forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Autorski izlog
 Kamo nas Moire odvedu
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

culture vulture
Senior Member

1369 Posts

Member since 21/02/2004

Posted - 19/08/2017 :  14:42:06  Show Profile Show Extended Profile  Send culture vulture a Private Message  Reply with Quote
Doba je velikih geografskih otkrica, rano 16. stoljece, ali radnja brzo skrene u ukroniju, a otuda i fantastiku, jer u Atlantiku jos plutaju ostaci Atlantide, na kojoj ce svi nasi moreplovci, koliko god razlicite njihove pomorske i zivotne rute bile, u jednom trenutku ukrstiti puteve i maceve.

Rafael je rodjen u obitelji koja nije plemicka, ali zivi pri portugalskom dvoru zahvaljujuci tome sto je njegov otac slavni instruktor macevanja. Iako ima svega dvanaest godina, njegova je sudbina vec ocita - s tako kolericnim temperamentom, on ce svakako zivjeti po macu i od maca, ali se u dvorski zivot nece nikada uklopiti. To nije tek prorocanstvo koje samo sebe ostvaruje kroz dnevno rastucu odbojnost koju dvor gaji prema njemu - gadjenje je u njemu pocelo ranije i neusporedivo je dublje. Nije prvo dvor njega zamrzio, pa da bi stoga Rafael razbio nos princu, nego obrnuto - prvo je Rafael zamrzio dvor, onda je to dovelo do spomenute tuce, a tek je potom dvor razvio antipatije prema njemu.
U svakom slucaju, Rafael ni na nedjeljnu misu vise ne ide s dvorom - on odlazi sam u crkvu na rubu grada, gdje ga nitko ne poznaje i gdje je okruzen ljudima koji se oblace, govore i ponasaju prirodno; ljudima pored kojih ne mora citavo vrijeme susprezati indignaciju i bijes; ljudima koji su upravo to - ljudi, a ne figure i funkcije i naslovi i maske. Nije da ih voli, ili da ista osjeca prema njima (kako i bi kad s nikim ne progovori ni rijec), ali ga barem ne tjeraju u bijes. Rafael za sad poznaje samo dvije emocije - bijes i spokoj, koji je za njega tek odsutnost bijesa. Rafaelova priroda voli bijes i, da nije odgojen kao katolik, on bi mu se predao, cim jos malo poraste i postigne u macevalackoj vjestini ono malo sto mu jos nedostaje, sladostrasno i potpuno. Ovako neprestano ispovijeda i kaje se nad tim uvijek jednim te istim grijehom pa zudi za spokojem kao spasom od toga.
No, dobro, postoji jos jedna emocija koju Rafael poznaje, iako je jos ne razumije, i jos jedan razlog zasto dolazi u tu, i bas tu, crkvu.

Beatriz je rodjena u obitelji Cristãos-novos, marranos ili B'nei anussim - Zidova koji su nedavno bili prisiljeni konvertirati na krscanstvo. Obitelj joj je k tome jos i siromasna, ona tek priprosta pastirica, a, kao da sve to nije dovoljno, nije bas ni ljepotica. Dapace, cak ni u dobi od dvanaest godina na njoj nema cak ni djecje ljepote, a s vremenom ce izrasti u, reklo bi se, izvanredno ruznu zenu. Rafaelova je majka zamalo pala u nesvijest kad joj je predstavio tu seljancicu i ispovijedio svoje osjecaje za nju pa mu je otac najstroze zabranio da je ikad vise spominje.
Beatriz, medjutim, ima, kako to Rafael lijepo kaze, "olhinos de carneiro mal morto" ("ocice priklanog janjeta") i "uma alminha cheia de suavidade" ("dusicu prepunu slatkoce") pa je on nagovara da jednostavno napuste taj propali stari svijet, na jednom od brodova sto sad skoro svakodnevno odlaze u novi, i, negdje u prostranstvima svjezih kontinenata, budu slobodni uzivati svoju ljubav. Gdje tocno - nije vazno. "Kamo nas Moire odvedu", Quo fata ferunt, Whither the Fates Carry Us, odnosno:Olovka je jedina stvar u mojem životu koju mogu kontrolirati.

Mrkva
Senior Member1184 Posts

Member since 11/09/2016

Posted - 19/08/2017 :  15:08:39  Show Profile Show Extended Profile  Send Mrkva a Private Message  Reply with Quote
Zasad samo fragmentarno odgovaram jer imam sastanak protiv alkoholicara, a silom bih htjela prije toga ubaciti komentar. Evo sto me kod price fascinira: premisa me odmah podsjetila na Gombrowiczevu dramu Ivona (a to je dobro jer volim Gombru).

