forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Korejski webtoonovi - LINE, Meenverse
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Author Previous Topic Topic Next Topic  

vice
Advanced Member

5538 Posts

Member since 29/06/2005

Posted - 30/12/2017 :  21:49:28  Show Profile Show Extended Profile  Send vice a Private Message  Reply with Quote
Ovo ne ide u podforum Mange iz dva razloga:

1. Ne radi se o japanskim stripovima (a ni manhwama, korejskim tiskanim stripovima)
2. Tema bi prošla praktički nezamijećena i neshvaćena

Da na početku istaknem još jednu jako bitnu stvar - u ovoj temi spominjat ću i naslove koji nisu dostupni globalno, te su iz tog razloga prevođeni od strane skanlacijskih grupa. To NIJE piraterija, jer ti isti naslovi nisu dostupni nigdje u svijetu van Južne Koreje, te time ne oštećuju ničiju distribuciju, a same skanlacijske grupe legalno kupuju te naslove na korejskom. Čak i ovi dostupni globalno su besplatni. Eto, napominjem ovo odmah čisto zbog dežurnih dušebrižnika. :)

Dakle, webtoonovi su relativno nov pojam koji podrazumijeva korejske digitalne stripove rađene primarno za aplikacije. Kasnije, ovisno o njihovoj popularnosti, mogu biti tiskani u fizičkom obliku. Jedna od bitnijih razlika u odnosu na klasične korejske stripove, manhwe, je i činjenica da su većinski u boji, te da nemaju klasičnu formu pasica, već je svaka sličica jedna ispod druge.

Aplikacija LINE WEBTOON, koja je dostupna globalno, nudi pregršt besplatnih webtoonova, prevedenih na engleski.

Uz to što je možete downloadati na svoj smartphone, što i preporučam, možete ih čitati i u browseru:

http://www.webtoons.com/en/

Ono na što bih vam ja skrenuo pažnju pak, je shared universe delikventskih webtoonova koje piše Meen (ili romanizirano Min) uz crtača Baek Seung Hoona, a koji nisu dostupni na LINE-u. Dostupni su zato na sajtu scanlation grupe, čiji sam član (kao proofreader) - Meraki Scans.

Ukoliko ste i inače fan delikventskih mangi, poput Crowsa i Clovera (Meraki Scans dovršio je i njega, a radi i Crows Zero 2 mangu), svidjet će vam se i ovi naslovi. Korejska kinematografija obiluje ovim žanrom, a često inspiraciju i vuče iz ovakvih stripova.

Meenverse skupni je naziv za webtoonove koji prate dva glavna junaka - Kang Hyuka i Lee Jung Wooa, svaki sa zasebnim naslovima.

DOKGOKang Hyuk sve je samo ne običan propalitet. Iako izbačen iz škole, izuzetno je inteligentan i moralan, no ima nešto što bi se najbolje moglo opisati kao talent za nasilje. Dok se on gubi u svijetu pervertita, delikvenata i sadista, koje sve redom nadvladava svojim neupitnim vještinama u uličnoj borbi, njegov brat blizanac Hu uzoran je učenik svoje škole.
Međutim, nakon što Hu biva pretučen nasmrt od strane delikvenata u vlastitoj školi, Kang Hyuk, znan pod legendarnim imenom Dokgo (jer je jednom pretukao 30 seniora) koristi neznanje Huovih ubojica da je imao brata blizanca, kao i činjenicu da je Hu uopće mrtav, te preuzima identitet svog pokojnog brata. Ono što slijedi je sistematizirana, hladna i okrutna osveta/kazna cijeloj hijerarhiji delikvenata te škole.

Mange koje se bave likom Kang Hyuka su:

-Dokgo http://mngcow.co/Dokgo/
-Dokgo Rewind - prequel Dokgoa, kojeg je preporučeno čitati nakon originala http://mngcow.co/Dokgo_Rewind/chapter-list/3/
-Dokgo 2 - nastavak na Dokgo - ongoing u samoj Koreji http://merakiscans.com/dokgo2/


TONGLee Jung Woo je arogantni prijelazni učenik iz Busana, koji stiže u Seoul. Mnogi ga smatraju inkarnacijom "boga borbe", jer ono što jedan tako mlad momak može uraditi svojim protivnicima ne bi trebalo biti moguće. Lee Jung Woo je "top dog", u korejskom žargonu Tong - nezaustavljiv i nemilosrdan.

Njegov put do vrha vlastite škole, a kasnije i samog jopoka (korejski organizirani kriminal) prožet je brutalnim sukobima, odanim prijateljstvima, ali i nezamislivom tragedijom.

Njegova pozicija, unatoč vlastitoj personi koja odiše moralom i integritetom, stavlja ga u sukob sa Dokgoom. Njihova konfrontacija je neizbježna.

Mange koje se bave likom Lee Jung Wooa su:

-Tong http://merakiscans.com/tong/
-Tong Season 2: Classified http://merakiscans.com/tong-classified/
-Tong Season 3 - neprevedena, planirana je nakon kompletiranja 2. sezone


Postoji i manga koja spaja Hyuka, sada undercover policajca, s jednim od likova iz gangsterskog svijeta Lee Jung Wooa, te ima namjeru u svojoj 2. sezoni konačno sukobiti i njih dvojicu, no zasad je vani samo 1. sezona. Radi se o mangi Blood Rain.

http://merakiscans.com/blood-rain/

Trenutno u samoj Koreji izlazi Dokgo 2, a jednom kad on bude objavljen u cijelosti, autor bi se trebao baciti na 2. sezonu Blood Raina, jer ono što svi fanovi željno iščekuju je Dokgo vs Tong.Nadam se kako će vam se svidjeti, i ukoliko želite, navratite na Discord chat Meraki grupe, javite slobodno da ste ovdje vidjeli temu, jer je ekipa uvijek raspoložena za dobru raspravu o omiljenim nam mangama/webtoonovima.

discord.me/merakiscans

U ovom topicu s vremenom ću dijeliti vijesti i o drugim webtoonovima, uključujući i planetarno popularni Red Storm, kojeg radi Mangacow, a za vrijeme njegove pauze, Meraki.

Znam da će mnogi na ovo preokrenuti očima, pogotovo okorjeli tradicionalisti, ali ako vam je Marko mogao donekle otvoriti oči šarolikom lepezom svejtskog stripa, možda mogu i ja privući pokojeg fana.

Siguran san da među vama ima onih koje će ovo zanimati.


And like that... he's gone.

Edited by - vice on 30/12/2017 21:58:08

Sneaksie Thiefsie
Advanced Member3693 Posts

Member since 22/04/2008

Posted - 30/08/2018 :  22:23:17  Show Profile Show Extended Profile  Send Sneaksie Thiefsie a Private Message  Reply with Quote
dobro da nisam jedini koji koristi LINE
Go to Top of Page

vice
Advanced Member

5538 Posts

Member since 29/06/2005

Posted - 31/08/2018 :  00:57:02  Show Profile Show Extended Profile  Send vice a Private Message  Reply with Quote
Drago mi je vidit da ima još ljubitelja japanskog i korejskog stripa/filma. :)

And like that... he's gone.
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.08 seconds. Snitz Forums 2000