Ne trazite od Zagora da bude ono sto nije ili bi vi to rado... Zagor je obican pravednik iz sume,redovno obrijan ali poludivjak koji probleme sa prezivljavanjem resava malo sekirom malo mozgom...ciku mu tu ne pomaze mnogo,prije je uteg... Da je Nollita ziv takvog Zagora bi citali i dan danas... Nova je doba,novi scenaristi,nove zamisli,novi stil,sve novo.. Nov je i crtez jer najbolje sto je Zagor imao Nollita-Ferri nepovratno je proslost... Probajte se uklopit,uzivat,ne mozgat previse kad citate...Zagor nije strip za strucne analize... Divovi dobra i zla ne uspiju vise puta u kratkom razdoblju...kako god bi mi to rado... Citam Zagora 40 godona i on je moj zivot postao,kakav god danas bio..meni je ok,nek me zadovoljava jos 30 godina... pa da odem tamo gore zadovoljen da imao sretan i izpunjen zivot.....stripovima i njegovim velicanstvom Zagorom... Neko nekad napisao da je Zagor religija...meni je to ozbiljno...bez ironije ili cinizma...
CITAJTE TELLERA,... DA BI POSTALI BOLJI LJUDI! STRIP JUNAK KOJI UCI POŠTENJU I PRAVDI!
Zagor je takva institucija da se o njemu nesmije govorit da je los..,je dobar,bolji,najbolji..nijedan Zagor nije los.. Za lose stripove imate druge izdavace... Nije problem u Zagoru,nije u Buretu,nije u Piciju.. Problem je u vama... Strip ste prerasli,zasitio vas,dosadio vam,ne dize se vam ko nekad..... Ja kad uzmem Zagora u ruke znam da citam neki kiosk strip pun kliseja,nelogicnosti,naive,sa promjenjivim crtezom.. Strip koji je vec 50 godina na kioscima ne moze bit drugo nego razvodneo.... Ali mi je drag zbog nostalgije,ferrija,jer je na kiosku,jer se price lako citaju,jer nekad vec na pocetku znas ko je negativac,jer je strip kpji opusta,zabavi,ne gnjavi previse,dobro stoji u ruci,jer je institucija,religija,svi ga citaju,svi ga znaju,ljudi nose njegove majice,svi bi zivjeli u Darkvudu,ima zabavnog pozrtljivca,zanimljive popratne likove,ima Supermajka,Kandraksa,Heligena,Rakosija.... Jer se nastavlja bez bojazni da ce se prekinut na 6 broju izdavanje,jer je mjesecno izdanje,nije preskup,razna paleta crtaca iako neki odudaraju od crteza iz navike... Zagor nije strip,Zagor je zivot... Previse ocekujete od stripa za laku zabavu i junaka koji skace po drvecu pomocu lijana koje u tom namiljenom okruzenju ni ne rastu... Uzmite Zagora za laku zabavu,smanjite previsoka ocekivanja pa cete u njemu uzivati ko ja.... Vazno da se cita,ljudi ga kupuju,na kioscima je svima dostupan,redovan je svaki mjesec... Za stripove viseg intelektualnog domea imate druge renomirane izdavace... Ne trazite od Zagora da bude ono sto nije ili bi vi to rado... Zagor je obican pravednik iz sume,redovno obrijan ali poludivjak koji probleme sa prezivljavanjem resava malo sekirom malo mozgom...ciku mu tu ne pomaze mnogo,prije je uteg... Da je Nollita ziv takvog Zagora bi citali i dan danas... Nova je doba,novi scenaristi,nove zamisli,novi stil,sve novo.. Nov je i crtez jer najbolje sto je Zagor imao Nollita-Ferri nepovratno je proslost... Probajte se uklopit,uzivat,ne mozgat previse kad citate...Zagor nije strip za strucne analize... Divovi dobra i zla ne uspiju vise puta u kratkom razdoblju...kako god bi mi to rado... Citam Zagora 40 godona i on je moj zivot postao,kakav god danas bio..meni je ok,nek me zadovoljava jos 30 godina... pa da odem tamo gore zadovoljen da imao sretan i izpunjen zivot.....stripovima i njegovim velicanstvom Zagorom... Neko nekad napisao da je Zagor religija...meni je to ozbiljno...bez ironije ili cinizma...