Tema Gombrowiczeve drame Ivona opsesija je princa (pred kojim – pošto princ – seksi frajle stoje u redu) neuglednom jadnicom koju nitko neće. (kaze pero u saci, linkala bih ti post, ali nije dovoljno relevantan):

ĆIRIL: Eno nailazi neka vrlo otmjena i izazovna dama. Noge joj nisu loše.
KNEZ: Ne – zar opet? Uvijek jedno te isto? Stalno? Ponovno?

Ili:

KNEZ: (...) Zašto da mi se sviđa samo ona koja je lijepa? Zar mi se ružna ne može svidjeti? Gdje to piše? (...)
KRALJ: (...) Ako je damica lijepa, onda ti se sviđa, a ako ti se sviđa, onda je, dragi... a ako je ružna, onda doviđenja i put pod noge. Zašto komplicirati? To je prirodni zakon, kojem se sâm, među nama govoreći (osvrće se gdje je Kraljica) sa zadovoljstvom pokoravam.
KNEZ: Upravo mi se taj zakon čini idiotski glup, divlje vulgaran, smiješno nepravedan!

Naime je, stvar principa ici u crkvu gdje drugi ne idu i voljeti djevojku koju drugi ne vole!
Tvoja je djevojka zanimljiva jer ima neke druge kvalitete (hoce se otisnuti), ali da sam ja ti, dodala bih joj na privlacnosti kroz jos neke stvari - ne bih voljela da se tvoja junakinja pretvori u Ivonu, koja je posebna samo stoga sto je ruzna.
Go to Top of Page

Beva
Advanced MemberBosnia and Herzegovina
3825 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 19/08/2017 :  15:37:17  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
Imaš li koju gotovu tablu, cv? Zanima me kako crtaš ljude (posebno ružnu ženu, rijetkost je to u stripovima ako nije slučajno kao u Hermanna :D).

I dokle si odmakao s projektom? Radiš za sebe ili imaš planove ponuditi nekom izdavaču?

Tema kao tema nudi puno mogućnosti za dobru priču, putovanje u novi svijet, novi početak, potencijal je tu.

'Izvadio sam prst iz tegle s pekmezom i stavio ga u nos!'
Go to Top of Page

culture vulture
Senior Member

1369 Posts

Member since 21/02/2004

Posted - 19/08/2017 :  17:24:05  Show Profile Show Extended Profile  Send culture vulture a Private Message  Reply with Quote
Bez brige, ruznoca nije jedina njezina karakteristika, nisam tako plitak.
Stvar s ruznom junakinjom je kao i sa svime sto mene u stripu, a i u umjetnosti, zanima. Jednostavno je stvoriti nesto sto je ili samo lijepo i slatko, ili samo ruzno i mracno, biti ili samo Herge ili samo Bisley. Ono sto mene pali jest napraviti nesto sto je oboje i to istovremeno, i u crtezu i u prici. Kako u zivotu, tako i u umjetnosti, ne volim ni likove koji su uvijek leprsavi i vedri, ni one koji su uvijek 'Oh, the horror! The horror!'; ne volim ni retusirano-savrseno lijepe ljude, ni one koji nemaju nikakve ljepote (citaj: koji izgledaju kao Mate Granic ili Angela Merkel). Kao moj junak, volim ljude koji su upravo to - ljudi, s razlicitim stranama licnosti, dnevnim izdanjima, kutevima iz kojih su lijepi i uglovima iz kojih su ruzni... Sve u svemu, hvala na ocekivano eruditnom komentaru i pametnoj sugestiji, ali, kazem, bez brige.

@Beva: radim na ovome oko godinu dana i imam dosta materijala. Sad je stvar sazrijela za pokazivanje pa cu vam i pokazati. Namjeravao sam pitchati stvar nekom izdavacu, da, ali sam trenutno prezadovoljan na poslu od 9 do 5 da bih davao otkaz i posvecivao se nekom umjetnickom projektu.
Stavit cu table, da, i razvijati stvar i ovdje i na necemu tipa smackjeeves i vjerojatno na nekom blogu, pa prati gdje ti najvise odgovara. Za ritam, medjutim, ne garantiram - kako mi se bude dalo, koliko vremena budem u kojem periodu imao i koliko mi moji osobni demoni budu dozvoljavali.Olovka je jedina stvar u mojem životu koju mogu kontrolirati.
Go to Top of Page

Mrkva
Senior Member1184 Posts

Member since 11/09/2016

Posted - 19/08/2017 :  19:22:45  Show Profile Show Extended Profile  Send Mrkva a Private Message  Reply with Quote
Ok, dobio si me. I vise od toga.
Go to Top of Page

culture vulture
Senior Member

1369 Posts

Member since 21/02/2004

Posted - 20/08/2017 :  15:29:36  Show Profile Show Extended Profile  Send culture vulture a Private Message  Reply with Quote


(Ne morate gubiti vrijeme na kritiziranje detalja - svjestan sam svega sto ne valja, ovo je u biti samo studija za frontispiece, koji ce morati biti napravljen u nekoj slikarskoj tehnici i na puno vecem formatu da bi valjao...)

EDIT: Hrvatske verzije nece biti, sorry, probao sam prevesti tekst, ali mi jednostavno ne ide.

Olovka je jedina stvar u mojem životu koju mogu kontrolirati.

Edited by - culture vulture on 20/08/2017 15:43:48
Go to Top of Page

cerichus
Senior MemberBosnia and Herzegovina
1035 Posts

Member since 01/02/2007

Posted - 20/08/2017 :  15:39:53  Show Profile Show Extended Profile  Send cerichus a Private Message  Reply with Quote
Ovo je odlično!

Elvis has just left the building!
Go to Top of Page

Stripiti
New MemberBosnia and Herzegovina
103 Posts

Member since 02/04/2015

Posted - 20/08/2017 :  17:57:51  Show Profile Show Extended Profile  Visit Stripiti's Homepage  Send Stripiti a Private Message  Reply with Quote
Problem s ljubavnim pričama je to što ljubav nije priča. Priče ljubav privlači, magnetski, prepliću se i miješaju s ljubavlju i na koncu, priče se definiraju ljubavlju. Ali sama ljubav nikad ne ulazi u te brakove olako i nikada nije sretna. Priče drže ljubav kao taoca, ili možda kao što imućni starci zgrabe sirote, mlade dijeve, birajući tako pripadnice odgovarajućeg spola i vrste ali potpuno pogrešnog karaktera. Dok priča srasta u tijelo ljubavi, ona ga konzumira. Čak i kad bismo mogli reći da ljubav preživi tu konzumaciju svog tijela, bilo bi to jednako tome što bilo koja hrana postane dijelom mesa konzumenta. Bez obzira koja vrsta priče joj pokuša prići, ljubav jedino istinski postoji prije insceniranja priče; sve poslije toga znači njezino uvenuće i propast. S toga, ono što slijedi nije naša ljubavna priča nego priča o tome kako je priča pokušala oteti našu ljubav i kako sam je pokušao odbraniti.

Super početak!

Ja kada psujem, makar psujem s dobrom namjerom.
Go to Top of Page

Mrkva
Senior Member1184 Posts

Member since 11/09/2016

Posted - 20/08/2017 :  19:04:29  Show Profile Show Extended Profile  Send Mrkva a Private Message  Reply with Quote
Vidis ti to...svasta ti imas u sebi.
Go to Top of Page

culture vulture
Senior Member

1369 Posts

Member since 21/02/2004

Posted - 20/08/2017 :  22:01:28  Show Profile Show Extended Profile  Send culture vulture a Private Message  Reply with Quote
Hvala svima, a pogotovo Stripitiju sto se potrudio oko prijevoda.
Vjerojatno je to sramota za nekoga tko je diplomirao kroatistiku, ali ja dosta jezicnih pravila u hrvatskom nisam nikad usvojio, a s godinama zivota vani sam i ona koja u nekom trenutku jesam znao podosta zaboravio. Pa se u pisanju cesto izvlacim na rjecitost i stil, sto prolazi npr. na forumu, ali je jednostavno subpar za tekst koji ima ambicija biti knjizevan. Ili knjizevnim? Ne, knjizevan. Biti "tko? sto?" ili biti "kim? cim?". Ili "kime? cime?". Jednostavno mi je lakse napisati na engleskom, u kojem znam sto je pravilno - cak i ako nekad fulam, barem u reviziji vidim pogresku i znam kako se to zove i kako treba biti. U hrvatskom (hrvatskome?) to jednostavno ne znam, a ne da mi se ni uciti kad tu vise ne zivim. Mogao bih eventualno tupiti sestru, koja je isto kroatist i koja zna te stvari, ali u ovoj fazi rada mi se to ne da.