A prijo blago ti se! Svaka cast na zelji, vjeri i ustrajnosti. I ja imam Zagorovu majcu, citam ga isto kao i ti vise dekada, samo nisam siguran da cu jos 30 godin, i da cu "partit" gori... Uvjeren sam da je nesto sto izlazi 50 godin, svoje odsluzilo. I on, Zagor, i drugi Bonellijevci, Tex, Marti pa cak i moj favorit Dylan a tek mu je 30. Sve ti je to sarena laza, zasecerena voda. Nema tu ideja, pa ni za najnaivniji nivo. A opet, jebemu i ja ga kupujem... Ima to veze s bolescu, zasigurno... a znas ti to, i sam ima stvarno jakih stripova. Po tom pitanju svaka cast izdavacu "samo dobrih stripova", jel da?
Vljadimire, aj' ti fino tamo u svaštari odi ponovo opisati kako si se napuhao pa iz duše prdnuo i tako to. Al' nemoj post ponovo bristati. Možda te poneki tvoj vršnjak baš i počne gotiviti kao teller mene. ;) Čisto sumnjam da ćeš njemu imponirati štogod da mu posvetiš pa makar i neki strip da uzmeš i pročitaš. Postaješ dosadan k'o proliv.
Teller me podsjeca na advokata iz jednog filma, koji je branio klijenta jer ovaj nije platio kaznu za parkiranje od 50 dolara. Na kraju je osudjen na 20 godina zatvora zahvaljujuci svom advokatu.
Upravo pročitao ovu ipak simpatičnu i vrlo solidnu posvetu Sclaviju i Dilan Dogovom tridesetogodišnjem jubileju. Priča teče u duhu starih Nolittinih, linearno (stil koji je po Nolitti "čitaočev prijatelj"), vrlo pitko i sa maltene sveprisutnim glavnim junakom, osim u onim retkim momentima kada scena mora da ga napusti. Ne znam šta bih vam rekao, a da ne odajem previše. Ideja je odlična i ostavlja prostora maestralnoj avanturi: ubačeni su i međusobno povezani elementi i likovi oba serijala (Vuk Samotnjak, Crni Gospodar, Knjiga Vremena, Stara Galija u Sekvehani (ZG 200) i mapa koja vodi do nje, Golnor, nešto sitno Ksabaras i Ružičasti Zec itd.) i moram reći da je metod njihovog povezivanja u jednu jedinu storiju i na na neki način povezivanje Zagorovog i Dilanovog univerzuma neočekivano sjajno i podosta intrigantno uspelo, tako da mi je to najsvetlija tačka cele sveske. Ideja, dakle.
Scenario, na žalost, ne doseže tu crtu. Vuk Samotnjak, na primer, i pored ogromnog prostora koji mu je posvećen ne naliči karakterno onom iz čuvenog "Kruga života"- lik je, poput Caina u "Atlantidi" i "Skiptru Tin-Hinan" nakon razrešenja lične tragedije koja mu je odredila antijunački psihološki profil koji smo svi mi voleli, jednostavno krenuo dalje i otrgao se od svojih korena dospevši tako u bezličje. Golnor, s druge strane, gubi svoj primarni kvalitet zbog manjka prostora za realizaciju. kao i cela druga polovina sveske. Ipak, ideja vadi stvar. Ona me je prvom delu sveske nekoliko puta ostavila otvorenih usta, a bome i na poslednjem delu – samo što je, na žalost, loše izvedeno. Mignacco je bio na tragu nečega veličanstvenog i epskog, ali zbog nekog gadnog prokletstva ovakvi potencijali završe u slepoj ulici tesnih jubilaraca i ispadnu ćorak (mada je diskutabilno koliko je 95 stranica prostora tesno, budući da možemo videti fantastične priče odrađene i na upola manje stranica).
Piccato je definitivno problem za oko. Trebalo mi je nekoliko stranica da se naviknem na njega, ali nakon toga mi nije nimalo smetao. Dapače, svojim unikatnim stilom i pomalo infantilnim tonom pristupa mi je postao deo magije “Zenita 666” po pitanju bajkovitosti i određenoj dilandogovskoj romantičnosti. Istina, ima jedno desetak imena DD staffa koje bih video radije potpisane u ovoj svesci, ali dok god je ovako izolovan događaj i u svetlu ovakvog jubileja...predstavlja više nego dobrodošlo osveženje.
Naslovnicu smo komentarisali naširoko.
Ideja 10 -fantastično Priča 6 –ideja je diže za ocenu. Crtež 5 – realno. Kolor 2 Drečavo. Kolorista je trebao da baci pogled na Avanturu u Darkwoodu za primer kako se određene scene trebaju bojiti Naslovnica 9 – ima par momenata za popravku