Olovka je jedina stvar u mojem životu koju mogu kontrolirati.
Go to Top of Page

izivko
Advanced MemberGermany
7621 Posts

Member since 25/07/2003

Posted - 20/08/2017 :  22:16:55  Show Profile Show Extended Profile  Send izivko a Private Message  Reply with Quote
Odoše jaja a i sve ostalo što ide uz jaja.

Hm, zašto? ne sviđa mi se ovaj detalj.
Fali više informacija.

Have mercy
Go to Top of Page

culture vulture
Senior Member

1369 Posts

Member since 21/02/2004

Posted - 20/08/2017 :  22:19:15  Show Profile Show Extended Profile  Send culture vulture a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by izivko

Odoše jaja a i sve ostalo što ide uz jaja.

Hm, zašto? ne sviđa mi se ovaj detalj.
Fali više informacija.
'...how a story attempted to take our love and how I tried to defend it', ili, u Stripitijevom prijevodu: 'o tome kako je priča pokušala oteti našu ljubav i kako sam je pokušao odbraniti'.
Satir personificira pricu koja je pokusala oteti njihovu ljubav. Kastracija satira simbolizira kako ju je on pokusao obraniti. Za ostalo ces se morati strpiti - do drugog albuma.

Olovka je jedina stvar u mojem životu koju mogu kontrolirati.

Edited by - culture vulture on 20/08/2017 22:21:26
Go to Top of Page

izivko
Advanced MemberGermany
7621 Posts

Member since 25/07/2003

Posted - 20/08/2017 :  23:46:13  Show Profile Show Extended Profile  Send izivko a Private Message  Reply with Quote
Strpit ću se, nema žurbe.

Ali generalno ne volim kastracije, razumljivo

Have mercy
Go to Top of Page

culture vulture
Senior Member

1369 Posts

Member since 21/02/2004

Posted - 21/08/2017 :  00:00:46  Show Profile Show Extended Profile  Send culture vulture a Private Message  Reply with Quote
Nisi shvatio.
Volis svoju zenu? Kad bi se pocela dogadjati neka prica koja ce ti je oduzeti, bi li volio kastrirati tu pricu?

Olovka je jedina stvar u mojem životu koju mogu kontrolirati.
Go to Top of Page

izivko
Advanced MemberGermany
7621 Posts

Member since 25/07/2003

Posted - 21/08/2017 :  01:03:39  Show Profile Show Extended Profile  Send izivko a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by culture vulture

Nisi shvatio.
Volis svoju zenu? Kad bi se pocela dogadjati neka prica koja ce ti je oduzeti, bi li volio kastrirati tu pricu?


Volim je više nego prvog dana ali ipak ne bih.

Više bih volio vidjeti kako bi tekla priča.

Have mercy
Go to Top of Page

Mrkva
Senior Member1184 Posts

Member since 11/09/2016

Posted - 21/08/2017 :  08:43:11  Show Profile Show Extended Profile  Send Mrkva a Private Message  Reply with Quote
Meni je detalj s jajima do jaja.
A izivko je, po obicaju, zaboravio staviti suspenzor :)
Go to Top of Page

Stripiti
New MemberBosnia and Herzegovina
103 Posts

Member since 02/04/2015

Posted - 21/08/2017 :  12:41:04  Show Profile Show Extended Profile  Visit Stripiti's Homepage  Send Stripiti a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by culture vulture

Hvala svima, a pogotovo Stripitiju sto se potrudio oko prijevoda.

Ma nema na čemu, a ne bih se sekirao (sikirao?) oko prijevoda i ispravnosti svakog slova, zato je Bog Hrvatima dao lektore.

Ja kada psujem, makar psujem s dobrom namjerom.
Go to Top of Page

culture vulture
Senior Member

1369 Posts

Member since 21/02/2004

Posted - 21/08/2017 :  14:26:21  Show Profile Show Extended Profile  Send culture vulture a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by izivko

quote:
Originally posted by culture vulture

Nisi shvatio.
Volis svoju zenu? Kad bi se pocela dogadjati neka prica koja ce ti je oduzeti, bi li volio kastrirati tu pricu?


Volim je više nego prvog dana ali ipak ne bih.

Više bih volio vidjeti kako bi tekla priča.OK, ajde onda mozda ova "isprika" prodje.
Kad sam napisao "...kako je prica pokusala oteti nasu ljubav", to me automatski asociralo na neke klasicne teme u umjetnosti, u kojima osvajaci otimaju zene porazenih (motiv koji se takodjer pojavljuje i u ranijem tekstu), poput otmice Sabinjanki.
OK, nema smisla da curu otima neki drugi muskarac, kad se to u stripu ne dogadja.
Ali moze je otimati satir, kao personifikacija price, senzualnosti, seksualnosti... sikcuceg klupka emocija.
A kako da je on brani? Ne zelim da je porazen, satiru pod nogama; niti da nemocno trckara oko njega, skakucuci i pokusavajuci je skinuti; niti da ga zaustavlja povlaceci ga za rep; niti da, prakticki neprimjecen, staje satiru na put; a najmanje da mu zabija noz u ledja.
Kastracija se, dakle, nametnula, sama po sebi, i kao likovno rjesenje.

Olovka je jedina stvar u mojem životu koju mogu kontrolirati.
Go to Top of Page

izivko
Advanced MemberGermany
7621 Posts

Member since 25/07/2003

Posted - 21/08/2017 :  14:36:24  Show Profile Show Extended Profile  Send izivko a Private Message  Reply with Quote
Izvini, komentar mi je bio blesav.

Sinoć sam bio malo pod gasom pa nisam dobro gledao.
Nisam čak ni zapazio ženu u zagrljaju.

Have mercy
Go to Top of Page

culture vulture
Senior Member

1369 Posts

Member since 21/02/2004

Posted - 21/08/2017 :  16:04:48  Show Profile Show Extended Profile  Send culture vulture a Private Message  Reply with Quote

Olovka je jedina stvar u mojem životu koju mogu kontrolirati.
Go to Top of Page

jurica
Senior Member

1799 Posts

Member since 19/02/2003

Posted - 21/08/2017 :  19:50:37  Show Profile Show Extended Profile  Send jurica a Private Message  Reply with Quote
za sad oba palca gore.

sve mi se sviđa, hrpa detalja, možeš pola sata gledati i tražiti sitne vizualne "viceve".

super izgleda.

ma bonbončić! ajmo dalje!
Go to Top of Page

ivi skoj
Senior MemberCroatia
1115 Posts

Member since 07/12/2015

Posted - 21/08/2017 :  21:59:56  Show Profile Show Extended Profile  Send ivi skoj a Private Message  Reply with Quote
Ja čekao vjeverice od Uskrsa do Uskrsa, zatim su mi obečani neki majmuni, od kojih sam samo ja ispao isti, a sada Moira Orfei.
Naivan kao i obično vjerujem u nastavak.
Go to Top of Page

culture vulture
Senior Member

1369 Posts

Member since 21/02/2004

Posted - 21/08/2017 :  22:07:37  Show Profile Show Extended Profile  Send culture vulture a Private Message  Reply with Quote
Majmuni su stigli, cekaj da otvorim kavez.

Olovka je jedina stvar u mojem životu koju mogu kontrolirati.
Go to Top of Page

usagi77
New Member

256 Posts

Member since 26/01/2015

Posted - 23/08/2017 :  23:20:16  Show Profile Show Extended Profile  Send usagi77 a Private Message  Reply with Quote
Ako je suditi po ovim kadrovima ovo će biti fantastično. I stvarno će biti velika šteta ako ovo ne izađe u papirnatom obliku (:

Edited by - usagi77 on 23/08/2017 23:52:31
Go to Top of Page

culture vulture
Senior Member

1369 Posts

Member since 21/02/2004

Posted - 01/10/2017 :  23:37:14  Show Profile Show Extended Profile  Send culture vulture a Private Message  Reply with Quote
O, ne, opet je odustao... on nece nikada nacrtati vise od jedne stranice icega...
Ne, samo sam odlucio pricu zapoceti na drugom mjestu (negoli sam izvorno namjeravao), a u zadnje vrijeme jedva da sam stizao i disati, a kamoli crtati, pa se zato to toliko razvuklo. Ali, eto, nekako sam uspio nesto napraviti. Nedovrseno je i zbrzano i uglavnom napravljeno bez skice, ali koga briga, glavno da se napokon krece. Popravit cu kasnije.


Olovka je jedina stvar u mojem životu koju mogu kontrolirati.

Edited by - culture vulture on 14/01/2018 12:27:08
Go to Top of Page

Tonto
Senior Member2921 Posts

Member since 11/02/2012

Posted - 02/10/2017 :  10:05:11  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonto a Private Message  Reply with Quote
Promijeni položaj mača i izvadi ga iz očevog oka.

The less I have the more I am a happy man
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.17 seconds. Snitz Forums 2000